• Sonuç bulunamadı

Gelir tablosu ve ilgili notlar

9 Hasılat - UMS 18, UMS 20 ve UMS 11

Has›lat al›nan veya al›nacak olan bedelin gerçe¤e uygun de¤eri ile ölçülür. Tek bir ifllem, özünde ayr›flt›r›lan k›s›mlar bulundu¤unu gösteriyorsa, has›lat bu ayr›ca ayr›flt›r›labilinen k›s›mlar üzerine, gerçe¤e uygun de¤erleri dikkate al›narak da¤›t›lmal› ve muhasebelefltirme ifllemi afla¤›da belirtilen muhasebelefltirme ilkelere uygun olarak ayr›ca ayr›flt›r›lan her k›sma ayr› ayr› uygulanmal›d›r. Örne¤in, bir ürün, sat›fl sonras› servis tutar›n› içerecek flekilde sat›ld›¤›nda, has›lat ilk olarak ürün k›sm›na ve servis k›sm›na da¤›t›l›r ve daha sonra her k›s›m, kendisine iliflkin has›lat›n finansal tablolara yans›t›lmas›na iliflkin kriterlerin karfl›land›¤› zamanda muhasebelefltirilir.

Mal sat›fl›na iliflkin has›lat, iflletmenin mallar›n sahipli¤i ve kontrolü ile ilgili önemli risk ve getirileri al›c›ya devretmifl olmas› ve sat›lan mallar üzerinde etkin bir kontrolü veya sahipli¤in genel olarak gerektirdi¤i flekilde bir yönetim etkinli¤ini sürdürmemesi, iflleme iliflkin ekonomik yararlar›n iflletmece elde edilmesinin muhtemel olmas›, gelir ve maliyetlerin güvenilir bir biçimde ölçülebilmesi durumlar›nda finansal tablolara yans›t›l›r.

Hizmet sunumundan kaynaklanan has›lat; yap›lan ifllem sonucunun güvenilir biçimde tahmin edilebilmesi durumunda finansal tablo tarihi itibariyle ifllemin tamamlanma düzeyi dikkate al›narak, inflaat sözleflmelerinin muhasebelefltirme flartlar›na benzer flartlar kullan›larak muhasebelefltirilir. ‹fllem sonucunun güvenilir biçimde tahmin edilebilmesi, iflleme iliflkin ekonomik yararlar›n iflletmece elde edilmesinin muhtemel olmas›na, ifllemin tamamlanma düzeyinin ve ifllem için katlan›lan maliyetler ile ifllemin tamamlanmas› için gereken maliyetlerin güvenilir biçimde ölçülebilmesine ba¤l›d›r.

‹flletmenin sahiplikle ilgili önemli risk ve getirileri tafl›maya devam etti¤i ve bu nedenle has›lat›n finansal tablolara yans›t›lmad›¤› durumlara örnekler:

• ‹flletmenin normal garanti hükümleri kapsam› d›fl›nda yetersiz performansa iliflkin yükümlülük tafl›mas›,

• Sat›fl has›lat›n›n iflletme taraf›ndan tahsil edilmesinin, al›c›n›n söz konusu maldan üçüncü kiflilere satmak suretiyle has›lat yaratmas› kofluluna ba¤l›

olmas›,

• Al›c›n›n sat›fl sözleflmesi ile belirlenen bir gerekçeye dayanarak al›m› iptal etme hakk›n›n bulunmas›,

• ‹flletmenin söz konusu mallar›n iade edilip edilmeyece¤inden emin olmamas›.

Faiz geliri etkin faiz yöntemine göre muhasebelefltirilir. ‹sim haklar›; ilgili sözleflmenin özü dikkate al›narak, tahakkuk esas›na göre muhasebelefltirilir. Temettü; hissedarlar tahsil etmeye hak kazand›¤›nda muhasebelefltirilir.

Devlet teflvikleri – UMS 20

Devlet teflvikleri, iflletmenin bu teflviklere iliflkin koflullara uyaca¤›na ve bu teflviklerin elde edilece¤ine dair makul bir güvencenin oluflmas› durumunda muhasebelefltirilir.

