• Sonuç bulunamadı

Tablo 3.5 değişkene ait güvenirlik katsayısının 0,70’in üzerinde olduğunu ve sadece bir tanesinin 0,70’in altında olduğunu ki bu oranında bu haliyle kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir (Sekaran, & Bougie 2016). Güvenirlik katsayıları 0,742’dan 0.996’a uzanmaktadır. Tablo 4.5 ve 4,6’da görüleceği gibi tüm katsayılar 0,60’ın üzerinde ve bazıları 0,90’ın üzerinde olduğundan alfa katsayıları güvenilirdir

Tablo 3.5: Cronbach alfa'nın güvenirlik katsayıları

Bölüm Madde

numarası Soruların içeriği Alfa katsayısı Bölüm 1 4 Örneklemin demografik ve sosyal özellikleri 0,742 Bölüm 2 4 Örneklemin işlevsel özellikleri 0,867 Bölüm 3 15 Tesisin özellikleri ve ürünlerin kalitesi 0,988 Bölüm 4 Kısım 1 9 Dışsal engeller 0,982 Bölüm 4 Kısım 2 14 Örgütsel Engeller 0,983 Bölüm 4 Kısım 3 12 Örgüt kültürü engelleri 0,979 Bölüm 4 Kısım 4 14 Teknik engeller 0,991

Bölüm 5 15 ISO 22000 Faydaları 0,971

Bölüm 6 16 ISO 22000 sertifikası motivasyonları (nedenleri)

0,996 Bölüm 7 8 ISO 22000 ötesinde kalite ilerlemesi ölçümü 0,973

Bu rakamlar, oluşturulan ölçeklerin güvenilir olduğuna dair güçlü bir kanıt göstermektedir. Yani, ölçüm aracının geliştirilmesi güvenilirlikle sonuçlanmıştır. Özellikle mevcut çalışma amaçları için yaratılmış olanlar,etkileyici iç tutarlılık güvenilirliklerine sahiptirler. Güvenilirlik nitelikleri, her yapının veya değişken dairesel parçanın, genel olarak değişkene ve genel olarak tanımlanan parçaların, değişkenin bulunduğu her sınıflandırma alanı içinde geliştiğini göstermektedir.

Bir tahmin aracının güvenilirliği hayati önem taşımakla birlikte yeterli değildir. Araç, kullanılmadan önce önemli hale gelmelidir, çünkü ölçmek istediği fikri veya şeyi gerçekten ölçmelidir. Bu kilit açı, hayati bir sorunun fark edilmesiyle ilgilidir: 'araştırma aracı ya da strateji, ölçmesi gerekeni ölçüyor mu? (Sekaran, & Bougie 2016); (Easterby-Smith ve ark., 2002). Araştırma aracının geçerliliği için kurulması gereken ana deneyimlerden biri, alfa katsayısının niteliklerinin hepsinin yüksek ve güvenilir olması ve maddelerin derin bir şekilde ilişkili olmasıdır. Bu durum, gizli gelişmelerle tamamen özdeşleştirilen şeylerin ve faktörlerin tanımlanmasına vurgu yapmaktadır. Dahası, arama aracının geçerliliği, içerik (yüz) geçerliliği ve tahmin geçerliliği olmak üzere iki tür üzerinden incelenmiştir.

İçerik geçerliliği, uzmanlar arasında sübjektif bir anlayışa işaret eder ki bir ölçek, bir ölçeğin neyi ima ettiğini tam olarak yansıttığını gösterir. Uzmanlara göre ölçüm yeterli kapsamda olmalı ve geçerliliği sağlamalıdır (Zikmund, ve ark., 2003). Yine de, geçerlilik ölçmü yargı içerdiği gerekçesiyle, geçerliliğin değerlendirilebileceği basit bir yol yoktur (Oppenheim, 1992; Churchill, 2001). Bu bağlamda, madde geçerliliğindeki esas sorunlar inceleme aracını oluşturmak için kullanılan tekniklerdedir (Churchill, 2001). Bu çalışmada araştırmacı, bir tür geçerlilik maddesini kullanmıştır. Bu bölümde daha önce açıklandığı gibi, araştırma konfigürasyonu, maddenin geçerlilik kanıtını vermek için birkaç prosedür yapılmıştır: Geçerlilik. Bu prosedürler şunlardır:

>Literatürün dikkatle incelenmesi, değer yönetiminin deneysel ve varsayımsal çalışması olan ISO 22000 ve TKY üzerinde yapılan geçmiş incelemeleri de içerecek şekilde tamamlanmış olup değişken ya gelişme özelliklerinden her birini yakalamak için çeşitli şeyler kullanarak yönlendirilmiştir;

> Araştırmacı danışmanı anketi incelemiş ve önemli değişiklikler yapılmıştır.

