• Sonuç bulunamadı

2. Senaryo Kuramları Bağlamında Karakter Yaratım Süreci

2.1. Diegesis-Mimesis ĠliĢkisi: Terimlerin Kavramsal Çerçevesine Genel Bir

2.2.8. Lajos Eğri‟de “Eksen Karakter”

3.8.1.4. Filmin Kesitlere Ayrılarak Anlatı Durumunun Ġncelenmesi

Bu bölümde kahraman yeterli bir motivasyona sahip olmamakla birlikte, onu eyleme geçirecek herhangi bir nesnenin eksikliğini duymamaktadır. Diğer yandan kahramanın peĢinde olan bir köpeğin bir anda ona yardım edene dönüĢmesi de anlatı açısından boĢluklara neden olmaktadır. Diğer yapısalcı metodlar ile bu anlatının çözümlenebileceği akla gelse de mevcut yapı göz önüne alındığında bu seçeneğin de pek olası gözükmediği aĢikârdır. Dolayısıyla öykünün geneline bakıldığında anlatı

EYLEYENLER KARAKTERLER EYLEYENSEL

ĠġLEVLER

Gönderici Bu bölümde gönderici yer

almamaktadır.

Bir eksikliği belirten kiĢi

Nesne Eksikliği hissedilen bir nesne yoktur. Eksikliği duyulan Ģey. Aranılan ġey

Alıcı Bu bölümde gönderici yer

almamaktadır.

Özne Ayas, Özgür, Mustafa

Engelleyici Bu bölümde engelleyici yer

almamaktadır.

Yardımcı Kahramanların nesneyi bulmaya dönük

eylemleri açısından bakıldığında bu öyküde herhangi bir yardımcı yer almaktadır.

yapısının A.J. Greimas‟ın Eyleyensel Örnekçesi‟ne uymadığı görülmektedir. Hem parçalı yapısı hem de anlatı yapısındaki sorunlar nedeniyle bu çizgi filmin kesitlerine ayrılarak incelenmesi de söz konusu değildir. Senaryo kuramı bağlamında da tüm öyküler de kahramanı harekete geçiren güçlü bir itki mevcut değildir. Eyleme geçen kahraman için içsel ve dıĢsal çatıĢmalar belirgin olmadığı gibi, karakter özdeĢim kurulacak kadar keskin ve belirgin karakteristik özellikler barındırmaktadır.

3.8.2. Canım KardeĢim Benim: Uzaylılar Mı GelmiĢ? Filminin Anlatısal Örnekçeler Aracılığıyla Çözümlenmesi

3.8.2.1.Filmin Konusu

Filmin karakterleri Ģunlardır: Baba Galip Bey, Anne Lale Hanım, 2. Sınıf öğrencisi Müge, okul öncesi çağda olan Mine, bebek Mete, Mıncır adında bir ev kedisi ve Biber adında bir köpek ve uzaylılar. Aynı isimli televizyon dizisinden beyazperdeye uyarlanan animasyon türü Canım KardeĢim Benim: Uzaylılar mı GelmiĢ? filmi, karakterlerin, tatil için geldikleri orman evinde yaĢadığı birkaç günü anlatmaktadır. Olaylar Ģöyle geliĢir: Müge, Mine, Mete piknik için gittikleri ormanda uzaylılarla karĢılaĢırlar. Uzaylılar dünyaya, insanoğlu hakkında bilgi edinmek için gelmiĢtir. Müge ve Mine ormanda tavĢanlarla ilgilendikleri sırada Mete yanlarından uzaklaĢır ve ormanda kaybolur. Dünya hakkında bilgi edinmek için ormanda yürüyüĢe çıkan uzaylılar Mete‟yi bulur. Onunla iletiĢime geçmeye çalıĢırlar ancak baĢaramazlar. Mete‟nin ailesini bulmak için arayıĢa çıkan uzaylıların yolları Müge ve Mine ile kesiĢir. Dost olurlar. Birlikte tropikal adalardan, kuzey kutbuna uzanan uzun ve eğlenceli seyahatler yaparlar. Uzaylılar Müge ve Mine‟den bir ricada bulunurlar: Ġnsanlar hakkında bilgi toplayabilmek için anne ve babasıyla tanıĢmak… Ancak Müge ve Mine babalarının onlara inanmayacağını dile getirirler. Farklı bir yol deneyerek onları ailesiyle tanıĢtırırlar: uzaylıları yollarını kaybetmiĢ yaĢlı bir çift kılığına sokarlar. Yanlarına misafir olurlar. Galip Bey ve Lale Hanım, onları çok severler. Birlikte pikniğe gitmeyi teklif ederler. O sırada evlerinde yangın çıkar. Uzaylılar olaya müdahale ederler. Yangını söndürürler. Galip Bey ve Lale Hanım olanlar karĢısında ĢaĢkındırlar. Ancak ĢaĢkınlıkları çabuk kaybolur. Birlikte birkaç güzel gün geçirirler ve uzaylılar geldikleri yere geri dönerler.

