• Sonuç bulunamadı

Eve DönüĢ

Belgede Bizde Böbrek Kanseri var (sayfa 36-39)

Eğer açık bir cerrahi işlem olduysanız, ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta – ya da daha kısa bir sürede - cerrahi zımba veya dikişler kesiden alınacaktır. Bu dikiş alma işlemi acı vermez. Kesi, hafifçe sargılı olacaktır. Hastaneden tahliye edilirsiniz ve evinize iyileşmek için gönderilirsiniz. Hala ağrılarınızdan kurtulmak için ağrı kesici ve gece uyumanıza yardımcı olmak için ise reçeteli uyku ilaçlarınızı alıyor olacaksınız. Hala tek başınıza yatağa girip çıkmakta zorluk çekeceksiniz, çünkü sırt kaslarınız hala iyileşiyor. Oturmanıza, ve ayağa kalkmanıza yardımcı olacak özellikle kuvvetli kolları olan yumuşak bir sofada oturmayı ve hatta uyumayı rahat bulabilirsiniz.

Her gün biraz yürüyüş egzersizi yapmak iyi bir fikirdir. Herhangi bir şekilde fiziksel olarak çalışmanız veya fazla ağırlık kaldırmanız mümkün olmayacaktır. Bu süreden dinlenerek faydalanın. Iyileşme sürecini hızlandırmak için yapabileceğiniz pek fazla birşey yoktur, bu yüzden kendinizi yormayın. Bir uyarı - gerçek bir kahkaha zarar verebilir, bu yüzden aşırı mizah ve komik filmlerde dikkatli olun.

Hapşırma ve öksürme de acı verici olabilir.

Kesiyi bandajlamak için kullanılan pansumanın türüne bağlı olarak, duĢ almanız mümkün olabilir. Eğer duĢ almak mümkün değilse, düzenli bir Ģekilde sünger banyosu yapın. Kendinize iyi bakmaya çalıĢın. Bu, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Doktorunuz muhtemelen, eve gittikten yaklaĢık iki hafta sonra onu ofisinde ziyaret etmenizi isteyecektir. Bu ziyaretin amacı, kesinin iyileĢmesini kontrol etmek, komplikasyonların olup olmadığını takip etmek, kan ve idrar testleri yapmak ve ameliyattan sonraki sağlığınızı kontrol etmektir. Ayrıca,

doktorunuzun patoloji raporunun nihai sonuçlarını sizinle paylaĢmasının ve onkolojik bakım takibini sizinle tartıĢmasının zamanıdır. Herhangi bir sorun yaĢıyor yada bir Ģeyin doğru gitmediğini hissediyorsanız, bu endiĢelerinizi mutlaka doktorunuzla paylaĢın.

YaklaĢık üç hafta sonra, kendinizi iyi hissediyorsanız, doktorunuzun izni ile iĢinize dönebilirsiniz. Ama yine de herĢeyi ağırdan almanız gerekir.

Kaslarınızın iyileĢmesi ve gücünüzü yeniden kazanmanız tam üç ay sürer.

Ameliyatınızdan yaklaĢık iki ay sonra, daha fazla egzersiz yapmaya baĢlayabilirsiniz. Etkili bir Ģekilde farklı kasları çalıĢtıran ama rahat ettiğiniz bir egzersiz seviyesi oluĢturun. Egzersiz, kas tonunuzu ve enerji düzeyinizi geri getirmeye yardımcı olacaktır.

Yukarıda açıklanan düzelme süreci, açık radikal nefrektomiye özgüdür.

Yeni laparoskopik prosedürler ile, düzelme süreci daha kısa olabilir.

Örneğin bir çalıĢmada, hastalar açık cerrahiye kıyasla laparoskopik cerrahide, normal, çok yorucu olmayan aktivitelere dönüĢte %64 oranında daha hızlı dönüĢ yaĢadılar.18 Cerrahi sonrası egzersize baĢlamadan önce doktorunuza danıĢmanız her zaman iyi bir fikirdir. Doktorunuzun diğer doktorlardan farklı bir prosedürü olabilir ve bu ameliyatınızın kapsamına bağlı olabilir.