Gelir niteli¤indeki teflvikler gelir tablosunda, telafi etmeleri beklenen maliyetlerle efllefltirildikleri dönemler boyunca muhasebelefltirilir. Gelir tablosunda bu türden bir muhasebelefltirmenin zamanlamas›, teflviklere iliflkin flartlar›n veya zorunluluklar›n yerine getirilip getirilmesine ba¤l›d›r.

Varl›klara iliflkin teflvikler, ilgili varl›¤›n defter de¤eri ile mahsuplaflt›r›l›r veya bilançoda ertelenmifl gelir olarak gösterilir. Bunun sonucunda gelir tablosunda amortisman gideri azalacak veya ilgili varl›¤›n yararl› ömrü boyunca sistematik bir biçimde ertelenmifl gelir oluflacakt›r.

‹nflaat sözleflmeleri – UMS 11

‹nflaat sözleflmeleri, bir varl›¤›n, veya varl›k gruplar›n›n inflas› için özel olarak anlafl›lm›fl ve varl›¤›n inflas› ile do¤rudan ilintili olarak (proje yöneticilerinin ve mimarlar›n hizmetleri gibi) verilecek hizmetlere iliflkin sözleflmelerin de dahil oldu¤u sözleflmelerdir. Tipik olarak bu sözleflmeler, sabit fiyatl› veya ‘maliyet art›’

sözleflmeleridir.

‹nflaat sözleflmelerine iliflkin has›lat ve giderler, tamamlanma derecesi yöntemi kullan›larak muhasebelefltirilir. Dolay›s›yla, has›lat, giderler ve bu nedenle kar, infla faaliyeti gerçeklefltikçe k›s›m k›s›m muhasebelefltirilmektedir. Bu yöntem, hizmetlere iliflkin has›lat›n muhasebelefltirilmesi esas› ile benzerlik göstermektedir.

Sözleflmenin sonucunun güvenilir biçimde tahmin edilemedi¤i durumlarda has›lat yaln›zca, telafi edilece¤i muhtemel olan gerçekleflmifl giderler tutar› kadar muhasebelefltirilir. Sözleflmeye iliflkin maliyetler gerçeklefltikleri dönemlerde gider olarak muhasebelefltirilir. Sözleflmeye iliflkin toplam maliyetlerin, toplam has›lat›

aflmas›n›n muhtemel oldu¤u durumlarda, beklenen zarar do¤rudan do¤ruya gider olarak muhasebelefltirilir.

10 Bölümlere göre raporlama - UMS 14

Menkul k›ymetleri borsalar veya di¤er teflkilatlanm›fl piyasalarda ifllem gören iflletmeler ile menkul k›ymetlerini ihraç etme aflamas›nda olan iflletmeler UMS 14

‘Bölümlere göre raporlama’ uyar›nca bölümlere göre raporlama yapmakla yükümlüdür. Bu durum, iflletmenin gözden geçirilmifl bölümlere göre raporlama standard› olan UFRS 8’i (bölüm 10A’ya bak›n›z) uygulamaya bafllamas›na kadar geçerlidir. Bölümlere göre raporlama için iki kademeli (temel ve ikincil) yaklafl›m gerekmektedir ve iflletme, temel bölümlendirmesini faaliyetler veya co¤rafi bölgeler seçeneklerinden biri olarak belirlemelidir. Bu ayr›m ise iflletmenin riskleri ve getirilerini belirleyen temel kayna¤a göre yap›l›r. ‹kincil bölümlendirme, temel bölümlendirme sonras›nda iflletmeye özgü olarak belirlenir.