3.8.2.2.Filmin Künyesi

Yönetmen: Murat Kürüz, Yapımcı: Murat Kürüz, Senarist: Murat Kürüz, Uyarlama: Canım KardeĢim isimli televizyon dizisinden, Müzik: Kenan Yılmaz, Stüdyo: Portakal Animasyon, Dağıtıcı: Warner Bros Türkiye, Türü: Animasyon, Renk: Renkli, Yapım yılı: 2016, ÇıkıĢ tarihi: 7 Ekim 2016, Ülke: Türkiye, Dil: Türkçe Ġlk Hafta Sonu (3 Gün): 25.673 seyirci, 298.870,00 TL hasılat

Toplam (11 Hafta): 78.891 seyirci, 861.526,00 TL hasılat

3.8.2.3.Filmin Eyleyensel Örnekçeye Göre Çözümlenmesi

EYLEYENLER KARAKTERLER EYLEYENSEL ĠġLEVLER

Gönderici Bu filmde gönderici yer almamaktadır.

Bir eksikliği belirten kiĢi

Nesne Ormanda kaybolan bebek

Mete, Ġnsanoğlu Hakkında Edinilmesi Gereken Bilgi

Eksikliği duyulan Ģey. Aranılan ġey: Filmin ilk kesitinde Müge ve Mine için ormanda kaybolan bebek Mete‟dir, Uzaylılar için eksikliği hissedilen Ģey insanoğlu hakkında toplanması gereken bilgidir.

Alıcı Bu filmde alıcı yer

almamaktadır.

Özne Mine ve Müge KardeĢler Ölümsüzlük suyunun peĢindedir. Onu

bulur ve saklar. Kötü insanların eline geçmemesi için mücadele eder. Kahraman

Engelleyici “Gerçeklik” Müge ve Mine için uzaylıları ailesiyle

tanıĢtırmak için önlerindeki tek engel, babaları Galip Bey‟in onlara inanmayacağını düĢünmeleridir.

Uzaylıların var olduğu gerçeğini ona kabul ettiremeyeceklerini düĢünmektedirler. Zira Galip Bey, çoğu zaman uzaylıların varlığını inkâr etmektedir.

Yardımcı Uzaylılar için

yardımcılar: “Müge ve Mine”dir. Müge ve Mine için ise “uzaylılar”.

Filmin ilk kesitinde Müge ve Mine için ormanda kaybolan bebek Mete‟yi bulmalarında yardımcı olan uzaylılardır. Ġnsanoğlu hakkında bilgi toplayabilmeleri için dünyada uzaylılara ise Müge ve Mine yardım eder.

Şekil 24 Canım Kardeşim Benim: Uzaylılar mı Gelmiş Filminin Eyleyenler Tablosu

3.8.2.3.1. Ġsteyim Ekseni Üzerinde Özne-Nesne KarĢıtlığı

Ormanda piknik yapan Müge (Ö) ve Mine (Ö1)‟nin yanında bebek Mete (N) vardır. Dolayısıyla Ö ve Ö1 (Müge ve Mine) nesneyle (Bebek Mete) ile bağdaĢık durumdadır.

