• Sonuç bulunamadı

AD.7.1.Ayniyat depolarının yönetimine ilişkin oluşturulacak organizasyon şemasında; sağlık tesisi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı (Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü - Strateji

AYNİYAT DEPO

Madde 28 - Hurdaya ayırma nedeniyle çıkış:

3. AD.7.1.Ayniyat depolarının yönetimine ilişkin oluşturulacak organizasyon şemasında; sağlık tesisi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı (Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü - Strateji

Geliştirme Başkanlığı) iletişim kanalları belirlenmiş olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Taşınır kayıt yetkilileri tarafından, sağlık tesisindeki idari amiri ve taşınır kontrol yetkilisi, İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki konsolide yetkilisi, klinik mühendislik ve stok yönetimi sorumlusu, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Taşınır Yönetim, Stok Yönetim, Klinik Mühendislik Yönetim, Mkys Yazılım Destek Birimi ile Strateji Geliştirme Başkanlığı Taşınır Yönetim Birimine ilişkin iletişim kanalları bilinmelidir. Gerekli durumlarda konu ve soruna göre iletişime geçeceği birimlere ait bilgilerin (telefon-mail vb.) yer aldığı bir organizasyon yapısı dokümante edilmiş olmalıdır.

Soru: Sağlık tesisinin tüm depolarında yapılan bağış ve yardım işlemleri, ilgili yönetmeliğe göre yapılıyor mu?

SIRA :88

BÖLÜM ADI : AYNİYAT DEPO BÖLÜM SIRA NO : 8

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.AD.8.1. Sağlık tesisine yapılacak bağışlar için; bağış yapacak kişinin yazdığı ve bağışın niteliğini belirten dilekçesi olmalıdır.

3.AD.8.2 .Dilekçeye istinaden, bağışın kabul edildiğine dair başhekimin onay yazısı olmalıdır.

3.AD.8.3. Bağışın tutar ve miktarını belirten belge yok ise, sıfır tutarlı giriş yapılmayıp değer tespit komisyonu tarafından tutarlar belirlenmiş olmalıdır.

3.AD.8.4. Bağış ve yardım işlemi genel bütçe girişli ise taşınır işlem fişi üst yazı ekinde, döner sermaye girişli ise muhasebe işlem fişi ekinde ilgili muhasebe birimine gönderilmiş olmalıdır.

3.AD.8.5. Taşınır işlem fişlerinin 1 nüshası üst yazı ile bağış ve yardımı yapana gönderilmiş olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Bağış yapacak kişinin hastane yöneticiliğine yazdığı, yapacağı bağışın nitelik ve miktarını belirten şahsi dilekçesi ilgi tutularak, MKYS giriş kaydı için başhekimden onay alınmalıdır. Onay yazısına alınan tarih/sayı giriş işleminin dayanağı kabul edilir.

Yapılan bağışın fiyatını belirten belge (fatura vb.) yok ise, sıfır (0) tutarlı giriş yapılmayıp en az 3 veya daha fazla tek sayıda kişiden oluşan değer tespit komisyonu tarafından taşınırların tutarı belirlenmiş olmalıdır. Bağış yapılacak taşınırlar teslim alındığında, ‘‘Bağış ve Yardım’’

işlemi ile kayıtlara alınır ve 3 nüsha taşınır işlem fişi düzenlenir.

Taşınır işlem fişlerinin bir nüshası genel bütçe girişli ise üst yazı ekinde, döner sermaye girişli ise muhasebe işlem fişi ekinde ilgili muhasebe birimine, diğer nüshasıda teşekkür amaçlı üst yazı ekinde bağış ve yardımı yapana gönderilir.

Yıl içinde sağlık tesisinin tüm depolarına (ayniyat, biyomedikal, medikal vb.) yapılan bağış ve yardım işlemlerinin kontrolü, MKYS/Giriş ve Çıkış Fişleri Listeleme ekranından yapılmalıdır. Yapılmış bağış ve yardım işlemi yok ise, sağlık tesisleri bu sorudan muaf tutulacaktır.

KAYNAK:

Taşınır Mal Yönetmeliği Madde 13 - Kayıt zamanı, kayıt değeri ve değer tespit komisyonu:

(2) c) Bağış ve yardım yoluyla edinilen taşınırlarda; bağış ve yardımda bulunan tarafından ispat edici bir belge ile değeri belirtilmiş ise bu değer, belli bir değeri yoksa değer tespit komisyonunca belirlenen değer, esas alınır.