> Kastamonu Üniversitesi'ndeki bir akademisyenler kurulu ve Libya'daki Ömer Almokhtar Üniversitesi'ndeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden deneyimli iki Profesör, aracın ölçeklerini kontrol etmiştir.

> Araştırma anketinin her bölümünün başında anketi tamamlamak için en yetkin yöntem hakkında katılımcılara net talimatlar verilmiştir. Ankete katılanlara, araştırmanın Libya'daki gıda üretim hattında kalite yönetimi ile ilgili motivasyon açıkça söylenmiştir. Tüm katılımcılara tamamen gizlilik garanti edilmiştir. Bu aşamalar, uzman çabaları ile birleşerek anketi meşrulaştırmıştır.

Kestirim geçerliliği, veya Eşzamanlı Geçerlik, bir enstrümanın ölçülecek olanı gerçekten ne kadar ölçtüğünü ve değişkenin veya şahsın analiz ettiği miktarı ne kadar etkili bir şekilde tahmin edebildiğini denetler. Bu enstrüman, Libya'daki teyit edilmiş gıda üretim tesislerinde ISO 22000'in önündeki engellerin sayısallaştırılması için tasarlandığından, bu gıda tesislerinde ISO 22000'in ilerleyen kalitesini ölçen bazı farklı faktörlerle olan bağlantısı, mevcut Geçerlilik değerini test etmek için kullanılmalıdır. Bu test için karar verilen faktörler, ISO 22000'in geçmiş değerinin genel ilerlemesini (koğuş değişkeni) netleştiren Dışsal Engeller, Örgüt Engelleri, Örgüt kültürü engelleri ve Teknik engeller (özerk faktörler) ortalamalarıdır.

Uygun bir metodolojinin seçimi, araştırmanın nasıl yapılacağına ve arzulanan sonuçların olumlu etkilerine dayanır. Böylece, bu bölümde araştırmada benimsenen yönteme genel bir bakış verilmeye, araştırmanın yönteminin dayandığı noktaların açıklanmasına,ve nicel araştırmanın seçilme nedenlerinin ortaya konmasına çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde, araştırmanın, ISO 22000'in ötesinde, Libya ISO 22000 gıda fabrikaları arasındaki değer yönetiminin hareketi konusunda cevap verme kapasitesine sahip olacağı yöntemler açıklığa kavuşturulmuştur.

Daha sonra, bu araştırma, kendi kendini yöneten bir anket ışığında gerekli bilgi toplama stratejilerini çizmiştir. Aynı şekilde ve literatür bulgularının ışığında, Libya'nın gıda üretim tesislerini, ISO 22000 ve TKY'yi anlama düzeyleri açısından (ISO 22000'deki düşünce süreçleri ve ISO 22000'in avantajları ve ISO 22000'in ötesine geçmenin önündeki engeller) incelemek için tam bir anket oluşturulmuştur. Anket geliştirme ve oluşturma yöntemleri tartışılmış ve anketin doğru yapılandırma, ifade etme ve yeniden düşünme yoluyla objektif kaynaklara uygun olarak birkaç koşulun kullanılması ile netleştirilmesi açıklanmıştır. Ayrıca, anket katılımcıların diline uygun olarak İngilizce olarak hazırlanmış ve Arapça'ya çevrilmiştir. Anketi

planladıktan sonra, aynı şekilde yönlendirip geliştirilmiştir. Bulguları sağlamlaştırmak için kullanılan ölçülebilir soruşturma prosedürleri arasında olan güvenilirlik ve geçerlilik testi, faktör analizi ve parametrik testler dahil edilmiştir. Bu bölüm araştırmanın bir parçası olarak kullanılan yaklaşımı sunarken, bir sonraki bölüm veri analizleri ve bulgular üzerine yoğunlaşacaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

VERİ ANALİZİ VE BULGULAR

Bu bölümde araştırma bulguları hakkında ayrıntılı bir analiz sunulacaktır. Katılımcıların genel özellikleri, ISO 22000 kalite yönetim sisteminin uygulanmasına yönelik motiflerin ve ISO 22000 uygulamasının faydalarının analiz sonuçları verilecektir.

Ayrıca, dışsal engeller, örgüt kültürü engelleri, örgütsel engellerin ve ISO 22000 kalite yönetim sisteminin uygulanmasına ilişkin teknik engellerin etkileri ile ilgili araştırma bulgularının bir analizi de bulunmaktadır. Ek olarak, bölüm, farklı demografik değişkenler (mülkiyet türü, çalışanların nitelikleri, sanayi türü, eğitim, eğitim sertifikalı fabrikalar ve sertifikasızlar) arasında T-testi ve ANOVA kullanılarak, yukarıda belirtilen unsurlara göre karşılaştırma yapılacaktır..