• Sonuç bulunamadı

6.1. Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği’nin Geçerlilik Çalışmasına Ait Sonuçlar

6.1.2 Yapı Geçerliğine İlişkin Sonuçlar

 Yapı geçerliğini test etmek için öncelikle verilerinin normal dağılıma uygunluğunu belirlemek amacıyla tek örneklem Kolmogorov-Smirnov analizi yapılmıştır. Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeğinin Duyguları tanıma alt boyutuna ilişkin Kolmogorov-Smirnov sig. Değeri (.077 >0.05), Duyguları ifade Etme alt boyutuna ait Kolmogorov-Smirnov sig. değeri (.087 >0.05), Duygu Düzenleme Stratejilerine ait Kolmogorov-Smirnov sig. değeri (.200 >0.05) olarak anlamlı olup verilerin normal dağıldığı tespit edilmiştir.

 Okul Öncsi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği’ nin örneklemin uygunluğu tespit etmek amacı ile Kaiser-Meyer- Olkin (KMO) ve Barlett analizleri kullanılmıştır. Buna göre Duyguları Tanıma ve Duyguları İfade alt

148

boyutlarına ait KMO değeri .77 ve anlamlılık değeri ise .001 olarak belirlenmiştir. Duygu Düzenleme Stratejileri alt boyutuna ait KMO değeri .712 ve anlamlılık değeri ise .000 olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar verilerin faktör analizi için uygun olduğunu göstermektedir.

 Ölçeğe dair faktörler ve öz değerleri incelendiğinde; Duygu Tanıma ve Duygu ifade etme alt boyutlarına ait toplam varyansın 55.50‟ sini açıklayan en az %2 öz değere, en az %5 varyansa sahip 6 boyutlu bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Ölçeğin Duygu Düzenleme Stratejileri alt boyutu öz değerleri incelendiğinde ölçeğin toplam varyansın 57.24’ni açıklayan en az %2 öz değere, en az %4 varyansa sahip 6 boyutlu bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Altı faktörden oluşan Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeğinin boyutlarında yüklenen maddeleri belirlemek için Varimax dik döndürme tekniği kullanılmıştır.

 Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği Duyguları Tanıma ve Duyguları İfade Etme alt boyutuna dair Açımlayıcı faktör analizi sonuçları incelendiğinde; faktörlerin hangi boyutlarda toplandığı görülmektedir. Duyu İfade Etme Endişeli 1, Endişeli 2, Endişeli 3, Duygu tanıma Endişeli 1, Endişeli 2, Endişeli 3 maddeleri birinci boyutta en yüksek .82 ve en düşük .58 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. İkinci faktör altında Duyu İfade Etme Hayal Kırıklığı 1, 2, 3, Duygu Tanıma Hayal Kırıklığı 1, 2, 3 maddelerinin bulunduğu ve en yüksek .80, en düşük .60 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Üçüncü faktöre bakıldığında Duyu İfade Etme Korku 1, 2, 3, Duygu Tanıma Korku 1, 2, 3 maddelerinin olduğu ve en yüksek .71, en düşük .60 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Dördüncü faktör altında Duyu İfade Etme Öfkeli 1, 2, 3, Duygu Tanıma Öfkeli 1, 2, 3 maddelerinin bulunduğu ve en yüksek .76, en düşük .56 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Beşinci boyut incelendiğinde, Duyu İfade Etme Utangaç 1, 2, 3, Duygu Tanıma Utangaç 1, 2, 3 maddelerinin olduğu ve en yüksek .62, en düşük .52 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Son olarak altıncı faktöre bakıldığında Duyu İfade Etme Üzgün 1, 2, 3 ve Duygu Tanıma Üzgün 1, 2, 3 maddelerinin olduğu en yüksek .64, en düşük .53 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Madde içerikleri de göz önünde bulundurulduğunda ölçeğin Duyguları tanıma ve ifade alt boyutlarının birinci faktör endişeli, ikinci faktör Hayal kırıklığı, üçüncü faktör korku, dördüncü faktör Öfkeli, beşinci faktör Utangaç ve altıncı faktör ise Üzgün olarak belirlenmiştir.

149

 Ölçeğin Duygu Düzenleme Stratejileri alt boyutu incelendiğinde faktörlerin hangi boyutlarda toplandığı görülmektedir. Strateji Utangaç1, Utangaç 2, Utanaç 3, maddeleri birinci boyutta en yüksek .76 ve en düşük .64 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. İkinci faktör altında Strateji Öfkeli1, Öfkeli 2, Öfkeli 3 maddelerinin bulunduğu ve en yüksek .54, en düşük .45 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Üçüncü faktöre bakıldığında Strateji Üzgün1, Üzgün 2, Üzgün 3, maddelerinin olduğu ve en yüksek .83, en düşük .40 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Dördüncü faktör altında Strateji Endişeli1, Endişeli 2, Endişeli 3, maddelerinin bulunduğu ve en yüksek .93, en düşük .55 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Beşinci boyut incelendiğinde, Strateji Hayal Kırıklığı1, Hayal Kırıklığı2, Hayal Kırıklığı3, maddelerinin olduğu ve en yüksek .70, en düşük .49 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Son olarak altıncı faktöre bakıldığında Strateji Korku1, Strateji Korku2, Strateji Korku3 maddelerinin olduğu en yüksek .63, en düşük .53 yük değerlerine sahip olduğu görülmektedir. Madde içerikleri de göz önünde bulundurulduğunda ölçeğin Duyguları tanıma ve ifade alt boyutlarının birinci faktör endişeli, ikinci faktör Hayal kırıklığı, üçüncü faktör korku, dördüncü faktör Öfkeli, beşinci faktör Utangaç ve altıncı faktör ise Üzgün olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar ölçeğin yapı geçerliliğine sahip olduğu ve ölçeğin altı faktör ve 18 madden oluşan bir yapısının olduğu söylenebilir.

 Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği Duyguları Tanıma, duyguları ifade etme ve duygu düzenleme stratejileri alt boyutları maddelerinin madde yükleri incelendiğinde tüm maddelerin yüklerinin (0.4) ’ün üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Ölçekte bulunan her bir maddenin madde yükü değerleri oldukça yüksek olması sebebi ile hiçbir madde analizden çıkarılmamıştır.

6.2 Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği’nin Güvenirliğine Ait Sonuçlar

 Ölçeğin güvenirliğin tespit edilmesi amacı ile Cronbach alfa ve KR-20 katsayısı, İki yarı test güvenirliği, madde analizleri, Ölçeğin Toplanabilirlik özelliğine sahip olup olmadığını belirlemek amacı ile ANOVA TUKEY (ANOVA with Tukey's Test for Nonadditivity) analizi yapılmıştır. Ölçeğin madde analizinde Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, betimsel istatistik analizleri (aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik varyans değerleri) uygulanmıştır.

150