• Sonuç bulunamadı

Filmlerin Künye, Özet Bilgileri ve Kullanılan Göstergeler

BÖLÜM III TÜRK KORKU FĠLMLERĠNĠN GÖSTERGEBĠLĠMSEL

3.8. Filmlerin Künye, Özet Bilgileri ve Kullanılan Göstergeler

Araştırmaya konu olan 127 filmin künye ve özet bilgileri çıkarılmış ulaşılabilen 123 filmin ise künye, özet bilgileri ve kullanılan göstergeleri verilmiştir.

Çığlık ve Karanlık Sular filmi günümüze kadar ulaşmamış, Gen 2 ve Siccin 5 filmlerinin gösterim tarihleri 2018 yılından önce olarak verilmiş henüz gösterime girmediği için incelenememiştir.

1. ÇIĞLIK Özet

26 Nisan 1949 yılında Aydın Arakon‟un çektiği Emine Engin, Muzaffer Tema, Abbas Temizerin oynadığı Çığlık, fırtınalı bir a orada bir miras meselesi yüzünden dayısı tarafından çılgına döndürülen bir genç kızla tanışan bir doktorun öyküsünü ele alıyor. Esrarengiz, karanlık deli kızın dehşet verici çığlıklarıyla çınlayan köşkte doktor öldürülmek istenilecek, fakat yerine genç kız kurbanın gitmesini konu alır. (Scognamillo, 1988).

2. DRAKULA ĠSTANBUL’DA Özet

4 Mart 1953 tarihinde film 103 dakikadır. Mehmet Muhtar‟ın çektiği Osman Alyanak, Dalyan Topatan, Atıf Kaptan gibi oyuncuların oynadığı Drakula İstanbul‟da; Romanya‟dan İstanbul‟a taşınan Kazıklı Voyvoda‟nın kanından gelen vampir Drakula‟nın şehire geldiği andan itibaren yaşanan tuhaf, huzursuz günleri anlatır. yarattığı huzursuz günleri anlatır.

Kullanılan Göstergeler

Vampir, yol, yolculuk, tren, otel, karanlık, mum, şamdan, kambur adam, baykuş sesi, beyaz elbiseli kadın, siyah elbiseli adam, cinsellik, çığlık, sigara, tabut, mezar, eşyaların havalanması, siyah duman, insanların kanının içilmesi, konak, cenaze,

yarasa, halsizlik, doktor, hastane, uyurgezer, gazete haberleri, diş izleri, mezarlık, sarımsak, banyo, ayak sesleri, ölüm, kazık, keser, Drakula‟nın musallat olması.

3. KÖTÜ TOHUM Özet

6 Kasım 1963 tarihinde vizyona giren film 106 dakikadır. Nevzat Pesen‟in yönettiği Alev Oraloğlu, Lale Oraloğlu, Öztürk Serengil gibi oyuncuların yer aldığı Kötü Tohum, sekiz yaşındaki Alev‟in okulda yaptığı akıl almaz olaylar silsilesini işler. Filmin sonu hiç beklenmedik şekildedir.

Kullanılan Göstergeler

Kız çocuğu, madalya, ölüm, ateş, orman, göl, yangın, karanlık.

4. ÖLÜLER KONUġMAZ KĠ Özet

Vizyon tarihine net bir şekilde ulaşılamayan film 1970 yılında gösterime girmiştir. 72 dakikadır. Yavuz Yalınkılıç‟ın yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Sırrı Elitaş, Aytekin Akkaya, Doğan Tamer vardır. Ölüler KonuĢmaz ki; Genç çiftlerin tatil için geldiği adada yaşanan gerçeküstü olaylar zincirinde işlenmiştir. Sadece dini riüeller ve yöntemlerle ölümlerin sebeplerinin bulunacağı vurgulanmış, ölüm sahneleri gizemli şekilde verilmiştir.

Kullanılan Göstergeler

Konak, kapıların kendiliğinden açılması, yol, yolculuk, at arabası, merdiven, silah, mum, izleyen göz, ayna, siyah giysili adam, ruh, sigara, fısıltı, resim, hayalet, kahkaha, karanlık, ölüm, mezar, kazma, ölünün canlanması, kefen, kürek, şimşek, yağmur, bayılma, çığlık, gölge, orman, köy, beyaz elbiseli kadın, hoca, Kur’an-ı Kerim, dua, Ezan, cami, kolye, gün doğumu.

