• Sonuç bulunamadı

Gelecekte Yapılması Planlanan Araştırmalara Yönelik Öneriler

6.2. Öneriler

6.2.3. Gelecekte Yapılması Planlanan Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Bu araştırma, sadece ortaokula devam eden 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Benzer bir çalışma ilkokul, ortaöğretim veya lisans öğrencileriyle yapılabilir.

2. Bu araştırma, sadece ortaokulda Sosyal Bilgiler derslerine giren Sosyal Bilgiler öğretmenleri ile yapılmıştır. Benzer bir çalışma ilkokulda derse giren

sınıf öğretmenleri, ortaöğretimde derse giren tarih öğretmenleri ve coğrafya öğretmenleri veya lisansta derse giren akademisyenlerle yapılabilir.

3. Bu çalışmanın bir benzeri harita okuma ve yorumlama becerisi ile ilgili etkinlik örneklerini ve programlardaki kazanımları görmek adına yurtdışındaki harita konusunda uzman gelişmiş diğer ülkelerle yapılabilir.

4. Kartografik tasarımın önemli olduğu eğitimde alanında uzman kişilerce oluşturulmuş etkin ve yeterli haritalar kullanılarak bir taslak ders modeli oluşturulup deneysel bir çalışma yapılabilir.

5. Sosyal Bilgiler öğretmenleri, bilgisayar mühendisleri ya da bilgisayar yazılım uzmanları ve harita mühendislerinden oluşan bir ekiple her sınıf düzeyinde harita okuma ve yorumlama becerisinin etkin bir şekilde öğretilmesi ve pratik yapılması için içerisinde dijital etkileşimli oyunlar ve uygulamaların olduğu dijital platformlar geliştirilebilir.

6. Bu araştırma, Adana ilinde yer alan ortaokula devam eden öğrencilere

“Kişisel Bilgi Formu”, “Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Öğrenci Görüşleri Anketi" uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yapılacak benzer çalışmalar farklı illerde, farklı anketler kullanılarak ve daha geniş örneklem grupları ile yapılabilir.

7. Bu araştırma, Adana ilinde yer alan ortaokul Sosyal Bilgiler dersine giren öğretmenlere “Kişisel Bilgi Formu”, “Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Öğretmen Görüşleri Anketi" uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yapılacak benzer çalışmalar farklı illerde, farklı anketler kullanılarak ve daha geniş örneklem grupları ile yapılabilir.

KAYNAKÇA

Akalın, Ş. H. (2011). Türkçe sözlük, Türk dil kurumu yayınları (11. Baskı). Ankara:

Türk Dil Kurumu.

Akar, B. (2008). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin harita kullanma düzeylerinin ve harita kullanımına ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi.

Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.

Akengin, H., Tuncel, G. ve Cendek, M. E. (2016) Öğrencilerde harita okuryazarlığının geliştirilmesine ilişkin sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri. Marmara Coğrafya Dergisi, 34, 61-69.

Aksoy, H. ve Ünlü, M. (2012). Coğrafya derslerinde harita becerisine yönelik uygulamalarının öğrenci tutumlarına etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi, 26, 16-41.

Aktürk, V. (2012). Sosyal bilgiler dersinde animasyon ve dijital harita kullanımının öğ- rencilerin mekânı algılama becerilerine yönelik etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

ARWU. (2015). Academic ranking of World Universities. Shanghai Ranking Consultancy, Higher education, China.

Aykaç, N. (2011). Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan günümüze sosyal bilgiler programının eğitim programı öğeleri açısından değerlendirilmesi. İlköğretim Online, 10(2), 406-420.

Bahar, H, H., Sayar, K., ve Başibüyük, A. (2010). İlköğretim Öğrencilerinin Kroki Okuma Becerilerinin İncelenmesi (Erzincan Örneği). Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1), 229-246.

