• Sonuç bulunamadı

Görüşülen Kişiler, Şirket Profilleri ve Organizasyon yapıları

6. GÖRÜŞMELERİN ANALİZİ

6.1. Görüşülen Kişiler, Şirket Profilleri ve Organizasyon yapıları

Firmalarda ve ilgili kurumlarda görüşülen kişilerin isimleri ve firmadaki / kurumdaki pozisyonlarını göstermek için aşağıdaki çizelge hazırlanmıştır.

Çizelge 6.1: Firmalarda görüşülen kişiler ve pozisyonları.

Firmalar/ Kurumlar Görüşülen kişiler

İsim Firmadaki pozisonu

Ön Görüşmeler

Bizinova Murat Öncel Firma sahibi

Itochu Murat Öge Genel Müdür

Gülçin Doğanay Satış temsilcisi

ITA Ramazan Erdem Ar-Ge Departman Yöneticisi

Firma görüşmeleri

Akın Tekstil

Ayçin ASMA Tasarım ve Ar-Ge

Affan ENER Teknik Tekstiller Müdürü

Advansa Zeynep UŞAKLI Satış Pazarlama

Öğretmen Çorap/

Penti İlan Karaso Dış Ticaret Müdürü

Elvin Tekstil Alev Deniz Üyepazarcı Ar-Ge Sorumlusu

Dominant Tekstil Ali Kılavuz Genel Müdür

Repcon Selen Manizade Saner Firma sahibi

Firma hakkında genel bilgilendirme soruları, ön görüşme yapılan firma ve kurumlara da sorulmuştur. Ancak bu bölümde sadece asıl görüşme yapılan firmaların cevapları analiz edilecektir.

Genel olarak firmaların merkez ofislerinin İstanbul’da, fabrikalarının ise İstanbul dışında olduğu gözlenmiştir. Fabrika lokasyonları şu şekildedir. Akın Tekstil, hem İstanbul hem de Lüleburgaz ve Kastamonu’da faaliyet göstermektedir. Advansa firmasının kendine ait imalat tesisleri olmamakla beraber, lisanslı iplik üreticileri SASA ve Karsu’da Avansa’ya ait rezerve edilmiş kapasite bulunmaktadır. SASA

Adana’da, Karsu ise Kayseri’dedir. Öğretmen Çorap fabrikası Çorlu’da, Elvin Tekstil ve Dominant Tekstil ise Bursa’da konumlanmıştır. Repcon ise imalat aşamasında Gülle Tekstil ile ortaklık şeklinde çalışmaktadır, Gülle Tekstil Çorlu’da bulunmaktadır.

Görüşülen firmaların toplam çalışan sayıları ve ciroları işletme büyüklüğünü göstermektedir, bu bilgiler ile firma imalat lokasyonları birleştirilerek Çizelge 6.2 oluşturulmuştur.

Çizelge 6.2: Görüşülen firmaların 2009 yılı ciroları, çalışan sayıları ve imalat lokasyonları.

Firmalar 2009 yılı cirosu Çalışan sayısı İmalat Lokasyonları

Advansa 2 milyar 350 bin TL ...

Karsu / Kayseri SASA / Adana

Akın Tekstil 140 milyon TL 1600

İstanbul / Lüleburgaz ve Kastamonu Dominant Tekstil 8 milyon 400 bin TL 43 Bursa

Öğretmen Çorap /

Penti 106 milyon TL 1150 Çorlu

Elvin Tekstil 18 milyon TL 167 Bursa

Repcon ... 2 Gülle Tekstil/ Çorlu

Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu yirmibeş milyon Türk Lirasını aşmayan ekonomik birimdir. (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelik, 2005)

KOBİ'ler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır.

• Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu bir milyon Türk Lirasını aşmayan çok küçük ölçekli işletmeler.

• Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu beş milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler. • Orta büyüklükteki işletme: İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve

yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu yirmibeş milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

Bu tanıma göre görüşülen firmalardan üç adedi (Repcon, Dominant Tekstil ve Elvin tekstil) KOBİ tanımlamasına uymaktadır. Repcon mikro işletme, Dominant Tekstil ve Elvin Tekstil ise orta büyüklükteki işletmedir.