5. ġEYTAN Özet

1 Kasım 1974 yılında vizyona giren film ABD yapımı The Excorcist filminden uyarlamadır. 101 dakika olan filmin yönetmenliğini Metin Erksan yapmıştır. Oyuncu

kadrosunda Canan Perver, Meral Taygun, Cihan Ünal, Agah Hün gibi oyuncuların yer aldığı ġeytan; 8-9 yaşlarında bir kız çocuğuna musallat olan şeytanı ve yarattığı gerilim dolu günleri, yaşanan tuhaf olaylar silsilesini konu alır. Filmde; kızı şeytandan kurtaracak adamın burada üstlendiği zor durum, karşılaştığı olaylar anlatılmıştır.

Kullanılan Göstergeler

Şeytan tasviri, siyah giysili adam, kazma, kürek, kazı, şeytan heykeli, beyaz elbiseli kız çocuğu, büyük merdivenli ev, karanlık, mum, akıl hastası, işemek, sakinleştirici iğne, sinir krizi, doktor, kız çocuğunun kendi kendine zarar vermesi, boğazın şişmesi, hırıltı, sesin kalınlaşması, göz bebeklerinin kaybolması, şiddet, ölüm, orman, musallat, sorgu, cinsel organın şeytan başlıklı hançerle kesilmesi, çığlık, kan, yüzde çıkan yaralar, eşyaların kendi kendine hareket etmesi, ses kaydı, başın ter dönmesi, tersten konuşma, sis, karanlık, Kur’an-ı Kerim, zemzem suyu, ayna, dua, yatağın havalanması, şeytan kovma, intihar, cami, Ezan, hoca.

6. SÜT KARDEġLER Özet

1976 yılında vizyona giren film Ertem eğimez tarafından yönetilmiştir. 81 dakika süren filmin oyuncu kadrosunda Adile Naşit, Kemal Sunal, Hale Soygazi, Halit Akçatepe, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi isimler vardır. Süt KardeĢler‟in türü komedidir. Halk hikâyelerinde geçen Gulyabani ele alınmış fazlasıyla korku unsuru yer almıştır. Konakta geçen, aileye miras kalan değerli bir taşın hikâyesi anlatılırken, filmde korku unsurları komedi zincirinde anlatılmıştır. Filmin sonunda hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına ilişkin gelişen olaylar zincirinde gerilim artırılarak verilmeye çalışılmıştır.

Kullanılan Göstergeler

Eski konak, değerli taş, orman, tavan arası, toprak, kazma, kapı gıcırtısı, gaz lambası, dil tutulması, ani karşılaşma, yaratık (büyük kafalı, büyük elli, çok uzun boylu, çirkin, beyaz giysili) hoca, ışık huzmesi, gece, karanlık.

7. KARANLIK SULAR Özet

25 Ağustos 1995 yılında vizyona giren, 97 dakikalık filmin yönetmenliğini Kutluğ Ataman yapmıştır. Oyuncu kadrosunda Beste Çınarcı, Daniel Chace, Eric Pio gibi isimlerin bulunduğu Karanlık Sular; soylu bir ailenin en küçük çocuğu Lamia‟nın soyunu yaşatmak için evlilik dışı doğurup büyüttüğü oğlunun şüpheli ölümü ile yaşadığı olaylar etrafında kurgulanmıştır.

8. HUMMADRUZ Özet

14 Mart 1999 yılında gösterilen 53 dakikalık filmin yönetmenliğini Hasan Karacadağ yapmıştır. Oyuncu kadrosunda Münir Akça, Gülsen Tuncer, Şule Dilek Atasayar‟ ın yer aldığı Hummadruz; Urfa‟dan İstanbul‟a göç eden ve ayak uyduramayan bir ailenin ve duyduğu ilginç ve tanımlanamayan sesleri araştıran bir adamın hikayesini anlatmaktadır.

9. OKUL Özet

9 Ocak 2004 tarihinde gösterilmiştir. Film; Yağmur Taylan, Durul Taylan tarafından birlikte yönetilmiştir. Deniz Akkaya, Nehir Erdoğan, Hamdi Alkan, Halit Ergenç‟in gibi oyuncuların yer aldığı film 105 dakikadır. Bir öğrencinin, sınava hazırlanan arkadaşlarını oyun oynayarak tuhaf olaylara sürükleyen konu edinirken çok fazla korku unsuru barındırmaktadır.