Balkan, A. (2007). İlköğretim 7. Sınıf sosyal bilgiler dersinde harita kullanımının derse karşı tutuma, başarıya ve hatırda tutma düzeyine etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Bandrova, T. (2010). Bulgarıan Cartography: From Paper To Vırtual Realıty 3rd Internatıonal Conference On Cartography And Gıs 15-20 June, 2010, Nessebar, Bulgaria Department of Photogrammetry and Cartography University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy, Sofia, Bulgaria

Baran E. Canbazoğlu Bilici S. 2015 Teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) üzerine alanyazın incelemesi: Türkiye örneği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 30(1), 15-32

Başıbüyük, A., ve Çıkılı, Y. (2002). İlköğretim 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler coğrafya konularında çalışma yaprağı ve dilsiz harita kullanımının öğrenci motivasyon ve başarısı üzerine etkisi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 16, 29-38.

Bere, D. (2005). Map Reading & Navigation, State Emergency Service. austraila

Bircan, T.Ş. (2013). Animasyon destekli haritalarla tarih öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına ve mekan algılarına etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Blum, E. K. & Bronowicz, J.B. (2004). Needs connected with special maps for children and student on pre-school primary and secondary stage of education in Poland, Agriculture of Wrocclaw, Department of Geodesy and Photogrammetry, Poland.

Buğdaycı, İ. (2012). İlköğretimde harita kullanımı üzerine bir inceleme.

Yayımlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.

Buğdaycı, İ., ve Bildirici, İ.Ö. (2009). Harita kullanımının coğrafya eğitimindeki önemi.

12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, CD, Ankara

Buğdaycı, İ. , Bildirici I. O. ve Tarman B. (2015). 6-7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki haritaların kartografik tasarımlarının kazanımlar açısından incelenmesi.

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(4), 143-174.

Buğdaycı, İ. , Bildirici I. O. , Ulugtekin N. N., ve Tarman B. (2015). Map Use Efficiency In Geography Lessons: A Case Study In Primary Education. In Konya Turkey.

Creswell, J.W. (1998). Qualitative Inquiry & Research Design: Choosing among five approaches (first edition). Thousands Oaks, CA: Sage.

Çelikkaya, T. (2013). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim araç-gereç ve materyallerini kullanma düzeyleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(1), 73-105

Çelikkaya, T. (2011). Sosyal bilgiler programında yer alan becerilerin kazandırılma düzeyi öğretmen görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(3), 969-990.

Darakçı, S. (2014). Sosyal bilgiler öğretim programı ve ders kitaplarında harita kullanımı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(4), 15-31.

Demiralp, N. (2006). Coğrafya eğitiminde harita ve küre kullanım becerileri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(3), 1-22.

Demirci, A. (2005). Küreselleşen dünyamızda coğrafyanın siyasal gücü ve Türkiye ölçeğindeki rolü, Marmara Coğrafya Dergisi, 12.

Demirci, A., ve Barut, Y. (2015). Türkiye’de haber kanallarında harita kullanımı.

Marmara Coğrafya Dergisi, 32, 1-21.

Demirel, Ö., ve Kaya, Z. (2007). Eğitim bilimine giriş. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Driscoll, D. P. (2003). Massachusetts history and social science curriculum framework.

Massachusetts.

Duman, B. ve Girgin, M. (2005). Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Harita Okuryazarlığına İlişkin Görüşleri. Eastern Geographical Review 17, Eğitim Fakültesi, Muğla Üniversitesi.

Duman, H. (2011). Sosyal bilgiler eğitiminde harita kullanımı ve harita kullanımı konusunda öğretmen görüşleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.

Ekiss, G. O., Lurie, B. T., Phillips, J., & Hinde, E. (2007). The world in spatial terms:

Mapmaking and map reading. Social Studies and the Young Learner, 20 (2), pp. 7–9.

Erika, G., & Jose, J.R.N. (2007). How do hungarian pupıls and teachers use thematic maps in elemantary schools? Eötvös Loránd University (Hungary)

Freed A. P. (2011). The effects of multiple thematic layers on web map use by middle school students. Dissertations and Theses Master of Science in Geography Portland State University PDXScholar

Gnidec A. (2006). Socıal Studies K To 7, Ministry of Education. Province of British Columbia.

