• Sonuç bulunamadı

2.5. KADIN-ERKEK KONUŞMA FARKLILIKLARI VE KADININ

3.1.2. Eski-Yeni Analizi Sonuçlarının Yorumlanması 121

Sen ve siz zamirlerinin kullanımı ters yönde bir gelişme göstermiştir. Eski dönemde daha fazla siz zamiri ve 2. çoğul şahıs çekimi kullanımı varken yeni dönemde daha fazla sen kullanımının olması toplumsal bir değişimin göstergesidir. Eski dönemde insan ilişkilerinde belli bir seviyenin ve saygının göstergesi olarak siz zamiri daha fazla kullanılırken, yeni dönemde sen zamirinin daha fazla kullanılması ilişkilerin daha hızlı kurulduğunun, aynı zamanda ilişkilerdeki seviyelerin korunamadığının bir göstergesidir.

Eski dönemde olumsuzluk içeren ifadelerin daha fazla kullanılması yeni dönemde pozitif yönde bir gelişme göstermiştir. Bu durum kadının sahip olduğu olumsuz algıdan kurtulup yeni dönemde daha fazla değere sahip olduğunun ve kabul gördüğünün bir göstergesidir. Her anlamda olumsuzluklar zayıflık anlamı içerdiğinden kadının dilinde eski dönemde daha fazla yer almış, sosyal hayatta statüsünün değişmesiyle kullanım oranı da değişim göstermiştir. Bu değişim kadının artık daha güçlü bir konumda olduğunu ortaya koymaktadır.

Gereklilik kipinin yeni dönemde daha fazla kullanılması değişen dünya düzeninde kadınlara daha fazla sorumluluk yüklendiğini göstermektedir. Bu gereklilik kadınların kendini var etme çabasıyla daha fazla şey yapmaya ihtiyaç duyması, kendine hedefler koyması şeklinde de düşünülmelidir. Kadının konumunun değişmesi birtakım beklentileri beraberinde getirmektedir. Bu beklentiler hem bireysel hem de toplumsal olabilmektedir.

İstek ve şart anlamı taşıyan ifadelerin geçmiş zaman çekimini yeni dönemde kullanılması kadınların kendilerini daha iyi ifade edebildiklerini göstermektedir.

122

Kadınların benliklerini ön plana çıkararak istediklerini cesurca dile getirmesi ve birtakım şartları öne sürebilmesi kendine güvendiğinin ve toplumsal statüsünün yükseldiğinin bir göstergesidir. Diğer taraftan kadınlardan beklentilerin arttığı ve kadınların daha fazla baskı altında olduğu şeklinde de yorumlanabilir. Çünkü modernleşme beraberinde bireyden birtakım beklentileri de getirmiştir.

Edat kullanımı, konuşmacının durumu hakkında ne kadar güçlü duygular hissettiğiyle paralellik göstermektedir. Eski dönemde daha fazla kullanılması kadınların ilişkilerde sahip olduğu hassasiyetin ve konu ile olan bağının daha kuvvetli olduğunun bir göstergesidir. Eski dönemde daha fazla kullanıldığı yönündeki trend kadınların eski dönemde ilişkilere daha fazla bağlı olup yakınlık duygusuyla hareket ettiklerinin bir göstergesidir.

İnsan ile ilgili kelimelerin eski dönemde daha fazla kullanılması bireyin daha fazla odak noktası olduğunu, daha fazla önemsendiğini, bireye daha fazla değer verildiğini göstermektedir. Yeni dönemde toplumsal koşulların değişmesi bireyin sahip olduğu ilgi ve değeri düşürmüştür. Aynı zamanda bireysellik daha fazla ön plana çıkmaktadır. Kadınların ilişkilere daha fazla değer verdiği gerçeği değişim göstermiştir.

Öfke ifadesinin yeni dönemde belirgin farkla kadın tarafından kullanılması, kadınların artık bu noktada kendilerini daha rahat dışa vurabildiğini ve hanım hanımcık kalıbından çıktığını göstermektedir. Erkeğin öfke duygusunu rahatça yansıtması erkeğe toplumsal olarak verilen bir ayrıcalık konumundan çıkarak kadının da sahip olduğu bir ifade gücüne dönüşmüştür. İki cins arsında bir ayrım olmaktan çıkmış, hatta kadının dilinde daha fazla yer alarak dengeleri tamamen sarsmıştır.

