• Sonuç bulunamadı

V. Düzey (En Üst Düzey): Öğrenci, farklı iki aksiyomatik sistem arasındaki ilişkileri ve ayrılıkları görebilmekte, soyut çıkarımlar

6. Üçgenlerin benzer olma durumunu açıklar, yorumlar ve örneklendirir.

4.6 Altıncı Alt Probleme ait Bulgular

Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına uygun işbirlikli öğrenme ortamının öğrencilerin çalışma yapraklarından aldıkları puanlarına etkisi nedir?altıncı alt

problem olarak belirlenmiştir. Bu alt problem incelenirken, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çalışma yapraklarından aldıkları ortalama puanlar, çalışma yapraklarına ait öğrenci cevaplarından örnekler ve öğrenci günlükleri dikkate alınmıştır.

Deney grubunda 30 ve kontrol grubunda 30 olmak üzere toplam 60 öğrenciye beş adet çalışma yaprağı uygulanmış, çalışma yapraklarındaki her bir soru, rubrikler yardımı ile değerlendirilerek puanlanmıştır. Buna, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çalışma yapraklarından aldıkları ortalama puanların grafiği Şekil4.11’de verilmiştir.

Şekil 4.11 Deney Grubu Öğrencilerinin Gruplara Göre Çalışma Yaprakları Ortalama Puanlarının Grafiği

Şekil4.11’de verilen grafikte çalışma yapraklarından alınan puanlar incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları görülmektedir. Bunun yanısıra, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çalışma yapraklarından aldıkları ortalama puanların karşılaştırılması amacı ile yapılan t-testi sonuçları ise Tablo4.20’de verilmiştir.

Tablo 4.20 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin Çalışma Yaprakları Ortalama Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

Deney 30 10.69 1.28

,000

Kontrol 30 8.77 1.82

Tablo4.20’deki sonuçlara göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çalışma yapraklarından aldıkları ortalama puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Bu farkın kaynağını ortaya çıkarmak için öğrencilerin her bir çalışma yaprağından elde edilen puanlara göre t-testi sonuçları Tablo4.21, Tablo4.22, Tablo4.23 ve Tablo4.24 ve Tablo4.25’te verilmiştir.

Tablo 4.21 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin ÇY-1 Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

Deney 30 11.13 1.71

.052

Kontrol 30 9.6 2.06

Tablo4.24’teki sonuçlara göre, p>.05 olduğundan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ÇY1’den aldıkları ortalama puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur.

Tablo 4.22 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin ÇY-2 Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

Deney 30 9.93 2.13

.203

Kontrol 30 9.16 2.46

Tablo4.22’daki sonuçlara göre, p>.05 olduğundan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ÇY2’den aldıkları ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Ancak, deney grubu öğrencilerinin ÇY3 ortalama puanı

) .

(XD 993 , kontrol grubu öğrencilerinin ortalama puanından (XK 9.16)daha yüksektir.

Tablo 4.23 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin ÇY-3 Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

Deney 30 13.06 1.94

.000

Kontrol 30 8.43 2.16

Tablo4.23’teki sonuçlara göre, p<.05 olduğundan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ÇY3’den aldıkları ortalama puanları arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. Bu farkın kaynağının araştırılması amacı ile öğrencilerin çalışma yapraklarını değerlendirme rubriğindeki her bir kriterden aldıkları puanlar t-testi ile karşılaştırılmış ve sonuçlar EK-K’de verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin verileri anlama, strateji belirleme, stratejiyi uygulama ve çözümü değerlendirme aşamalarında

istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı farklılıklar vardır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerin ÇY3’e ait cevap örnekleri de bu bulguyu desteklemektedir. Bu nedenle, deney grubu öğrencisinin ÇY3’ün ikinci sorusuna ait cevap örneği Şekil4.12’de ve kontrol grubu öğrencisinin ÇY3’ün ikinci sorusuna ait cevap örneği Şekil4.13’te verilmiştir.

Şekil 4.12 Deney Grubu Öğrencisi(III-1)nin ÇY3’ün İkinci Sorusuna Ait Cevap Örneği

Şekil 4.13 Kontrol Grubu Öğrenci(K-8)’nin ÇY3’ün İkinci Sorusuna Ait Cevap Örneği

Şekil4.12’de cevabı görülen deney grubu öğrencisi, iki üçgenin benzer olduğunu şekil çizme ve bağıntı bulma stratejilerini kullanarak, benzerlik oranlarını açıklamış ve çözümü değerlendirme aşamasında ise farklı durumlarda hangi sonuçların ortaya çıkacağını sorgulamıştır. Şekil4.13’te cevabı görülen kontrol grubu öğrencisi ise, sadece iki üçgenin benzer olduğu sonucuna ulaşmış ancak çözümü değerlendirme aşamasına geçememiştir.

Tablo 4.24 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin ÇY-4 Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. p

Deney 30 9.33 1.91

.256

Kontrol 30 8.57 2.19

Tablo4.24’teki sonuçlara göre, p>.05 olduğundan deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ÇY4’ten aldıkları ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Ancak, deney grubunun ÇY4’e ait ortalama puanı(XD 9.33), kontrol grubunun ortalama puanından(XK 8.57)daha yüksektir.

Tablo 4.25 Deney ve Kontrol Grubu Öğrencilerinin ÇY-5 Puanlarına Göre Yapılan t-testi Sonuçları

Gruplar N X S.S. P

Deney 30 10.00 2.28

.250

Kontrol 30 8.77 2.82

Tablo4.25’teki sonuçlara göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ÇY5’ten aldıkları ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Ancak, deney grubunun ÇY5 ortalama puanı(XD 10.00), kontrol grubunun ortalama puanından(XK 8.77)daha yüksektir.

Sonuç olarak, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çalışma yapraklarından aldıkları ortalama puanlar arasında deney grubu lehine fark olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin ÇY1, ÇY2, ÇY4 ve ÇY5’ten aldıkları puanlar arasında deney ve kontrol

gruplarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ancak, her bir çalışma yaprağından alınan puanlar incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı oldukları saptanmıştır. Bununla birlikte, ÇY-3’den alınan puanlar arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda, deney grubu öğrencilerinin benzer üçgenler ile ilgili bağıntılara ulaşmada kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olduklarını saptanmıştır. Bununla birlikte, ÇY-3’ü değerlendirme rubriği kriterlerinden elde edilen puanlar incelendiğinde deney grubu öğrencilerinin problem çözmede verileri anlama, strateji belirleme, stratejiyi uygulama ve çözümü değerlendirmede kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları saptanmıştır.