• Sonuç bulunamadı

SORU: Sağlık tesisine ait verilerin “Dinamik Veri Giriş Platformuna” uygun şekilde girişi yapılıyor mu?

SIRA : 32

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 1

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.1.1. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nce belirlenen parametrelere ait veriler, sağlık tesisi tarafından “Dinamik Veri Giriş Platformuna” aylık olarak girilmelidir.

3.GD.1.2. Sağlık tesisi yönetimi kendi bünyesinde oluşan verilerin bakanlığa bildirilmesinden sorumlu bir asil, bir yedek olmak üzere iki personel görevlendirmelidir.

3.GD.1.3. Dinamik veri giriş platformuna girilen veriler ile Yönetici Takip Ekranlarında oluşan veriler uyumlu olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sağlık tesisi veri parametreleri

“Dinamik Veri Giriş Platformuna” aylık olarak girilmelidir. Bu amaçla sağlık tesisinde verilerin bakanlığa bildirilmesinden sorumlu bir asil, bir yedek olmak üzere iki personel görevlendirilmelidir. Bu personelden biri tercihen verimlilik ve kalite çalışanı olmalıdır. Görevli personel tarafından genel müdürlüğün belirlediği zaman aralığında, veriler Dinamik Veri Giriş Platformuna” doğru ve eksiksiz girilmelidir.

Gözlemciler tarafından:

 Verilerin bakanlığa bildirilmesinden sorumlu personelin görevlendirme yazıları,

 Genel müdürlüğün belirlediği zaman aralığında, verilerin doğru ve eksiksiz girilip, girilmediği,

 Sağlık tesisi tarafından geçmiş dönemlerde veri platformuna girilmiş olan sağlık tesisi verileri ile “Gözlemci Bilgi Notunda” yer alan geçmiş döneme ait sağlık tesisi verilerinin uyumlu olup olmadığı,

 Yönetici Takip Ekranları ile Dinamik Veri Giriş Platformun verilerinin uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Yukarıdaki koşullar sağlanmıyor ise gözlemciler tarafından olumsuz değerlendirilmelidir.

SORU: Sağlık tesisinde Yönetici Takip Ekranlarının etkin kullanımı ile ilgili düzenleme yapılıyor mu?

SIRA : 33

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 2

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3. GD.2.1. Sağlık tesisinde oluşturulan Yönetici Takip Ekranları, başhekim dahil olmak üzere diğer sözleşmeli yöneticiler ve ilgili birim sorumlularının erişimine açılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Oluşturulan Yönetici Takip Ekranları, başhekim dahil olmak üzere diğer sözleşmeli yöneticiler ve ilgili birim sorumlularının erişimine açık olmalıdır. İlgili kişilere Yönetici Takip Ekranlarına erişim yetkisi verilmelidir. Gözlemciler tarafından, Başhekim, ilgili birimden/bölümden sorumlu sözleşmeli yöneticiler ve ilgili birim sorumlularının Yönetici Takip Ekranlarını kullanıp kullanmadıkları sorgulanmalıdır. İlgili kişilerin erişim izni bulunmuyorsa ya da erişim izni olmasına rağmen konu hakkında bilgisi yok ise olumsuz olarak değerlendirilmelidir.

SORU: Sağlık tesisindeki hizmet birimleri ile periyodik değerlendirme toplantıları yapılıyor mu?

SIRA :34

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 3

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.3.1. Sağlık tesisi üst yönetimi ayda bir kez değerlendirme toplantısı yapmalıdır.

3.GD.3.2. Sağlık tesisinde görev yapan her bir sözleşmeli yönetici kendisine bağlı birimlerin sorumluları ile ayda bir kez değerlendirme toplantısı yapmalıdır.