Kullanılan Göstergeler

İntihar, ayna, ruh, fısıltı, elektrik kesintisi, siyah su, su damlama sesi, sanrı, karanlık, ruh çağırma, çember, dua, tersten konuşma, iskambil kâğıtları, eşyaların kendi kendine hareket etmesi, Sübhaneke duası, flashback, el feneri, mum, kamera, beyaz ışık, mektup.

10. BÜYÜ Özet

17 Aralık 2004 tarihinde vizyona giren film Orhan Oğuz tarafından yönetilmiştir. 93 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Suna Selen, Özgü Namal, Dilek Serbest, Ece Uslu, Okan Yalabık, İpek Tuzcuoğlu gibi isimler yer alır. Eski geleneklerin ve adetlerin yaşatıldığı bir bölgede geçen film, kazı için o bölgeye giden arkeologların 700 yıl önceki bir lanetin, kıskançlık için yapılan büyü ile kazı araştırmaları sırasında tekrar canlandırılması ve onların olaya dâhil olmasını konu almaktadır.

Kullanılan Göstergeler

Karanlık, ıssız bir köy, beyaz elbiseli kız çocuğu, köy evi, dolunay, deriye yazılmış Arapça yazı, sis, kendi kendine açılan kapılar, şimşek, siyah çarşaflı kadın, büyücü, akrepler, dikenli telle şiddet, kan, büyü, büyü için (kan- iğne- tütsü- dua- otlar- ateş), köpek havlaması, çarpılma, aşırı terleme, musallat (onun etkisiyle kızını öldürme), tahta beşik, kullanılan müzikler (ağıt, zikir sesleri), zengin aile, kazı, haset duygusu (bir kadının diğerini kıskanması), alkol, yasak ilişki, hikaye, makas, üzerlik, ayna, kara çarşaflı kadınlar, kız çocuklarının diri diri gömülmesi, terkedilmiş köy, eşyaların kendi kendine hareket etmesi, cevşen, gaz lambası, fener, mağara, kuşların bir anda yükselmesi, mum, saç, çiğ et, hayvan kanı, hayvan kafası, ölü toprağı, çeşmeden kan akması, toprağın yarılması, dolunayın çift görülmesi, atların huzursuzluğu, çekirge, baykuş sesi, ateşin sönmesi, küle su dökme, pencerelerin aniden kapanması, kapı- pencere gıcırtıları, tarot falı, fal kartlarının geçişlerinde müzik geçişlerinin artması ve her seferinde ürkütücü olayların olması, bilgisayarın aniden kapanması, yıkılan kule- şeytan ve ölüm tarot kartları, uykuda huzursuzluk, cinin tecavüz etmesi, atların kaçması, bebek ağlama sesleri, ceylan derisine yazılmış büyü sözleri, kazıdan çıkan mezarlar, lanetlenen köylerden ve kavimlerden bahsedilmesi, kendi kendine sönen ışıklar, cinin varlığının fısıltı ve baykuş sesleri ile anlatılması, cinsellik, göz bebeklerinin kaybolması, kafa kesilmesi, tuhaf ölümler, kavga, gölge, kabus, kaybolan eşyalar, kaybolan insanlar, cinayet, mağara, yarasa, ekran kararması, kaçmaya çalışırken aynı köye çıkması, ateş, üşüme, bıçak, cevşen, kız çocuğu, Nas suresi, trafik kazası, morg, hastane.

11. DABBE 1 Özet

Hasan Karacadağ tarafından yönetilen film 10 Şubat 2006 yılında vizyona girmiştir. Serinin ilk filmi olan Dabbe 1, Kur’an-ı Kerim‟de bahsedilen bir kıyamet alametinden yola çıkarak hazırlanıp senaryolaştırılmış, bir gruba musallat olan Dabbe adındaki varlığın yaşattığı kâbus dolu günler işlenmiştir.

