• Sonuç bulunamadı

2. Senaryo Kuramları Bağlamında Karakter Yaratım Süreci

2.1. Diegesis-Mimesis ĠliĢkisi: Terimlerin Kavramsal Çerçevesine Genel Bir

3.8.4. Fırıldak Ailesi: Batsın Bu Orta Dünya Filminin Anlatısal Örnekçeler

3.8.4.1.Filmin Konusu

Filmde Minder Dibi, Bodurya, Lakerda olmak üzere olmak üzere birbiriyle komĢu üç yerleĢim yeri ve ayrıca kötülerin yaĢadığı “Ork Ülkesi” vardır. Ve her bir yerleĢim yerinde bir birinden farklı kültürlere ait halklar yaĢamaktadır. Film bir ejderhanın bu üç yerleĢim yerini yakıp yıkmasıyla baĢlar. Ejderha o köylerde bir Ģeyler arar ancak aradığını bulamaz.

Köylüler yaralarını sararken diğer yandan Ork Ülkesi‟nde bir doğum olayı gerçekleĢir. Ülkenin geleceği ve soylarının devamı için bu doğan bebeğin kız olması önem arz etmektedir. Nitekim krala doğan bebeğin kız olduğu söylenir. Kral Ģatonun balkonundan halkına doğan bebeğin bir kız olduğunu soylarının devam edeceğini söylediği sırada bebeğin erkek olduğu ortaya çıkar. Büyük bir hayal kırıklığı yaĢayan kral ikinci bir Ģok daha yaĢar. Doğum yapan kadın kaçmıĢtır.

Ork Ülkesi‟nin kralı, tehlikeye giren soylarının devamı için Minder Dibi, Bodurya ve Lakerda‟daki tüm kadınları bir gecede kaçırır. Ertesi sabah kadınlarının olmadığını fark eden bu her bir köyün erkekleri, kaçırılma hadisesinden birbirlerini sorumlu tutarlar ve savaĢ ilan ederler. SavaĢ bir sona ulaĢmaz. Gerçek ortaya çıkar. Öyle ki herkes mağdurdur ve kadınları kaçıran Ork Ülkesi‟nin kralından baĢkası değildir. Bu üç köy güçlerini birleĢtirir ve Ork Ülkesi‟ne, kadınlarını kurtarmak için yola çıkarlar. Bu arada Ork Ülkesi‟nin kralı kadınları “Kozmik Oda” dene bir yerde toplamıĢ, adeta zihinlerini büyülemiĢtir.

SavaĢ kaçınılmazdır. Ork Ülkesinin kralı sihirli iksiri içer. Bir ejderhaya dönüĢür. Köylü ordusuna saldırır ancak ĢiĢenin dibinde kalan bir miktar daha iksir vardır. Kadınlardan biri de bu iksiri içer. O da ejderhaya dönüĢür. Ġki ejderha havada mücadele eder. Ork Kralı Tarumar kavgayı kaybeder. Köylüler savaĢı kazanır. Kadınları kurtulur. Tarumar‟a büyük bir ceza verilir: Minder Dibi‟nden Zeki ile Bodurya‟dan Hamiyet‟in düğününü yapmak. Film mutlu sonla biter.

3.8.4.2. Filmin Künyesi

Fırıldak Ailesi Yaratıcısı: Varol YaĢaroğlu Yönetmen: Haluk Can Dizdaroğlu, Berk Tokay, Yapımcı: Necati Akpınar Senarist: Haluk Can Dizdaroğlu Uygulayıcı Yapımcı: Mesut Aydın, Müzik: Cem Tuncer, Ercüment Orkut, Nail Yurtsever, Efecan Tuncer, Seslendirenler: Bülent Kayabas Tülay Bursa, Gülen Karaman, Keremcan Köse, Tülay Köneçoglu, BarıĢ Özgenç, Onur Akgülgil, Ġsmail Yıldız Yıl: 2017 Ülke: Türkiye.