AÇIKLAMA:

 Hastane başhekimi,

 Başhekim yardımcıları,

 İdari ve mali işler müdürü ve yardımcıları

 Sağlık bakım hizmetleri müdürü ve yardımcıları ile ayda bir kez sorumluluk alanlarına giren konular hakkında değerlendirme toplantısı yapmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

Sağlık tesisinde görev yapan her bir sözleşmeli yönetici kendisine bağlı birimlerin sorumluları ile ayda bir kez değerlendirme toplantısı yapmalıdır. Örneğin; Poliklinikler, Ameliyathane, Servisler ve Eczane’ den sorumlu Başhekim yardımcısı bu birimlerin sorumluları

ile ayda bir kez değerlendirme toplantısı yapmalıdır. Toplantı gündemi en az aşağıdaki başlıkları içermelidir:

 Yönetici Takip Ekranlarında oluşan verinin yönetim ve ilgili birimler tarafından değerlendirilmesi,

 Tıbbi, idari, mali süreçler, sorunlar ve çözüm yolları,

 Verimlilik, Performans ve Kalite göstergelerinin sonuçları vb.

SORU: Sağlık tesisinde mesai dışı zamanlarda “sağlık tesisinin hizmet sunumunun değerlendirmesi” yapılıyor mu?

SIRA : 35

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 4

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.4.1.Sağlık tesisi üst yönetimi tarafından mesai dışı zamanlarda hizmet sunumunun değerlendirilmesi yapılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinin mesai dışı zamanlarda hizmet sunumunun değerlendirmesi;

 Yönetim veya yönetimi temsil yetkisine sahip kişi/kişiler tarafından,

 En az bir değerlendirme haftasonu, diğeri ise hafta içi yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde olmak üzere,

 En az 3 ayda bir yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır.

Gözlemci tarafından değerlendirmenin yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır.

SORU: Çalışanların motivasyon düzeyini, memnuniyet oranını ve kurumsal aidiyetini arttırıcı faaliyetler düzenleniyor mu?

SIRA : 36

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 5

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.5.1. Sağlık tesisinde çalışanların memnuniyeti ve motivasyonunu artırmak, kurum kültürünü yerleştirmek, kurumsal aidiyet duygusunu geliştirmek için üst yönetim ile çalışanlar arasındaki iletişim ve işbirliğini artırıcı çalışmalar yapılmalıdır.

3.GD.5.2. Sağlık tesisi çalışanlarına memnuniyet anketleri yapılmalı, öneri ve şikâyetleri yönetim tarafından değerlendirilmeli, gerekirse iyileştirme çalışmaları başlatılmalıdır.

3.GD.5.3. Sağlık tarama zamanı yaklaşan personele SMS vb. yöntemler ile bilgilendirme yapılmalıdır.

3.GD.5.4. Sağlık tesisinde görev yapan personele ait giyinme ve dinlenme odaları bulunmalı ve dinlenme odalarında asgari olarak; el yıkama lavabosu, buzdolabı, oturma alanları (sandalye, koltuk, sehpa vb.), televizyon, telefon, kişiye özel eşya dolabı ve mahremiyete uygun giyinme alanları oluşturulmalıdır.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinde görev yapan personelin memnuniyeti ve motivasyonunu arttırmak amacıyla aşağıda yer alan örneklerdeki gibi düzenlemeler yapılmalıdır. Sağlık tesisi bu amaçla başka düzenlemeler de yapabilir.

a) Çalışanlara önemli günlerde kutlama mesajları gönderilmelidir.

Örneğin,

DOĞUM GÜNÜ: Sayın …… yeni yaşınızın sağlık, mutluluk ve başarılarınızın devamını getirmesi dileklerimizle. ……. ADSM/ADSH

DAVETLİSİNİZ: 11 Eylül Pazartesi saat 15:00 te …… Konferans Salonunda yapılacak tören ve kokteyle davetlisiniz. ………. Başhekim

BRANŞ/ MESLEK GÜNÜ: Sayın ……Diş Hekimleri Günü’nüzü kutlar sağlık ve mutluluklar dileriz. …… ADSM/ADS

KURUMA BAŞLAMA: Sayın ……… hoşgeldiniz. …… ailesine katılımınızı kutlar sağlık ve mutluluklar dileriz. …… ADSM/ADS

