• Sonuç bulunamadı

15 Maddi olmayan duran varlıklar - UMS 38

Giderek artan bir flekilde bir iflletmenin kar oluflturabilme kabiliyeti maddi duran varl›klar›na ek olarak patentler, markalar, müflteri iliflkileri ve bilgisayar programlar›

gibi di¤er faktörlerden de kaynaklanmaktad›r. Geçmiflte bu maddi olmayan duran varl›klar iflletme birleflmelerinde nadiren ayr› olarak muhasebelefltirilir ya da flerefiyenin içine eklenirdi. Ancak iflletme birleflmelerinde bu varl›klar›n tespitine, muhasebelefltirilmesine ve ölçümüne verilen önem giderek artm›flt›r. Ayr› olarak elde edilen ve iflletme içinde yarat›lan maddi olmayan duran varl›klar›n muhasebelefltirilmesi ve ölçümüne dair gereklilikler daha çok önem kazanmaktad›r.

Maddi olmayan duran varl›k, fiziksel niteli¤i olmayan, tan›mlanabilir parasal olmayan varl›kt›r. Maddi olmayan duran varl›¤›n tan›mlanabilir kriterine uymas› için, ayr›flt›r›labilir olmas› (sat›labilir, devredilebilir, lisans alt›na al›nabilir) veya sözleflmede yer alan haklardan ya da di¤er yasal haklardan kaynaklanmas› gerekmektedir.

Ayr› olarak elde etme

Ayr› olarak elde edilen maddi olmayan duran varl›klar ilk olarak maliyet bedeliyle ölçülür. Maliyet, ithalat vergileri ve iade edilmeleri mümkün olmayan sat›n alma vergileri ve varl›¤› amaçlanan kullan›m›na haz›r hale getirmeye yönelik, direkt olarak varl›kla iliflkilendirilebilen maliyet kalemlerini içerir. Bir maddi olmayan duran varl›¤›

ayr› olarak elde etmek için ödenmifl olan fiyat, varl›ktan gelecekte ekonomik yararlar›n elde edilece¤i varsay›m› ile oluflur.

‹flletme içi yarat›lan maddi olmayan duran varl›k

‹flletme içi yarat›lan bir maddi olmayan duran varl›¤›n oluflumu süreci, araflt›rma ve gelifltirme safhalar›na ayr›l›r. Araflt›rma safhas›nda oluflan hiçbir maliyet maddi olmayan duran varl›k muhasebelefltirilemez. Gelifltirme safhas›nda oluflan maddi olmayan duran varl›klar, iflletmenin afla¤›da flartlar› yerine getirebildi¤inde muhasebelefltirilebilir;

• Maddi olmayan duran varl›¤›n kullan›ma veya sat›fla haz›r hale gelebilmesi için tamamlanmas›n›n teknik olarak mümkün olmas›.

• ‹flletmenin maddi olmayan duran varl›¤› tamamlama niyetinin bulunmas›.

• Maddi olmayan duran varl›kla iliflkilendirilen beklenilen gelecekteki ekonomik yararlar›n iflletme için gerçekleflmesinin muhtemel olmas› (örne¤in maddi olmayan duran varl›¤›n ürününün veya kendisinin bir piyasas›n›n olmas›).

• Gelifltirme safhas›n› tamamlamak için yeterli kaynaklar›n mevcut olmas›.

• Maddi olmayan duran varl›kla ilgili yap›lan harcamalar›n güvenilir bir biçimde ölçülebilir olmas›.

Araflt›rma ya da gelifltirme safhas›nda gider olarak muhasebelefltirilen bir maddi olmayan duran varl›k ile ilgili harcamalar, daha sonraki bir tarihte maddi olmayan duran varl›k maliyetinin bir parças› olarak muhasebelefltirilmezler.

‹flletme içi yarat›lan bir maddi olmayan duran varl›klarla ilgili yap›lan birçok harcama aktiflefltirilemez ve olufltu¤u anda giderlefltirilirler. Buna araflt›rma, faaliyete bafllanmas›na iliflkin harcamalar ve reklam giderleri de dahildir. ‹flletme içi yarat›lan markalar, ticari bafll›klar, yay›n haklar›, müflteri listeleri ve flerefiye maddi olmayan duran varl›k olarak muhasebelefltirilemez.