Bir iflletmenin raporlanabilir bölümleri, risk ve getiri profillerinin ayr› ayr› olarak belirlenmesi ve ard›ndan alt s›n›r testinin uygulanmas› ile kararlaflt›r›l›r. Bir faaliyet alan›n›n veya co¤rafi bölümün, raporlanabilir bölüm olarak belirlenebilmesi için;

bölüm has›lat›n›n büyük bir ço¤unlu¤unun iflletme d›fl› müflterilere yap›lan sat›fllardan kazan›lmas› ve; elde edilen has›lat›n, kâr veya zarar›n veya varl›klar›n›n iflletme içi ve d›fl› tüm bölümlerin toplam›n›n %10’unu veya daha fazlas›n›

oluflturmas› gerekir. Toplam konsolide has›lat›n en az %75 oran›ndaki k›sm›

raporlanabilir bölümler içerisine dahil olana kadar, ilave bölümler raporlanabilir bölüm olarak belirlenir (alt s›n›r testini sa¤lamasalar bile).

Bölümlere göre raporlamada aç›klamalar ço¤unlukla temel raporlama esas›ndaki bölümlerde yo¤unlafl›rken (faaliyet veya co¤rafi olarak), ikincil raporlama esas›ndaki bölümlerle ilgili s›n›rl› bilgiler verilmektedir (faaliyet veya co¤rafi olarak). Temel raporlama format›nda sunulan bilgiler her bir bölüm için has›lat› (iflletme d›fl› has›lat›

iflletme içinden ayr› gösterecek flekilde), faaliyet sonucunu, varl›klar›, borçlar›, yat›r›m harcamas›n›, amortisman ve itfa paylar›n›, önemli nakit d›fl› giderlerini ve de¤er düflüklü¤ü zararlar›n› içerir. ‹kincil raporlama format›nda sunulan raporlanabilir bölümlerle ilgili aç›klamalar ise; bölüm has›lat›n›, varl›klar›n› ve yat›r›m harcamalar›n›

içerir. ‹kincil raporlama format›nda bölüm faaliyet sonuçlar›n›n gösterilmesi zorunlu de¤ildir.

Bir iflletme, raporlanabilir bölümler ile ilgili aç›klanan bilgilerle finansal tablolarda yer alan bilgilerin mutabakat›n› sunar.

10A Bölümlere göre raporlama - UFRS 8

UMSK, UFRS 8 ‘Faaliyet Bölümleri’ni Kas›m 2006 tarihinde ABD’de genel kabul görmüfl muhasebe prensipleri ile uyum projesi kapsam›nda yay›nlam›flt›r. UFRS 8,

ABD’deki ‘SFAS 131’ standard›na benzemektedir. UMS 14’ü de kald›rmaktad›r. 1 Ocak 2009 tarihinde veya sonras›nda bafllayan dönemler için geçerlidir ve daha önce uygulanmas› da kabul edilmektedir.

Menkul k›ymetleri borsalar veya di¤er teflkilatlanm›fl piyasalarda ifllem gören iflletmeler ile menkul k›ymetlerini ihraç etme aflamas›nda olan iflletmeler bölümlere göre raporlama yapmakla yükümlüdür.

Faaliyet bölümleri bir iflletmenin, hakk›nda ayr› finansal bilgilerin mevcut oldu¤u ve bu bilgilerin, bölüme tahsis edilecek kaynaklara iliflkin kararlar›n al›nmas› ve bölümün performans›n›n de¤erlendirilmesi amac›yla iflletmenin faaliyetlere iliflkin karar almaya yetkili mercii taraf›ndan düzenli olarak gözden geçirildi¤i k›sm›d›r.

Faaliyet bölümleri, e¤er raporlanabilir bölüm tan›m›na uyuyorsa, ayr› ayr› raporlan›r.

Faaliyet bölümü ya da faaliyet bölümü grubu, standartta belirtilen say›sal alt s›n›rlar›

aflt›¤›nda raporlanabilir bölüm olur. ‹flletme, e¤er isterse, bunlara ek di¤er faaliyet bölümlerini de aç›klayabilir.