KURUMDAN AYRILMA ve EMEKLİLİK: Sayın …… Sağlık tesisimize yaptığınız katkılar için teşekkür eder, sağlık ve mutluluklar dileriz. ……… ADSM/ADSH

Emekli olan ve 25 yılını dolduran personele üst yönetim tarafından “teşekkür belgesi”/ “teşekkür plaketi” düzenlenmelidir.

b) Çalışanların görev tanımına ve niteliklerine (mezuniyet, deneyim ve sertifika) uygun yerlerde hizmet vermesinin sağlanması,

c) Hekim odaları, hemşire odaları vb. personel odalarının donanımlı ve konforlu olmasının sağlanması,

d) Engelli personel için engeline uygun işlerde çalıştırılması ve engeline uygun fiziksel düzenlemeler yapılması,

e) Beyaz Kod verildiğinde üst yöneticinin adli sürece dahil olması, ilgili çalışanı ile bizzat ilgilenmesi ve süreci takip etmesi,

f) Sosyal alanların (kafeterya, okuma salonu, kütüphane, mescit, kreş vb.) oluşturulmasının sağlanması,

g) Çalışma alanlarının rahat çalışmaya engel olmayacak şekilde düzenlenmesi gibi düzenlemeler,

h) Ağır hastalık ve vefat durumlarında üst yönetim tarafından aranması veya ziyaret gerçekleştirilmesi,

i) Personele kantinde elverdiği ölçüde indirim sağlanması,

j) Çalışanların eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, k) Personelin iletişim ve yönetsel yetkinliklerinin arttırılmasına yönelik eğitimlerin düzenlenmesi,

l) Üst yönetim ile çalışanlar arasındaki iletişim ve işbirliğini artırıcı çalışmalar (birim toplantıları, yemek organizasyonları, sportif faaliyetler, geziler vb.) çalışanların bir araya gelmelerinin sağlanması,

Sağlık tesisinde mümkün olduğu ölçüde bu düzenlemeler uygulanmalıdır. Sağlık tesisinin çalışan memnuniyetini belirlemeye ve ölçmeye yönelik yapmış oldukları anket çalışmaları incelenmelidir. Çalışanlar için talep ve öneri kutuları bulunmalı, sayısının yeterliliği ve bunların görülebilir alanlarda olup olmadığı incelenmelidir. Ayrıca çalışan önerilerinin alınabileceği web/iletişim adresleri oluşturulmalıdır. Sağlık tesisi yönetiminin belirli periyotlarda görüş ve öneriler doğrultusunda yapmış olduğu iyileştirmeler değerlendirilmelidir.

Sağlık tarama zamanın yaklaşan personele aşağıda örneği verilen SMS vb. yöntemler ile bilgilendirme yapılmalıdır.

Örnek:

“Sayın… 06.11.2018 tarihinde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında sağlık tarama randevunuz bulunmaktadır. H blok 1. Katta bulunan ilgili bölüme başvurmanız önemle rica olunur.”

Sağlık tesisinde çalışan görevli personel için tüm bölümlerde (Poliklinikler, servis, eczane vb.) giyinme ve dinlenme odaları bulunmalı ve dinlenme odalarında asgari olarak; el yıkama lavabosu, buzdolabı, oturma alanları (sandalye, koltuk, sehpa vb.) televizyon, telefon, kişiye özel eşya dolabı ve mahremiyete uygun giyinme alanlarının bulunup bulunmadığı değerlendirilmelidir.

KAYNAK:

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 27.12.2017 TARİHLİ E.87307621-419-1761 SAYILI ÇALIŞAN MOTİVASYONU İLE İLGİLİ YAZI.