Ġlk Hafta Sonu (3 Gün): 157.388 seyirci, 1.992.560,94 TL hasılat Toplam (7 Hafta): 314.939 seyirci, 3.807.760,40 TL hasılat 3.8.4.3.Filmin Eyleyensel Örnekçeye Göre Çözümlenmesi

EYLEYENLER KARAKTERLER EYLEYENSEL ĠġLEVLER

Gönderici Bu filmde

gönderici yer almamaktadır.

Bir eksikliği belirten kişi... Karakterler eksikliğini duyduğu nesne için kendileri eyleme geçmektedir.

Nesne Kadın Eksikliği duyulan şey... Burada “nesne”

özne ve engelleyici için aynıdır: Kadınlar. Özne için aranılan Ģey: Kaçırılan karısıdır Engelleyici için aranan Ģey: Soyun devamı için gerekli kadındır.

Alıcı Bu filmde alıcı yer almamaktadır.

Özne Birden çok

özneden bahsetmek mümkündür.

Minder Dibinden Sabri, Sabri‟nin kayınvalidesi Dürdane ve oğlu Zeki, Minder Dibi‟nin yakıĢıklısı Tarcan. Bodurya‟dan Güntekin, Güntekin‟in kızı Hamiyet. Hepsinin ortak amacı kaçırılan kadınları bulmak ve köylerine geri

getirmektir.

Engelleyici Ork Kralı Tarumar. Tarumar, soylarının devamı için tüm yerleĢim yerlerinden kadınları kaçırmıĢ, onları “Kozmik Oda” denen yere kapmıĢtır. Planlarını bozmaya çalıĢan köylüleri yenmek için onlarla mücadeleye girer.

Yardımcı Orhan ve Sihirli

Asası Kedi Selami Lakerda Halkı

Filmin ilk perdesinde kahramanlar yardım almak üzere Bilge Dede‟ye baĢvururlar. Ancak Bilge Dede‟nin ziyaretleri sırasında ev havaya uçar. Bilge Dede ölür. Ancak tüm yetenekler ve sihirli asa Orhan‟a geçer. Orhan anlatının ikinci perdesinden itibaren kahramanların nesneye ulaĢmasında yardımcı olacaktır.

Şekil 28 Fırıldak Ailesi Filminin Eyleyenler Tablosu

3.8.4.3.1. Ġsteyim Ekseni Üzerinde Özne-Nesne KarĢıtlığı

Minder Dibi‟nde yaĢayan Sabri (Ö), Sabri‟nin oğlu Zeki (Ö1), Sabri‟nin kayınvalidesi Dürdane (Ö2), Tarcan (Ö3) Bodurya‟dan Güntekin (Ö4), Güntekin‟in Kızı Hamiyet (Ö5) kaçırılan kadınların (N) peĢindedir. Ancak anlatının baĢında Özne ile Nesne bağdaĢık durumdadır.

Özne: Ö1,Ö2, Ö3, Ö4, Ö5---Nesne: Kadınlar--- Ö ∩ N.

Ancak birinci perdenin sonunda Tarumar tarafından tüm kadınlar kaçırılır. Dolayısıyla Özne (Sabri, Zeki, Dürdane, Tarcan, Güntekin, Hamiyet ) nesneyle (kadınlar) ayrıĢım iliĢkisi içine girer.

Özne: Ö1,Ö2, Ö3, Ö4, Ö5---Nesne: Kadınlar--- Ö ∪ N.

SavaĢın kazanılmasıyla erkekler (Ö) kadınlarına (N) kavuĢur. Böylece Özne ile Nesne yeniden bağdaĢık duruma geçer.

Özne: Ö1,Ö2, Ö3, Ö4, Ö5---Nesne: Kadınlar --- Ö ∩ N.

