• Sonuç bulunamadı

2.11. İlgili Yayın ve Araştırmalar

2.11.4. Fen ve Teknoloji Dersinde Kullanılan Farklı Öğretim

Akçay, Tüysüz ve Feyzioğlu (2003), bilgisayar destekli fen bilgisi öğretiminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkilerini araştırmışlardır. İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerine mol kavramı ve avagadro sayısı konuları, geleneksel öğretime ek olarak bilgisayar destekli materyaller ile birlikte sunulmuştur. Geleneksel öğretimde öğrencilerin fen bilgisi tutumları değişmezken öğretmen merkezli-bilgisayar destekli ve öğrenci merkezli- bilgisayar tabanlı öğretim yöntemleriyle desteklenen uygulama sonunda öğrencilerin derse yönelik olumlu tutum kazandıkları ve fen dersinde daha başarılı oldukları belirlenmiştir.

Altınok ve Açıkgöz (2006) yaptıkları araştırmada, işbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel öğretim yöntemlerinin öğrencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumları üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmaya ilköğretim okulunun 5. sınıf düzeyinde üç şubede öğrenim gören 112 öğrenci (52 kız, 70 erkek) katılmıştır. Araştırmada öntest ve sontest kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan şubelerden birisinde işbirlikli kavram haritalama, birisinde bireysel kavram haritalama, diğerinde ise geleneksel öğretim yapılmıştır. Araştırmada işbirlikli öğrenme yönteminin Birlikte Öğrenme tekniği uygulanmıştır. Araştırma 5. sınıf Fen Bilgisi müfredatında yer alan Ses ve Işık konularında 35 saat süre ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonunda işbirlikli kavram haritalamanın öğrencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlarını bireysel kavram haritalamaya göre daha olumlu etkilediğini, bireysel kavram haritalama ve geleneksel öğretimin Fen Bilgisi dersine yönelik tutum üzerindeki etkileri arasında önemli farklılıklar olmadığı bulunmuştur.

Özsevgeç (2006), ilköğretim fen ve teknoloji 5. sınıf öğretim programında yer alan Kuvvet ve Hareket ünitesine yönelik 5E modeline göre geliştirilen öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin başarılarına ve tutumlarına olan etkilerinin değerlendirdiği çalışmayı yarı- deneysel yöntem kullanarak gerçekleştirmiştir. Çalışmanın verileri Başarı testi, Fen ve Teknoloji Dersi Tutum Anketi (FETA) ve sınıf içi gözlem yapılarak toplanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 37 öğrenci deney grubu, 34 öğrenci kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışma sonunda yapısalcı öğrenme kuramına göre hazırlanan ve uygulanan materyallerin öğrencilerin başarılarını ve kavramsal öğrenmelerini artırdığı sonuca ulaşılmıştır. Öğrencilerin hazırlanan etkinlikleri uygularken istekli oldukları ve severek yaptıkları tespit edilmiştir. Öğrenciler işbirliği içerisinde grup çalışmalarını gerçekleştirdiği ve akran öğrenmelerinin meydana geldiği görülmüştür. Sınıf içi gözlemlerde öğrencilerin tutumlarının olumlu yönde gözle görülür değişiklik olduğu nitel olarak belirlenmiştir.

Sert (2006) tarafından “Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Fen Bilgisi Dersinde Öğrencilerin Mantıksal Düşünme Becerilerine ve Tutumlarına Etkisi” adlı bir çalışma yapılmıştır. Araştırma, Fen Bilgisi öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin mantıksal düşünme becerilerini ve Fen Bilgisi dersine karşı tutumlarını sınamak üzere yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin deneysel işlem

öncesi, mantıksal düşünme puanları açısından aralarında anlamlı bir farkın olmadığı, diğer yandan Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrenciler ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem sonrası, mantıksal düşünme puanları açısından aralarında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin cinsiyet açısından deneysel işlem sonrası, sontest mantıksal düşünme becerileri puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçların yanı sıra proje tabanlı öğrenme yaklaşımı merkeze alınarak geliştirilen fen eğitiminin, öğrencilerin mantıksal düşünme ve tutumlarının gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir.

Yaman (2008) yaptığı araştırmada, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersindeki akademik başarılarına ve derse karşı olan tutumlarına işbirlikli öğrenme yönteminin Birlikte Öğrenme ve Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri tekniklerinin etkilerini incelemiştir. Araştırma ilköğretim 6. sınıfta öğrenim gören 47 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. 6. sınıflardan 2 şube seçilerek biri deney diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Madde ve Isı konusunda deney grubunda işbirlikli öğrenme yöntemi ile kontrol grubunda öğretmen merkezli öğretim yöntemiyle ders işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak konu başarı testi, Fen ve Teknoloji dersi tutum anketi ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin teknik hakkında görüşlerini almak için öğrenci görüşleri anketi çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonunda deney grubunda uygulanan işbirlikli öğrenme yönteminin kontrol grubunda uygulanan öğretmen merkezli öğretim yöntemine göre akademik başarıyı artırdığı gözlenmiştir. Ancak, grupların Fen ve Teknoloji dersine karşı tutumlarında anlamlı bir fark görülmemiştir.

Emre vd. (2011) Akıllı Tahta kullanımının Fen ve Teknoloji öğretmen adaylarının hücre zarının yapısı konusundaki başarılarına ve bilgi teknolojilerine karşı tutumlarına etkilerini araştırdıkları çalışmalarında öğretmen adaylarının başarıları ve tutumlarında akıllı tahta lehine anlamlı bir farklılık bulamamışlardır.

Zengin, Kırılmazkaya ve Keçeci (2011) tarafından yapılan “Akıllı Tahta Kullanımının İlköğretim Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersindeki Başarı ve Tutuma Etkisi” isimli çalışma, akıllı tahta kullanımının İlköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji dersinde “Isının Yayılması” konusunun öğrenci başarısına olan etkisini ve öğrencilerin akıllı tahtaya karşı olan tutumlarını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda, akıllı tahta kullanılarak öğrenim yapılan Fen ve Teknoloji dersinin, daha zevkli geçtiği, öğrencilerin

daha iyi öğrendikleri ve derse olan katılımlarını arttırdığı, tebeşir yerine akıllı tahtaya yazı yazmanın çok eğlenceli olduğu, ayrıca, akıllı tahtanın tüm özellikleriyle bilinçli bir şekilde kullanıldığı takdirde Fen ve Teknoloji derslerine karşı tutum ve başarıyı olumlu yönde etkileyeceği belirlenmiştir.

Yapılan literatür taraması sonucunda fen ve teknoloji dersinde materyal kullanımının öğrencilerin akademik başarıları, derse yönelik tutumları ve öğrenme stratejilerine yönelik etkilerinin belirlenmesinde önemli olduğu ve Türkiye’de eğitim alanında etkileşimli video destekli öğretim yöntemi ile ilgili yapılan araştırma sayısının oldukça az olduğu hususları dikkate alınarak; bu araştırmada, yapılandırmacı yaklaşımı temel alan etkileşimli video destekli öğretimin öğrencilerin akademik başarısına ve duyuşsal öğrenme ürünlerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.

BÖLÜM III

YÖNTEM

Yapılandırmacı yaklaşımı temel alan etkileşimli video öğretim yönteminin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin iş ve enerji konusu ile ilgili bilişsel ve duyuşsal öğrenmelerine etkisini belirlemeyi amaçlayan çalışmanın bu bölümünde, araştırmanın modeli, çalışma grubu, verilerin toplanmasında kullanılan araçlar ile verilerin toplanması ve çözümlenmesi konuları bulunmaktadır.