‹flletme, her bir raporlanabilir bölüme ait kâr veya zarara ve toplam varl›klara iliflkin tutarlar›, iflletmenin faaliyetlere iliflkin karar almaya yetkili mercii taraf›ndan düzenli olarak gözden geçirdi¤i formatta raporlar. Bununla birlikte, benzer ürün ve hizmet sat›fllar›ndan elde edilen gelirlere, co¤rafi bölümlere göre elde edilen gelirlere ve belli bafll› müflterilere olan ba¤›ml›l›¤a iliflkin aç›klamalar› da ayn› flekilde raporlar. Di¤er detay aç›klamalar›n sunuluflu, faaliyetlere iliflkin karar almaya yetkili mercii gözden geçirdi¤i sürece zorunludur. Raporlanabilir bölümlerin gelirlerinin, kar ve zararlar›n›n, varl›k ve di¤er önemli kalemlerinin mali tablolar ile mutabakat› gereklidir.

11 Çalışanlara sağlanan faydalar - UMS 19

Çal›flanlara sa¤lanan faydalar›n - emekli maafl›n›n özellikle - muhasebelefltirilmesi karmafl›k bir konudur. Tan›mlanm›fl fayda plan› yükümlülükleri genellikle önemli tutarlard›r. Bunlar uzun vadelidirler ve maliyetlerinin hesaplanmas›, buna ba¤l› olarak ta bu maliyetlerinin her bir y›la yay›lmas› güçtür.

Çal›flanlara sa¤lanan faydalar, çal›flanlar taraf›ndan sunulan hizmetler karfl›l›¤›nda iflletme taraf›ndan sa¤lanan ve vaat edilen her türlü bedeldir. Bu faydalar; ücretle ilgili faydalar (ücretler, maafl, kar paylafl›m›, ikramiyeler, uzun süreli iflten ayr›lmalar v.b.), iflten ç›karma tazminatlar› (iflten ayr›lma, iflten ç›karma tazminatlar›) ve çal›flma dönemi sonras›nda sa¤lanan faydalar› (emeklilik faydalar› gibi) içermektedir. Hisse bazl› tazminat planlar›na UFRS 2’de yer verilmifltir.

Çal›flma dönemi sonras›nda sa¤lanan faydalar; emekli maafl›, di¤er emeklilik faydalar›, hayat sigortas› ve sa¤l›k yard›mlar›d›r. Emekli maafl› ve iflten ayr›lma tazminat› çal›flanlara, tan›mlanm›fl katk› planlar› veya tan›mlanm›fl fayda planlar› ile sa¤lanmaktad›r.

K›sa vadeli faydalar›n birço¤unun muhasebelefltirilmesi ve ölçülmesi aç›k ve kolay anlafl›l›rd›r, çünkü aktüeryal varsay›mlar›n kullan›lmas›n› gerektirmez ve yükümlülüklerin iskonto edilerek bugünkü de¤erine getirilmezler. Bununla birlikte, uzun vadeli faydalar ve özellikle çal›flma dönemi sonras›nda sa¤lanan faydalar daha kar›fl›k olabilmektedir.

Tan›mlanm›fl katk› planlar›

Tan›mlanm›fl katk› paylar›n›n muhasebelefltirilmesi aç›k ve kolayd›r; tan›mlanm›fl katk› planlar›n›n maliyeti iflveren taraf›ndan ilgili muhasebe döneminde ödenecek katk› kadard›r.

Tan›mlanm›fl fayda planlar›

Tan›mlanm›fl fayda planlar›n›n muhasebelefltirilmesi daha karmafl›kt›r, çünkü bilanço yükümlülüklerini ve gelir tablosu etkilerini ölçmek için aktüeryal varsay›mlar ve de¤erleme metotlar›n›n kullan›lmas› gerekmektedir. Muhasebelefltirilen gider, ilgili dönemde yap›lan katk› olmayabilir.

Bilançoda muhasebelefltirilen tutar tan›mlanm›fl fayda pay› yükümlülü¤ünden plan varl›klar›n›n aktüeryal kazanç ve kay›plar›n yans›t›lm›fl halinin ç›kart›lmas› ile bulunan tutard›r (bkz afla¤›da belirtilen “koridor” yaklafl›m›).