‹flletme birleflmesinin bir parças› olarak elde etme

‹flletme birleflmesinden önce varl›¤›n devral›nan taraf›ndan muhasebelefltirilmifl olup olmamas›na bak›lmaks›z›n, ilgili varl›¤›n gerçe¤e uygun de¤erinin güvenilir bir flekilde ölçülebilmesi durumunda devralan, birleflme tarihinde, devral›nan›n maddi olmayan duran varl›¤›n› flerefiyeden ayr› olarak muhasebelefltirir.

Sonraki ölçüm

Maddi olmayan duran varl›klar, sonsuz yararl› ömürleri olmad›¤› sürece amortismana tabi tutulurlar. Amortisman, maddi olmayan duran varl›¤›n yararl› ömrü boyunca sistematik bir flekilde uygulan›r. ‹lgili her türlü unsura iliflkin olarak yap›lan analiz esas al›nd›¤›nda, varl›¤›n iflletmeye net nakit girifli sa¤lamas› beklenilen süre için öngörülebilir bir s›n›r olmamas› durumunda, iflletme, maddi olmayan duran varl›¤› s›n›rs›z yararl› ömre sahip olarak de¤erlendirir.

S›n›rs›z yararl› ömre sahip maddi olmayan duran varl›klar, de¤er düflüklü¤üne u¤ram›fl olabileceklerine iliflkin bir belirti oldu¤unda, de¤er düflüklü¤ü aç›s›ndan de¤erlendirilirler. S›n›rs›z yararl› ömre sahip veya henüz kullan›lmayan maddi olmayan duran varl›klar›n de¤er düflüklü¤üne u¤ray›p u¤ramad›¤› y›ll›k olarak ve de¤er düflüklü¤üne u¤ram›fl olabilece¤ine dair bir belirti oldu¤unda test edilmelidir.

16 Maddi duran varlıklar - UMS 16

Maddi duran varl›k, gelecekteki ekonomik yararlar›n iflletmeye aktar›lmas›n›n muhtemel olmas› ve maliyetinin güvenilir bir flekilde ölçülebilmesi durumunda muhasebelefltirilir.

Bir maddi duran varl›klar, ilk olarak maliyet de¤eriyle kayda al›n›rlar. Maliyet, varl›¤›n elde edilmesi için katlan›lan bedelin gerçe¤e uygun de¤erini (indirimler ve iskontolar düflüldükten sonra) ve varl›¤›n amaçlanan koflullarda çal›flabilmesini sa¤layacak duruma getirilene kadarki her türlü harcamalar› içerir (ithalat vergileri ve iade edilmeyen al›fl vergileri dahil).

Varl›kla do¤rudan iliflkilendirilen maliyetler; yerin haz›rlanmas›na iliflkin maliyetler, teslimat; kurulum maliyetleri, ilgili mesleki ücretler ve varl›¤›n sökülmesi ve tafl›nmas›

ile yerlefltirildi¤i alan›n restorasyonuna (böyle bir maliyet karfl›l›k olarak muhasebelefltirildi¤i ölçüde) iliflkin tahmini maliyetlerdir. Maddi duran varl›¤›n amortismana tabi tutar› (brüt defter de¤erinden tahmini hurda de¤erinin düflülmesi ile bulunan de¤er) yararl› ömrü boyunca sistematik olarak amortismana tabi tutulur.

Maddi duran varl›k kalemlerinden biri ile ilgili sonraki dönemlerde yap›lan harcamalar, flartlara uygunsa varl›k olarak muhasebelefltirilirler.

Bir maddi duran varl›k, farkl› yararl› ömürlere sahip parçalardan oluflabilir.

Amortisman her bir parçan›n yararl› ömrüne göre hesaplanmal›d›r. Bir parçan›n yenilenmesi durumunda, yeni parça varl›klara iliflkin muhasebelefltirme kriterlerini sa¤lad›¤› ölçüde aktiflefltirilmeli ve yenilenen parçalar›n defter de¤erleri bilançodan ç›kar›lmal›d›r.

Muhasebelefltirilme kriterlerinin sa¤lanmas› durumunda, varl›¤›n yararl› ömrü süresince yap›lan büyük çapl› bak›m-onar›m maliyetleri varl›¤›n parças› olarak aktiflefltirilir. Yenilenen parçalar›n defter de¤eri bilançodan ç›kar›l›r.

Borçlanma maliyetleri

‹flletmelerin, maddi duran varl›klar›n al›m›, üretimi veya inflas› ile direkt olarak iliflkilendirilebilen borçlanma maliyetlerini UMS 23’e göre aktiflefltirme veya giderlefltirme seçenekleri bulunmaktad›r.