12.11.2014 TARİHLİ “ DİNLENME ODALARI “ İLE İLGİLİ YAZI

Sağlık tesislerimizde daha kaliteli, etkin ve verimli hizmet sunulması; çalışan personelin moral ve motivasyonunun yüksek olmasına, ihtiyaç ve beklentilerinin en iyi şekilde karşılanmasına, fiziki ortam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile doğru orantılıdır. İyi hizmet sunulması sadece yeterli personelin mevcut olması ile değil işini ve çalıştığı ortamı seven, güler yüzlü ve çalışmaya istekli personel ile mümkün olacaktır. Sağlık personeli çalıştığı ortamda ne kadar mutlu ve huzurlu olursa; çalıştığı kuruma olan bağlılığı, yaptığı işlerdeki başarısı ve buna bağlı olarak hasta ve hasta yakınlarının memnuniyeti de bir o kadar artacaktır.

Bu bağlamda; sağlık personelimizin taleplerinin karşılanması ve uygun dinlenme odalarının oluşturulması planlanmaktadır. Bu kapsamda; tercihen gün ışığı alan dinlenme odalarının

oluşturulması ve bu alanlarda asgari olarak; el yıkama lavabosu, mini buzdolabı, oturma alanları (sandalye, koltuk, sehpa vb.) ve televizyon bulunmasının sağlanması ayrıca kişiye özel eşyaların muhafazası için çalışanlara dolap tahsis edilmesi, mahremiyete uygun giyinme alanlarının oluşturulması gerekmektedir.

SORU: Hasta memnuniyetine yönelik düzenleme ve analizler yapılıyor mu?

SIRA : 37

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 6

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3. GD.6.1. Hasta ve yakınlarının talep ve önerileri sağlık tesisi tarafından değerlendirilerek analizi yapılmalıdır. Değerlendirme sonuçları üst yönetim ile paylaşılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinde, hasta ve yakınları için talep ve önerilerini bildirecekleri düzenlemeler yapılmalıdır. Bildirim kaynakları; hasta ve yakınları için oluşturulan dilek ve öneri kutuları, hasta hakları birimi, hastane web sayfasına, hastane mailine ve varsa hastanenin sosyal medya hesaplarına gelen bildirimler şeklinde olabilir.

Hasta memnuniyetine yönelik düzenleme ve analizlerin nasıl yapılacağına dair örnek tablolar aşağıda verilmiş olup sağlık tesisi kendine özgü farklı parametreleri içerecek şekilde de analizler yapabilir. Amaç peryodik olarak hasta ve yakınlarının talep ve önerilerinin en çok hangi bölümlerden yapıldığı ve olumsuz bildirim içeriklerinin nedenlerinin değerlendirilerek, gerektiğinde iyileştirme çalışmalarının başlatılmasıdır.

Hasta ve yakınlarının talep ve önerilerinin bildirim kaynağına göre analizi aşağıdaki şekilde yapılabilir.

Bildirim Kaynağı Bildirim

Sayısı % Oranı *

Olumsuz Bildirim Sayısı

Olumsuz Bildirim Oranı**

Dilek ve öneri kutuları

Hasta hakları birimi (yerinde çözülen+sisteme

girilen)

Web sayfasına gelen

Kurumsal mail adresine gelen

Sabim

Cimer

İç yazışma ile gelen

Hasta anket önerileri

Toplam Sayı

* Bildirim Kaynağına gelen bildirim sayısının toplam bildirim sayısına oranını ifade eder.

** Bildirim Kaynağına gelen olumsuz bildirim sayısının toplam bildirim sayısına oranını ifade eder.

Sağlık tesisi tarafından olumsuz bildirimler değerlendirilerek, bu bildirimlerin sağlık tesisinin hangi bölümlerine ait olduğunun analizi aşağıdaki şekilde yapılabilir.

OLUMSUZ BİLDİRİM YAPILAN BÖLÜM Bildirim Sayısı % Oranı

Poliklinik

Cerrahi

Yataklı servisler

Protez Laboratuvar hizmetleri

Toplam Sayı

Hasta ve yakınlarının yaptıkları olumsuz dilek ve önerilerin içeriklerine yönelik örnek analiz yapılmalıdır.

