• Sonuç bulunamadı

Eskişehir’deki taşıma firmalarının araç ve ekipman kapasitesini yeterli buluyor musunuz?

İmalat dışı işletmeler “Eskişehir’deki taşıma firmalarının araç ve ekipman kapasitesini yeterli buluyor musunuz? sorusuna %29 oranında evet, %40 oranında ise hayır cevabı verilmiştir,

%31’i cevapsız bırakmıştır. (Tablo 6.40) Bu sorudan elde edilen bulgulara göre, yanıtlayıcıların çoğunluğu, taşıma firmalarının araç ve ekipman kapasitesini yeterli bulmamaktadır.

Tablo 6.40.

Eskişehir’deki taşıma firmalarının araç ve ekipman kapasitesini yeterli buluyor musunuz?

Frekans Yüzde

Evet 45 29,0

Hayır 62 40,0

Cevapsız 48 31,0

Toplam 155 100

Sizce Eskişehir’deki taşımacılık maliyetleri, başka bölgelere göre pahalı mı?

İmalat dışı işletmeler “Eskişehir’deki taşımacılık maliyetleri, başka bölgelere göre pahalı mı?”

sorusuna %24,5 oranında evet, %38,7 oranında ise hayır cevabı verilmiştir, %36,8’i cevapsız

101 bırakmıştır. (Tablo 41) Bu sorudan elde edilen bulgulara göre, yanıtlayıcıların çoğunluğu, taşımacılık maliyetlerini pahalı bulmamakla birlikte, hemen hemen aynı oranda yanıtlayıcıda soruyu cevapsız bırakmıştır.

Tablo 6.41.

Sizce Eskişehir’deki taşımacılık maliyetleri, başka bölgelere göre pahalı mı?

Ticari faaliyetlerinizi Eskişehir çevresinde sürdürmeniz, size lojistik açıdan avantaj sağlıyor mu?

İmalat dışı işletmeler “Ticari faaliyetlerinizi Eskişehir çevresinde sürdürmeniz, size lojistik açıdan avantaj sağlıyor mu?” sorusuna %41,3 oranında evet, %18,1 oranında ise hayır cevabı verilmiştir, %40,6’sı cevapsız bırakmıştır. (Tablo 6.42) Bu sorudan elde edilen bulgulara göre, yanıtlayıcıların büyük bir çoğunluğu, ticari faaliyetlerinizi Eskişehir çevresinde sürdürmelerinin lojistik açıdan avantaj sağladığını düşünürken, hemen hemen aynı oranda yanıtlayıcı soruyu cevapsız bırakmıştır.

Tablo 6.42.

Ticari faaliyetlerinizi Eskişehir çevresinde sürdürmeniz, size lojistik açıdan avantaj sağlıyor mu?

Frekans Yüzde

Evet 64 41,3

Hayır 28 18,1

Cevapsız 63 40,6

Toplam 155 100

Eskişehir’in lojistik üs olması için teşvik çıkarılmasına gerek var mı?

İmalat dışı işletmeler “Eskişehir’in lojistik üs olması için teşvik çıkarılmasına gerek var mı?”

sorusuna %89 oranında evet, %7,1 oranında ise hayır cevabı verilmiştir, %3,9’u cevapsız bırakmıştır. (Tablo 6.43) Bu sorudan elde edilen bulgulara göre, yanıtlayıcıların büyük bir çoğunluğu, lojistik üs olması için teşvik çıkarılması konusunda hemfikirdir.

Tablo 6.43.

Eskişehir’in lojistik üs olması için teşvik çıkarılmasına gerek var mı?

102 Eskişehir’e lojistik üs olması için vergi avantajı sağlanmalı mı?

İmalat dışı işletmeler “Eskişehir’e lojistik üs olması için vergi avantajı sağlanmalı mı?”

sorusuna %89,7 oranında evet, %3,2 oranında ise hayır cevabı verilmiştir, %7,1’i cevapsız bırakmıştır. (Tablo 6.44) Bu sorudan elde edilen bulgulara göre, yanıtlayıcıların büyük bir çoğunluğu, lojistik üs olunabilmesi için vergi avantajı sağlanmalı konusunda hemfikirdir.

Tablo 6.44.

Eskişehir’e lojistik üs olması için vergi avantajı sağlanmalı mı?

Eskişehir'in lojistik üs olmasını destekleyici unsurlar nelerdir?