Ancak, UMSK 1 Ocak 2009 ve bu tarihten itibaren bafllayan dönemler için geçerli olacak flekilde UMS 23’ü revize etmifltir. Yeniden gözden geçirilmifl UMS 23’e göre maddi duran varl›klar›n al›m›, üretimi veya inflas› ile direkt olarak iliflkilendirilebilen

borçlanma maliyetlerini giderlefltirme seçene¤ini ortadan kald›rarak, aktiflefltirilmesi zorunlulu¤unu getirmifltir.

17 Yatırım amaçlı gayrimenkuller - UMS 40

Yat›r›m amaçl› gayrimenkuller kira geliri ve/veya de¤er art›fl kazanc› elde etmek amac›yla elde tutulan gayrimenkullerdir (arsa veya bina ya da binan›n bir k›sm› veya her ikisi). Bunlar›n d›fl›nda kalan duran varl›klar, e¤er üretimde kullan›lmak ya da ürün veya hizmet sa¤lamak için elde tutuluyorsa UMS 16 “Maddi duran varl›klar” a göre maddi duran varl›klar olarak, ya da e¤er normal ifl ak›fl› çerçevesinde sat›lmak için elde tutuluyorsa UMS 2 “Stoklar”’a göre stok olarak muhasebelefltirilirler.

Sahibi taraf›ndan kullan›lan gayrimenkuller, üçüncü kifliler ad›na infla edilmekte olan gayrimenkuller, baflka bir iflletmeye finansal kiralama ifllemi çerçevesinde kiralanan gayrimenkuller ve gelecekte yat›r›m amaçl› gayrimenkul olarak kullan›lmak üzere infla edilen veya gelifltirilen gayrimenkuller yat›r›m amaçl› gayrimenkul tan›m›na uymazlar.

Bir varl›¤›n yat›r›m amaçl› gayrimenkul olarak muhasebelefltirilmesi için, varl›klara iliflkin muhasebelefltirme kriterlerine uymas› gerekmektedir. ‹lk kez ölçmede varl›¤›n elde edilmesine iliflkin gerçe¤e uygun de¤er ve varl›¤›n al›m›yla do¤rudan iliflkilendirilebilen harcamalardan oluflur. ‹lk ölçümden sonraki ölçümlerde, iflletme yat›r›mlar›n› gerçe¤e uygun de¤erinden veya maliyet de¤erinden muhasebelefltirme politikas›n› seçebilir. Bu muhasebe politikas›, iflletmenin tüm yat›r›m amaçl›

gayrimenkuller için ayn› olmal›d›r.

Gerçe¤e uygun de¤er modeli bütün yat›r›m amaçl› gayrimenkullerin de¤erlerini gerçe¤e uygun de¤er ile ölçülmesini gerektirir. Gerçe¤e uygun de¤er, karfl›l›kl›

pazarl›k ortam›nda, bilgili ve istekli gruplar aras›nda bir varl›¤›n el de¤ifltirmesi durumunda ortaya ç›kmas› gereken tutard›r. Geçe¤e uygun de¤erde oluflan de¤iflimler, meydana geldikleri döneme ait gelir tablosunda muhasebelefltirilirler.

18 Varlıklarda değer düşüklüğü - UMS 36

Genelde tüm varl›klar - k›sa ve uzun vadeli olsun - bilançoda do¤ru de¤erden muhasebelefltirildiklerinden emin olunmas› için de¤er düflüklü¤ü testine tabidirler.

De¤er düflüklü¤ünün temel prensibi, bir varl›¤›n bilançoda geri kazan›labilir tutar›n›n üstünde bir tutarda gösterilmemesidir. Geri kazan›labilir tutar bir varl›¤›n, sat›fl maliyetleri düflülmüfl gerçe¤e uygun de¤eri ile kullan›m de¤erinden yüksek olan›d›r.

Sat›fl maliyetleri düflülmüfl gerçe¤e uygun de¤er bir varl›k veya nakit yaratan birimin karfl›l›kl› pazarl›k ortam›nda, bilgili ve istekli gruplar aras›nda gerçeklefltirilen sat›fl›

sonucunda elde edilmesi gereken tutardan, elden ç›karma maliyetlerinin düflülmesi suretiyle bulunan de¤erdir. Kullan›m de¤eri yönetimin bir varl›k veya nakit yaratan birimden elde edilmesi beklenen gelecekteki nakit ak›fllar›n› tahmin etmesini ve bu nakit ak›fllar›n› piyasadaki paran›n zaman de¤erini ve varl›¤a özgü riskleri yans›tan vergi öncesi oranla iskonto etmesini gerektirir.

