• Sonuç bulunamadı

4. BALIKESİR İL MERKEZİ İLE ÇAĞIŞ YERLEŞKESİ

4.2 Çağış Yerleşkesi Hakkında Genel Bilgi

4.3.2 Güzergâhta İstasyon Noktaları

Güzergâh üzerinde inşa edilecek istasyonların konumları ve istasyonların birbirlerine olan uzaklıkları oldukça önemli bir konudur. İstasyon konumları kentin imar planları, doğal ve yapay eşikler elverdiği ölçüde, bölgede bulunan önemli kamu kuruluşları, hastaneler, ticaret, iş, konut ve eğitim merkezlerine en yakın şekilde seçilmelidir. İstasyonun konumu belirlenirken istasyonlar arası mesafede dikkat edilmesi gereken bir konudur. Araçların türlerine göre hızlanma ve yavaşlama ivmeleri değişik olduğundan, bunlara tekabül eden optimum durak mesafesi farklıdır. Bu mesafe otobüslerde 250, tramvayda 500, metroda 1000 metre olarak kabul edilmektedir [1]. Hafif raylı bir sistem için 500–1000 metre istasyon aralığı uygun bir aralıktır. Bu tip bir istasyon tasarımı daha kalabalık ve kent dokusuyla iç içe güzergâhlarda tercih edilebilir. Ancak bizim güzergâhımız için aşağıda belirlenen istasyon aralıkları 1000 metrenin üzerindedir. Bu durum araçların daha yüksek hızlarda hareket etmesini sağlarken hat üzerinde yolculuk sürelerini de kısaltmış olacaktır. Böylelikle birbirine çok yakın istasyonlar tasarlanmamış olurken, insanların yürüme mesafelerine ve geleneksel toplu taşımaya ulaşım mesafelerine uygun uzaklıklarda korunmuş olacaktır.

Hattımızın karayolu ile hemzemin olması ise istasyonların yer altında değil mevcut yol seviyesinde tasarlanmasına müsaade etmekte, bu durum da yapım maliyetlerini yükselten yürüyen merdiven ve asansör gibi istasyon elemanlarını en aza indirmektedir.

39

Genel olarak istasyonlar tasarım olarak orta peron ve kenar peron olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Orta peronlar her iki yönde yolculuk yapan yolcuların da aynı platformu kullanmasını sağlayan hem kalabalık noktalardaki yolcu yükünü karşılayan hem de daha az yer işgal eden bir platform türüdür. Kenar peronlarda ise her iki yöne giden araçlar için iki farklı platformun kullanıldığı ve orta alanın işgal edilmediği peron türüdür. Hattımızda her istasyonun kendi konumuna göre peron tasarımı değişmektedir.

Tablo 4.1’de güzergâh üzerinde planlanan istasyonlar gösterilmiştir. Uygun bir yerleşim ile 17 km uzunluğundaki hat üzerinde 8 adet istasyon noktası yolcuların ihtiyacını karşılayacaktır. Aşağıda gösterildiği şekilde istasyonlar arası mesafelerin uzun olduğu durumlarda en çok dikkat edilecek husus istasyon noktalarının doğru yerleşimidir. Önemli varış noktalarına konforlu bir şekilde varabilmek için doğru konumlanmış olması gereken istasyonlarda aktarmalı yolculuk yapmak isteyenler için bisiklet ve otomobil park yerleri de tasarlanmış olmalıdır.

Tablo 4.1: İstasyon noktaları

No İstasyon Adı Km İstasyon

Tipi 1 Gar 0 + 000 Hemzemin 2 Plevne 2 + 300 Hemzemin 3 Hastane 3 + 900 Hemzemin 4 Çayırhisar 5 + 150 Hemzemin 5 Devlet Su İşleri 6 + 800 Hemzemin 6 Küçükbostancı 8 + 200 Hemzemin 7 Paşaköy 13 + 000 Hemzemin 8 Çağış 17 + 000 Hemzemin

40

Güzergâhımızda başlangıç noktası Balıkesir Tren Gar’ıdır. Yeni İzmir Yolu’na bağlanan Vasıf Çınar Caddesi ve kent merkezine uzanan Gazi Bulvarı bu noktada birleşmektedirler. Karesi ve Altıeylül ilçe belediye binaları ve Balıkesir Valilik binası bu noktaya yürüme mesafesinin içindedir. Bu nokta ayrıca toplu taşıma merkezinin çok yakınında bulunması itibariyle güzergâh başlangıcı için çok doğru bir tercihtir. Kentin ulaşım anlamında merkezi noktasıdır. Kentin her noktasından raylı sisteme ulaşmaya çalışacak yolcular diğer toplu taşıma araçları ile toplu taşıma merkezine geldikten sonra hafif raylı sisteme kolayca geçiş yapacaklardır. Mevcutta var olan demiryolu hizmet binaları revize edilerek kent içi ulaşıma uygun hale getirilebilir. Güzergâhın başlangıç noktasının uydu görüntüsü Şekil 4.6’da verildiği gibidir.