İmalat-dışı işletmelere yöneltilen bir diğer soru; “Eskişehir'in lojistik üs olmasını destekleyici unsurlar nelerdir?” şeklinde olup yanıtlayıcılardan birden fazla şık işaretleyebilecekleri istenmiştir. Bu soru sonucunda elde edilen bulgular; “coğrafi konum” seçeneğini

%68,4’işaretlerken cevapsız bırakanların oranı %31,6’dır. “Ticari hareketlilik” seçeneğini işaretleyenlerin oranı %61,9 olup cevapsız bırakanlarda %38,1’dir. “Büyük şehirlere yakınlığı” seçeneğini yanıtlayıcıların %48,4’ü işaretlerken %51,6’sı boş bırakmıştır.

“Taşımacılık türlerine yakınlığı” seçeneği için elde edilen sonu, %29,7’si tarafından işaretlenmiş olup, %70,3’ü tarafından boş bırakılmıştır. Bir diğer seçenek olan “potansiyel kalifiye işgücü” seçeneği yanıtlayıcıların %29,7’si tarafından işaretlenirken %70,3’ü tarafından boş bırakılmıştır. “Gelişmeye açık olması” seçeneği çoğunluk tarafından işaretlenip oranı %61,9’u bulunmuştur, cevapsız bırakanların oranı %38,1’dir. “Araç kapasitesi”

seçeneği %10,3’ü tarafından işaretlenerek %897’si tarafından boş bırakılmıştır. (Tablo 6.45) Tablo 6.45.

Eskişehir'in lojistik üs olmasını destekleyici unsurlar nelerdir?

Frekans Yüzde

Coğrafi konum 106 68,4

Ticari hareketlilik 96 61,9

Büyük şehirlere yakınlığı 75 48,4

Taşımacılık türlerine yakınlığı 46 29,7

Potansiyel kalifiye işgücü 46 29,7

Gelişmeye açık olması 96 61,9

Araç Kapasitesi 16 10,3

Diğer

103 Grafik 6.13

Eskişehir'in lojistik üs olmasını gerekli koşullar nelerdir?

İmalat dışı işletmelerce Eskişehir'in lojistik üs olması için gerekli koşul olarak %23,51 oranında otoyol ulaşımının gerekliliği, %22,32 siyasi destek ve hava ulaşımı olması gerekliliği görüşü bildirilmiştir (Tablo 6.46.).

Tablo 6.46.

Eskişehir'in lojistik üs olmasını gerekli koşullar nelerdir?

Frekans Yüzde

Siyasi destek 75 22,32

Hava ulaşımı 75 22,32

Demiryollarının Gemlik limanına bağlanması 35 10,42

Otoyol ulaşımı 79 23,51

Lojistik merkezin hizmet kapsamının genişletilmesi 35 10,42

Taşımacılık türlerinin birbirine bağlanması 36 10,71

Diğer 1 0,30

Eskişehir’de, lojistik faaliyetlerde çalışan elemanlar için dinlenme ya da bekleme sürelerinde yararlanabilecekleri lokanta /kafeterya gibi sosyal alanlar bulunmakta mı?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “Eskişehir’de, lojistik faaliyetlerde çalışan elemanlar için dinlenme ya da bekleme sürelerinde yararlanabilecekleri lokanta/kafeterya gibi sosyal alanlar bulunmakta mı?

sorusuna verilen yanıtların %42,6’sı evet, %36,1’i hayır ve %21,3’lük kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.47) Elde edilen bulgular göre, lokanta /kafeterya gibi sosyal alanlara yönelik olarak genel bir sorunun olmadığı sonucuna ulaşılabilmektedir.

104 Tablo 6.47.

Eskişehir’de, lojistik faaliyetlerde çalışan elemanlar için dinlenme ya da bekleme sürelerinde yararlanabilecekleri lokanta /kafeterya gibi sosyal alanlar bulunmakta mı?

Eskişehir’de, lojistik süreçte kullanılan, park/yükleme/boşaltma alanlarında sorun yaşadınız mı?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Eskişehir’de, lojistik süreçte kullanılan, park/yükleme/boşaltma alanlarında sorun yaşadınız mı? sorusuna verilen yanıtların %31’i evet, %44,5’i hayır ve %24,5’lik kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.48) Elde edilen bulgular göre, park/yükleme/boşaltma alanlarına yönelik olarak genel bir sorunun olduğu sonucuna ulaşılabilmektedir.

Tablo 6.48.