De¤er düflüklü¤üne tabi tüm varl›klar, de¤er düflüklü¤üne dair bir belirti oldu¤unda de¤er düflüklü¤ü için de¤erlendirilmelidir. S›n›rs›z yararl› ömre sahip maddi olmayan duran varl›klar, henüz kullan›mda olmayan aktiflefltirilmifl maddi olmayan duran varl›klar ve flerefiyeyi içeren nakit yaratan birimler de¤er düflüklü¤üne dair bir gösterge olmamas›na ra¤men y›ll›k olarak de¤er düflüklü¤ü testine tabi tutulmal›d›rlar.

Bir varl›k üzerinde de¤er düflüklü¤ü olup olmad›¤›na bak›l›rken hem d›fl göstergeler (örne¤in varl›¤›n piyasa de¤erindeki azalma, teknolojik, ekonomik veya hukuki çevre ile pazardaki önemli olumsuz de¤ifliklikler, piyasa faiz oranlar›ndaki art›fllar) hem de iflletme içi göstergeler (örne¤in varl›¤›n fiziksel hasara u¤rad›¤› veya de¤er yitirdi¤ine iliflkin kan›t bulunmas› veya iflletme içi raporlamada, varl›¤›n ekonomik performans›n›n beklenenden daha kötü oldu¤u veya olaca¤›na iliflkin kan›t›n mevcut olmas›) dikkate al›n›r.

Geri kazan›labilir tutar en küçük varl›k baz›nda hesaplan›r. Ancak bir varl›k nadiren di¤er varl›klardan ba¤›ms›z olarak nakit ak›m› yarat›r ve ço¤u varl›k de¤er düflüklü¤ü testinde nakit yaratan birimler (NYB) fleklinde gruplanarak düflünülür. Nakit yaratan birim di¤er varl›klardan veya varl›k gruplar›ndan sa¤lanan nakit girifllerinden büyük ölçüde ba¤›ms›z bir nakit girifli yaratan belirlenebilir en küçük varl›k grubudur.

Varl›¤›n defter de¤eri ile geri kazan›labilir tutar (sat›fl maliyetleri düflülmüfl gerçe¤e uygun de¤eri ile kullan›m de¤erinden yüksek olan›d›r) ile karfl›laflt›r›l›r. Bir varl›k veya nakit yaratan birimin defter de¤eri geri kazan›labilir tutar›n› afl›yorsa, ilgili varl›k veya

nakit yaratan birim de¤er düflüklü¤üne u¤ram›flt›r. Oluflan de¤er düflüklü¤ü varl›k ya da nakit yaratan birimdeki varl›klar üzerine da¤›t›l›r ve zarar gider tablosunda muhasebelefltirilir.

19 Kiralama işlemleri muhasebesi – UMS 17

Kiralama ifllemleri bir tarafa (kirac›ya), taraflarca kararlaflt›r›lm›fl bir zaman süresince kiralayana yap›lan ödeme karfl›l›¤›nda bir varl›¤›n kullan›m hakk›n› verir. Kiralama orta ve uzun vadeli önemli bir finansman kayna¤›d›r. Kirac› ve kiraya verenin finansal tablolar›nda, finansal kiralama ifllemleri muhasebesinin önemli etkisi olabilir.

Kiralama ifllemleri esasen mülkiyete sahipli¤inin tüm risk ve faydalar›n›n kirac›ya transfer edilip edilmedi¤ine göre bafllang›çta finansal ya da faaliyet kiralamas› olarak s›n›fland›r›l›r. Bir finansal kiralamada, kirac› mülkiyetin tüm risk ve faydalar›na sahiptir. Bunun d›fl›ndaki di¤er tüm kiralama ifllemleri faaliyet kiralamas›d›r. Arsa ve bina kiralama ifllemleri UFRS’de ayr›ca de¤erlendirilmifltir.

Finansal kiralamada kirac› varl›¤› finansal kiralama ve yükümlülük olarak kaydeder.

Kirac› varl›k için amortisman ay›r›r.

