• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III TÜRK KORKU FĠLMLERĠNĠN GÖSTERGEBĠLĠMSEL

3.9. Bulgular ve Yorum

Araştırma kapsamında incelen 123 filmde en çok kullanılan korku göstergeleri Barthes‟ın anlamlandırma yöntemi ile incelenmiş, yan anlam ve düz anlamları tablolaştırılarak verilmiştir. Okuma kolaylığı sağlaması açısından göstergeler alfabetik sıraya alınmış ve yorumlanmıştır.

AteĢ, Alkol, Abdest Alma, Akrep, Araba, Arapça Yazılar, Ayet, Ayna.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Ateş Isı ve ışık veren element. Filmlerin ortak özelliğinde ateş kullanımı, temizleme, kötülükleri yok etmek mahiyetindedir.

Ateş, varlık âleminin temel bileşenlerinden biri ve hatta en güçlüsü olarak kabul edilir. Doğadaki varlıkların özlerini oluşturan maddelerden biri olan ateş, daha mistik dönemden itibaren kutsallaştırılmıştır. Ateş, içinde hem kötülüğü hem iyiliği barındırır. Ateş yakar, yok eder, ısıtır ve pişirir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Alkol Sarhoşluk veren içecek Filmlerde; kötülük getiren, kontrol edilemeyen olayların yaşanacağının göstergesidir.

Müslümanlıkta alkol sarhoşluk verdiğinden ibadet edemez ve Allah‟tan uzaklaşır, akıl kontrolünü yitirir bu yüzden haram kılınmıştır. Filmlerde de alkol içenler kötülükle, kontrol edilemez olaylarla karşılaşır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Abdest Alma İbadetlerin yerine getirilmesi için belirli organların usulüne uygun yıkanması.

Filmlerde; kurtuluş, temizlenme, arınma olarak simgelenmiştir.

Abdest Allah ile kurulacak bağın ilk adımıdır. Yapılacak ibadetlerden önce Abdest almak temizlenmek demektir. Abdest almak Kur’an-ı Kerim okumanın ve namaz kılmanın gerekliliğidir. Büyünün bozulmasına yardım edecek hocaların abdest sahneleri çoğunluktadır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Akrep Issız ve köylük yerlerde yaşayan hayvan

Filmlerde; ölümün ve yıkımın temsilcisi olarak kullanılırlar. Filmlerin çoğunda akrep kötülüğün, ölümün habercisidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Araba Bir yerden bir yere ulaştırmaya yarayan motorlu araç.

Filmlerde; yaşanacak kötülüklerin aracı ve hızını temsil eder.. Trafik kazası, insana çarpma, arabanın önüne birilerinin çıkması…

Filmlerde karakterler yolculuğa çıktığında bir yerden bir yere giderken trafik kazalarıyla döngüleri başlar araba burada bir araç görevi görürken karakterleri olaylara hızlı götürür.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Arapça Yazılar Farklı dilde iletişim

göstergesi. Filmlerde ortak olarak; ruhani varlıkların Arapça haberleştikleri ve geldiklerinin belirtisi.

Filmlerde Arapça kullanımı Müslümanlığın göstergesidir. Cinler çok önceden beri yaşadıkları için Arapça, Farsça ve Arami dillerinde konuşurlar. Korunmak için de Kur’an-ı Kerim‟in orijinal dilinin Arapça olmasından dolayı o dille yazılır, dualar, ayetler, sureler.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Ayet Açık alâmet, işaret, emare, iz ve nişane

Hikayelerin inandırıcılığını artırmak için ve kötülüklerin geleceğini bildirmek için kullanılır.

İslam inancına göre; Kur’an-ı Kerim‟de Allah-u Teâlâ‟nın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren alâmet, ibret, işaret manasını taşır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Ayna Yansıtma Aracı Ayna bu dünya ile öteki dünya arasındaki sınırı temsil eder.

Şaman inancında da İslamiyet‟te de diğer boyutlara geçiş aracı ve cinler ve ruhlar âlemini gösteren bir araç olarak geçer.

Bakır Nesneler, Balta, BaĢ Kesmek, BaykuĢ ve BaykuĢ Sesi, Beyaz Giysi, Bıçak, Bulutlar ve Sis, Büyü.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Bakır nesneler (tas, kova, ibrik, tepsi)

İçine su, nesne konulan madeni eşya.

Filmlerde; Büyü ve büyü bozma ritüellerinin eşyaları.