Tan›mlanm›fl fayda plan› yükümlülü¤ü hesaplanmas› için, demografik de¤iflkenler (örne¤in çal›flanlar›n iflten ayr›lma, maluliyet, erken emeklilik ve ölüm oranlar›) ve finansal de¤iflkenler (örne¤in gelecekteki maafl ve t›bbi fayda maliyetlerindeki art›fl) ile ilgili tahminler (aktüeryal varsay›mlar) de¤erleme modeline girdi olarak dikkate al›n›r. Hesaplanan fayda tutar› öngörülen yükümlülük yöntemi ile bugünkü de¤erine iskonto edilir. Bu normal olarak bir aktüer uzman›n›n de¤erlendirmesini gerektirir.

Tan›mlanm›fl fayda planlar› fonlanm›flsa, piyasa fiyatlar›n›n mevcut olmad›¤›

durumlarda plan varl›klar›, indirgenmifl tahmini nakit ak›mlar›na göre hesaplanan gerçe¤e uygun de¤erleri ile ölçülür. Plan varl›klar› plan yükümlülükleriyle mahsuplaflt›r›labilir ve net varl›k ya da yükümlülük olarak iflverenin bilançosunda sunulur. Plan varl›klar›n›n tan›m› oldukça nettir ve ancak plan varl›¤› tan›m›na uygun olan varl›klar plan›n tan›mlanm›fl fayda yükümlülükleriyle mahsuplaflt›r›labilir.

Plan varl›klar› ve tan›mlanm›fl fayda yükümlülüklerinin de¤erinin her bilanço tarihinde yeniden ölçülmesi, aktüeryal kazanç ya da kay›plar›n oluflmas›na yol açar. UMS 19’a göre aktüeryal kazanç ya da kay›plar›n muhasebelefltirilmesinde üç yönteme izin verilmifltir.

• Finansal tablolara yans›t›lm›fl gelir ve gider tablosu yaklafl›m›na göre, aktüeryal kazanç ya da kay›plar hemen gelir tablosunda muhasebelefltirilir.

• Koridor yaklafl›m›na göre aktüeryal kazançlar ve kay›plar, tan›mlanm›fl fayda yükümlülüklerinin bugünkü de¤erini veya plan varl›klar›n›n gerçe¤e uygun de¤erlerini %10 oran›nda afl›yorsa, çal›flanlar›n kalan ifl hayatlar› süresini aflmayacak flekilde itfa edilir.

• Ancak iflletme, aktüeryal kazanç ve zararlar›n hemen muhasebelefltirilmesini de içeren kazanç ve zararlar› daha h›zl› muhasebelefltirilmesini sa¤layacak sistematik bir yöntem de uygulayabilir.

UMS 19, kümülatif olarak gelir tablosunda gider ya da gelir olarak muhasebelefltirilen plan varl›klar› ve yükümlülüklerindeki de¤iflimlerin çeflitli bölümlerini inceler. Bu bölümler;

• Cari hizmet maliyeti (aktif olarak çal›flanlar›n cari y›lda elde kazand›klar›

faydalar›n bugünkü de¤eri).

• Faiz maliyeti (‹lgili faydalar›n ödenmesine bir dönem yaklafl›lmas› nedeniyle, tan›mlanm›fl fayda yükümlülü¤ünün bugünkü de¤erinde bir dönem boyunca meydana gelen art›flt›r)

• Plan varl›klar›n›n beklenen getirisi (plan varl›klar›ndan beklenen faiz, temettü, ve de¤erinde meydana gelen art›fllard›r).

• Aktüeryal kazanç ve zararlar›n gelir tablosunda muhasebelefltirilen tutarlar›

kadar› (yukar›ya bak›n›z).

• Geçmifl hizmet maliyeti (emeklilik sonras› faydalara ba¤l› olarak, çal›flan›n geçmifl dönemlerde sundu¤u hizmetlerine iliflkin tan›mlanm›fl fayda yükümlülü¤ünün bugünkü de¤erinde meydana gelen de¤iflim).

Emeklilik plan› de¤iflimlerinden kaynaklanan geçmifl hizmet maliyeti faydalara hak kazan›lacak ortalama süreye kadar eflit tutarl› gider olarak muhasebelefltirir.