Bunun aksine, kiralayan kiralanan varl›¤›, alacak olarak kaydeder. Alacak, kiralama iflleminin iç verim oran› ile iskonto edilmifl ‘net yat›r›m›’; asgari kira ödemeleri alaca¤›, ve kiraya verenin sorumlulu¤undaki garanti edilmemifl kal›nt› de¤eri olarak ölçülür.

Bir operasyonel kiralama iflleminde kirac› bir varl›k kaydetmez. Kiralayan, varl›¤›

kiralanm›fl varl›k olarak kaydetmeye ve amortisman ay›rmaya devam eder. Normal olarak, kiralama süresi boyunca asgari kira ödemeleri kirac›n›n gelir tablosunda giderlefltirilir ve kiralayan›n gelir tablosuna da do¤rusal olarak yans›t›l›r.

Yasal olarak kiralama sözleflmesi ile ba¤lant›l› olan ifllemler yasal sözleflme fleklinden çok özüne göre muhasebelefltirilir. Örne¤in, baz› durumlarda kira sözleflmeleri varl›¤›n kullan›m hakk›n› devretmek için de¤il öncelikle özel bir vergi sonucu elde etmek için imzalan›r. Belirli koflullar›n sa¤land›¤› durumlarda, bu anlaflmalar UMS 17’nin kapsam› d›fl›ndad›r.

Ayn› flekilde, yasal flekil itibariyle kiralama sözleflmesi olmayan ancak özü itibariyle varl›¤›n kullan›m hakk›n› devreden baz› ifllemler UMS 17’ye göre muhasebelefltirilir.

Örne¤in, belirli bir makinenin tüm ürünlerini almak için yap›lan bir sözleflme kiralama sözleflmesi olabilir.

20 Stoklar – UMS 2

Stoklar ilk olarak maliyet de¤erleri ile muhasebelefltirilir. Stoklar›n maliyeti; ithalat gümrük vergileri, iade al›namayacak vergiler; nakliye, yükleme boflaltma giderleri ve stokla do¤rudan iliflkili di¤er giderlerden ticari iskonto, di¤er indirim ve ödeneklerin düflülmesiyle bulunan toplamd›r.

Stoklar maliyet ve net gerçekleflebilir de¤erden düflük olan› ile de¤erlenir. Net gerçekleflebilir de¤er iflin normal ak›fl› içinde, tahmini sat›fl fiyat›ndan, tahmini tamamlanma maliyeti ve sat›fl› gerçeklefltirmek için gerekli olan tahmini sat›fl giderleri toplam›n›n, düflürülmesiyle elde edilen tutar› ifade eder.

UMS 2, normal flartlarda birbirleri ile ikame edilemeyen stok kalemleri ve özel projeler için üretilen veya sat›n al›nan mal veya hizmetlerin maliyetinin, her bir varl›k için ayr› olarak belirlenmesini zorunlu k›lar. Di¤er stoklar›n maliyeti, ilk giren ilk ç›kar (F‹FO) veya a¤›rl›kl› ortalama maliyet yöntemlerinden biri uygulanarak belirlenmelidir.

Son giren ilk ç›kar (L‹FO) yöntemine izin verilmez. Bir iflletme, benzer özelliklere ve iflletme için benzer kullan›ma sahip tüm stoklar için ayn› maliyet hesaplama yöntemini kullanmal›d›r. Türü ve kullan›m alanlar› itibar›yla farkl› olan stoklar için, farkl› maliyet hesaplama yöntemleri kullan›labilir. Kullan›lan maliyet hesaplama yöntemi bir dönemden di¤er bir döneme tutarl› bir flekilde uygulanmal›d›r.

21 Karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıklar – UMS 37

Yükümlülük, geçmifl olaylardan kaynaklanan ve ifas› halinde ekonomik fayda içeren kaynaklar›n iflletmeden ç›kmas›na neden olacak mevcut yükümlülüktür. Karfl›l›klar da yükümlülük kategorisinde de¤erlendirilir ve “zaman› ve miktar› kesin olmayan yükümlülük” olarak tan›mlanabilir.

Muhasebeleştirme ve ilk ölçme

Karfl›l›klar, geçmifl bir olaydan kaynaklanan mevcut bir yükümlülü¤ün bulunmas›, yükümlülü¤ün yerine getirilmesi için ekonomik fayda içeren kaynaklar›n iflletmeden ç›kmalar›n›n muhtemel olmas›, yükümlülük tutar›n›n güvenli bir biçimde tahmin edilmesi durumunda muhasebelefltirilir.