OLUMSUZ BİLDİRİMLERİN İÇERİK ANALİZİ

Bildirim içerikleri Bildirim

sayısı % Oranı

Yemek

Temizlik

Güvenlik

Fiziksel, çevresel yapı, malzeme, cihaz ve onarım ile ilgili sorunlar

İlgisizlik, bilgilendirme ve yönlendirme eksikliği

Randevu alma

Toplam

Bildirim kaynağı, olumsuz bildirim yapılan bölüm ve olumsuz bildirimlerin içerik analizleri üç (3) ayda bir yapılarak sonuçlar üst yönetim ile paylaşılmalıdır.

SORU: Sağlık tesisinde güvenliği sağlamak amacıyla kamera takip sistemi kurulmuş mu?

SIRA : 38

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 7

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.7.1. Sağlık tesisinde güvenliği sağlamak amacıyla kamera takip sistemi kurulmalıdır.

Kamera sisteminin görüş alanları hasta ve personel mahremiyeti göz önüne alınarak hastanın muayene ve tedavi edildiği alanların dışındaki alanları kapsamalıdır.

3.GD.7.2. Güvenlik kamera kayıtları en az 2 ay süre ile saklanmalıdır.

AÇIKLAMA:

Gözlemciler tarafından kamera sisteminin hasta ve personel mahremiyetini ihlal etmeyecek şekilde kurulup kurulmadığı değerlendirilmelidir. Görüş alanları hastanın muayene ve tedavi edildiği alanların dışındaki alanları kapsamalıdır.

Gözlemciler değerlendirme gününden 2 ay önceki tarihe ait kamera kayıtlarını inceleyerek değerlendirmelidir.

KAYNAK:

YATAKLI SAĞLIK TESİSLERİNDE ACİL SERVİS HİZMETLERİNİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ;

Acil servislerde güvenlik önlemleri:

MADDE 10:(1) Acil servislerde hasta, hasta yakınları ve çalışanların güvenliği için sağlık tesisi yönetimlerince gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Acil servislerde güvenlik, resmi kolluk kuvveti veya özel güvenlik personeli vasıtası ile ve yeterli sayıda güvenlik kamerası desteği ile sağlanır. Tıbbi işlemlerin gerçekleştirildiği alanlar ile cerrahi müdahale, ameliyathane, yoğun bakım gibi kritik birimlere görevli personel dışında ilgisi olmayan kişilerin

girmesi ilgilisine göre açılma özelliği olan kapılar konulmak suretiyle engellenir. Görevli personel, hasta, hasta yakını, ziyaretçi, ambulans, hasta nakil aracı veya sedye ile getirilen acil hastaların alındığı girişler gerekli idari ve teknik önlemler alınarak kontrol altında tutulur. Acil servisle bağlantılı otopark alanlarında da yeterli ışıklandırma, gözetleme kameraları ve güvenlik personeli ile gerekli güvenlik önlemleri alınır. Güvenlik kamera kayıtları en az 2 ay süre ile saklanmalıdır.

YATAKLI SAĞLIK TESİSLERİNDE YOĞUN BAKIM HİZMETLERİNİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ:

MADDE 13: b)Günün her saatinde görevli personel dışında ilgisi olmayan kişilerin servise girmesi kontrollü geçiş özelliği olan kapılar konarak engellenir ve gerektiğinde girişlerin yeterli sayıda güvenlik kamerası ile izlenmesi sağlanır.

SORU: Sağlık tesisinin Yangın Yönetmeliği’ne uygunluğu değerlendirilmiş mi?

SIRA : 39

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 8

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.8.1. Sağlık tesisinin Yangın Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığına dair ilgili İtfaiye Müdürlüğü'nden alınan değerlendirme raporu bulunmalıdır.

3.GD.8.2. Sağlık tesisi yönetimi tarafından değerlendirme raporunda olumsuz bulunan koşullar ile ilgili çalışmalar başlatılmalıdır.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinin Yangın Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığına dair ilgili İtfaiye Müdürlüğü'nden alınan değerlendirme raporu incelenmelidir. Aynı başhekimliğe bağlı birden fazla yerleşke de hizmet veren sağlık tesislerinde her yerleşkede bulunan bina için ayrı değerlendirme raporu alınmalıdır. Değerlendirme raporu iki yılda bir veya sağlık tesisinde inşaat, tadilat, fiziki durumunda ve yerleşim planlarında yapılan değişiklikler vb. değişiklik olması durumunda güncellenmelidir.