Eskişehir’de, lojistik süreçte kullanılan, park/yükleme/boşaltma alanlarında sorun yaşadınız mı?

Eskişehir’de, lojistik destek sürecinin kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi için Yakıt/Bakım istasyonları gibi yerlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Eskişehir’de, lojistik destek sürecinin kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi için Yakıt/Bakım istasyonları gibi yerlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? sorusuna verilen yanıtların %43,2’si evet, %31,6’sı hayır ve %25,2’lik kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.49) Elde edilen bulgular sonucunda bu soruya verilen yanıtın olumlu olduğu sonucuna ulaşılabilmektedir.

Tablo 6.49.

Eskişehir’de, lojistik destek sürecinin kesintisiz bir şekilde yapılabilmesi için Yakıt/Bakım istasyonları gibi yerlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Frekans Yüzde

Evet 67 43,2

Hayır 49 31,6

Cevapsız 39 25,2

Toplam 155 100

105 Eskişehir’de, ulusal ya da uluslararası dağıtımında yararlandığınız alanlar yeterli mi?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Eskişehir’de, ulusal ya da uluslararası dağıtımında yararlandığınız alanlar yeterli mi? sorusuna verilen yanıtların %17,4’ü evet, %35,5’i hayır ve %47,1’lik kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.50) Elde edilen bulgulara göre; sektör işletmelerinin birçoğu tarafından Eskişehir’de, ulusal ya da uluslararası dağıtımında yararlanılan alanların yetersiz olduğu görüşünün yaygın olduğu sonucuna ulaşılabilir. Ancak soruyu cevapsız bırakan işletme sayısının hayli yüksek olması, işletmelerin faaliyetleri kapsamında ulusal ya da uluslararası alanlara yönelik herhangi bir ihtiyacının olmamasından kaynaklanıyor olabilir.

Tablo 6.50.

Eskişehir’de, ulusal ya da uluslararası dağıtımında yararlandığınız alanlar yeterli mi?

Eskişehir’de, Antrepo yeterli mi?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Eskişehir’de, Antrepo yeterli mi? sorusuna verilen yanıtların %14,2’si evet,

%47,1’i hayır ve %38,7’lik kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.51.) Elde edilen bulgulara göre; sektör işletmelerinin birçoğu tarafından Eskişehir’de, antrepo yetersiz olduğu görüşünün yaygın olduğu sonucuna ulaşılabilir. Ancak soruyu cevapsız bırakan işletme sayısının hayli yüksek olması, işletmelerce antrepoya yönelik herhangi bir ihtiyacın olmamasından kaynaklanıyor olabilir.

Tablo 6.51.

Eskişehir’de, Antrepo yeterli mi? Frekans Yüzde

Evet 22 14,2

Hayır 73 47,1

Cevapsız 60 38,7

Toplam 155 100

Faaliyetlerinizde lojistik alanında üniversite düzeyinde eğitim almış personeli istihdam etmek ister misiniz?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Faaliyetlerinizde lojistik alanında üniversite düzeyinde eğitim almış personeli istihdam etmek ister misiniz? sorusuna verilen yanıtların %12,9’u evet, %19,4’ü hayır ve

106

%67,7’lik kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.52) Elde edilen bulgulara göre; sektör işletmelerinin birçoğu tarafından soru cevapsız bırakılmıştır. Bu bulgu; programın işletmeciler tarafından yeterince tanınmamasından kaynaklandığı sonucuna ulaştırabilir.

Tablo 6.52.

Faaliyetlerinizde lojistik alanında üniversite düzeyinde eğitim almış personeli istihdam etmek ister misiniz?

Frekans Yüzde

Evet 20 12,9

Hayır 30 19,4

Cevapsız 105 67,7

Toplam 155 100

Anadolu Üniversitesinde “Lojistik Programının” olduğunu biliyor musunuz?

İmalat dışı işletmelerin oluşturduğu sektöre ilişkin yapılan anket çalışmasında, işletmelere yöneltilen “.Anadolu Üniversitesinde “Lojistik Programının” olduğunu biliyor musunuz?”

sorusuna verilen yanıtların %28,4’ü evet, %69’u hayır ve %2,6’lık kısmı da cevapsız kalmıştır. (Tablo 6.53) Elde edilen bulgulara göre; sektör işletmelerinin birçoğu tarafından lojistik programının tanınmadığı sonucuna ulaşılabilir.

Tablo 6.53.

Anadolu Üniversitesinde “Lojistik Programının”

olduğunu biliyor musunuz?