Karfl›l›k olarak muhasebelefltirilen tutar, mevcut bir yükümlülü¤ü yerine getirmek için yap›lmas› gereken harcamaya iliflkin bilanço tarihi itibariyle en gerçekçi tahmin olmal›d›r. Bu harcama beklenen nakit ak›mlar›n›n paran›n zaman de¤eri etkisinin önemli oldu¤u durumlarda iskonto edilerek ölçülür. Karfl›l›klar gelecekteki faaliyet zararlar› için muhasebelefltirilemezler.

Sorumluluk do¤uran olaydan ortaya ç›kan güncel bir yükümlülük ya hukuki veya z›mni bir kabulden do¤an yükümlülük fleklindedir. Sorumluluk do¤uran olay iflletmenin söz konusu yükümlülü¤ü yerine getirmekten baflka gerçekçi bir alternatifinin olmamas› sonucunu do¤uran olayd›r. E¤er bir iflletme gelecekte yapaca¤› harcamalardan yine gelecekte yapaca¤› ifllemlerle kaç›nabiliyorsa bunlara iliflkin bir karfl›l›k kayd› finansal tablolara yans›t›lmaz. Örne¤in, bir iflletme gelecek tarihteki faaliyet zararlar›n› tahakkuk ettirmek için veya gelecekteki faaliyet zarar›

beklentisi (e¤er ivazl› sözleflmelerle ilgili de¤il ise) ile karfl›l›k ay›ramaz.

Bir yükümlülük için karfl›l›k ayr›lmadan önce, ilgili yükümlülü¤ün ‘yasal’ fleklini almas›

koflulu aranmaz. Bir iflletmenin, geçmiflteki uygulamalar neticesinde belirli sorumluluklar› üstlenece¤inin di¤er flah›slara belirtmesi ve bunun sonucunda, iflletmenin bu sorumluluklar› yerine getirece¤i konusunda di¤er flah›slar nezdinde geçerli bir beklenti yaratm›fl olmas› durumunda iflletme z›mni yükümlülük yarat›lmas›

alt›na girmifl olur.

Bir iflletme ivazl› bir sözleflmeye sahipse (sözleflmede yer alan yükümlülükleri yerine getirmenin kaç›n›lmaz maliyetinin yine ayn› sözleflmeden al›nmas› beklenen ekonomik fayday› geçti¤i sözleflmeler) sahip ise, söz konusu sözleflmeye iliflkin mevcut yükümlülük karfl›l›k olarak muhasebelefltirilir. Ancak ilgili varl›klar için belirlenen de¤er düflüklükleri karfl›l›k ayr›lmadan muhasebelefltirilir.

Yeniden yapılandırma karşılıkları

Yeniden yap›land›rma karfl›l›klar› ile ilgili baz› özel kurallar mevcuttur. Karfl›l›k; a) iflletmenin, detayl› ve resmi bir yeniden yap›land›rma plan›n›n ve b) iflletmenin yeniden yap›land›rmay› tamamlayaca¤›na dair ondan etkilenenler nezdinde geçerli bir beklenti yaratm›fl olmas› halinde söz konusudur.

Yeniden yap›land›rma plan› bilanço tarihinden sonra aç›kland›ysa finansal tablolar›n onaylanmas›ndan önce olsa dahi, bilanço tarihinde mevcut bir yükümlülük yaratmaz. ‹flletme, faaliyetiyle ilgili sat›fl taahhüdünde bulunana kadar (yani ba¤lay›c›

sat›fl sözleflmesinin bulunmas› durumuna kadar), bu sat›flla ilgili bir yükümlülük do¤mamaktad›r.

Karfl›l›k sadece, yeniden yap›land›rman›n ister istemez sebep oldu¤u ve iflletmenin devam eden faaliyetleri ile iliflkilendirilmeyen maliyetleri içermelidir. Varl›k sat›fl›ndan elde edilmesi beklenen kazanç, yeniden yap›land›rma için ayr›lacak karfl›l›k hesaplan›rken dikkate al›nmal›d›r.