Şekil 4.6: Güzergahın başlangıç noktası

Çalışma güzergâhımız Vasıf Çınar Caddesi’ne paralel bir şekilde Sigorta Köprüsü’ne güzergâhın (Km 2+300) noktasına kadar, mevcut olan şehirlerarası yük ve yolcu taşımada kullanılan demiryolu hattını kullanarak devam edecektir. Genellikle şehirlerarası raylı sistem hatları ile kent içi raylı sistem hatlarının ray açıklıklarının birbirleri ile uyumlu olmasının yanında ray cinsleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle buraya kadar olan kısımda hattın revize edilmesi ve gerekirse rayların değişmesi gerekmektedir. Mevcut demiryolu tek hat olup bunun kent içi ulaşım altyapısına uygun olacak şekilde çift hatta çıkarılması ve güncellenmesi gerekecektir. Güzergâhın bu noktası (Km 2+300) aynı zamanda

41

hattımızın ikinci durak noktasını oluşturacaktır. Bu noktadan sonra şehirlerarası demiryolu mevcut hattı üzerinden Gökköy ve Organize Sanayi Bölgesi istikametine devam ederken, çalışmamıza konu hat, Balıkesir-Bigadiç yolu istikametine dönecektir. Bu noktada durak bulunması, daha önceden var olan Devlet Hastanesi, Balıkesir Şehir Hastanesi’nin hizmete açılmasından sonra faaliyetini sona erdirmiş olsa da, hat üzerinde yolculuk yapacaklar açısından yine de çok önemli bir konumdadır. Sütlüce, Kasaplar, Yıldız ve Plevne Mahalleleri’ne çok yakın olan bu nokta, bu mahallelerde yaşayanları Çağış Yerleşkesi’ne taşıyacaktır. Yine yerleşkede öğrenim gören üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmı bu mahallelerde bulunan özel yurtlarda ve evlerde barınmaktadırlar. Durak noktasını mevcut demiryolu hattının Organize Sanayi Bölgesi yönünden ayrıldığı noktada düşünmek uygun olacaktır. Böylece hattımız mevcut karayoluna paralel olarak Çağış Yerleşkesi’ne kadar devam edecektir. Planlanan güzergahın ikinci durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.7’de gösterildiği gibidir.

Şekil 4.7: İkinci durak noktası

Üçüncü durak noktası olarak düşünülen alan Adliye Kavşağı’nı geçtikten sonra Balıkesir Adliye’si ile alışveriş merkezi arasında yer alacaktır. Güzergâhın (Km 3+900) noktasında bulunan bu durağa, Balıkesir Adliyesi, bir adet özel hastane, bir adet süt ürünleri fabrikası, yeni hizmete giren bir adet alışveriş merkezi ve Balıkesir Şehir Hastanesi erişim mesafesindedir. Ayrıca Bahçelievler Mahallesi’ne bağlantıyı sağlayan Savaştepe Caddesi’de bu durak noktasının çok yakınındadır.

42

Birbirinden farklı seyahat alışkanlıklarına sahip yolcuları çeken bu nokta, hattın yolcu kapasitesi açısından önemli bir noktasıdır. Balıkesir Şehir Hastanesi ve özel hastane ile ev-sağlık nitelikli yolculukları çeken bu durak, Balıkesir Adliyesi ve süt ürünleri fabrikası gibi iş yerleri ile mesai saatlerinde hattın yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Planlanan güzergahın üçüncü durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.8’de gösterildiği gibidir.

Şekil 4.8: Üçüncü durak noktası

Dördüncü durak güzergâhın (Km 5+150) noktasında bulunan ve Astsubay Meslek Yüksekokulu’nu kapsayan duraktır. Bu durakta askeri öğrenciler, özellikle hafta sonları kent merkezine toplu taşıma araçları ile yolculuk yapmaktadırlar. Bu durak güzergâhın hafta sonları düşen yolculuk sayılarını canlandıran önemli bir duraktır. Ayrıca bu durak civarında pek çok otomobil firmasının satış ve servis merkezi bulunmaktadır. Otomobil alışverişleri ve bakımı için hafta sonu ve mesai saatleri dışında insanlar bu hatta yolculuk yapmaktadırlar. Yine bu nokta son yıllarda Bahçelievler sınırından itibaren yoğun yerleşim yerlerinin bulunduğu Çayırhisar Mahallesi’nin konut gelişim bölgesinde kalmaktadır. Muhtemelen yakın gelecekte konut sektörünün en yoğun ilgi göstereceği bölgelerden biri olacak olan bu alan, bahsettiğimiz durağın erişim sınırları içerisinde kalmaktadır. Raylı sistemin hayata geçmesi ile bu bölgede konut sektöründeki hareketin artması beklenmektedir. Planlanan güzergahın dördüncü durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.9’de gösterildiği gibidir.