Bir anlatıda arayıĢları birbirleriyle çatıĢan iki ya da çok sayıda özne olabilir. Bir öznenin arayıĢına engel olmaya çalıĢan özneye karĢı özne denir. Üç türü vardır. Ġki özne (Ö1 ve Ö2) aynı nesnenin (N1=N2) peĢindedirler. Eğer Ö1 nesneyi ele geçirir ya da sahip olursa Ö2 baĢarısız olur ya da tersi Ö2 nesneye sahip olursa bu kez Ö1 baĢarısız olur. Ö1 ve Ö2 birbirlerine göre birer karĢı öznedir. (Kıran ve Kıran: 2000, 152).

Özne-Nesne ĠliĢkisi Ö1---N1 KarĢı Özne ĠliĢkisi = Ö2---N

Anlatının baĢında kadınların kaçırılmasından birbirlerini sorumlu tutan iki özne (Ö1 ve Ö2) aynı nesnenin (N1=N2) peĢindedirler. Sabri (Ö1) ve Güntekin (Ö2) “Ġsteyim Ekseni Üzerinde” birbirleriyle karĢı-özne konumundadırlar. Her ikisi de kadınların (N1=N2) peĢindedirler. Ancak savaĢ meydanında kadınların baĢka biri tarafından kaçırıldığını anlamalarıyla karĢı özne iliĢki durumumdan çıkmaktadırlar.

Ayrıca Greimas‟ın bahsettiği “ortak “eyleyen” kavramı bu anlatıda kendini göstermektedir. Zira filmde tanıma karĢılık gelen birden çok kahramanın bir tek eyleyensel rol üstlendiğini görmekteyiz.

3.8.4.3.2. ĠletiĢim Ekseni Üzerinde Gönderici Alıcı KarĢıtlığı

Gönderici, bilindiği üzere özneyi eksik olan Ģeyi aramakla görevlendiren kiĢidir. Kimi zaman özne bu göndericiye gereksinim duymaz ve kendi kararıyla eyleme geçer. Bu filmde de bir göndericiden bahsetmek olanaksızdır. Zira Evliya Çelebi kendi isteğiyle harekete geçmiĢ yani Ġskenderiye Kütüphanesi‟ne gitmiĢ; bazı belgeler ve bir harita elde etmiĢ ve bu sayede de ölümsüzlük suyunun peĢine kendi baĢına düĢmüĢtür. Ölümsüzlük suyunu içerek kendi kendini ödüllendirmiĢtir.

Diğer yandan alıcı göndericinin muhatabıdır ve genellikle öykünün sonunda ortaya çıkar. Öznenin varlığını kabul eder. Bu tanıma farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Ancak bu hikâyede bir alıcıya rastlanmamaktadır.

3.8.4.3.3. Güç Ekseni Üzerinde Yardımcı Engelleyici KarĢıtlığı

Her zaman anlatının baĢında sonun kadar eyleyenin hep bir tutumu sergilemeyebileceğini dile getiren Greimas‟ın bu tespitinin örneğini filmde görmek mümkün. Zira köyün kaçırılan kadınları bulmak için Bilge Dede‟den yardıma giden Sabri (Özne), Zeki (Ö2), Tarcan (Ö3) ve Orhan (Ö4)‟den yaĢanan bir kaza sonunda Bilge Dede‟yi kaybederler. Ancak Bilge Dede‟nin üstün yetenekleri ve Sihirli Asa Orhan‟a (Ö4) geçer. Ö4 yardımcı (Y) durumuna geçer.