Filmlerde büyü yapan kadınlar da büyü bozan hocalarda bakır eşyalar kullanırlar. Bu eşyalar büyü ritüellerinin yardımcı malzemesidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Balta Ağzı keskin, kesmeye ve biçmeye yardımcı araç gereç.

Bütün filmlerde ölümlerin olacağının ve ölümlerin acı şekilde

gerçekleşeceğinin göstergesi.

Güç ve erilliğin temsili olan balta gündelik hayatta kesmeye, biçmeye, yok etmeye yarayan bir alettir ve filmlerde bu anlamlar güçlendirilerek ölüme vurgu yapmaktadır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Baş Kesmek İnsan başının bedenden

Kötü karakterler ve cinler kurbanlarını işkence çektirerek öldürürler. Baş ve boğaz kesmek bunlardan en sık görülenidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Baykuş ve baykuş sesi

Uğursuzluk getiren hayvan.

Filmlerde; baykuş kullanımı talihsizlikler yaşanacağının, ruhsal karanlığın baykuş sesi ise ölüm ve felaketin haberini verdiğini imgeler. Filmlerin hemen hemen hepsinde gece karanlığının içinde baykuş sesleri verilmiştir. Uğursuzlukların, felaketlerin, ölümün habercisidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Beyaz Giysi Saflığın, masumiyetin, kefenin rengi.

Filmlerde; ölecek kişinin saf ve temiz olduğunu ve ölüme gideceğini gösterir. Beyaz rengi, saflık ve masumiyetle ilgili olduğu kadar ölüm ve yasın da rengidir. Kültürden kültüre değişiklik gösterse de kefen rengi olduğu için ölümü de temsil eder. Teslimiyetin ve kutsallığın rengi olduğu için korku filmlerinde renk kodlamaları sıklıkla yapılır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Bıçak Sap ve çelik kısımdan oluşan kesici alet.

Filmlerde; kurban ve ölümün sembolüdür.

Bıçak birinin kurban olacağının yaşamının kesileceğinin temsilidir, ölüm getirir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Bulutlar ve Sis Hava şartlarındaki değişiklik, bulutların aşağı inerek görüş alanını kapatması.

Filmlerde; belirsizliği, bilinçaltının bulanıklığını, gerçeklikle bağların koptuğunun, bilinmeyen olayların yaşanacağının temsilidir.

Filmlerde kullanılan bu göstergeler, olayların çözülmesinin zor olduğunu, gizlendiğini, bulunamayacağını temsil ederken karakterlerin bilinçaltı durumlarının karmaşık, açığa çıkamayacak derinde uzakta olduğunu belirtir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Büyü Evrensel enerjinin mistik güçler yardımıyla gerçekleştirilen ritüeller aracılığı ile kişinin normalitesini ve yaşamın akışını etkileme.

Filmlerin ortak özelliğinde; kötü cinlerin kişilere musallat edilmesiyle ölüme sürükleme, yok etme.

Not; bazı filmlerde çocuk sahibi olma isteği ile doğaüstü güçlerden yardım alma.

Büyünün tarihi ekseriyetle bilinmemekle birlikte Keldaniler‟ e dayandığı ve Şaman inancında yoğun şekilde kullanıldığı söylenmektedir. Duru görüye sahip insanlar bu durumu kötüye kullanabilir ve kötülük amaçlı yapabilir. O yüzden de yapan da bozan da çok azdır. Bütün dinlerde ve öğretilerde büyü yapılır, ritüelleri farklı olsa da çıkış noktası aynıdır. İslam inancına göre büyü yapan da yaptıran da Allah‟a şirk koşar, cehennemliktir. En büyük yedi günahtan biridir.

Cami, Cin, Cin Kovma Ayini, Cinayet, Cinsellik, Çember, Çığlık, Çınlama, Çiğ Et, Çocuk.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Cami Müslümanların ibadethanesi.

Filmlerde; cami gösterilerek

kurtuluşun, Allah‟a sığınıldığının ve kötülüklerin sona ereceğinin

göstergesi.

Korku dolu anlardan sonra cami sahneye girer buradan anlarız ki Allah yardım elini uzattı masumlar kurtulacak.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Cin Ruhani, görünmez varlık. Filmlerin ortak özellikleri; musallat olan, kötülüğün temsilcisi.