Sağlık tesisinin İtfaiye Müdürlüğü’nden alınan değerlendirme raporunda belirtilen uygunsuzluklar ile ilgili çalışmaların yapılıp yapılmadığı değerlendirilir.

SORU: Atık yönetimi kapsamında kaynağında ayrıştırma işlemi uygun yapılıyor mu?

SIRA : 40

BÖLÜM ADI : GENEL DEĞERLENDİRME BÖLÜM SIRA NO : 9

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.GD.9.1. Atıklar; Belediye Atığı (Evsel ve diğer), Ambalaj atık, Tıbbi Atık (Enfeksiyöz ve Kesici-Delici), Patolojik Tıbbi Atık, Tehlikeli Atık ve Radyoaktif Atık olmak üzere birbiriyle karıştırmadan kaynağında ayrıştırılarak ayrı toplanmalıdır.

AÇIKLAMA:

Atıklar; Belediye Atığı (Evsel ve diğer), Ambalaj atık, Tıbbi Atık (Enfeksiyöz ve Kesici-Delici), Patolojik Tıbbi Atık, Tehlikeli Atık ve Radyoaktif Atık olmak üzere birbiriyle karıştırmadan kaynağında ayrıştırılarak ayrı toplanmalıdır.

a) Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı;

orijinal orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile “DİKKAT!

TIBBİ ATIK” ibaresini taşıyan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılmalıdır.

b) Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile “DİKKAT! KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmış kutu veya konteynerler içinde toplanmalıdır. Kesici-Delici atık kapları en fazla ¾ oranında doldurulmalı, ağızları kapatılıp ve kırmızı plastik torbalara konulmalıdır. Kesici-delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılmamalı, açılmamalı, boşaltılmamalı ve geri kazanılmamalıdır.

c) Tıbbi atık torbaları en fazla ¾ oranında doldurulmalı, ağızları sıkıca bağlanmalı ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanmalıdır. Tıbbi atık torbalarının içeriği hiçbir suretle sıkıştırılmamalı, torbasından çıkarılmamalı, boşaltılmamalı ve başka bir kaba aktarılmamalıdır.

Servisler, ameliyathane, laboratuvar vb. birimlerde evsel atık, ambalaj atığı, tıbbi atık, toplama kutuları/kovaları ve kesici/delici alet kutularının uygun şekilde olup olmadığı görülmelidir. İçeriklerine bakılarak uygun ayrıştırma yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

Örneğin, evsel atık içerisinde kontamine (kan bulaşmış) eldiven görülmesi, kesici delici alet kutusunda boş flakon görülmesi gibi yanlış ayrıştırma yapılıyorsa olumsuz değerlendirilmelidir.

Toplama ekipmanları (atık kovaları) atığın niteliğine uygun ve atığın oluştuğu kaynağa en yakın noktada bulundurulmalıdır.

Tıbbi atıklar, kapaklı, pedalla açılabilen kovalarda kırmızı renkli torbalar ile toplanmalıdır.

Tıbbi atık kovaları;

- pedallı değil ise, - kapağı yoksa

- içerisinde standarda uygun kırmızı renkli torba yok ise olumsuz olarak değerlendirilir.

Kesici-delici atıklar; enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bistüri, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, kırılmış ilaç ampulleri, lam, lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıkları içerir. Değerlendirme esnasında kesici-delici atık kutularının içeriği kontrol edilmelidir. Kesici-delici atık kutusunda yukarıda tanımlanan atıklar dışında; örneğin enjektörün plastik piston kısmı, boş cam flakon, vb. görüldüğünde olumsuz değerlendirilmelidir.

Gözlemciler bu unsuru atık depolarında torbaları görerek değerlendirebilecekleri gibi sağlık tesisinin çeşitli birimlerinde tıbbi atık kovalarının doluluğunu gözlemleyerek de kontrol edebilirler.