Filmde Ortak Eyleyenler‟in eksikliğini duyduğu nesne olan kadınları elde etmelerini engelleyen engelleyici (E) Ork Ülkesi‟nin kralı Tarumar‟dır. Tarumar için de ortak eyleyenler için de eksikliği hissedilen nesne kadınlardır. Yardımcı (Y) durumuna geçen Orhan‟da ittifak kurup Tarumar‟a saldırı planı yapan köylülere yardım eder. SavaĢı kazanmaları için Karanlık Vadi‟deki Kızıl Ejder‟in koynundaki “sihirli iksiri” almaları gerektiğini söyler. Ancak bu Ģekilde savaĢı kazanacaklardır. Diğer yandan (N) Tarumar‟ın adamları Ortak Eyleyenlerden önce davranarak iksiri ele geçirir. Ġksiri içtiğinde bir ejderhaya dönüĢür. Ancak yenilgiden kurtulamaz. Çünkü bir kadın ĢiĢenin dibinde klana iksirden içer o da bir ejderhaya dönüĢür. Tarumarı yener. Engelleyici amacına ulaĢamaz.Yardımcı durumunda bulunan Orhan‟a (Y) anlatı boyunca ara ara rastlamaktayız. Farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkan Orhan bu rolünde tipik yardımcı özelliklerini sergilemez. Filmin diğer kesitlerinde de yardımcının, ortak öznelerin nesneye kavuĢmasında etkili bir rol sergilediğini söylemek imkânsızdır.

Sonuç olarak bu filmin eyleyensel örnekçesi Ģu Ģekilde yer almaktadır:

3.8.4.4. Filmin Kesitlere Ayrılarak Anlatı Durumunun Ġncelenmesi 3.8.4.4.1. Eyletim

Filmin ilk kesitinde üç ayrı yerleĢim yerinden kahramanların tutum ve davranıĢlarını, yaĢam biçimlerini, olaylara verdikleri tepkileri ve karakter eğrilerini gösteren sahneler yer almaktadır. Ancak “Lakerda” halkı, diğer kahramanlar kadar aksiyon eğrisine katkı sunmamaktadır. Filmde anlatıya doğrudan etki etmeyen, bu karakterlerin varlığı filmin eksiklerinden biri olarak durmaktadır.

Her ne kadar anlatının aranan nesnesi “Kadınlar” olsa da bu kesitte gerek “Bodurya” gerek “Minder Dibi” erkeklerinin kadınlarına çok da fazla değer vermediğini görmekteyiz. Bu noktadan itibaren aslında öyküyü ilginç kılan ve filmin asıl meteforu olan erkek egemen yaĢamın kadına bakıĢ açısıdır. Minder dibinde kadınlar öküz arabasına koĢulup, tarlada çalıĢırken erkekler kahvede eğlenmektedir.

Diğer yandan Bodurya‟da da kadınlar madende kazma sallamakta, ejderha saldırısı sırasında köyü savunmak için birer bariyer olarak kullanılması seyirciyi Feminist bir bakıĢ açısıyla değerlendirildiğinde durum eleĢtiriye çok açık görünmektedir. Ancak anlatı açısından bakarsak, Bir gecede ortadan kaybolan kadınların, kendilerine özgürlük alanı sağlayacağını düĢünen erkekler aslında büyük bir yıkımla karĢı karĢıya kalmıĢtır.

Anlatının bu dönüm noktasında özgürlükleri kısa sürmüĢ kadınların varlıklarıyla ve günlük yaĢama katkılarıyla onlar için ne kadar önemli olduğunu ve hayatlarında ne kadar büyük bir yer kapladığını görmüĢler ve onlara yeniden kavuĢabilmek için savaĢı bile göze almıĢlardır. ĠĢte bu filmin en öneli metaforu ve kahramanlar için gerekli en büyük motivasyondur.

Bu anlatıyı güçlü argümanlar üzerine oturturken, aksiyon çizgisi boyunca karakterlerin kararlarına, engelleri aĢma gücüne ve yaratıcılıklarına katkı sunması açısından çok baĢarılıdır ve Ģu ana kadar incelenen filmler arasında özellikle dikkat çekmektedir.

3.8.4.4.2. Edinim

Bu aĢamada Birinci aĢama gerçekleĢirse, yani kahraman gönderenin programını uygulamayı kabullenmiĢse bazı yeteneklere doğuĢtan sahiptir, ya da sonradan çalıĢıp edinmesi gerekmektedir.