Gömleksiz, M. N., Cüro, E. (2011). Sosyal Bilgiler dersinde yer alan değerlere ilişkin öğrenci tutumlarının değerlendirilmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda]. 8:1. Erişim: http://www.insanbilimleri.com

Green, J. C., Krayder, H., & Mayer, E. (2005). Combining qualitative and quantitative methods in social inquiry. In B. Somekh & C. Lewin (Eds.). Research methods in the social sciences (pp. 275-282). London: Sage.

Güneş, F. (2014). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Güven, İ. (2015). İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Özgün Matbaacılık.

Herbert, Pia. & Mcfeeter J. (1994). Classroom considrations a practical guide to teacihing beginning language ande literacy, adult migrant education services.

victoria australia

Humanities and Social Sciences Curriculum (Tarihsiz). Australian Curriculum Assesment And Reporting Authority. (F-6/7 HASS).

"www.australiancurriculum.edu.au" erişim tarihi:15.12.2015.

İnan, S. (2014). Sosyal bilgiler eğitimine giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.

İncekara, S., ve Kantürk, G. (2010). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının haritalarla ilgili temel görüşleri ve harita kullanımına yönelik yaklaşımları. Marmara Coğrafya Dergisi, 21, 240-257.

İncekara, S., Karatepe, A,. ve Karabun, A. (2008). Ortaöğretim coğrafya derslerinde cbs yoluyla harita okuma becerisinin kazandırılmasına yönelik bir uygulama.

Marmara Coğrafya Dergisi, 17.

Johansson, T. (2009). GIS in Teacher Education – Facilitating GISApplications in Secondary School. Geography Department of Geography University of Helsinki, Finland

Kan, Ç. (2010). A.B.D ve Türkiye’de sosyal bilgilerin tarihsel gelişimi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30(2), 663-672.

Karabıyık, E. Ü. (2015). İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı. Ankara: Evren Yayıncılık ve Basım İşleri.

Karabıyık, E. Ü. (2015). İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler çalışma kitabı. Ankara: Evren Yayıncılık ve Basım İşleri.

Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi kavramlar ilkeler teknikler (26. Basım).

Ankara: Nobel yayıncılık.

Kaymakçı, S. ATA, B. (2012). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgilerin doğasıyla ilgili görüşleri. Journal of Social Studies Education Research, 3(1), 35-64.

Keskin, Y. (2009). Türkiye’de İlkokul programlarında yer alan sosyal bilgiler içerikli derslere ait öğretim programlarının gelişimine tarihsel bir bakış. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(2), 107-130.

Keskin, Y. (2012). Cumhuriyet dönemi ortaokul tarih programlarına yönelik bir analiz:

politik ve ideolojik yaklaşımların programlara yansıması, Elektronik Sosyal Bilmler Dergisi, 11(40), 109-128.

Kılınç, Y. (2011). A study on the maps skills of primary school students: a case of 7th And 8th grades. European Journal of Educational Studies, 3(2).

(https://scholar.google.com.tr/scholar?)

Kızılçaoğlu, A. (2007). Harita becerilerine Pedagojik Bir Bakış. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 341-358.

Koç, H. (2008). Coğrafya öğretim programındaki kazanımların öğrencilerin harita beceri düzeyleri üzerine etkisi. Yayımlanmamış doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Koç, H. (2013). Harita beceri düzeyleri ile öğrenme stilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi üzerine bir inceleme, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (4), 17-32.

Koç, H., ve Bulut, İ. (2014). Gestalt kuramının öğrencilerin harita okuma ve yorumlama beceri düzeyleri üzerine etkisini belirlemeye yönelik bir inceleme. Marmara Coğrafya Dergisi, sayı 30, .1-19.

Köstüklü, N. (2015). İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Özgün Matbaacılık.