Kullanılan Göstergeler

Ses kayıtları, kalınlaşan sesler, ekranda karıncalanma, karanlık, beyaz elbiseli kadın, kamera kaydı, ezan, merdivenli büyük bir ev, köyün terkedilme hikâyesi, gölge, ayna, kendi kendine hareket eden eşyalar, Yakaza cinleri, elektrik kesintileri, eski harabe bir köy, kara çarşaflı kadınlar, cin çarpması, 3. Göz, köpek uluması, siyah duman, ölüm, kemik, gözleri delinmiş bebek fotoğrafları, eski fotoğraflar, aniden yükselen sesler, bıçak, kan, kanla aynaya yazılan M harfi, kapıların kendiliğinden açılıp kapanması, karakterlerin görünmeyen şey tarafından sürüklemesi, kurşun dökme, seslerin kalınlaşması, nefes, hoca, büyü, yol, yolculuk, tılsımlar, 88 rakamı ( 88 kabile, şeytandan 88 kez bahsedilir), Kıyamet alameti, kıskançlık, dua, muska, hayvan organları, toprak, göz, bez bebekler, Hocanın büyüleri dualarla açması, Hz. Fatma Eli, nazar boncuğu, sinek sesi, böcekler, kurtlar, cinlerle evlilik, çocuk ağlaması, ölüm.

12. KÜÇÜK KIYAMET Özet

24 Aralık 2006 yılında vizyona giren film 95 dakikadır. Cansel Elçin, Başak Köklükaya, Binnur Kaya, Bora Akkaş gibi oyuncuların yer aldığı Küçük Kıyamet‟i Durul Taylan ve Yağmur Taylan yönetmiştir. İnsanın doğal afetler karşısında yaşadığı karışık, yıpranan halini konu edinen film, İstanbul depremi döneminde, çocuklarını ve yeğenlerini yanlarına alarak tatile giden ailenin, başlarına gelen gizemli ve tuhaf olayları metaforlarla anlatarak kaçtıkları korkuları işlemektedir.

Kullanılan Göstergeler

Çocuk, kadın, sergi, resim, ölüm teması, yolculuk, seyahat, sanrı, depresyon, araba, ölü balık, ıssız yer, taş ev, köy, örümcek, mezarlık, beyaz giysi, nefes, kurt köpeği,

sihirli değnek, bebek, siyah kıyafetli kadın, sinek, sinek sesi, göçük, kâbus, kan, deniz, orman, sigara, cinsellik, televizyon ekranının karıncalanması, çekirge sesi, kendi kendine sönen ışıklar, hayalet görme, ayna, gaipten sesler, akrep, karanlık, Arapça yazılar, baykuş sesi, kazma, mezar, kumdan kale, dev dalga, cami, havanın aniden kararması, trafik kazası, fırtına, yağmur, telefonların çekmemesi, kürek, diri diri mezara gömme, mum, kendi kendine hareket eden pencereler, gök gürültüsü, saat, çığlık, gürültü, ambulans sesi, Azrail.

13. BEYZA’NIN KADINLARI Özet

17 Mart 2006 yılında vizyona giren film 137 dakikadır. Mustafa Altıoklar‟ın yönetiiği filmde Haldun Boysan, Demet Evgar, Ali Bayram, Engin Hepileri gibi oyuncular yer almaktadır. Gizemli seri cinayetleri konu alan filmde, ABD‟de seri katil uzmanı psikiyatr ve bilinç kayıpları yaşayan karısının etrafında dönen esrarengiz olaylar silsilesi anlatılmaktadır.

Kullanılan Göstergeler

Fısıltı, cinsellik, kabus, cinayet, kan, kesik bacak, polis, psikolog, cenaze töreni, mezarlık, mezar, öfke, kadın, dua, kişilik bozukluğu, utanç, ateş, abdest, bakır tas, su, ney sesi, banyo, beyaz baş örtüsü, sanrı, çocuk resimleri, namaz, ayna, göz bebeklerinin kaybolması, karanlık, beyaz giysiler, çocuk sesi, ormanlık, yasak aşk, semazen, bayılma, makas, eski fotoğraf, bıçak, seri katil, dini tasvirler, ağlamak, geçmişi hatırlama, sinir krizi, tecavüz, kabus, deniz, dolunay, tekerlek izi, intihar girişimi, silah, satır.

14. TRAMVAY Özet

Olgun Arun‟un yönettiği film 28 Temmuz 2006 tarihinde gösterime girmiştir. Halit Ergenç, Fırat Tanış, Emel Çölgeçen, Itri Koşar gibi oyuncu kadrosuna sahip film 83 dakikadır. Tramvay; bir çok yapıdan, kültürden, statüten insanların biraraya geldiği gün psikolojik problemleri olan genç adamın tramvaya binmesiyle yolculara yaşattığı korku dolu anları ele alır.