Ö: Müge & Ö1: Mine---Nesne: Bebek Mete--- Ö ∩ N. (Ö&Ö1 ∪ N): Özneler nesnesiyle birleĢik durumdadır.

Ancak Müge (Ö) ve Mine (Ö1) piknik esnasında baĢka Ģeylerle meĢgul olurken bebek Mete (N) ortadan kaybolur. Bu kez de Özne (Müge) ve Özne1 (Mine) ile nesne (bebek Mete) ayrıĢım iliĢkisi içine girer.

Özne: Müge & Özne1: Mine---Nesne: Bebek Mete--- Ö ∪ N. (Ö&Ö1 ∪ N): Özneler nesnesinden ayrı durumdadır.

Uzaylılar (Ö2) dünyaya insanoğlu hakkında bilgi (N1) toplamaya gelirler. Bu nedenle Özne (Uzaylılar) ile nesne (insanoğlu hakkında bilgi) ayrıĢım iliĢkisi içine girer.

(Ö2 ∪ N1): Özneler nesnesinden ayrı durumdadır.

Ancak Müge ve Mine‟nin yardımıyla Uzaylılar (Ö2) insanlık hakkında bilgiye (N2) ulaĢırlar. Dolayısıyla Ö2 (Uzaylılar) nesneyle (insanlık hakkında bilgi edinme) ile bağdaĢık duruma geçer.

Ö2: Uzaylılar---Nesne: Ġnsanlık hakkında bilgi--- Ö2 ∩ N2. (Ö2 ∪ N2): Özneler nesnesiyle birleĢik durumdadır.

3.8.2.3.2. ĠletiĢim Ekseni Üzerinde Gönderici Alıcı KarĢıtlığı

Gönderici, bilindiği üzere özneyi eksik olan Ģeyi aramakla görevlendiren kiĢidir. Kimi zaman özne bu göndericiye gereksinim duymaz ve kendi kararıyla eyleme geçer. Bu filmde de bir göndericiden ve alıcıdan bahsetmek olanaksızdır.

3.8.2.3.3. Güç Ekseni Üzerinde Yardımcı Engelleyici KarĢıtlığı

Bu baĢlığı filmin kahramanları Müge Ve Mine ile uzaylılar arasındaki iliĢkiye dayanarak iki ayrı düzlemde tartıĢmak daha doğru olacaktır.

Öncelikle, piknik sırasında kardeĢleri Mete‟yi kaybeden Müge ve Mine için eksikliğini duydukları nesneyi bulmalarına yardımcı olan (Y) uzaylılardır. Uzaylılar açısından insanoğlu hakkında bilgi toplamalarına yardımcı olan (Y1) Müge ve Mine‟dir.

Diğer yandan Müge ve Mine açısından uzaylıları ailesiyle tanıĢtırmaları önündeki en büyük engel (E) “uzaylıların varlığının” inandırıcılık ve gerçeklikten uzak olmasıdır. Baba Galip Bey, filmin farklı sahnelerinde uzaylıların varlığını inkâr etmekte ve onlara inanmadığını her fırsatta dile getirmektedir.

Müge ve Mine açısından en büyük engel “gerçeklik”tir. Uzaylıların gerçek olduğuna babaları Galip Bey‟i inandıramayacaklarını bilmektedirler. Ancak bu anlatıda eyleme geçen özne için dramatik derinliği ve çatıĢmayı sağlayacak çok güçlü bir engelleyiciden bahsetmek olanaksızdır.

Bu da filmin tekdüze olmasına neden olmuĢtur. Büyük değiĢimler ve dönüĢümler yoktur. Sonuç olarak bu filmin eyleyensel örnekçesi Ģu Ģekilde yer almaktadır:

3.8.2.4. Filmin Kesitlere Ayrılarak Anlatı Durumunun Ġncelenmesi

Benzer Belgeler