Köstüklü, N. (2015) İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler çalışma kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Özgün Matbaacılık.

Köşker, N. (2012). Sınıf öğretmeni adaylarının mekânsal biliş yeterliliklerine ilişkin düşünceleri. Journal of World of Turks ZfWT, 4(3). 161-173.

National Council Map and Compass (1964). The boy scout series no 7. ottowa. canada cat no 20-537.

National Geografic (tarihsiz). Basic map & GPS skills how to read a topografic map use compas and determine GPS locations on map, kitapçık.

NCSS (1992). A vision of powerful teaching and learning in the social studies. Building social understanding and civic efficacy. Position statement. Washington DC: : National Council for the Social Studies.

Nuñez, J. J. R., & Juhász, B. (2015). Hungarian survey on the use of cartograms in school cartography. International Journal of Cartography, 1(1), 5-17.

Map Reading Guide (2016). How to use topografic maps, Geoscience Australia.

Australian government.

Mcclure, R.W. (1992). A conceptual model for map skills curriculum develpment based upon a cognitive field theory philosoph. Yayınlanmamış doktora tezi, Oklahoma State University, Oklahoma.

M.E.B. (2014). Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği. Ankara.

M.E.B. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (4, 5, 6 ve 7. Sınıf ), Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. Ankara.

M.E.B., (1973). Millî eğitim temel kanunu. Kanun Numarası:1739, Ankara.

Memişoğlu, H. ve Köylü, G. (2015). Sosyal bilgiler dersindeki sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri, Turkish Studies İnternational Periodical for Languages Literature And History of Turkish Or Turkic,10(11), 1099-1120.

Merç, A. (2011). Sosyal bilgiler ve okul öncesi öğretmenliğinde eğitim gören öğrencilerin mekân bilişi ve harita okuma becerisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

Molochko V. (2012). The system of educational geographical atlases in Ukraıne, The State Scientific and Production Enterprise,Ukraine.

Ontario (2004). The Ontario Curriculum: Social Studies,Grades 1 to 6; History and Geography. Grades 7 and 8, Ministry of Education’s ontario.

Oruç, Ş. ve Ulusoy, K. (2008). Sosyal bilgiler öğretimi alanında yapılan tez çalışmaları Selçuk Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 121 -132.

Öztürk, C. ve Dilek, D. (2002). Hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretimi. Ankara:

Pegema Yayıncılık.

Palacios, F. A. (2010). Progress map for geography in chile:Cartographic materials in primary and secondary schools departamento de ciencias sociales.

Universidad de La SerenaLa Serena- Chile

Sanır, F. (2000). Coğrafya terimleri sözlüğü. Ankara: Gazi Kitapevi.

Savage, T. V. & Amstrong, D. G. (2000). Effective teaching in elementary social studies. New Jersey: Pentice- Hall Inc.

Sönmez, Ö, F. (2010). İlköğretim sosyal bilgiler öğretiminde harita becerileri. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Sönmez, Ö, F. ve Aksoy, B. (2012). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin harita beceri düzeylerinin belirlenmesi. Turkish Studies - International Periodical

For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 7/1, 1905-1924.

Sönmez, Ö, F. ve Aksoy, B. (2013). Cumhuriyetten günümüze ilköğretim programlarında harita becerileri, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 171, 269-288.

Sönmez, V. (1998). Sosyal bilgiler öğretimi ve öğretmen klavuzu. Ankara: Anı Yayıncılık.

Sözer, E. (tarihsiz). Sosyal bilgiler programının amaçları ilkeleri ve temel özellikleri.

Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi, Eskişehir.

Şahin, B. (2012). Coğrafya öğretmenlerinin tematik haritalara yönelik görüşleri.

Yüksek lisans tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Şahin, M. (2009). Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze Türkiye’de Hayat Bilgisi Ders Programlarının Gelişimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2/8, 275-281.