Faydaya hak kazan›lmas› durumunda, geçmifl hizmet maliyeti gider olarak gecikmeksizin muhasebelefltirilir. ‹flletmenin mevcut tan›mlanm›fl fayda plan›

kapsam›nda ödenmesi gereken faydalarda de¤ifliklik yapmas› veya yeni bir tan›mlanm›fl fayda plan› oluflturulmas› durumunda ilgili kazanç ve kay›plar gelir tablosunda muhasebelefltirilir.

UFRSYK 14, UMS 19 - Tan›mlanm›fl fayda varl›¤›n›n s›n›r›, asgari fonlama koflullar›

ve bu koflullar›n birbiri ile etkileflimi, varl›k olarak muhasebelefltirilecek fayda miktar›n› belirlemede yol göstermektedir. Ayr›ca bu emeklilik maafl› varl›klar›n›n ya da yükümlülüklerinin yasal ya da sözleflme hükümlerine göre düzenlenen minimum fonlama gerekliliklerini nas›l etkileyebilece¤ini anlat›r.

12 Hisse Bazlı Ödemeler - UFRS 2

Hisse bazl› ödeme ifllemleri, iflletmenin özkayna¤›na dayal› finansal araçlar ( ya da ana ortakl›k ya da ayn› grup içinde baflka bir iflletmenin) (özkayna¤a dayal› hisse bazl› ödeme) ya da nakit (ya da baflka bir varl›¤› yoluyla) karfl›l›¤›nda tedarik etti¤i mal ya da hizmetler için ödeyece¤i tutar›n iflletmenin hisselerinin bedeline ya da de¤erine göre belirlendi¤i ifllemlerdir (nakde dayal› hisse bazl› ödeme). En yayg›n uygulamas› hisse senedi opsiyon plan› gibi çal›flanlar›n›n hisse senedi opsiyon hakk›n› elde etti¤i ifllemlerdir. Ancak, iflletmeler mesleki ücret gibi baz› di¤er giderlerini ya da mal al›mlar›n› da bazen hisse bazl› ödemeler ile gerçeklefltirmektedirler.

UFRS 2 “Hisse Bazl› Ödemeler”e göre ölçüm bu araçlar›n gerçe¤e uygun de¤erine göre yap›l›r. Bu alandaki muhasebelefltirme, opsiyonlar›n gerçe¤e uygun de¤erlerini hesaplamak için kullan›lan modellerin kompleks olmas›ndan ve planlar›n çeflitli¤inden ve karmafl›kl›¤›ndan dolay› zor olabilir. Ayr›ca, standart oldukça detayl›

aç›klamalar›n sunulmas›n› zorunlu k›lm›flt›r. Genellikle bu durum, ücretlendirme stratejisi olarak yayg›n flekilde hisse bazl› ödeme kullanan iflletmelerde raporlanan kar›n azaltmas› ile sonuçlan›r.

Hisse bazl› ödeme içeren bütün ifllemler, hak edilme dönemlerinde varl›k ya da gider olarak kaydedilir.

Çal›flanlar için özkayna¤a dayal› hisse bazl› ödeme ifllemleri, hak edifl tarihindeki gerçe¤e uygun de¤erleriyle; çal›flanlarla ilgili olmayan ifllemler ise, iflletmenin ürünü veya hizmeti alm›fl oldu¤u tarihteki ürün veya hizmete ait gerçe¤e uygun de¤eriyle ölçülür. Ürünün veya hizmetin gerçe¤e uygun de¤erinin güvenilir biçimde tespit edilemedi¤i durumlarda, örne¤in personel hizmetlerinde ya da ürün veya hizmet ayr›m›n›n tam yap›lamad›¤› baz› durumlarda, iflletme verdi¤i özkayna¤a dayal›

finansal arac›n gerçe¤e uygun de¤erini ölçüm için kullan›r. Ocak 2006’da UFRYK 8 (UFRS 2’nin Kapsam›) yay›nlanmas›ndan itibaren, iflletmelerin elde etti¤i ve edece¤i mallar veya hizmetler ile ilgili bir belirsizlik olup olmad›¤›n› dikkate almas›

gerekmektedir, çünkü bu ifllemler de UFRS 2’ye uygun olarak da de¤erlendirilmelidir.