Eski dönemde kadınların daha fazla üzüntü dile getirmesi yeni dönemde olumlu yönde değişim göstermiştir. Bu durum kadının daha hassas ve zayıf olduğu görüşünden sıyrıldığını göstermektedir. Kadının zayıflık olarak görülen bir davranıştan uzaklaşarak daha güçlü bir karakter olarak yer aldığının açık bir ifadesi olmaktadır.

123

Dışta bırakan sözcüklerin eski dönemde daha fazla kullanıldığı yönünde bir trend olması kadının sosyal ortamda fazla yer almadığını göstermektedir. Yeni dönemde bu durumun değişmeye başlaması kadının toplumsal konumunun yükseldiğini, kabul gördüğünü, kendine bir yer edindiğini hızlı bir değişimle doğru orantılı olarak vurgulamaktadır.

Duyma ile ilgili yeni dönemde bir trend olması dışsal uyarıcıların artık daha fazla olduğununun ve kadının özel alandan sıyrılıp dış dünyayı daha fazla algılamaya başladığının bir göstergesidir. Kadın sosyal alanda daha aktif olarak yer almaya başlamıştır.

Cinsellik konusu her zaman bir tabu olmuştur. Yeni dönemde kadınların kendilerine daha dönük olduğu ve cinselliğini daha rahat ifade ettiği, kendi bedenine ilişkin toplumsal baskı kalıplarını kırmaya çalıştığı açıkça görülmektedir.

Yer değişimi belirten sözcükler hareketin göstergesidir. Yeni dönemde daha fazla kullanılması kadınların hareket alanının daha fazla genişlediğini, daha aktif olduklarını göstermektedir. Kadının özel alandan çıkarak çalışma hayatında ve sosyal hayatta daha fazla yer aldığı gerçeği vurgulanmaktadır.

Zaman ifadesinin eski dönemde daha fazla olması hayatın belli zaman dilimleri içerisinde planlı olduğunu göstermektedir. Yeni dönemde ise zaman ifadelerinin daha az kullanılması geçmişe takılmayıp aynı zamanda gelecek odaklı da olmadan anı yaşamanın bir göstergesi olduğu gibi zamanın planlanmadan geçirildiğini de düşündürmektedir.

Başarı ifadesinin yeni dönemde artması kadınların iş hayatında, eğitimde ve daha pek çok alanda aktif olarak bir kazanım elde ettiğinin göstergesidir. Başarmak kadının gücünü de ortaya koymaktadır. Toplumsal olarak kadın aklının beğenilmediği, çalışmanın ve başarmanın erkeğin meziyeti olduğu yönündeki görüş yıkılarak kadının başarısı ortaya çıkarılmıştır.

Ölüm ifadesinin yeni dönemde daha fazla kullanılması yönündeki trend kayıpların, intihar eğiliminin, metafizk konulara ilginin artmasıyla ilişkilendirilebilir. Ölüm duygusu hem korkuyu hem de yaşanılan sıkıntılardan kurtulmak için bir kaçışı

124

ifade etmektedir. Bireyselliğin artmasıyla bireyin yalnızlığının artması da paralellik göstermiştir.

Toplam sen kullanımının yeni dönemde daha fazla kullanıldığı yönündeki trend yeni dönemde samimiyetin, aynı zamanda da bireylere birtakım yüklemelerin yapıldığının bir göstergesidir.

Toplamda biz kullanımının eski dönemde daha fazla olması yönündeki trend eski dönemde soysal ilişkilerin daha kuvvetli olduğunu, yeni dönemde ise bireyselliğin daha fazla ön planda olduğunu göstermektedir.

Toplamda siz kullanımın eski dönemde daha fazla olması ifadelerin daha kibar, daha seviyeli, daha saygılı bir konumdan yeni dönemde olumsuz yönde gidişatın göstergesidir.