Tarman, B., Acun, İ., ve Yüksel, Z. (2010). Sosyal bilgiler eğitimi alanındaki tezlerin değerlendirilmesi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(3), 725 -746.

TUİK Eğitim İstatistikleri, (2013). Seçilmiş göstergelerle Adana. Türkiye İstatistik Kurumu, Adana.

Tuncer, U. (tarihsiz). Hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretiminde karşılaşılan içerik ve öğrenme sorunları. Eğitim Fakültesi, Trakya Üniversitesi, Edirne.

Uçar, D., ve Uluğtekin, N. (2006). Kartografyaya Giriş Ders Notu.

Ulusoy, S. (2011). Türkiyedeki milli eğitim politikaları ve ilköğretim ders kitaplarının örtük ideolojisi olarak militarizm, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Ulusoy K., ve Gülüm K. (2009). Sosyal bilgiler dersinde tarih ve coğrafya konuları işlenirken öğretmenlerin materyal kullanma durumları, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 85-99.

Ünal, F. (2008). İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler dersi yurdumuzun komşuları ve Türk dünyası ünitesinde geçen haritaların kullanılabilirlik düzeyi. Yayımlanmamış doktora tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Üzümcü, N, O. (2007). İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde harita okuma becerisinin aktif öğrenme yöntemiyle kazandırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, , Gazi Üniversitesi, Ankara.

Venç, E. (tarihsiz). Sosyal bilgiler öğretimine dair sorunlar ve çözüm önerileri.

S.A.F.B. Çok Programlı Lisesi Tarih Öğretmeni Cihanbeyli / KONYA

Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9.

Baskı). Ankara: Seçkin sosyal bilimler yayıncılık.

Yıldız, L. (2006). İlköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler derslerindeki harita, grafik ve şekillerin kavranma düzeyi (Aksaray ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Yılmaz K. (2009). Lisans düzeyinde sosyal bilgiler eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: öğretmen adaylarının görüşleri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 31‐53

Zaman, S., Günal, H., ve Zaman, N. (2011). Tarih öğretmenlerinin harita kullanımı ile ilgili düşünceleri üzerine bir araştırma: Erzurum örneği. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2), 205-218

EKLER

Ek 1. Öğretmenlerin Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Görüşlerini Belirleme Anketi

Öğretmenlerin Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Görüşlerini Belirleme Anketi Sayın meslektaşlarım;

Bu çalışma öğretmenlerin harita okuma ve yorumlama becerilerine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Kişisel bilgilerle ilgili sorulara ve anket maddelerine vereceğiniz yanıtlar bu çalışmanın başarılı sonuçlara ulaşması açısından önemlidir. Vereceğiniz yanıtlar yalnızca araştırma amacıyla kullanılacak olup başkalarıyla paylaşılmayacaktır. Yardımınız ve katılımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ahmet Can ABBAK İngilizce Öğretmeni Sizden kişisel bilgilerle ilgili sorulara yanıt vermeniz ve aşağıda sunulan maddeleri dikkatlice okuyup her maddenin karşısına sizin için en uygun olan seçeneğe çarpı işareti “X” koymanız beklenmektedir.

A. Kişisel Bilgiler

Cinsiyetiniz: Bay ( ) Bayan ( )

Yaşınız : ...

Mezuniyet Durumunuz: Lise ( ) Ön lisans ( ) Lisans ( ) Lisans Üstü ( ) Doktora ( )

Mezun Olduğunuz Bölüm: Sınıf öğretmenliği ( ) Sosyal Bilgiler öğretmenliği ( ) Tarih öğretmenliği ( ) Coğrafya öğretmenliği ( ) Diğer ( )

Çalıştığınız Kurum : ...Ortaokulu Mesleki Deneyim : ... yıl

B. Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Maddeler

No Harita

Hiç bir zaman Nadiren Bazen Sık sık Her zaman

1. Haritalardan hayatımın her alanında yeterince yararlanırım.

2. Haritaları etkili bir şekilde kullanırım.

3. Harita okuma ve yorumlama becerisini kazanmak mekânların anlaşılması açısından son derece gereklidir.

4. Bireylerin günlük yaşantısı için haritalar önemlidir.

5. İş hayatı için bireylerin okul öncesinden başlanarak harita ile tanıştırılması önemlidir.