Organizasyon yapısı sorusunu Advansa’dan Zeynep Uşaklı şu şekilde yanıtlamıştır: ‘’ Owner’ın dışında bir CEO var ve ona bağlı Brand Manager’lar var, konularına göre ayrılıyorlar yani Workwear, Sportswear, Socks, Outerwear olarak, bu brand managerlarına bağlı da benim gibi danışmanlar mevcut Avrupa’nın her yerine dağılmış durumda bu consultant’lar. Brand managerların yönlendirmesi ile tanıtım faaliyetlerini ve proje geliştirmesini yürütüyorlar ve brand managerlara rapor veriyorlar. Ben Türkiye’de olduğum için en faal benim, çünkü Türkiye’de sadece tanıtım yapmıyorsunuz, burada imalatçı da var. Tanıtım dışında üretimi de kontrol ediyorum.’’(Uşaklı, 2010)

Bu yanıttan anlaşıldığı üzere kendine ait bir imalat tesisi olmayan ancak lisanslı fabrikalar ile kapasite rezervasyonu anlaşmaları yapan Advansa, organizasyonel anlamda da pazarlama odaklı çalışmakta ve son ürün gruplarına göre departmanlaşmaktadır.

Mağazacılık faaliyetleri olan Öğretmen Çorap / Penti firmasında da imalat ve pazarlama faaliyetlerinin ayrılmış olduğu bir organizasyonel yapı görülmektedir. Soruya Penti’den İlan Karaso şöyle yanıt vermiştir:

‘’Öğretmen Çorap bizim fabrikamızın ismi ve ana şirkettir. Bir de bunun yanında Penti Giyim Aş. Var, daha çok mağazalar ve iç piyasa marka satışları ile ilgili olan şirkettir. Her iki şirket de aktif yani.Firmamızın organizasyonu , yani üretimimiz daha doğrusu, ikiye bölünmüş durumda, imalatımızın %45’ini private label altında yapıyoruz, yani kendi markası ile satış yapan müşterilerimize satıyoruz. İmalatımızın %55’ini ise Penti markalı satışlarımızı oluşturuyor, Penti markası ile satış dediğimizde hem iç piyasa hem yurtdışı satışlarını kastediyoruz. 21-22 ülkeye penti markası ile ihracat yapmaktayız, stratejik olarak da Penti markasının yurtdışındaki satışlarını arttırmak birinci hedefimiz. ‘’(Karaso, 2010)

Akın Tekstil ve Dominant Tekstil organizasyonel olarak benzerlik göstermektedirler. İmalat, planlama, pazarlama, tasarım/ Ar-Ge, satın alma, muhasebe, finans ve insan kaynakları departmanları bulunmaktadır. Bu firmaların klasik hiyerarşik organizasyonel yapıda oldukları gözlenmiştir.

Elvin Tekstil ise bir aile şirketidir. Rekabet gücünü tasarım odaklı çalışmalarına bağlayan A.Deniz Üyepazarcı organizasyon yapısı sorusuna şöyle yanıt vermiştir:

‘’Yönetim Kurulu Başkanımız Canan Sönmez Canik, Ahmet Cenan Sönmez’in kızıdır ve Tasarım ve Stilistlik eğitimi almıştır. Genel Müdürümüz Osman Canik Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur. Ardından, yüksek lisans eğitimi için Amerika’ya gitmiş ve New York Üniversitesinde işletme konusunda yüksek lisans eğitimi almıştır. Canan Hanım hem yönetim kurulu başkanımız hem de Tasarım

grup başkanımız. Canan Hanım’a bağlı Ür-Ge bölümünde beş tasarımcı çalışıyor. Ar- Ge bölümü genel müdürümüz Osman Bey’e bağlı ve bu bölümde Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesinden ben sorumluyum. Bunun dışında üretim, pazarlama, satın alma, bilgi işlem ve muhasebe bölümleri de Genel Müdür’e bağlı.’’ (Üyepazarcı, 2010)

Tasarım ve Ar-Ge departmanlarının farklı kişilere bağlı olması sebebiyle, departmanlar arasında kopukluk olabileceği ön görülmüş ve görüşmenin ilerleyen bölümlerinde, ürün geliştirme başlığı altında, bu iki departmanın süreçlerde birbirlerini nasıl etkiledikleri sorgulanmıştır.

Repcon ise firma kurucusu olan iki kişiden oluşmakta, imalatçı olarak Gülle Tekstil ile ortaklık şeklinde çalışmaktadır.

6.2. Müşteriler, Rakipler ve Rekabet Stratejileri