Kullanılan Göstergeler

Kan, kavga, tramvay, karanlık, şiddet, çığlık, kaza, polis, bıçak, yaralama, kamera kaydı, kargaşa, sinir krizi, intihar.

15. ARAF Özet

6 Ekim 2006 yılında gösterime giren film 97 dakikadır. Biray Dalkıran‟ın yönettiği filmin kadrosunda Akasya Türkmen, Deniz Soyarslan, Kubilay Tunçer, Murat Yıldırım gibi oyuncular yer almaktadır. Araf; üniversitedeyken yaşadığı yasak ilişkisinden hamile kalan ve kürtaj olan olay kahramanı kızın, ruhsal sıkıntılarını ele alarak yaşamına son verdiği bebeğin kendinden öç aldığını sanmasından doğan bir dizi olaylar zincirini konu alır.

Kullanılan Göstergeler

Çocuk, kadın, sergi, resim, ölüm teması, yolculuk, seyahat, sanrı, depresyon, araba, ölü balık, ıssız yer, taş ev, köy, örümcek, mezarlık, beyaz giysi, nefes, kurt köpeği, sihirli değnek, bebek, siyah kıyafetli kadın, sinek, sinek sesi, göçük, kâbus, kan, deniz, orman, sigara, cinsellik, televizyon ekranının karıncalanması, çekirge sesi, kendi kendine sönen ışıklar, hayalet görme, ayna, gaipten sesler, akrep, karanlık, Arapça yazılar, baykuş sesi, kazma, mezar, kumdan kale, dev dalga, cami, havanın aniden kararması, trafik kazası, fırtına, yağmur, telefonların çekmemesi, kürek, diri diri mezara gömme, mum, kendi kendine hareket eden pencereler, gök gürültüsü, saat, çığlık, gürültü, ambulans sesi, Azrail.

16. GEN Özet

7 Nisan 2006 tarihinde gösterime giren filmin yönetmenliğini Togan Gökbakar yapmıştır. 115 dakika süren filmin oyuncuları Haldun Boysan Cemil Büyükdögerli, Volkan Cal, Melisa Doğu, Yurdaer Okur‟dur. Psikolojik gerilim unsurlarının kullanıldığı Gen‟de; olay kahramanı Psikiyatr kadının yeni atandığı dağlık ve tenha bir bölgedeki akıl hastanesinde geçen gizemli ve esrarengiz olaylar anlatılmaktadır.

Kullanılan Göstergeler

Akıl hastanesi, akıl hastaları, yol, yolculuk, intikam, araba, ölümler, koridor, polis, sorgu, iğne, ceset, psikolog, göz bebeklerinin kaybolması, beyaz önlük, siyah giysili kadın, karanlık, el feneri, insan organları, gözlerin oyulması, karga sesi, çığlık, kilit, maske, cinayet, banyo, küvet, orman, sis, sigara, tecavüz, seri katil.

17. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 1. BÖLÜM – TAKĠP Özet

Çağan Irmak‟ın yönettiği serinin ilk filmi olan Takip 87 dakikadır. Filmin oyuncu kadrosunu Bilge Şen, Cansu Dere, Muhammet Ali Tuncer, Veda Yurtsever İpek, Funda Şirinkal gibi oyuncular oluşturur. Film; geçmişinde yaşadığı bir olayın peşini bırakmadığını düşünen olay kahramanının otel odalarında geçirdiği gecelerden sonra serinin geçeceği esrarengiz eve gelmesiyle geçmişten gelen düşmanla yüzleşmesini konu alır.

Kullanılan Göstergeler

Issız köy, koşmak, kanlı çanta, kurt uluması, ses, fısıltı, eski hikaye, ölüm, kesik baş, kabus, gece, karanlık, otel, gözlük, şapka, pardösü, polis, ambulans, trafik kazası, orman, tüfek, meşale, arama, kaybolma, çığlık, baykuş, köpek havlaması, balta, ağlama, kuzu, kan, et parçaları, dolunay, her şey olması gerektiği gibi söylemi, kırmızı göz, ateşli silah, saldırı, pençe izi, kuduz.

18. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 2. BÖLÜM – SON DANS Özet

Çağan Irmak‟ın yönettiği serinin ikinci filmi olan Son Dans, 105 dakikadır. Filmin oyuncu kadrosunu, Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Mahir İpek, Bilge Şen gibi oyuncular oluşturur. Film; hayatının son dönemine yaklaşmış yaşlı bir kadının Azrail ile olan ilişkisini konu alır.