Ancak bu kesitin anlatıda izine rastlanılmamaktadır. Zira ortak eyleleyenler bir göndericini programına uymaktan ziyade kendileri eyleme geçmektedir. Diğer yandan ne doğuĢtan bir yetenekleri vardır ne de sonradan çalıĢıp edinmemiĢlerdir.

Belki de filmin eksik yanlarından biri de budur. Lakin karĢılarında yenmeleri gereken büyük bir düĢman aĢmaları gereken nice engeller vardır. Ancak bu engelleri aĢmak için kahramanlar herhangi bir yeteneğe ihtiyaç duymamaktadırlar. Filmin fantastik anlatı yapısı göz önüne alındığında; izleyici, fantastik düĢmanlara karĢı kahramanların doğaüstü yeteneklerle donanmasını bekleyecektir.

Eğer olay örgüsü ve yaratılan dünya gerçeğin bir yansıması, gerçek hayatın bir kesitini sunmuĢ olsaydı böyle bir beklenti oluĢmayacaktır. Ancak böylesi mitsel bir hikâyede olağanüstü yeteneklerle donanan bir kahramanın bu yeteneklerini kullanarak zafere ulaĢması anlatıyı daha da güçlendirirdi. Ancak bunların hiçbirine rastlanılmamaktadır.

Diğer yandan onlara yol göstermesi için kahramanlarımız Bilge Dede‟nin yardımına baĢvururlar. Bu bir bakıma “yardımcı” rolünü üstlenecek kahramanı iĢaret etmektedir. Ziyaret sırasında Bilge Dede, sona yaklaĢtığını ve yerine geçecek kiĢiyi seçeceğini söyler. Asayı çevirir ve tüm güç Orhan karakterine geçer.

Bu noktada izleyici Orhan karakterini tüm hikaye boyunca kahramanlara yol gösterecek bir yardımcı olarak imlerken, bu yardımcıyı filmin tamamında görememekteyiz. Filmin sahip olduğu mizahi dil göz önüne alındığında her ne kadar bilinçli bir tercih gibi gözükse de “yardımcı”nın film boyunca ortak eyleyenlerle birlikte olması anlatıya daha büyük bir etki sunabilirdi.

Ayrıca “yardımcı” olarak Orhan karakteri, sahip olduğu yeteneklerin henüz bilincinde olmayan, bu yetenekleri nasıl kullanacağını tam kestiremeyen, yanlıĢ zamanda yanlıĢ yerlerde ortaya çıkarak beklentileri karĢılayamayan aynı zamanda üstlendiği misyonun çok uzağında biri olarak karĢımıza çıkmakta. Anlatının geneline

bakıldığında belki de bu karakteri ilginç, komik ve unutulmaz kılan, alıĢık olan bir “yardımcı” karakterinin çok dıĢında bir çerçeve çizmesinden kaynaklanmaktadır.

3.8.4.4.3. Edim

“Kahraman gerekli yetenekleri elde ettikten sonra anlatının asıl konusu olan eylemi yapmaya çıkabilir. Bu aşamadan sonra sonuca doğru dönüşümün gerçekleşeceği bir duruma yaklaşılmaktadır” Ortak Eyleyenler (Sabri, Gültekin, Zeki, Hamiyet, Dürdane, Kedi Selami) kadınlarını bulmak için yola çıkar. Gerek Minder Dibi gerek Badurya ve Lakerdalılar durumdan birbirlerini sorumlu tutar.

Bir meydan savaĢına Ģahit oluruz. Ancak Dürdane‟nin uyarısıyla tarafların bu kaçırılma olayından sorumlu olmadığı anlaĢılır. Bu anlatının dönüm noktasıdır. Artık kahramanlar yüzleĢmeye hazır olarak kayıp nesnenin peĢine düĢecektir. Asıl engelleyici oradadır ve kadınlarını alıkoymaktadır. Yapmaları gereken gidip onu almak olacaktır.