Kur’an-ı Kerim‟in 72. suresi Cin suresinde; “Mümin, münafık ve kâfirleri bulunan cinlerin, kâfirlerine şeytan denilmektedir. Kur’an-ı Kerim‟de cinler de bu dünyada imtihan olmak ve ahirette hesaba çekilip, cennete ya da cehenneme gidebileceklerdir. İnsanlar da olduğu gibi, iman edip Salih amel yapan, hayırlı işler işleyenler cennete, inkâr edip kâfir olanlar, iman ve tövbe etmeden ölenler de cehenneme gidecekler ve

ceza göreceklerdir” denilmektedir (Kur’an-ı Kerim Meali). Cin, sadece kutsal kitapta anlamlandırıldığıyla kalmamış halk inanışlarına göre de kötülük yapan, insanlara acı veren ve yıkım getiren bir varlık olarak adlandırılmıştır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Cinayet Kahramanların başka birini öldürerek suç işlemesi.

Filmlerde; bedeni ruhlar, cinler, hayaletler tarafından ele geçirilen kişiler kötülükle başkalarının ölümüne sebep olurlar.

İslam‟da ateşli silâh veya silâh yerine geçen yaralayıcı kılıç, bıçak ve balta gibi şeylerle vurup öldürmek cinayeti tanımlar. Böyle bir suçu işleyen hem büyük günah işlemiş olur. Kur'an-ı Kerim'de: "Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde temelli kalacağı Cehennem‟ dir. Allah ona gazap etmiş, lânetlemiş ve ona büyük bir azap hazırlamıştır." (en-Nisâ, 4/93), "Ey iman edenler! (kasten) öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı." (el-Bakara, 2/178) buyurulur.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Cinsellik İki yetişkinin yakınlaşması.

Günahın çağrısı.

Cinsellik genelde bir provokasyon aracı olarak kullanılıyor filmlerde. Günah algısı yaratılarak cinselliği yaşarsan kötülüklere maruz kalırsın etkisi var bilinçaltında.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Cin Kovma Musallat olan kötü cinlerin bedenden ruhlarını uzaklaştırma ritüeli.

Filmlerde; Hoca bazı dualar ve büyü bozma ayinleriyle cinlerin bedenden ayrılacağını ve umudun göstergesidir.

Cin musallatlarında mutlaka hoca ile cinler bedenden ayrılsın diye birbirine benzeyen ritüellerle dua yardımıyla cinleri uzaklaştırırlar.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Çember İçi boş daire. Diğer ruhsal varlıklardan duayla oluşturulmuş koruma kalkanı.

Paganların öğretisinde ve inandıkları dine göre çember koruyucudur. İbadetlerine başlamadan saat yönüne doğru bir çember çizilir, çember olunur, çember açılır. İbadetlerden önce bir çember çizilir. Şaman‟ ların inanışlarına göre ise insanın dünyadaki yolculuğunun fiziki sembolü, dönüşmenin, değişimin yönü, şifalanmanın kaynağıdır. İslam inancına göre ise dua ile koruma kalkanı ve birlik inancıdır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Çığlık Yüksek sesle acıyla bağırmak.

Filmlerde ortak olarak; ruhani varlıkların kişiler tarafından görüldüğünü belirten korku tepkisi. Çığlık başımıza bir şey geldiğini çevremizdekilere anlatmak için kullandığımız bir belirtidir. Bütün filmlerde kullanılan gösterge, haber vermek için kullanılan destek ve yardım çağrısıdır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Çiğ et Pişmemiş et. Filmlerde; büyü ritüellerinin yardımcı unsuru olarak kullanılan et parçaları insan etini temsilen kullanılır.

Büyücülerin büyü yaparken kullandığı et parçaları çeşitli hayvanlara ait olabilir. Kurban etmenin, büyü yapılan kişinin bedeninin ele geçirilmesini temsilen kullanılır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Çınlama Cızırtı, uğultu, hayali sesler duyma.

Filmlerde; cinlerin, hayaletlerin geldiğini belirten sahne.

İslam‟da kulak çınlaması; Resûlullah (s.a.v.) Cenâb-ı Hak katında o kişiyi anmış, ona dua etmiş olarak yorumlanmaktadır, halk arasında kulak çınlaması birinin kişi hakkında iyi şeyler konuştuğunun göstergesidir. Filmlerde ise algı yönetimi ile cinin ya da ruhun geldiği zamanlarda kulak çınlaması verilmekte ve ruhani varlıkların kişi tarafından anlaşıldığının göstergesi olmaktadır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Çocuk Küçük yaştaki insan Filmlerde; kurban aynı zamanda masumiyetin temsili.