Kullanılan Göstergeler

Felçli kadın, vals, rüya, baygınlık, banyo, oyuncak, alkol, kendi kendine konuşmak, Azrail, ölüm, taşınma, yolculuk, gölge, izlenme, çığlık, bıçak, öfke, sanrı, karanlık,

dolunay, ışık, gözbebeklerinin kaybolması, geçmişe dönüş, her şey olması gerektiği gibi söylemi, orman, ıssız yol, ayna.

19. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 3. BÖLÜM – HAYAL-Ġ CĠHAN Özet

Çağan Irmak‟ın yönettiği serinin üçüncü filmi olan Hayal-i Cihan‟ın oyuncu kadrosunu Çetin Tekindor, Okan Yalabık, Bilge Şen oluşturur. 86 dakikalık film; genç bir iş adamının sıkıntılı iş hayatından uzaklaşmak için serinin geçtiği evi kiralamasıyla yaşadığı esrarengiz olayları konu alır.

Kullanılan Göstergeler

Büyük ıssız ev, taşınmak, orman, sanrı, olmayan sesler duyma, gece, karanlık, baykuş sesi, havlama sesi, şimşek, gök gürültüsü, elektrik kesintisi, gaz lambası, alkol, emlakçı, yağmur, şarjın bitmesi, hayalet, puzzle parçaları, rüzgâr, hayalet, ezan, öfke, polis, ateş sesi, şüpheli durumlar, mum, kaçma-kaçırma, uykusuzluk, bayılmak, saat sesi, hayal, her şey olması gerektiği gibi söylemi, zihin oyunları.

20. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 4. BÖLÜM – TANIDIK YABANCI Özet

Seri sinema dizi şeklinde gösterime giren filmin 4. bölümü olan Tanıdık Yabancı’ yı Uluç Bayraktar yönetiyor. 95 dakikalık filmin oyuncu kadrosunu Yıldız Kültür, Güler Ökten, Bilge Şen, Zuhal Gencer Erkaya oluşturuyor. Tanıdık Yabancı; 4-5 yaşındaki çocuğunun ölmesiyle akıl hastanesinden çıkan kadının, serinin ana unsuru olan ev ile bağlantı kurmasıyla gelişen gizemli olaylar silsilesini işliyor.

Kullanılan Göstergeler

Kâbus, erkek çocuğu, uçmak, düşmek, çığlık, akıl hastanesi, deli, koridor, sanrı, hayalet, yolculuk, oyuncak, camdan düşen çocuk, cami, kasaba, karanlık, çekirge sesi, emlakçı, orman, ıssız ev, garip sesler, ölüm, çığlık, öfke, ayak sesleri, telefon, saat sesi, araba, yolculuk, zihin oyunları, robotik konuşma, silah, kaçmak, ağlamak, beyaz-mavi ışık, her şey olması gerektiği gibi söylemi, yaratık.

21. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 5. BÖLÜM – KAÇAN FIRSATLAR LĠMĠTED Özet

Seri sinema dizi şeklinde gösterime giren filmin 5. bölümü olan Kaçan Fırsatlar Limited’i Uluç Bayraktar yönetiyor. 124 dakikalık filmin oyuncu kadrosunda Levent Üzümcü, Bilge Şen, Bennu Yıldırımlar, Ali Düşenkalkar gibi isimler yer alıyor. Film; mutlu bir evliliğe sahip olan başarılı bir iş adamının bir gün televizyonda gördüğü bir reklam sırasında girdiği hipnozun etkisiyle yaşanan garip olayların ortaya çıkmasını işler.

Kullanılan Göstergeler

Yasak aşk, nefret, öfke, kendi kendine zarar verme, kan, çığlık, hipnoz dili, bıçak, dalgınlık, hastane, kaynana, gece, karanlık, tatil, seyahat, yolculuk, ıssız dağ evi, her şey olması gerektiği gibi söylemi, silah, büyük konak, ayna, çocuk, ölüm, kefen, dilek, çikolata, taş duvarlı koridor, anılar mezarlığı, mum, şamdan, siyah kıyafetli insanlar, emlakçı, yol, araba, dilek dileme ve gerçekleşmesi, gölge, alkol, kedi, bağlanmış insan, telefon sesi, yaratık, sis, kurt-kuzu oyunu temsili, hayalet, Allah‟a düşmanlık, şeytan, kırmızı göz, siyah beden, insan organları, dolunay, her şey olması gerektiği gibi söylemi, oyulan gözler.

22. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 6. BÖLÜM- KARANLIKTAN GELEN Özet

2006 yılında seri sinema dizi şeklinde gösterime giren filmin 6. bölümü olan Karanlıktan Gelen ‟i Uluç Bayraktar yönetiyor. 118 dakikalık filmde Rıza Kocaoğlu, tolga Karel, Bilge Şen, Özhan Sargın gibi oyuncular yer alıyor. Karanlıktan Gelen filminde korku karakterlerine yer verilmemesi ve gerilim unsurunu etkili kullanmaması dikkati çekmektedir. Dram daha baskın olmakla birlikte, bir anne ve genç çocuklarının hikâyesi işlenmiştir. Film, gerçek dışı olaylar üzerine kurgulanmaktadır.

Kullanılan Göstergeler

Aynı kasaba, ıssız yer, aynı dağ evi, kedi, telaş, öfke, kavga, ağlama, yolculuk, tatil, seyahat, orman, kabus, sinek sesi, çığlık, ulaşılmayan telefonlar, fısıltı, karanlık, beyaz ışık, gölge, karakterin kendi sesinin alaycı tavırla konuşması, zebani, kaza,

çıplak yaratık, ayna, her şey olması gerektiği gibi söylemi, diğer filmlere gönderme, ölüm vurgusu, eve sıkışmışlık, şiddetli ağrı, hastane, rüya.

23. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 7. BÖLÜM – ÇĠZGĠSĠZ ZAMANLAR Özet

2006 yılında seri sinema dizi şeklinde gösterime giren filmin 7. bölümü olan Çizgisiz Zamanlar‟ ı Uluç Bayraktar ve Çağan Irmak birlikte yönetiyor. 131 dakikalık filmin oyuncu kadrosunu Şerif Sezer, Bilge Şen, Ünsal Coşar, Kaya Akkaya, Özhan Sargın oluşturuyor. Eski bir sinema yıldızı olan başkahramanın unutulduktan sonra bir dizi projesi için Kâbuslar Evi‟nin bulunduğu bölgeye gittikten sonra esrarengiz olaylarla karşılaşmasını konu almaktadır

Kullanılan Göstergeler

Silah, film seti, kavga, aynı kasaba, aynı ev, orman, yolculuk, kedi, yol, öfke, gaipten sesler, karanlık, suda yansıma, gençliğiyle konuşan karakter, film çekimi, unutulmuş oyuncu, havuz, sanrı, dalgınlık, ayna, fısıltı, gaipten sesler, Nas suresi, çığlık, muska, yüzü yaralı kadın, ilahi güç, öfke, tartışma, her şey olması gerektiği gibi söylemi, duvar, sis, tokat, tecavüz, siyah giysili adam, cinayet, öngörü.

24. KÂBUSLAR EVĠ SERĠSĠ: 8. BÖLÜM – SENĠ BEKLERKEN Özet

2006 yılında seri sinema dizi şeklinde gösterime giren filmin 8. bölümü olan Seni Beklerken‟ i Cevdet Mercan yönetiyor. 131 dakikalık filmin oyuncu kadrosunu Levent Özdilek, Sinan Tuzcu, Melisa Sözen, Nur Sürer, Bilge Şen, oluşturuyor. Film, dram ağırlıklı olup, küçüklüğünden beri geçmişe dair saplantılı düşünceleri olan, reankarne yaşadığını düşünen başkahramanın içinde bulunduğu durum ve ona inanmayan modern anne babanın kızlarıyla ilgili kabullenemedikleri olaylarla yüzleşmeleri üzerine kurgulanmaktadır.

Kullanılan Göstergeler

Yolculuk, araba, yol, tatil, aynı dağ evi, kasaba, yazar, orman, çocuğun görünmeyenlerle konuşması, her şey olması gerektiği gibi söylemi, kız çocuğu, çift karakterli kadın, Arapça, hipnoz, psikolog, reenkarnasyon imancı, başka ruhun

bedende yaşaması inancı, rüya, ateş, ayrılık, ocak, kıskançlık, sigara, köy, karanlık,

Benzer Belgeler