• Sonuç bulunamadı

6.1. Okul Öncesi Dönem Çocukları İçin Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği’nin Geçerlilik Çalışmasına Ait Sonuçlar

6.2.7 Betimsel istatistik Analizleri Sonuçları

 Duygu Düzenleme Becerileri Duyguları tanıma ve Duyguları ifade etme alt boyutlarında yüzdelik ve frekans tablolarına göre çocukların %80 oranında üzgün duygusunu doğru olarak tanıdıkları ve doğru şeklide ifade ettikleri belirlenmiştir. Üzgün duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevapların tanıtıcı özelliklerinin incelendiğinde çocukların Üzgün duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların çoğunlukla (%52,8) “Duygusunu paylaşır” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise yüksek oranda (%71,7) “Yeni bir oyuncak hayvan ister” stratejisini tercih ettikleri, Üzgün duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde çoğunlukla (55,7) “Başka arkadaşının da olacağını düşünür.” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde (%32,1) oranında “Kimse ile konuşmak istemez.” Stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, Üzgün duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğu (%51,5) “Kendisini daha iyi hissettirecek hoşlandığı bazı şeyleri düşünür” stratejisini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerde ise (%38,7) oranındaki çoğunluğun “Onlarla bir daha arkadaşlık yapmayacağını düşünür” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.

 Korku duygusuna ilişkin verdikleri doğru ve yanlış cevaplar incelendiğinde çocukların ortalama %53 oranında korku duygusunu doğru olarak tanıdıkları ve doğru şeklide ifade ettikleri belirlenmiş, %46 sının da yaşadığı korku duygusunu tanımadıkları, anlamadıkları ve duyguyu yanlış ifade ettikleri tespit edilmiştir. Korku duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevaplar incelendiğinde Korku duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların (%40,6) oranında “Yardım istemesi gerektiğini düşünür” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise çoğunlukla (%48,1) “Yeni bir oyuncak hayvan ister” stratejisini tercih ettikleri, Korku duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde en çok (38,7) “Bir fener bulup odayı aydınlatabileceğini düşünür.” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde çoğunlukla (%57,5) “Bir köşeye saklanır” Stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, son olarak Korku duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğu (%56,6) “Köpeklerin arkadaş olduğunu zarar vermeyeceklerini düşünür” stratejisini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerde ise (%33,0) oranındaki çoğunluğun “Koşarak uzaklaşır” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.

154

 Öfke duygusuna ilişkin verdikleri doğru ve yanlış cevaplar incelendiğinde çocukların ortalama %75 oranında öfke duygusunu doğru olarak tanıdıkları anladıkları ve doğru şeklide ifade ettikleri belirlenmiş, %25 sının da yaşadığı öfke duygusunu tanımadıkları, anlamadıkları ve duyguyu yanlış ifade ettikleri belirlenmiştir. Öfke duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevaplar incelendiğinde çocukların Öfke duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların (%47,2) oranında “Arkadaşına bunun yanlış olduğunu anlatmayı düşünür” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise en çok (%33,0) oranında “Yumruklarını sıkar” stratejisini tercih ettikleri, Öfke duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde en çok (%41,5) “Eğlenecek başka bir şeyler yapacağını düşünür” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde çoğunlukla (%57,5) “Ağlar” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, son olarak Öfke duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğu (%37,7) “Bir yetişkinden yardım isteyebilir” stratejisini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerde ise (%36,6) lık kısmı “Bloklara” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri saptanmıştır.

 Hayal Kırıklığı duygusuna ilişkin verdikleri doğru ve yanlış cevaplar incelendiğinde çocukların çocukların yaklaşık %7 si doğru, %93 ü yanlış cevap verdiği görülmektedir. Buna göre hayal kırıklığı duygusu çocukların çoğunluğu tarafından tanınmadığı ve doğru şeklide ifade edilmediği tespit edilmiştir. Hayal Kırıklığı duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevaplar incelendiğinde çocukların Hayal Kırıklığı duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların (%46,2) oranında “Daha sonra istediği hediyenin alınacağını düşünür düşünür” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise en çok (%44,3) oranında “Beklediği hediye gelmediği için ağlar” stratejisini tercih eder iken, Hayal Kırıklığı duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde en çok (%39,6) “Nasıl hissettiğini bir yetişkin ile paylaşması gerektiğini düşünür” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde çoğunlukla (%36,8) oranında “Ağlar” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, son olarak Hayal Kırıklığı duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğunun (%69,8) “Öğretmeni ile konuşup durumu düzeltmesini ister” stratejisini tercih eder iken, olumsuz stratejilerde ise (%57,7) lık kısmı “Ağlar” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.

 Endişeli duygusuna ilişkin verdikleri doğru ve yanlış cevaplar incelendiğinde çocukların ortalama % 15oranında endişe duygusunu doğru olarak tanıdıkları anladıkları, %3 ünün doğru şeklide ifade ettikleri belirlenmiş, çocukların yaşadığı

155

Endişe duygusunu yüksek oranda tanımadıkları, anlamadıkları ve doğru biçimde ifade etmedikleri belirlenmiştir. Endişeli duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevaplar incelendiğinde çocukların Endişe duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların (%36,8) oranında “Hata yapmanın normal olduğunu her şeyin güzel olacağını düşünür” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise en çok (%38,7) oranında “Oyunu sergilemek istemez” stratejisini tercih eder iken, Endişe duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde en çok (%45,3) “Yeni arkadaşlarının ve öğretmeninin çok iyi olacağını düşünür” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde çoğunlukla (%50,0) oranında “Okula gitmek istemez” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, son olarak Endişe duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğunun (%43,4) “Yeni arkadaşlarının ve öğretmeninin çok iyi olacağını düşünür” stratejisini tercih eder iken, olumsuz stratejilerde ise (%44,3) lük kısmı “Havuza girmek istemez” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri görülmüştür.

 Utangaç duygusuna ilişkin verdikleri doğru ve yanlış cevaplar incelendiğinde Çocukların ortalama %96 oranında utanma duygusunu doğru olarak tanımadıkları anlamadıkları, %96 sının da yaşadığı utanma duygusunu yanlış ifade ettikleri saptanmıştır. Utangaç duygusuna ait olumlu/olumsuz düzenleme stratejilerine verdikleri cevaplar incelendiğinde çocukların Utangaç duygusuna ait 1. Öyküde olumlu stratejilerde çocukların (%57,5) oranında “Kendisinin de koşabileceğini düşünür” stratejini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerden ise en çok (%44,3) oranında “Ağlar” stratejisini tercih ettikleri, Utangaç duygusuna ait 2. Öyküde çocuklar olumlu stratejilerde en çok (%60,4) “Öğretmeninden özür dilemesi gerektiğini her şeyin düzeleceğini düşünür” stratejisini tercih etmiş olup olumsuz stratejilerde çoğunlukla (%56,6) “Ağlar” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri, son olarak Utangaç duygusuna ait 3. Öyküde ise olumlu stratejilerden çocukların çoğunluğu (%52,8) “Başarabileceğini düşünür” stratejisini tercih ettikleri, olumsuz stratejilerde ise (%368) lık kısmı “Arkadaşları ile konuşmaz” stratejisini kullanmayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.

156