Çocuklar belirli bir yaşa kadar epifiz bezleri sağlıklı çalıştığı için madde ötesi âlemle bağları kesilmemiş ruhsal görüleri açıktır. Algı dünyaları ve düşünceleri kirlenmediği için ruhani yaratıkları, melekleri, cinleri görürler. Masum ve saf olmaları kurban olarak seçilmelerinin göstergesi olduğu gibi öngörüleri de cin musallatlarının anlaşılması için öngörüleri hocalar tarafından kullanılır.

Deli, Doğum, Dolunay, Dua.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Deli Akli dengesini yitirmiş ne

yaptığını bilmeyen kişi. Filmlerde; cinlerin, ruhların bedenleri ele geçirdiğinin göstergesi. Cinlerin musallat olmasıyla ruhani olayların açıklanamaması kişinin halüsinasyon görmesi, kendi kendine konuşması, konuştuğu varlığı sadece kendisi görmesi sebebiyle etrafındaki insanlar tarafından aklını yitirdi olarak bakılır. Perdenin kalkması ve ruhlar âlemini açıkça görmesi başkaları tarafından bilinemez. Psişik, deli olarak adlandırılır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Doğum Yeni bir hayat. Filmlerde; doğum sahneleri bir döngünün başladığının göstergesi olmakla birlikte cin musallatlarının başlayacağının da habercisidir.

Filmlerde doğum sahneleri cin bebek doğuran kadınları anlatmak, doğan bebeğin büyüyle gösterildiğini göstermek ya da büyü yapılan kişinin bebek olacağını göstermek için kullanılmaktadır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Dolunay Ayın güneşle karşı karşıya geldiği noktada ayın yarım daire kısmının dünyadan tam olarak görülmesi. Gece sahnesi.

Filmlerde; cinlerin, hayaletlerin, kurt adamların geldiğinin, kötülüklerin olacağının habercisi.

İslamda; Resulullah (s.a.v.) Ay'a baktı da: "Ey Âişe! Bunun şerrinden Allah'a sığın çünkü bu, o karanlık çöktüğü zaman şerrinden korunması gereken

nesnedir." buyurdu şeklinde rivayet edilmektedir. Dolunay nurlu olarak ifade edilir nurlu kelimesi çok olumlu bir anlamda kullanılmaz. Sahtedir, kendi ışığı değildir. Hayalet, zombi ve kurt adam gibi unsurlar Hıristiyanlık öncesi Avrupa pagan geleneklerinden beslenmektedir. Dolunaylı gecelerde ortaya çıkarlar. Jung dolunayın deliliği artırdığına ve hayvanların, insanların vahşi davranışlarıyla ilişkili olduğundan bahseder, Semboller ve ĠĢaretler kitabında.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Dua Allah‟a yakarış. Filmlerde; daha çok kurtarıcı bir güç niteliği taşıyan dini unsur. Cin çıkarma ayinlerinde cini kovmak,

kötülüklerden korunmak için sıkça kullanılan dini bir gösterge.

Kuran-ı Kerim‟de; “Allah‟ın kudreti karşısında hiçbir varlığın gücü yoktur.” (Bakara, 2/102), “Allah‟a sığınan bir kimseye O dilemedikçe hiçbir şey zarar veremez.” (Cin, 72/13) denir. Filmlerde duanın sıkça kullanılması Allah‟ın izni olmadan hiçbir canlıya zarar verilmez. Ona sığınırsan, inanırsan kurtulursun algısı yaratılmaktadır.

El Feneri, Elektrik Kesintileri, Ezan, Fal, Flu Görüntü.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

El Feneri Pille çalışan belli küçük bölgeleri aydınlatan küçük araç.

Filmlerde; kovalamacanın, endişenin başlayacağını, cinlerin, kötü ruhların, yaratıkların geldiğini belirtir.

Elektrik kesintilerinde ve karanlıkta bilinçaltında doğan bir umut gibi görünse de kovalamacanın, kötü olayların, kaybolmanın belirtisidir. Fener söndüğünde umut biter ölümler gerçekleşir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Elektrik kesintileri Aydınlanma araçlarının sönmesi, elektrikli aletlerin faaliyetinin durması

Filmlerde; cinlerin, ruhların, iblisin geldiğini gösterir. Karanlığı getirir.