Prognoz (Hastalığın seyri)

Ameliyatı takip eden ilk günler ya da haftalar boyunca, doktorunuz sizinle patoloji raporu ile ilgili tüm ayrıntıları ele alacaktır. Prognozunu

etkileyecekleri için, bu bilgiler tümörün tipini, tümörün lenf düğümlerine veya diğer komĢu organlara yayılıp yayılmadığını ve sizin açınızdan bilinmesi önemli olan diğer durumların detaylarını içerebilir. Tümörünüzün türü (histoloji), evresi ve derecesi de dahil olmak üzere, rapor ile ilgili soruları sormakta kendinizi rahat hissetmelisiniz.

evreyle tanımlandığı Ģekilde, özellikle tümörün ne kadar yayılmıĢ olduğu gibi belirli faktörlerin bir kombinasyonuna bağlıdır.

Tüm hastaların yaklaĢık yarısında lokalize hastalık (Evre I veya II) vardır ve uzun vadeli hayatta kalmak için mükemmel bir seyre sahiptirler.

Tümörünüzün TNM evresinin yanı sıra, hayatta kalma, derece seviyesine göre de etkilenir. Derece seviyesi, kanser hücrelerinin normal böbrek hücrelerine ne kadar yakından benzediğini gösterir. Tümör derecesi, patolojik mikroskopik değerlendirme tarafından muhakeme edildiği gibi, kanser hücresinin çekirdeğinin büyüklüğü ve yoğunluğu ile tanımlanır.

Renal hücreli kanserler, 1 ile 4 arasındaki bir ölçekte derecelendirilir.

Böbrek kanserinin evrelendirilmesi ve derecelendirilmesi hakkında daha fazla bilgi, bu kitabın 2. Bölümünde bulunabilir.

1. Derece hücreler, normal hücrelere en çok benzeyenlerdir. Bunlar

genellikle yavaĢ büyür ve 1. Derece hücreleri olan hastalar genellikle iyi bir prognoza sahiptir. Diğer ekstrem 4. Derece hücreler ise normal hücrelerden çok farklıdır. Onlar daha invazivdir ve metastaz olasılığı daha yüksektir.

Tümör yayılması arttıkça, lenf nodu tutulumu ve kötü huylu hücrelerin vücudun diğer bölgelerine taĢınması olasılığı artacaktır.

Sağkalım üzerine istatistiksel bir araĢtırma olmasına rağmen, ortalama hayatta kalma özetlerini kendi durumunuza karĢı genelleĢtirmemeye dikkat edin. Hayatta kalma istatistikleri çalıĢmadan çalıĢmaya değiĢir. Sağkalım çalıĢmalarının birçoğu, küçük örnekleri kullanmıĢ olduğu için, büyük hasta popülasyonları için geçerli olmayabilir. Ayrıca, hiçbir böbrek kanseri vakası sıradan değildir. Her vaka tektir. Bu gerçekler, siz hastaya, ne kadar çok vurgulansa o kadar azdır.

Uzun vadeli hayatta kalma olasılığınız, aynı zamanda yaĢ ve fiziksel durum, nefrektomi sonrası ne çeĢit bir takip ve tedavi izlediğiniz ve bir dizi diğer tümör ile iliĢkili faktörlere bağlıdır. Sağkalım seyrini doktorunuz ile

konuĢmanız gerekir çünkü o, sizin vakanızın tekil karakteristik özelliklerine en aĢina olan kiĢidir. Ama doktorunuz size kesin bir cevap vermek için isteksiz ise ĢaĢırmayın. Doktorunuz, hayatta kalımı etkileyebilecek pek çok değiĢken olduğunun farkındadır ve kesin bir yanıt olmadığını bilir.

Ayrıca bu son düĢünceyi aklınızda tutmalısınız: hastalıklı yada hastalıksız ne kadar uzun süre hayatta kalırsanız, yeni ve daha etkili tedavi alma Ģansınız daha yüksek olur. Geçtiğimiz yirmi yıl içinde önemli ilerlemeler kaydedilmiĢtir ve Ģu anda çok heyecan verici araĢtırmalar yapılıyor.

Hayatta kalmaya devam ettiğiniz sürece, bu klinik araĢtırmalardan daha fazla fayda alabilirsiniz.

Belgede Bizde Böbrek Kanseri var (sayfa 36-39)

Benzer Belgeler