43

Şekil 4.9: Dördüncü durak noktası

Beşinci durak hattın (Km 6+800) noktasında, Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü ve lojmanları, bir adet fabrika ve aynı bölgedeki Askeri Hava Lojmanları’nı, kapsayacak şekilde planlanmalıdır. Bu noktada karayolu İzmir istikametine ve Bigadiç istikametine gidecek şekilde köprülü kavşak ile birbirinden ayrılmaktadır. Raylı sistemin inşası sırasında köprülü kavşakta düzenleme yapılması ve yapının raylı sistem geçişine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bu bölgede Askeri Hava Lojmanları’ndan ve Devlet Su İşleri Lojmanları’ndan kent merkezine ev-okul, ev-iş şeklinde yolculuklar yapılmakta, mesai saatlerinde ise Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü ve sentetik fabrikasına ev-iş yolculukları yapılmaktadır. Son birkaç yıl içinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, tüm personeli, araç ve ekipmanları ile bu bölgeye taşınmıştır. Bu kurum da özellikle mesai saati içi iş yolculukları açısından bu durağı canlandıracak noktalardan biridir. Planlanan güzergâhın beşinci durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.10’da gösterildiği gibidir.

44

Şekil 4.10: Beşinci durak noktası

Altıncı durak (Km 8+200) Balıkesir Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ve Küçükbostancı Mahallesi’ni kapsayacak şekilde, planlanmalıdır. Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ile Küçükbostancı Mahallesi arasında yaklaşık bir kilometre kadar bir mesafe vardır. Bu ikisi arasında doğru planlanmış bir raylı sistem istasyonu bu iki noktaya da yürüyüş mesafesi içinde kalacaktır. Bu durak hem Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’ne yapılacak mesai saatlerindeki yolculukları karşılayacak hem de Küçükbostancı Mahallesi’ni kent merkezine bağlayacaktır. Yine bu bölgede inşası devam eden özel okulda ilerleyen yıllarda bu durağın yolcu miktarını arttırma potansiyeline sahiptir. Planlanan güzergâhın altıncı durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.11’de gösterildiği gibidir.

45

Şekil 4.11: Altıncı durak noktası

Yedinci durak noktası (Km 13+000) noktasında Atköy ve Paşaköy mahallelerini ve kâğıt fabrikasını kapsayacak şekilde planlanacaktır. Bu mahalleleri kent merkezine bağlayacak olan istasyon, aynı zamanda kâğıt fabrikasında çalışacak personelin, kent merkezinden işe ulaşım ihtiyacını da karşılayacaktır. Planlanan güzergâhın yedinci durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.12’de gösterildiği gibidir.

46

Sekizinci durak noktası (Km 17+000) aynı zamanda hattın son durak noktası olan Çağış Yerleşkesi istasyonudur. Bu istasyon Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine en kolay ulaşımı sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu noktaya kadar mevcut karayoluna paralel olarak devam eden raylı sistem hattı bu noktada karayolu ile kesişip Çağış Yerleşkesi sınırlarına geçecek ve hat Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde son bulacaktır. Hattın karayolu ile kesiştiği noktada karayolu düzenlemesi yaparak karayolunu bir köprü yardımı ile zemin kotundan yukarı taşımak ve raylı sistem hattından ayırmak gerekecektir. Kent merkezinden hastaneye yolculuk yapacaklar ve kent merkezinden üniversiteye eğitim amaçlı yolculuk yapacaklar, ev-sağlık, ev-eğitim temelli yolculuklarını bu noktada sonlandıracaklardır. Bu noktadan sonra Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne gelen yolcular en kısa yoldan hastaneye ulaşırken, eğitim amacıyla üniversiteye gelen diğer yolcular, raylı sistemi destekleyecek şekilde hayata geçirilmesi gereken yerleşke içi otobüs hattıyla, bisikletle veya yaya olarak yerleşke içi yolculuklarına devam edeceklerdir. Planlanan güzergâhın sekizinci durak noktasına ait uydu görüntüsü Şekil 4.13’de gösterildiği gibidir.

47