Taraflar güçlerini birleĢtirmek ve karĢılaĢabilecekleri engelleri nasıl ortadan kaldıracaklarına dair bir araya gelerek konseyi toplar. Konsey esnasında “yardımcı” rolündeki Orhan (Y) ilk kesitten sonra ilk kez ortaya çıkarak onlara yol gösterir: “Karanlık gücü yenmenin tek yolu ondan daha büyük bir güce sahip olmaktır. Bu gücü sadece Karanlık Vadi‟deki mağarada bulabilirsiniz.

Kızıl Ejderhanın koynunda” Yardımcının bu ifadesi ortak kahramanların engelleyiciyi nasıl yeneceklerine dair ilk ve en önemli bilgiyi oluĢturmaktadır. Yardımcı, olay örgüsü içerisinde her ne kadar ortak eyleyenlerle birlikte hareket etmese de kriz anlarında ortaya çıkarak gerekeni yapmakta, anlatı dünyası içinde ona verilen görevi baĢarıyla yerine getirmektedir.

Bu bilgi doğrultusunda Sabri, Gültekin, Kedi Selami ve Lakerdalı yola çıkar. Karanlık Vadiye ulaĢılır ancak engelleyici tekrar ortaya çıkar. Askerleri vasıtasıyla sihirli iksiri ele geçirir. Olay örgüsü içerisinde ortak eyleyenlerin karĢılaĢtığı güçlüklerin giderek aĢılması zor hale getirilmesi açısından engelleyicinin fonksiyonu bu noktada yazar tarafından baĢarıyla kurgulanmıĢtır.

Diğer yandan Ortak Eyleyenlerden Zeki ve Tarcan kadın kılığına bürünerek Ork Ülkesine sızmayı baĢarır. SavaĢı kazanmak adına ellerinden geleni yaparlar.

Diğer yandan üç köyün ahalisinden oluĢan ordu, kale surlarına dayanır. Ġçeri girmenin yolunu ararlar. Hatta içeri bir Truva Atı bile sokarlar. BaĢaramazlar. Devreye Tarcan ve Zeki girer. Kalenin kapısını açmayı baĢarırlar.

Ġki ordu savaĢa tutuĢur. Ork Ülkesinin kralı Tarumar, sihirli iksiri içerek bir ejderhaya dönüĢür. Ancak hesaplamadığı bir Ģey vardır. ġiĢenin dibinde kalan iksiri bir kadın karakter içer ve o da ejderhaya dönüĢür. Ġki ejderha havada kapıĢır ama Tarumar kaybeder. SavaĢı kazanan kahramanlarımız kadınlarına kavuĢur. Tarumar aman diler. Onu bir Ģartla affedeceklerdir: Tarumar Minder Dibi‟nden Zeki ile Bodurya‟dan Hamiyet‟in düğününü yapacak, tüm masrafları üstlenecektir.

3.8.4.4.4. Yaptırım

Bu kesitte bir gönderici ya da alıcı olmadığından bir takdir edilme yoktur. Eyleyene bir ceza verilmesi de söz konusu değildir. Ancak savaĢı kazanarak aranan nesneyi (kadınlar) bulan ortak eyleyenler için en büyük dönüĢüm, Minder Dibi ve Boduryalı iki gencin - Zeki ile Hamiyet - evlenmesiyle süre gelen kavganın ve sürtüĢmenin bitmesi ile sevgi ve dayanıĢmanın kazanmasıdır.

Diğer yandan Ortak Eyleyenler açısından “Engelleyiciyi” verilen bir cezadan bahsetmek mümkündür. Zira SavaĢı kazanan kahramanlarımız kadınlarına kavuĢur. Tarumar aman diler. Onu bir Ģartla affedeceklerdir: Tarumar Minder Dibi‟nden Zeki ile Bodurya‟dan Hamiyet‟in düğününü yapacak, tüm masrafları üstlenecektir.

