• Sonuç bulunamadı

V. Düzey (En Üst Düzey): Öğrenci, farklı iki aksiyomatik sistem arasındaki ilişkileri ve ayrılıkları görebilmekte, soyut çıkarımlar

6. Üçgenlerin benzer olma durumunu açıklar, yorumlar ve örneklendirir.

3.3 Evren ve Örneklem

Araştırmanın evreni, Balıkesir ilindeki ortaöğretim 10. Sınıf öğrencileri, araştırmanın örneklemi ise, 2006-2007 Öğretim Yılı II. döneminde Balıkesir ili bir Anadolu Lisesi’nde Geometri dersini alan 10.sınıf öğrencileridir. Öğrenciler, okul idaresi tarafından 10 FC ve 10 FD olmak üzere iki fen şubesine ayrılmış ve 10FC şubesi otuz, diğeri 10FD otuz öğrenciden oluşmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyete göre dağılımları, Tablo3.12’de verilmiştir.

Tablo 3.12 Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Cinsiyete Göre Dağılımı

Gruplar Cinsiyet Toplam Kız Erkek N % N % N 10FC 10 33 20 67 30 10FD 11 36 19 64 30

İki şubenin denk olup olmadığının belirlenmesi amacı ile aşağıdaki işlemler uygulanmıştır:

a) Uygulama öncesinde her iki şubedeki öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçerlik ve güvenirliğinin sağlandığı kabul edilen OKS-2005 sınavından aldıkları sonuçlar incelenmiştir (OKS, iki sınıfın denkliğini sağlamada bir etken olarak alınmıştır). Her iki şubedeki öğrencilerinin OKS-2005 sonuçlarına göre eşit düzeyde olup olmadıkları t-testi ile belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar Tablo3.13’te verilmiştir.

Tablo 3.13 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin OKS-2005 Puan Ortalamalarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

10FC 30 379.84 7.83

.246

10FD 30 377.56 7.19

Bu sonuçlara göre, iki şubenin OKS-2005 ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.

b) İki grubun denkliğinin araştırılması amacı ile 9.sınıf matematik dersi not ortalamaları incelenerek gruplara göre istatistiksel olarak farkların olup olmadığı t- testi ile belirlenmiş ve elde edilen sonuçlar Tablo3.14’te verilmiştir.

Tablo 3.14 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin 9.Sınıf Matematik Dersi Not Ortalamalarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

10FC 30 3.26 .52

.608

10FD 30 3.33 .47

Bu sonuçlara göre, iki şubenin 9.sınıf Matematik dersi not ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.

c) Araştırmada iki şubenin denkliğinin oluşturulmasında öğrencilerin üçgenler ünitesi ön öğrenmelerini kapsayan, MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun 29.1.1992 tarih ve 14 sayılı öğretim programına göre 10. sınıf geometri dersi üçgenler ünitesi

hedef ve davranışlarını içeren 25 soruluk DBS soruları hazırlanmıştır. 25 soruyu içeren DBS ön öğrenme kavramları Tablo3.15’te verilmiştir. DBS soruları EK-B’de verilmiştir.

Tablo 3.15 DBS Üçgenler Ünitesi Ön Öğrenme Kavramları

 Kapalı düzlemsel şekiller Nokta, doğru, ışın, düzlem

 Sayı doğrusu, doğru parçası, orta nokta

 Doğru parçalarının eşliği

 Bir açıyı ifade etme,

 Bir açının ölçüsü,

 Bir açının açıortayı,açıortayların kesişimi

 Açı türleri (Ters,tümler,bütünler,komşu, komşu tümler ve komşu bütünler açılar.)

