• Sonuç bulunamadı

Sosyal medya platformları ile bağlantılı birçok uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulamalar arasında Facebook’un satın aldığı mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp ve kullanıcılarına yer bildirimi olanağı sağlayan Swarm uygulamaları yer almaktadır.

2.7.1. WhatsApp

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve bu ilerleme sonucu teknolojik araç ve gereçlerin giderek çoğalması iletişimsel sürecimizi etkilemektedir. 90’lı yıllara bakıldığında anlık sohbet-mesajlaşma ortamları chat odalarından yapılıyorken

günümüzde yerini mobil cihazlara bırakmıştır. 2000’lerde internetin ve mobil cihazların daha da gelişmesiyle mesajlaşma süreci hız kazanarak daha pratik hale gelmiştir. Bu yeniliklerin arasında mobil cihazlara gelen ücretsiz uygulama özellikleridir. Bu uygulamalardan biri de Jan Joum ve Brian Acton’un 2009 yılında California’da geliştirdikleri WhatsApp’tır. WhatsApp ilk başta sadece iPhone uygulaması olarak piyasa sürülürken, zamanla Android ve diğer işletim sistemlerini kullanan mobil telefonlarda da kullanıma sürülmüştür. Sürekli kullanım oranlarını arttıran bu uygulama, 2015 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolar karşılığında satın alınmıştır (Göncü, 2018: 595). AppAnnie araştırma sonucuna göre, Türkiye’de AppStore’da 22 Ağustos 2013 itibariyle kullanılan en fazla sosyal ağ kategorisinde ki mesajlaşma uygulamalarında WhatsApp birinci gelmekte, diğer uygulamalar ise Line, WeChat, Tango ve Viber uygulamaları olarak sıralanmaktadır. WhatsApp akıllı mobil cihazlarda kullanılabilen bir mobil mesajlaşma uygulaması olduğundan WhatsApp’ta mesajlaşabilmek için 3G veya WiFi bağlantı özelliğini kullanmaktadır (Yazıcı, 2015: 1108-1110). WhatsApp Messenger, mobil cihazlar için geliştirilmiş olan platformlar arası bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde kullanıcı mesajlaşma ve arama ihtiyacını gidermektedir. Uygulamanın çok kullanılmasını nedeni ise; fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge gönderme gibi kolaylık sağlayan özellikler taşımasıdır. Aynı zamanda diğer uygulamaların yetersizliği de WhatsApp uygulamasının kullanımını arttırmaktadır(www.hurriyet.com.tr).

WhatsApp’ın özelliklerine bakıldığında(www.whatsapp.com);

 Mesajlar özelliği vardır. Kolay ve güvenilir mesajlaşma imkânı sunmaktadır.  Grup sohbeti özelliği vardır. Kişinin aile ve çalışma arkadaşlarıyla

haberleşmek için gruplar oluşturmasını sağlamaktadır.

 Sesli ve görüntülü arama özelliği vardır. Yer ve zaman sınırı olmadan bu görüşmeler sağlanabilir.

 Uçtan uca şifreleme özelliği vardır. Kişinin göndermiş olduğu mesajlar ve aramalar şifrelenerek korunmaktadır.

 Fotoğraflar ve videolar özelliği vardır. Uygulama üzerinden anında fotoğraf ya da video gönderilebilmektedir. Kişiler önemli anlarını kolayca paylaşabilmektedirler.

 Belgeler özelliği vardır. 100 MB’a kadar PDF, belge, e-tablo ve slayt gösteri gönderilebilmektedir.

 Sesli mesajlar özelliği vardır. Kişiler sesli mesajları kaydederek iletişim kurabilmektedirler.

 Uygulama tüm bu özellikleri ücretsiz sağlamakla beraber, telefonun internet bağlantısı üzerinden gerçekleştirmektedir.

WhatsApp tüm dünyada kullanılan mobil anlık mesajlaşma uygulaması olmayı başarmıştır. Günümüzde 900 milyon tekil olmak üzere 400 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Günlük mesaj gönderimi değerlendirildiğinde bu sayı ortalama 18 milyarı bulmaktadır (www.hurriyet.com.tr).

2.7.2. Swarm

Swarm “her yeri hatırla” sloganıyla kullanıcılarına hizmet veren bir uygulamadır. Kendi sayfasına bakıldığında Swarm, “gittiğiniz mekanlara bağlı olarak arkadaşların ile rekabet etmenize ve ödüller kazanmana olanak tanır” şeklinde tanımlanmaktadır (https://tr.swarmapp.com/).

Swarm uygulamasını kullanan kullanıcı bulunduğu yeri bildirir, yakınınızdaki kullanıcıları bulup onlarla iletişime geçebilmektedir. Daha önceden Foursquare uygulaması bu işlevi görürken günümüzde ki adı Swarm’a dönüşmüştür.

Swarm'ı kullanıcısı olabilmek için mail adresi yeterlidir. Aynı zamanda Facebook adresi ile kayıt olabilme özelliği ile kullanıcılarına kolaylık sağlamaktadır(www.hurriyet.com.tr). Swarm ve Foursquare birbirleri ile bağlantılı

sosyal mecra uygulamalarıdır. Foursquare uygulaması daha çok kullanıcıların gitmek-gezmek istedikleri yerler üzerine araştırma yapıp bilgi topladıkları bir alanken Swarm ifşa, sosyalleşme ve etkileşim ile ilgili bir alanları kapsamaktadır. Swarm içinde atılan check-in’ler Foursquare içine aktarılmakta ve firmaların popülerliğine ya da imajına katkı sağlamaktadır. Bir başka şekilde ifade edilecek olunursa, Swarm Foursquare içindeki kullanıcı tarafından üretilen içeriğin temelini oluşturur ve bu besleme işletmeler için oldukça önemli bir avantaja dönüşmektedir. Yapılan “check-in-yer bildirimi” ya da paylaşılan fotoğraflar Foursquare içine direk aktarılmakta ve o yer hakkında bilgi toplayan kullanıcılara yardımcı olmaktadır (Erdoğan vd., 2017: 396-397). Swarm, kullanıcılarının bulundukları yerleri bildirmelerini sağlayan konum tabanlı bir sosyal medya uygulamasıdır. Swarm’ ın bu özelliği sayesinde kullanıcılar, uygulama üzerinden yer bildiriminde bulunan arkadaşlarını bulup etkileşim haline geçebilmektedirler. Eğer kullanıcılar arkadaşlarının nerede bulunduklarını merak ediyorsa ya da bulundukları bölgeye hangi arkadaşlarının yakın olduğunu öğrenmek istiyorsa Swarm aracılığıyla, uzaklık mesafesi bilgisine kadar kolay bir şekilde öğrenebilmektedirler. Daha önceden kullanıcılar Foursquare uygulamasıyla check-in yapabiliyor, mekanlara tavsiye yorumları bırakabiliyorlardı. Ancak sonra Foursquare, check-in işini Swarm’a devrederek Foursquare uygulamasını da yer önerme aracı olarak kullanıcıların beğenisine sunmuştur. Kullanıcılar Swarm uygulamasına Foursquare hesaplarıyla, mail adresleriyle ya da Facebook hesaplarıyla giriş yapabilmektedirler. Eğer kullanıcının mevcut bir Foursquare hesabı varsa, yeniden hesap oluşturmaya gerek kalmadan aynı hesapla giriş yapıp Swarm uygulamasını kullanabilmektedirler (Şaşmaz, 2017: 74).