(3) Değer tespit komisyonu, harcama yetkilisinin onayı ile taşınır kayıt yetkilisinin ve işin uzmanının da katıldığı en az üç kişiden oluşturulur. Komisyon değer tespitinde ticaret odası,

sanayi odası, borsa, meslek kuruluşları, ilgili diğer kuruluşlardan veya aynı nitelikteki taşınırı satın alan idarelerden ve fiyat araştırması sonuçlarından yararlanabilir.

Bağış ve yardım yoluyla edinilen taşınırların girişi: MADDE 16 –

(1) Kanunun 40 ıncı maddesi ile diğer mevzuat çerçevesinde bağış ve yardım olarak edinilen taşınırlar teslim alındığında, taşınır kayıt yetkilisi tarafından Taşınır İşlem Fişi düzenlenerek kayıtlara alınır. Fişin birinci nüshası bağış ve yardım edene verilir veya gönderilir.

5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu MADDE 40 - Bağış ve Yardımlar:

Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanamaz, benzeri adlar altında tahsilat yapılamaz. Kamu idarelerine yapılan her türlü bağış ve yardımlar gelir kaydedilir. Nakdi olmayan bağış ve yardımlar, ilgili mevzuatına göre değerlemeye tâbi tutularak kayıtlara alınır.

Soru: Sağlık tesisinin tüm depolarında yapılan tüketimlerin onaylı çıkış bildirimleri, ilgili dönemlerde muhasebe birimlerine gönderiliyor mu?

SIRA :89

BÖLÜM ADI : AYNİYAT DEPO BÖLÜM SIRA NO : 9

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.AD.9.1. Tüm depolara ait döner sermaye tüketim çıkış bildirimleri taşınır kontrol yetkilisi onayından sonra, 1’er aylık dönemlerde ayın altısına kadar muhasebe işlem fişi ekinde ilgili saymanlığa gönderilmiş olmalıdır.

3.AD.9.2. Tüm depolara ait genel bütçe tüketim çıkış bildirimleri taşınır kontrol yetkilisi onayından sonra, 3’er aylık dönemlerde ayın altısına kadar üst yazı ile ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğüne gönderilmiş olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Sağlık tesisinin tüm depolarında (ayniyat, biyomedikal, medikal vb.) yapılan tüketim çıkış işlemleri için düzenlenen tüketim çıkış bildirimlerinin belirtilen dönemlerde ilgili muhasebe birimlerine gönderilmesi mecburidir. Döner sermaye tüketim malzemeleri çıkış bildirimleri taşınır kontrol yetkilisi onayından sonra 1’er aylık dönemlerde, muhasebe işlem fişi ekinde bir sonraki ayın altısına kadar ilgili saymanlığa, genel bütçe tüketim çıkış bildirimleri taşınır kontrol yetkilisi onayından sonra 3’er aylık (mart/haziran/eylül /aralık sonu) dönemlerde üst yazı ile bir sonraki ayın altısına kadar ilgili defterdarlık/malmüdürlüğü’ne gönderilmiş olmalıdır.

Döner sermaye tüketimlerinin saymanlıklar tarafından TDMS’ye, genel bütçe tüketimlerinin ise defterdarlık veya malmüdürlükleri tarafından KBS-MYS’ye işlenmesi zorunludur. Yıl içinde sağlık tesisinin tüm depolarında yapılan tüketim çıkış işlemlerinin kontrolü, MKYS/Giriş ve Çıkış Fişleri Listeleme ekranından yapılmalıdır.

KAYNAK:

Taşınır Mal Yönetmeliği Madde 30 - Taşınır giriş ve çıkış işlemlerinin muhasebe birimine bildirilmesi:

(1) Taşınır kayıt yetkilileri tarafından, kamu idarelerinin muhasebe kayıtlarında ilgili stok ve maddi duran varlık hesaplarında izlenen taşınırlardan; satınalma suretiyle edinilenlerin giriş işlemleri ile değer artırıcı harcamalar için düzenlenen Taşınır İşlem Fişlerinin bir nüshası ödeme emri belgesi ekinde, muhasebe birimine gönderilir. Diğer şekillerde edinilen taşınırların girişleri ve maddi duran varlık hesaplarında izlenen taşınırların çıkışları için düzenlenen Taşınır İşlem Fişlerinin birer nüshasının, düzenleme tarihini takip eden en geç on gün içinde ve her durumda malî yıl sona ermeden önce muhasebe birimine gönderilmesi zorunludur. Ancak aynı muhasebe biriminden hizmet alan, aynı kamu idaresinin harcama birimleri arasında yapılan taşınır devirlerinde, devreden harcama birimince düzenlenen Taşınır İşlem Fişi muhasebe birimine gönderilmez.

(2) Muhasebe kayıtlarında "150-İlk Madde ve Malzemeler Hesabı"nda izlenen tüketim malzemelerinin çıkışları için düzenlenen Taşınır İşlem Fişleri muhasebe birimine gönderilmez.