Tazminatlar

Bir karfl›l›¤a iliflkin yükümlülü¤ün yerine getirilmesi için gerekli harcamalar›n bir k›sm›n›n veya tamam›n›n di¤er bir taraf taraf›ndan tazmin edilmesi beklendi¤inde, ilgili tazminat ancak ve ancak, iflletmenin yükümlülü¤ü yerine getirmesi durumunda tazminat›n elde edilece¤inin kesine yak›n olmas› durumunda muhasebelefltirilir. Söz konusu tazminat, ayr› bir varl›k gibi iflleme tabi tutulur. Tazminata iliflkin olarak muhasebelefltirilen tutar karfl›l›k tutar›n› geçemez. Sadece gelir tablosunda varl›k ve yükümlü¤ün mahsuplaflt›r›larak gösterilmesine izin verilir.

Müteakip ölçme

‹flletme her bilanço tarihinde, mevcut bir yükümlülü¤ü yerine getirmek için katlanaca¤› harcamayla ilgili en gerçekçi tahmini gözden geçirmelidir. ‹lerleyen döneme ba¤l› olarak karfl›l›klarda meydana gelen art›fl, faiz gideri olarak muhasebelefltirilir.

Koşullu borçlar

Koflullu borçlar iflletmenin kontrolünde olmayan olaylardan kaynaklanarak gerçekleflip gerçekleflmeyece¤i belli olmayan muhtemel yükümlülükler veya (a) yükümlülü¤ün yerine getirilmesi için ekonomik fayda içeren kaynaklar›n iflletmeden ç›kmas›n›n olas› olmamas› ya da (b) ilgili yükümlülü¤ün tutar›n›n yeterince güvenilir bir flekilde ölçülememesi nedeniyle finansal tablolara yans›t›lmayan mevcut yükümlülüklerdir.

Koflullu borçlar, finansal tablolara al›nma flartlar›n› sa¤lamad›larsa da ödemenin ortadan kalkma ihtimali olmamas› halinde, dipnotlarda tahmin edilen potansiyel finansal etkileri ve ödeme zaman› veya miktar› konusundaki belirsizliklerle birlikte sunulmal› ve aç›klanmaya devam edilmelidir.

Koşullu varlıklar

Koflullu varl›klar iflletmenin kontrolünde olmayan olaylardan kaynaklanarak gerçekleflip gerçekleflmeyece¤i belli olmayan muhtemel varl›klard›r. Koflullu varl›klar muhasebelefltirilmez. Ekonomik faydan›n iflletmeye girifli kesinlik kazan›rsa, ilgili varl›k koflullu varl›k olmaktan ç›kar ve varl›k olarak muhasebelefltirilir.

Ekonomik faydas›n›n iflletmeye giriflinin muhtemel oldu¤u koflullu varl›klar, dipnotlarda finansal tablolar›na etkileriyle aç›klanmal›d›r.

22 Bilanço tarihinden sonraki olaylar – UMS 10

Genellikle finansal tablo haz›rlay›c›lar›n›n, bilanço tarihi ile bilançonun yay›m› için onay›n verildi¤i tarih aras›nda belli bir zaman geçmeden finansal tablolar›

tamamlamalar› mümkün de¤ildir. Dolay›s›yla bilanço tarihi ile finansal tablolar›n onaylanma tarihi aras›nda gerçekleflen olaylar›n (ki bunlar bilanço tarihinden sonraki olaylard›r) hangilerinin finansal tablolarda sunulmas› gerekti¤i sorusu ortaya ç›kar.

Bilanço tarihinden sonraki olaylar ikiye ayr›l›r; düzeltme gerektiren olaylar veya düzeltme gerektirmeyen olaylar olarak s›n›fland›r›labilir. Düzeltme gerektiren olaylar;

bilanço tarihi itibariyle ilgili olaylar›n var oldu¤una dair kan›tlar›n oldu¤u durumlard›r.

Örne¤in y›lsonundan önce sat›lan bir varl›¤a iliflkin sat›fl bedelinin y›lsonundan sonra belirlenmesi. Düzeltme gerektirmeyen olaylar; ilgili olaylar›n bilanço tarihinden sonra ortaya ç›kt›¤› durumlard›r. Örne¤in bir operasyonun y›lsonundan sonra durdurulaca¤›n›n

Örne¤in y›lsonundan önce sat›lan bir varl›¤a iliflkin sat›fl bedelinin y›lsonundan sonra belirlenmesi. Düzeltme gerektirmeyen olaylar; ilgili olaylar›n bilanço tarihinden sonra ortaya ç›kt›¤› durumlard›r. Örne¤in bir operasyonun y›lsonundan sonra durdurulaca¤›n›n

Benzer Belgeler