Hak edifl tarihindeki gerçe¤e uygun de¤er belirlendikten sonra özkayna¤a dayal›

hisse bazl› ödeme ifllemleri sonraki ölçüme tabi de¤ildir.

Nakit olarak ödenen hisse bazl› ödeme ifllemleri için yöntem farkl›d›r: nakde dayal›

ödüller, yükümlülü¤ün gerçe¤e uygun de¤eri ile ölçülür. Nakit olarak ödenen hisse

bazl› ödeme ifllemlerinden do¤an borçlar her bilanço ve ödeme tarihinde yeniden ölçülmeli ve gerçe¤e uygun de¤erindeki de¤ifliklikler ile birlikte kar ya da zararla iliflkilendirilmelidir.

13 Gelir Vergileri - UMS 12

Mali tablolardaki vergi, dönem vergisi ve ertelenmifl vergiyi içerir.

Cari dönem vergi giderleri, cari dönemdeki vergi beyan›nda gösterilecek vergilendirilebilir ve indirilebilir tutarlara dayan›r. Bir iflletme cari dönem vergi giderinin ödenmeyen k›sm› kadar›n› bilançosuna yükümlülük olarak kaydeder. E¤er ödenen vergiler cari dönem vergisinden fazla ise varl›k olarak kaydedilir.

Vergiye tabi kâra göre hesaplanan vergi borcu tutar› nadiren muhasebe kar›na göre hesaplanm›fl olan beklenen vergi gideri ile eflleflir. Bunun sebebi, gelir ve gider kalemlerinin UFRS’ye göre muhasebeleflme uygulamalar› ile vergi kanunlar›nda yer alan uygulamalar aras›ndaki farklard›r.

Ertelenmifl vergi, bu uyumsuzlu¤a çözüm bulmaya çal›fl›r. Ertelenmifl vergi, varl›k ve yükümlülüklerin finansal tablolarda yer alan kay›tl› de¤erleri ile vergiye esas de¤erleri aras›ndaki geçici farklar üzerinden hesaplan›r. Örne¤in, e¤er bir yat›r›m amaçl›

gayrimenkul yeniden de¤erlemeye tabi tutularak gerçe¤e uygun de¤erine yükseltilmiflse ama sat›lmam›flsa, de¤erleme arada geçici bir fark yarat›r (varl›¤›n finansal tablolardaki kay›tl› de¤eri varl›¤›n vergiye esas de¤erinden daha büyük olur) ve bunun sonucu da ertelenmifl vergi yükümlülü¤ü oluflur.

Ertelenmifl vergi afla¤›daki durumlar d›fl›nda varl›k ve yükümlülüklerin finansal tablolarda yer alan kay›tl› de¤erleri ile vergiye esas de¤erleri aras›ndaki geçici farklar üzerinden hesaplan›r:

• fierefiyenin ilk muhasebelefltirilmesi (sadece ertelenmifl vergi yükümlülü¤ü için).

• ‹flletme birleflmesi olmayan, ticari veya vergilendirilebilir mali kar›

etkilemeyen bir varl›k veya borç iflleminin ilk muhasebelefltirilmesi.

• Baz› durumlarda, ba¤l› ortakl›k, flube, ifltirak ve ifl ortakl›¤› için yap›lan yat›r›mlar.