Bunların yerine, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde üç aylık dönemler itibarıyla, diğer idarelerde ise üç ayı geçmemek üzere üst yöneticiler tarafından belirlenen sürede kullanılmış tüketim malzemelerinin taşınır II nci düzey detay kodu bazında düzenlenen onaylı bir listesi, en geç ilgili dönemin son iş günü mesai bitimine kadar muhasebe birimine gönderilir.

(3) Muhasebe yetkilileri, taşınır giriş ve çıkış işlemlerine ilişkin olarak kendilerine gönderilen Taşınır İşlem Fişlerinde gösterilen tutarları II nci düzey detay kodu itibarıyla ilgili hesaplara kaydeder.

Soru: Ayniyat demirbaş depolarda kişi veya ortak kullanıma verilen dayanıklı taşınırların, kullanıma verme (zimmet) işlemleri güncel olarak yapılıyor mu?

SIRA :90

BÖLÜM ADI : AYNİYAT DEPO BÖLÜM SIRA NO : 10

DEĞERLENDİRİLECEK UNSURLAR:

3.AD.10.1 Dayanıklı taşınırlar kullanıma verildiği alandaki birim sorumluları veya kullanıcılarına zimmetlenmiş olmalıdır.

3.AD.10.2 Kullanıma verilen dayanıklı taşınırlar için iki nüsha taşınır teslim belgesi düzenlenmeli, karşılıklı imzalandıktan sonra bir nüshası dosyada diğer nüshası da zimmet sahibinde bulunmalıdır.

3.AD.10.3 Kişi veya ortak kullanıma verilen dayanıklı taşınırların kullanıma verme (zimmet) işlemleri, MKYS'de %90 oranı üzerinde güncel olarak yapılmış olmalıdır.

AÇIKLAMA:

Ayniyat dayanıklı taşınırlar, taşınır istek belgesi ile talep edilir. Talep edilen dayanıklı taşınırlar, taşınır teslim belgesi (zimmet fişi) düzenlenerek ve karşılıklı imza ile kullanıma verilir.

Taşınır teslim belgesinde malzemenin cinsi, miktarı, taşınır kodu belirtilmelidir. Fişin bir nüshası ayniyat dosyasında saklanır, diğer nüshası ise zimmet sahibine verilir. Oda, salon, servis gibi ortak alanlara verilen taşınırlar, istek yapan birim yetkilisinin veya ortak kullanım alanı sorumlusunun imzası alınarak teslim edilir.

Kişi veya ortak kullanıma verilen ayniyat dayanıklı taşınırların MKYS’deki kişi kullanıma verme (zimmet) bilgileri ile zimmet sahiplerine verilen teslim belgelerindeki bilgiler uyumlu olmalıdır. Kullanıma verme işlemleri %90 seviyesinin üzerinde güncel olarak yapılmalı, kullanıma verildiği alandaki birim sorumluları ve kullanıcıları haricinde müdür, müdür yardımcısı, taşınır kayıt yetkilisi vb. kişilere zimmetlenmemelidir.

KAYNAK:

Taşınır Mal Yönetmeliği Madde 23 - Dayanıklı taşınırların kullanıma verilmesi:

(1) Tesis, taşıt ve iş makineleri haricindeki dayanıklı taşınırlar Taşınır İstek Belgesi düzenlenmek suretiyle talep edilir. Talep edilen dayanıklı taşınırlar 6/A örnek numaralı Taşınır Teslim Belgesi düzenlenerek kullanıma verilir.

(2) Kara taşıt ve iş makinelerinin yetkili makamın onayına istinaden yönetiminden sorumlu görevliye veya kullanıcısına verilmesinde ise 6 örnek numaralı Taşınır Teslim Belgesi düzenlenir.

(3) Kara taşıtlarının dışındaki taşıtların sorumluya veya kullanıcılarına devir ve teslimine ilişkin usul ve düzenlenecek belgeler kamu idarelerince ayrıca belirlenir.

(4) Taşınır Teslim Belgesine dayanılarak Dayanıklı Taşınırlar Defterine gerekli kayıtlar yapılır.

Fişin birinci nüshası dosyasında saklanır. İkinci nüshası Taşınır Teslim Belgesiyle taşınır teslim edilen görevlilere verilir.

(5) Taşınırlar; oda, büro, bölüm, geçit, salon, atölye, garaj ve servis gibi ortak kullanım alanlarına Dayanıklı Taşınırlar Listesi düzenlenmek ve istek yapan birim yetkilisinin ve/veya varsa ortak kullanım alanı sorumlusunun imzası alınmak suretiyle verilir.