Filmlerin ortak özelliği olarak kullanılmıştır. Karanlık güçlerin geldiğinin göstergesidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Ezan Namaz vaktinin göstergesi.

Filmlerde; kurtuluş, kâbustan uyanma aydınlığa kavuşma, kurtarıcının geldiğinin belirtisi olarak dini bir unsur olarak kullanılmıştır.

Filmlerde genelde Sabah Ezanı duyulmaktadır. Namaza çağıran Ezan, kişilerin düştüğü sıkıntılardan, gafletten, kötülüklerden, sıkıntılardan Allah‟a sığınarak kurtarılacağı düşüncesi verilmektedir. Çünkü Namaz Allah‟a yakınlaştırır, ona yaklaşana zarar gelmez, günahlarından arınır, kötülüklerden uzaklaşır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Fal Tarot kartlarına, kahve telvesine bakarak göstergeleri okuyup yorum yapma.

Filmlerde; gelecekten haber verme ama kötü olayların yaşanacağını gösterir.

İslam dininde fal haram kılınmıştır. Burada falın günah olduğu da anlatılmakla birlikte, kişinin başına gelecek olayların, kötülüklerin habercisi olarak kullanılmaktadır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Flu görüntü Açık seçik olmayan, belli belirsiz, bulanık, belirsiz

Filmlerde; cinlerin, Kötü ruhların gözlerini temsil eder.

Filmlerde kamera açıları flu görüntü verdiğinde anlaşılır ki cinler o ortamda ve izliyor etkisi verir.

Gaz Lambası, Gök Gürültüsü-ġimĢek-Fırtına, Gölge, Gözlerin SiyahlaĢması.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Gaz Lambası İçine konulan gazyağını bir fitil yardımıyla yakarak ışık veren, şişeli, türlü biçimlerde olabilen aydınlatan araçtır.

Filmlerde; köy evinde, köyde olunduğunun hatırlatması.

Filmlerde köylerde ve köy evlerinde mutlaka bulunan elektrik kesintilerinde ve karanlıkta kullanılan, içerden dışarıya yayılan umut. Söndüğünde ölümler, kötülükler yaşanır.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Gök Gürültüsü, Şimşek, Fırtınalar

Sesli, gök olayları. Filmlerde; bu göstergeler yıkımın, dizginlenemeyecek olayların habercisidir.

Hava durumları filmlerde aynı zamanda karakterlerin ruhunun karışık hallerinin de yansımasıdır, öfkenin, yaşanacak durdurulamayacak olayların habercisi olarak kullanılıyor.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Gölge Nesneye ışık

kaynağından yayılan ışık çarptığında, nesnenin aydınlanan yüzünün tersinde oluşan karanlık.

Filmlerde; ruhani varlıkların, cinlerin karakterlerle aynı ortamda

bulunduğunun göstergesidir.

Filmlerde cinler, ruhani varlıklar bir cisme, şekle, biçime bürünmemişse gölge olarak dolaşırlar. Karakterler cinlerin geldiğini, kötülüklerin yaşanacağını gölgeden anlarlar.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Gözlerin siyahlaşması

Göz bebeklerinin bütün gözü kaplaması ve tek renk olması

Filmlerde; karakterin bedeninin kötülük ve cin tarafından ele geçirildiğini gösterir.

Filmlerde gözler etkin şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan en sık olanı, cinlerin ve kötü ruhların bedene girerken uğradığı değişimi ve bedenin ele geçirdiğini gösterir.

Hamile Kadın, Hastane, Hazreti Fatma Eli, Hoca, Ġntihar.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Hamile Kadın Karnında yeni bir yaşam, yavru taşıyan kişi.

Filmlerde; yeni olayların

yaşanacağının, yeni bir döngünün, yeni bir yaşam başlayacağının habercisi.

Hamile kadın olgusu yeni bir yaşam, insan doğurur. Filmlerde doğan karakterlerin başına gelecek kötü olayların vurgulanmasının yanı sıra, hamile kadının da dönüşüme uğrayacağının göstergesi olarak verilir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Hastane Hastaların, yaralıların iyileştirildiği sağlık kurumu.

Filmlerde; hastaneler ölümü ya da yeniden hayata dönüşü temsil eder.