 Eş açılar

 Oran ve orantı, benzerlik (benzer şekiller)

DBS sorularının alanda uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda Geometri öğretim programındaki tüm konuları içerdiği saptanmıştır. Üçgenler ünitesi ön öğrenme kavramlarını içeren DBS, Balıkesir ili bir Anadolu Lisesi’nde 2006-2007 Öğretim Yılı’nda öğrenim gören iki fen şubesindeki toplam 60 öğrenciye 60 dakikalık süre verilerek uygulanmıştır. DBS öğrenci cevaplarını değerlendirmek için iki uzman görüşü alınarak rubrik hazırlanmıştır. DBS sorularını değerlendirmeye ilişkin rubrik, Tablo3.16’da verilmiştir.

Tablo 3.16 DBS Sorularını Değerlendirmeye Yönelik Rubrik

Cevap

Kategorisi Değerlendirme Puan

Doğru Şematik ya da cebirsel yaklaşımla soruda istenenilen/lerin

tümünü elde edebilme. 5

Kısmen

Doğru Öğrenci cevabının, soru ile ilgili bilgilerin bir bölümünü içermesi. 3 Yanlış Öğrencinin tamamen yanlış yaklaşımla elde ettiği cevap/ların

olması 0

Tablo3.16’da görüldüğü gibi, rubrik, “doğru”, “yanlış”, “kısmen doğru” ve “cevapsız” olmak üzere dört kategoride gruplandırılmış, her soruya verilen cevap, doğru ise 5 puan, kısmen doğru ise 3 puan, yanlış veya cevapsız ise 0(sıfır) puan verilerek değerlendirilmiştir. Bu sınavdan alınabilecek en düşük puan 0 iken en yüksek puan 125’tir. Ölçeğin hesaplanan Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0.979 bulunmuştur.

Öğrencilerin DBS puanları açısından eşit düzeyde olup olmadığı SPSS 12.0 paket programı ile kullanılarak t-testi ile belirlenmiş ve sonuçlar Tablo3.17’de verilmiştir.

Tablo 3.17 DBS Puan Ortalamalarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N

X

S.S. p

10FC 30 69.40 15.51

.106

10FD 30 76.80 19.20

Tablo3.17’deki sonuçlara göre, p>.05olduğundan, iki şubedeki öğrencilerin DBS ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur.

DBS’deki cevap kâğıtları incelendiğinde, öğrencilerin açı türlerini gösterme ve geometrik kavramları ifade etme, geometrik kavramları sembolle gösterme, sayı doğrusunu kullanma ve düzlemde iki doğrunun birbirine göre durumlarını göstermede güçlükler yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin geometri dersi temel kavramları (doğru parçası, eş ya da benzer olma) sembol kullanarak uygun şekilde kullanamadıkları ya da zorlandıkları, problemi anlamadan çözüm aşamasına geçtikleri, işlem hataları yaptıkları belirlenmiştir. Bu nedenle, her iki grupla yapılan dört saatlik ders yardımı öğrencilerin hata ve eksiklikleri giderilmiştir.

OKS-2005 sonuçları, 9.Sınıf matematik dersi not ortalamaları ve DBS sonuçları incelendiğinde iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığından kura yolu ile 10FC sınıfı deney, 10FD sınıfı kontrol grubu olarak seçilmiştir.

Bununla birlikte, araştırmada deney grubu öğrencileri ilgi alanları göz önüne alınarak değişik özelliklere sahip [79] altışar kişiden oluşan beş işbirlikli öğrenme grubuna ayrılmıştır. Oluşan beş grup, kendilerine Alaturka, Aspirin, Bilim ve Teknik, Piramit ve Seviye isimlerini vermişlerdir. Ancak, veri analizinde kolaylık sağlamak amacı ile deney grubu öğrenci isimleri grup kodları (I,II,III,IV ve V) ile birlikte I-1, I-2, I-3, …, V5, V6 olacak şekilde kodlanmıştır (Örneğin, I-1 kodlu öğrenci, deney grubundaki birinci grubun 1. sırasındaki öğrencidir). Kontrol grubu öğrencileri ise, K-1, K-2, K3,…, K29, K30 olacak şekilde kodlanmıştır.

Araştırmada kullanılan nitel ve nicel veri toplama araçları aşağıda verilmiştir.