6. Derslerde harita kullandığında öğrenciler konuyu daha iyi anlar.

7. Harita kullanımı öğrencilerin görsel ve uzamsal zekâsını geliştirir.

Lisans-Hizmet içi Eğitim

8. Üniversitede aldığım dersler harita okuma ve yorumlama becerisini kazandırmaya yöneliktir.

9. Derslerde harita okuma ve yorumlama becerisinin etkili bir şekilde aktarılması için kendimi yeterli hissederim.

10. Lisans yıllarında öğretmenlerde harita okuma ve yorumlama becerisinin gelişmesi için dersler verilmelidir.

11. Harita okuma ve yorumlama becerisi konusunda hizmet içi eğitim benim için faydalı olur.

12. Öğretmen adaylarına bilgisayar ve internet desteğinden nasıl faydalanacakları konusunda teknoloji eğitimi verilmelidir.

No Program

Hiç bir zaman Nadiren Bazen Sık sık Her zaman

13. Sosyal Bilgiler programında coğrafya konularının öğretimine yer verilmelidir.

14.

Programda harita okuma ve yorumlama becerisine yönelik üst düzey düşünme becerilerini gerektirecek kazanımlara yer verilmelidir.

15. Programdaki harita okuma ve yorumlama becerilerinin içeriği zenginleştirilmelidir.

16. Programlarda bazı beceriler geçiştirilmiştir ve bu beceriler bütüncül bir şekilde programa eklenmelidir.

17. Sosyal Bilgiler programlarında yer alan temel beceriler hakkında hizmet içi eğitime ihtiyaç duyarım.

Ders kitabı 18.

Ders kitaplarında; harita oluşturma, sembol oluşturma, harita üzerinden konum belirleme ve harita çeşitlerini tanıma gibi etkinliklere yeterince yer verilmiştir.

19.

Ders kitaplarında; günlük hayata yönelik harita üzerinden yön bulma, mesafe algılama ve taslak çizim etkinliklerine yer verilmiştir.

20. Ders kitaplarındaki haritaların ünitelerdeki miktarları uygundur.

21. Öğrenci ders ve çalışma kitaplarındaki haritaların kartografik tasarımları öğrencilerin seviyelerine uygundur.

22.

Ders kitabındaki harita okuma ve yorumlama becerilerine yönelik aktiviteler birbirinin ön koşulu olacak şekilde bölümlenmiştir.

Yöntem

23. Derslerde harita okuma ve yorumlama becerisini geliştirmek için Google-earth gibi dijital platformlardan yararlanırım.

24.

Harita okuma ve yorumlama becerisini geliştirmek için öğrencilerin kendi taslak haritalarını çizmeleri için imkân veririm.

25. Öğrencilere okul dışında harita uygulamalarına yönelik çalışmalar veririm.

26. Basit semboller çizdirilerek oyun ve etkinlikler ile harita okuma ve yorumlama becerisi kazandırmaya çalışırım.

27. Harita okuma ve yorumlama becerisi kazandırırken

yakından uzağa ilkesi dikkate alırım.

28. Okulun bulunduğu çevreye ait taslak haritaları öğrencilere çizdiririm.

Fiziki alt yapı

29. Okulumuzdaki harita setleri Sosyal Bilgiler derslerinin ünitelerine uygun sayı ve niteliktedir.

30. Okullara teknolojik gelişmelere uygun olarak ders araç ve gereçleri sağlanmıştır.

31. Sosyal Bilgiler derslerinde kullanılmak üzere harita gibi materyallere ihtiyaç vardır.

32. Okullarda Sosyal Bilgiler laboratuarları oluşturulmalıdır.

33.