Sonuç olarak bu filmin temel meteforu olan “kadınların yokluğu” ortak eyleyenleri eyleme yiten temel motivasyon iken kahramanın yolculuğunda ona engelleri aĢmak için yardım eden bir özneden ziyade, “ dayanıĢma” ile ortaya çıkan büyük ve sarsılmaz güçtür.

3.8.5. Kötü Kedi ġerafettin Filminin Anlatısal Örnekçeler Aracılığıyla Çözümlenmesi

3.8.5.1. Filmin Konusu

Kötü Kedi ġerafettin, karikatürist Bülent Üstün'e ait olan aynı isimli çizgi roman dizisinden uyarlanmıĢtır. Film, 13 yaĢ ve üzeri sınıflandırma ile 5 ġubat 2016 tarihinde vizyona girmiĢtir. Türkiye genelinde vizyonda kaldığı 6 haftada 350 binden fazla seyirci tarafından izlenmiĢtir. Film Beyoğlu‟nda geçmektedir. Sıradan bir Ġstanbul sabahında kahramanlar Kötü Kedi ġerafettin, ve arkadaĢları Fare Rıza ve Martı Rıfkı akĢam yapacakları mangalı konuĢmaktadırlar.

Ancak mangal ç n ne balıkları vardır ne de rakıları. ġerafett n balıkları kend s n n bulacağını söyler. Rıfkı ve Rızayı‟da rakı bulmaları ç n gönder r. Ancak bu mangal keyf b r fac ya dönüĢecek, Ģler rayından çıkacaktır. Evdek hesap çarsıya uymaz… ġerfett n aynı gün çiftleĢmek için peĢine düĢtüğü Pırtav adlı bir siyam kedisinin ve sahibinin ölümüne neden olur. Üstüne üstlük mahallenin muhabbet tellalı olan Cemil Pırtav‟ın sahibi tarafından öldürülür. Tam iĢler yoluna girmek üzereyken ġerafettin, ev sahibi Tonguç tarafından evden atılır.

ĠĢler ġerafettin için kötüye giderken ortaya bir yavru kedi çıkar: Taceddin. Taceddin, ġerafettin‟in oğludur. Ancak ġerafettin onu reddeder. ĠĢler bu noktadan sonra farklı bir seyir izleyecektir. Kalbi fena halde kırılan Taceddin, bir yandan da ġerafettin‟e öfke duymaktadır. ġerafettin olayları yoluna koymaya çalıĢırken Misket adlı diĢi bir kediyle yolları kesiĢir rastlar.

ġerafettin onu köpeklerin saldırından kurtarır. ġerafettin Misket‟e âĢık olur. ġerafettin bir anda kendini evden kovulmuĢ, aĢık olmuĢ, ve kendisine baba diyen bir yavru kedi ile uğraĢırken bulur. Taceddin, ġerafettin‟le arasını düzeltmenin bir yolunu bulur ve kendini ona kabul ettirir. Ama bir sorun vardır. Pırtav‟ın sahibi ölmemiĢ, bir zombiye dönüĢmüĢtür. Ġntikam almak peĢindedir.

Taceddin‟i kaçırır. ġerafettin onu kurtarmayı baĢarır. Zombi denizin dibini boylar ama yine ölmez. Tekrar ġerafettin‟in peĢine düĢer. ġerafettin bir yolunu bulup yine kurtulmayı baĢarır. Tüm bunlar olurken Rıza ve Rıfkı elleri boĢ döner. ġerafettin onlara çıkıĢır. Fare Rıza‟nın aklına bir fikir gelir. Eğer paraları olursa

zenginlik içinde yaĢayacaklarını söyler. Banka soymaya karar verirler. Ancak iĢler yolunda gitmez. Polis etraflarını sarar. Rıza ve Rıfkı kaçmayı baĢarırlar. Polis baba- oğulun peĢine düĢer. Tacettin vurulur. ġerafettin‟in dünyası baĢına yıkılır. Elinde Tacettin sokaklarda umutsuzca dolaĢtığı sırada Tonguç ile karĢılaĢır. Tonguç veteriner hekim arar ama her yer kapalıdır. Eve giderler. Tonguç Tacettin‟in tedavi eder. ġerafettin zombiden kurtulur. Ancak yine beĢ parasızdırlar. Diğer yandan tüm aile yeniden bir aradadır.