Dönem vergisi ve ertelenmifl vergi, verginin ayn› veya farkl› bir dönemde do¤rudan özkaynakta meydana gelen bir ifllem veya olaydan kaynaklanmas› veya bir iflletme birleflmesinden kaynaklanmas› halleri d›fl›nda gelir veya gider olarak gelir tablosunda muhasebelefltirilir. Vergi oranlar›nda veya vergi kanunlar›nda de¤ifliklikler olmas›; veya ertelenmifl vergi varl›¤›n›n gözden geçirilerek geri kazan›labilecek tutar›n yeniden belirlenmesi; veya varl›¤›n ne flekilde geri kazan›laca¤›na iliflkin beklentinin de¤iflmesi durumunda verginin sonuçlar›, daha

önce özkaynaklara borç veya alacak olarak kaydedilmifl olan kalemlerle ilgili de¤ifliklikler hariç olmak üzere, gelir tablosuna yans›t›l›r.

Ertelenmifl vergi alacak veya borçlar› bilanço tarihi itibariyle yürürlükte olan veya yürürlü¤e girmesi kesin olan vergi oranlar›na (ve vergi kanunlar›na) göre varl›klar›n gelire dönüfltü¤ü veya borçlar›n ödendi¤i dönemlerde uygulanmas› beklenen vergi oranlar› kullan›lmak suretiyle hesaplan›r. Ertelenmifl vergi alacak ve borçlar›na iskonto uygulanmas›na izin verilmemifltir.

‹flletme, ertelenmifl vergi borçlar›n› ve ertelenmifl vergi alacaklar›n›, varl›klar›n›n defter de¤erlerini ne flekilde geri kazanaca¤› ve borçlar›n› defter de¤erleri ile ne flekilde ödeyece¤i ile ilgili bilanço tarihindeki beklentilerinin vergisel sonuçlar›yla tutarl› bir flekilde hesaplar. S›n›rs›z ömrü olan arsa için beklenen geri kazanma yöntemi her zaman sat›flt›r. Her bilanço tarihinde yönetimin di¤er varl›klar› hangi yöntemle geri kazanaca¤›n› bekledi¤ini (kullan›mla, sat›flla ya da her ikisinin birleflimiyle) gözden geçirmelidir.

Bir iflletme vergi alaca¤›n›, indirilebilir geçici farklar› kullanabilece¤i vergilendirilebilir gelir olmas› halinde muhasebelefltirebilir. Gelecek dönemlere devreden kullan›lmam›fl mali zararlardan do¤an ertelenmifl vergi alacaklar›n›n muhasebelefltirilmesi için de ayn› ilkeler uygulanmaktad›r.

14 Hisse başına kazanç- UMS 33

Hisse bafl›na kazanç (HBK) finansal analistlerin, yat›r›mc›lar›n ve di¤er ilgili taraflarca iflletmenin karl›l›¤›n› ve hisse senedi fiyat›n› tahmin etmek amac›yla oldukça s›k kullan›l›r. HBK genelde adi hisse senetleriyle hesaplanmaktad›r. Dolay›s›yla, adi hisse senedi sahiplerinin kazançlar›, net kar tutar›ndan, daha üst seviyedeki sermaye sahiplerine düflen paylar düflüldükten sonra kalan tutar olarak belirlenir.

HBK, gelir tablosunda gösterildi¤i zaman adi hisse senedi sahiplerine iflletmenin cari dönemde net kazanc›n› ve bu net kazanc›n iki dönem aras›ndaki de¤iflimi gösterir.

Adi hisse senetleri halka aç›k olan, halka aç›lma potansiyeli olan ya da halka aç›lma sürecinde olan iflletmelerin her biri gelir tablosunda adi ve suland›r›lm›fl HBK’›

göstermek zorundad›rlar.

Adi hisse bafl›na kazanç, ana ortakl›¤›n adi hisse senedi sahiplerinin pay›na düflen kazanç veya zarar›n›n, dönemin adi hisse senedi say›s›n›n (bedelsiz ve bedelli hisse ihraç düzeltmelerini de içermektedir) a¤›rl›kl› ortalamas›na bölünmesiyle hesaplan›r.

Suland›r›lm›fl hisse bafl›na kazanc›n hesaplanmas›nda, iflletme, ana ortakl›¤›n adi

Suland›r›lm›fl hisse bafl›na kazanc›n hesaplanmas›nda, iflletme, ana ortakl›¤›n adi

Benzer Belgeler