Trafik kazası geçirenlerin, akıl sağlığı bozulanların, hastaların gelip iyileştiği ya da hayatına veda ettiği yerdir hastaneler.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Hz. Fatma Eli Nazara karşı koruyucu güç

Filmlerde; koruyucu bir gücün olduğunun, nazarın ve kötülüğün karakterleri bulmak üzere olduğunun göstergesi olarak kullanılır.

Filmlerde korunmak için ya da tılsım yapmak için kullanıldığının temsilidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Hoca Dini bilgisi ve inancı

yüksek kanaat önderi. Filmlerde; olayları çözecek, cin çıkarma ritüelini gerçekleştiren kişi. Hoca inancıyla, dualarıyla, ilim ve bilgeliğiyle büyü ve muskaların yerini bulan, sır perdesini aralayan ve cinleri kovan kişi olarak temsil edilmiştir filmlerde.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

İntihar Kişinin kendi yaşamına son vermesi.

Filmlerde; yaşanılan acıların, korkuların, endişelerin katlanılamaz boyutta olduğunu, ölümü gösterir. Karakterler kendi yaşamlarına kendi isteğiyle son verdiği gibi cinlerin, kötü ruhların etkisiyle de intihar eder. Her halükarda acının, olaylarının dayanılmaz boyutta olduğunun göstergesidir.

Kâbus, Kahkaha ve Bebek Sesleri, Kamera ve Ses Kaydı, Kamp, Kan, Kapı ve Pencerelerin Açılması, Karanlık, Karasinek ve Vızıltısı, Kedi- Köpek-KuĢ, Kefen, Kemik ve Kemik Kırılması, Koridor, Köpek, Köy, Kur’an-ı Kerim, Kusmak.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Kabus Rüyada kötü olayların yaşanması.

Filmlerde; yaşanılacak felaketlerin, kötülüklerin habercisidir. Cinlerin musallat olduğunun göstergesi olarak da kullanılmıştır.

Karakterler uykularında cinlerin musallat olduğunu görür ve bu durumu anlamlandıramazlar. Aslında yaşayacaklarının öngörüleridir rüyalar. İslam inancın da kabus şeytanın bir oyunudur denilir. Bu durumun şeytanla nitelendirilmesinin nedeni şeytanın kötülüğü ve vesveseyi temsil etmesidir. Böylece bu kötü rüyalar, kötü işlerde, günaha sevk eden durumlarda olduğu gibi mecazen şeytana nisbet edilmiş olurlar. Gerçekten şeytan insanı doğru yoldan saptırmak için bütün gayretini sarf eder, çünkü şeytanın seçtiği görev budur.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Kahkaha ve bebek sesleri

Gülerken çıkarılan, bebeklerin konuşmaya çalışırken çıkardığı, ağlarken çıkardığı sesler.

Filmlerde; karmaşanın ve kötü ruhların, cinlerin alay ettiğine tezahür eder.

Filmlerde kabuslarda ve zihin oyunlarının yaşandığı sahnelerde cinler karakterle alay etmek ve tedirgin etmek istediğinde kullanılan simgelerdir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Kamera ve Ses Kaydı

Görüntü ve seslerin kaydedilmesi

Filmlerde; yaşanılan olayların kanıt niteliği taşıması.

Çekilen film senaryolarının bu kayıtlardan yola çıkılarak yazıldığı vurgusu seyirciye başta yapılır. Kamera kayıtları ve ses kayıtları da en önemli unsurdur.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Kamp Doğada konaklama Filmlerde; ıssız yerler olması sebebiyle karakterlerin kötü ruhlar, cinler

tarafından ele geçirileceğinin göstergesidir.

Karakterler doğada, ıssız yerlerde, karanlıkta bilinmezliklerin yaşanacağının temsilidir.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Kapı ve pencerelerin kendi kendine açılması Evin pencerelerinin ve kapılarının açılarak hareket etmesi.

Filmlerde; Cinlerin, ruhların, iblisin geldiğini gösterir.

Bütün filmlerde korku ögesi olarak kesinlikle yerleştirilmiştir. Ruhani varlıkların orada olduğu vurgusu yapar.

Gösterge Düz Anlam Yan Anlam

Karanlık Filmdeki hikaye ile ilgili haberler.

Filmlerde; Karakterin bilinçaltının göstergesi olduğu gibi kötülüklerin, maddesel dünyadan olmayanların gecenin karanlığından geldiğinin de göstergesidir.

Bilinçaltımız bilinmez, kontrol edilemez o yüzden karanlık ifadesi kullanılır. Aynı

Benzer Belgeler