3.8.5.2. Filmin Künyesi

Yönetmen: Mehmet Kurtulus, Ayse Ünal, Senaryo: Levent Kazak Oyuncular: Ugur Yücel (ġerafettin) , Demet Evgar (Taceddin&Misket), Okan Yalabik (Çizer), Güven Kıraç (Rıza)Gökçe Özyol (Rıfkı), Ahmet Mümtaz Taylan (Tonguç), Yapımcı: Vehbi Berksoy, Mehmet Budak, Müzik: Michael Andrews, Serkan Celikoz, Görüntü Yönetmeni: BarıĢ Ulus, Kurgu: Aylin Tinel, Cigdem Yersel, Sanat Yönetmeni: Melis Seylan, Yapım: ANIMA Ġstanbul, Yapım Yılı: 2016, Süresi: 80‟ Dil: Türkçe, Ülke: Türkiye

Ġlk Hafta Sonu (3 Gün): 121.723 seyirci, 1.621.100,00 TL hasılat Toplam (7 Hafta): 359.176 seyirci, 4.565.215,00 TL hasılat 3.8.5.3. Filmin Eyleyensel Örnekçeye Göre Ġncelenmesi

EYLEYENLER KARAKTERLER EYLEYENSEL ĠġLEVLER

Gönderici Bu filmde

gönderici yer almamaktadır.

Bir eksikliği belirten kişi... Karakterler eksikliğini duyduğu nesne için kendileri eyleme geçmektedir.

Nesne Birden fazla nesne

yer almaktadır: Haz, Aile, Para, ġerafettin.

Eksikliği duyulan şey... Burada ġerafettin için “nesne” “Haz” iken Taceddin için “Aile”dir. ġerafettin, çiftleĢmek, içmek ve mangal yaparak doğası gereği hazzın peĢindedir. Ancak Taceddin yapayalnız, annesini kaybetmiĢ bir kedi olarak yeniden

bir aile olmanın peĢindedir. Özne konumunda olan ġerafettin ise aynı zamanda Zombiye dönüĢen çizer açısından bir nesne konumundadır.

Alıcı Bu filmde alıcı yer almamaktadır.

Özne Birden çok

özneden bahsetmek mümkündür.

ġerafettin, Taceddin ve Zombiye dönüĢen çizer

Engelleyici Çizer, Yoksulluk, Çizer, ġerafettin‟in tüm planlarını bozar. ġerafettin ve arkadaĢları aradıkları haz peĢinde en büyük engelleyici ise yoksulluktur. Bunun için banka soyarlar

Yardımcı Fare Rıza, Martı

Rıfkı

ġerafettin‟in aradığı hazza ulaĢmada en büyük yardımcıları FareRıza ve Martı Rıfkı‟dır. ġerafettin‟in mangal keyfi için Ġstanbul‟da rakı ararken diğer yandan banka soygunun da failleri olarak ġerafettin‟e yardım ederler.

3.8.5.3.1. Ġsteyim Ekseni Üzerinde Özne-Nesne KarĢıtlığı

Kedi ġerafettin (Ö1) hazzın (N1) peĢinde iken, Yavru Kedi Taceddin (Ö2) ise ailesinin yani babası ġerafettin‟i (N2) aramaktadır. ġerafettin, (Ö1) iken, Taceddin‟in arayıĢında (N2) konumundadır. Hem Ö1 için, hem de Ö2 için Nesneler, ayrıĢım

Benzer Belgeler