Sağlık tesisi tarafından birimlerde hangi büyüklükte tıbbi atık kutularının kullanılacağı, birimden çıkan tıbbi atık miktarına göre belirlenmeli, ilgili birimlerde kullanılan kutuların içindeki tıbbi atıklar en fazla 2 gün bekletilmelidir.

Tehlikeli atıkların ayrıştırılmasının doğru yapılıp yapılmadığı servislerde, laboratuvarda, polikliniklerinde, görüntülemede ve tehlikeli atık depolarında gözlenmelidir. Ameliyathenede inhalasyon anesteziklerinin (sevorane vb.) şişelerinin nasıl bertaraf edildiği sorgulanmalıdır.

Tehlikeli atıklarla kontamine olmuş uygulanan serumlar, serum setleri, enjektörler tehlike atık olarak değerlendirilmelidir.

Laboratuvarda ve sağlık tesisinin genelinde kullanılan ve şüpheli tehlikeli atık olabileceği düşünülen sıvıların analizlerinin yaptırılıp, Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-4 ' de verilen listede belirtilen konsantrasyonların üzerinde ise tehlikeli atık kabul edilip depolanmalı ve bertarafı o şekilde yapılmalıdır. Tehlikeli atıklar uygun kaplarda toplanmalıdır. Sıvı atıklar için varil, katı ve taşınabilir hafif atıklar için ise; üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde “DİKKAT!

TEHLİKELİ ATIK” ibaresini taşıyan, sağlam plastik torbalar kullanılmalıdır.

KAYNAK:

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ (25 Ocak 2017)

Genel ilkeler MADDE 5 – (1) Tıbbi atıkların yönetimine ilişkin ilkeler şunlardır; a) Tıbbi atıkların çevreye ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasaktır. b) Tıbbi atıkların, tehlikeli, tehlikesiz, belediye veya ambalaj atıkları gibi diğer atıklar ile karıştırılmaması esastır. c) Tıbbi atıkların, kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertarafı esastır. ç) Tıbbi atıkların neden olduğu çevresel kirlenme ve bozulmadan kaynaklanan zararlardan dolayı tıbbi atığın toplanması, taşınması, geçici depolanması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar müteselsilen sorumludurlar.

e) Sağlık kuruluşları, atıklarının toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafı için gerekli harcamaları karşılamakla yükümlüdür.

ç) Tıbbi, tehlikeli, tehlikesiz, ambalaj, belediye atıkları ve diğer atıkları birbiriyle karıştırmadan kaynağında ayrı toplamakla, d) Herhangi bir kimyasalla muamele görmüş patolojik atıkları diğer tıbbi atıklardan ayrı toplamakla, e) Tıbbi atıkları toplarken teknik özellikleri bu Yönetmelikte belirtilen torbaları ve kapları kullanmakla, f) Günlük 1 kilogramdan fazla tıbbi atık üretmesi durumunda tıbbi atıklarını UATF düzenleyerek, günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üretmesi durumunda ise tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanarak teslim etmekle, g) Ayrı toplanan tıbbi atıkları sadece bu iş için tahsis edilmiş kapaklı konteyner/kap/kova ile tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine taşımakla, ğ) Günlük 50 kilogramdan fazla tıbbi atık üretmesi durumunda tıbbi atık geçici deposu tesis etmekle, günlük 50 kilograma kadar tıbbi atık üretmesi durumunda geçici tıbbi atık konteyneri bulundurmakla, günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üretmesi durumunda ise en yakın veya en uygun tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine götürmek veya bu atıkları tıbbi atık toplama aracına vermekle, h) Tıbbi atıkların yönetimiyle görevli personelini periyodik olarak eğitmekle/eğitimini sağlamakla, ı) Tıbbi atıkların yönetimiyle görevli personelini bağışıklamakla, en fazla altı ayda bir sağlık kontrolünden geçirmek ve diğer koruyucu tedbirleri almakla, i) Tıbbi atıkların yönetimiyle görevli personelin