Harita okuma ve yorumlama becerilerini geliştirmek için uygulama yapmaya imkân verecek çizim masalarına yer verilmelidir.

Ek 2. Öğrencilerin Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Görüşlerini Belirleme Anketi

Harita Okuma ve Yorumlama Becerilerine Yönelik Öğrenci Görüşleri Anketi Sevgili öğrenciler;

Bu anket çalışması sizlerin harita okuma ve yorumlama becerisine yönelik görüşlerinizi almak amacıyla hazırlanmıştır. Anketteki sorulara vereceğiniz yanıtlar bu çalışmamın başarılı sonuçlara ulaşması açısından önemlidir. Yanıtlarınız gizli tutulacak olup başkaları ile paylaşılmayacaktır. İlginiz ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim.

Ahmet Can ABBAK İngilizce öğretmeni Sizden aşağıda sunulan maddeleri dikkatlice okuyup her maddenin karşısına sizin için en uygun olan seçeneğe çarpı işareti “X” koymanız beklenmektedir.

A. Demografik Bilgiler

Cinsiyetiniz : Kız ( ) Erkek ( ) Bir önceki dönem Sosyal Bilgiler puanınız: ( )

Sınıfınız : 5.sınıf ( ) 6. Sınıf ( ) 7.sınıf ( ) 8.sınıf ( ) Devam ettiğiniz okul: Kasım Sacide Ener ortaokulu ( )

Pozantı ortaokulu ( ) Kamışlı fatih ortaokulu ( )

B. Harita Okuma ve Yorumlama Becerisine Yönelik Maddeler

No Harita

Hiçbir zaman Nadiren Bazen Sık sık Her zaman

1. Sosyal Bilgiler dersinde haritadan anlatılan konuları daha iyi anlarım.

2. Sosyal Bilgiler dersinde haritadan anlatılan konular ilgimi çeker.

3. Sosyal Bilgiler dersinde harita kullanımı öğrenmemi kolaylaştırır.

4. Günlük hayatta haritalardan faydalanırım.

5. Sosyal Bilgiler dersleri için haritalar önemlidir.

Harita Okuma ve Yorumlama Becerisi

6. Harita üzerindeki mesafeyi gerçek alan üzerinde tahmin ederim

7. Harita kullanarak yönümü bulurum.

8. Harita üzerindeki işaretlerin anlamını bilirim.

9. Harita üzerindeki ifadelerin anlamını bilirim.

10. Harita üzerindeki renklerin anlamını bilirim.

11. Herhangi bir yerin taslak haritasını çizerim.

12. Harita okuma ve yorumlama becerisi ile haritaları günlük hayatta kullanırım.

13.

Harita okuma ve yorumlama becerisi, problem çözme, yaratıcı düşünme ve bilgi teknolojilerini kullanma gibi becerilerle ilişkilidir.

14. Bir haritaya baktığımda bir alanın özelliklerini anlarım.

Ders Kitapları / Okul Ortamı

15. Okulumuzdaki duvar haritaları günceldir.

16. Okulumuzdaki duvar haritaları kullanışlıdır.

17. Okulumuzdaki duvar haritaları ilgi çekicidir.

18. Ders kitaplarındaki haritalar günceldir.

19. Ders kitaplarındaki haritalar ilgi çekicidir.

20. Ders kitapları harita okuma ve yorumlama becerisini kazandırmada etkilidir.

21. Ders kitaplarındaki haritalara yönelik etkinlikler yeterlidir.

Öğretim yöntemi

22. Sosyal Bilgiler derslerinde harita çizimine yönelik etkinlikler yaparız.

23. Öğretmenler harita üzerindeki ifade sembol ve renkleri derste anlatır.

24. Derslerde örnek haritaları okuma çalışmaları yaparız.

25. Derslerde örnek haritaları yorumlama çalışmaları yaparız.

26. Sosyal Bilgiler dersiyle ilgili olarak okul dışında uygulamalı

26. Sosyal Bilgiler dersiyle ilgili olarak okul dışında uygulamalı