özel koruyucu giysilerini ve ekipmanlarını temin etmek ve kullanılmasını sağlamakla, j) Tıbbi atıkların toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafı için gereken harcamaları karşılamakla, k) Oluşan tıbbi atık miktarı ile ilgili bilgileri düzenli olarak kayıt altına almakla, l) Atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayından başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamaları kullanarak doldurmak, onaylamak ve form çıktısının bir nüshasını beş yıl boyunca saklamakla, yükümlüdürler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Tıbbi Atıkların Ayrılması, Toplanması, Taşınması ve Geçici Depolanması Tıbbi atıkların ayrılması ve toplanması MADDE 10 – (1) Tıbbi atıklar, başta doktor, hemşire, ebe, veteriner, diş hekimi, laboratuvar teknik elemanı olmak üzere ilgili sağlık personeli tarafından oluşumları sırasında kaynağında diğer atıklar ile karıştırılmadan ayrı olarak biriktirilir.

Toplama ekipmanı, atığın niteliğine uygun ve atığın oluştuğu kaynağa en yakın noktada bulundurulur. Tıbbi atıklar hiçbir suretle belediye atıkları, ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar ve benzeri diğer atıklar ile karıştırılamaz.

(2) Tıbbi atıkların toplanmasında; yırtılmaya, delinmeye, patlamaya ve taşımaya dayanıklı, orta yoğunluklu polietilen hammaddeden sızdırmaz, çift taban dikişli ve körüksüz olarak üretilen, çift kat kalınlığı 100 mikron olan, en az 10 kilogram kaldırma kapasiteli, üzerinde görülebilecek büyüklükte ve her iki yüzünde siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile “DİKKAT!

TIBBİ ATIK” ibaresini taşıyan kırmızı renkli plastik torbalar kullanılır. Torbalar en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları sıkıca bağlanır ve gerekli görüldüğü hallerde her bir torba yine aynı özelliklere sahip diğer bir torbaya konularak kesin sızdırmazlık sağlanır. Bu torbalar hiçbir şekilde geri kazanılamaz ve tekrar kullanılamaz. Tıbbi atık torbalarının içeriği hiçbir suretle sıkıştırılamaz, tıbbi atıklar torbasından çıkarılamaz, boşaltılamaz ve başka bir kaba aktarılamaz.

(3) Kesici ve delici özelliği olan atıklar diğer tıbbi atıklardan ayrı olarak delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, açılması ve karıştırılması mümkün olmayan, üzerinde siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah harflerle yazılmış

“DİKKAT! KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmış kutu veya konteynerler içinde toplanır. Bu biriktirme kapları, en fazla

¾-oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve tıbbi atık torbalarına konur. Kesici-delici atık kapları dolduktan sonra kesinlikle sıkıştırılamaz, açılamaz, boşaltılamaz ve geri kazanılamaz. (4) Sıvı tıbbi atıklar da uygun emici maddeler ile yoğunlaştırılarak tıbbi atık torbalarına konulur. (5) Tıbbi atık torbaları biriktirme süresince tıbbi atık kabı ya da kovası içerisinde muhafaza edilir.

Tıbbi atık kabı ya da kovasının delinmeye, yırtılmaya, kırılmaya ve patlamaya dayanıklı, su geçirmez ve sızdırmaz, üzerinde siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile siyah renkli

“DİKKAT! TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan turuncu renkli plastik malzemeden yapılmış olması zorunludur. (6) Yeni torba ve kapların kullanıma hazır olarak atığın kaynağında veya en yakın alanda bulundurulması sağlanır. Tıbbi atıkların sağlık kuruluşu içinde taşınması

Diğer atıklar MADDE 25 – (1) Sağlık kuruluşları, faaliyetleri sonucunda oluşabilecek tıbbi atıklar haricinde belediye atıkları, tehlikeli atıklar, tehlikesiz atıklar, ambalaj atıkları ve diğer geri kazanılabilen atıklar ve benzeri tüm atıklarının yönetiminde Bakanlıkça belirlenen esaslara