• Sonuç bulunamadı

Enflasyonun Ekonomik Büyüme Üzerinde Negatif Etkilerinin

4.1. Literatür Taraması

4.1.2. Enflasyonun Ekonomik Büyüme Üzerinde Negatif Etkilerinin

Kirmanoğlu (2001), 1964 ile 2000 yılları arasındaki veriler ile kısıtsız VAR modelini kullandığı çalıĢmasında, enflasyonun gerek ekonomik büyümeyi gerekse de özel sektör yatırımlarını ters yönde etkilediğini tespit etmiĢtir.

Karaca (2003), çalıĢmada kullanılan veriler 1987: 1-2002: 4 dönemine ait, üçer aylık 1987 yılı sabit fiyatlarıyla GSYĠH ve 1987= 100 bazlı TÜFE serilerini kapsamaktadır. Granger nedensellik testi ve en küçük kareler yönteminin kullanıldığı çalıĢmada, enflasyondan ekonomik büyümeye tek yönlü bir nedensellik iliĢkisi olduğunu ve enflasyonda meydana gelen her 1 puanlık artıĢın büyüme oranını 0,37 puan düĢürdüğü belirlenmiĢtir.

Berber ve Artan (2004), çalıĢma kapsamında veriler üçer aylık olup 1987: 1 2003: 2 dönemini kapsamaktadır. 1987 yılı sabit fiyatlarıyla GSYĠH, TEFE ve TÜFE serileri kullanılarak Granger nedensellik testi ve en küçük kareler yöntemi ile test edilmiĢ. Granger nedensellik analizi sonucunda, enflasyondan ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik iliĢkisinin olduğu ve enflasyon oranındaki %10‟luk bir artıĢın ekonomik büyümeyi %1,9 oranında düĢürdüğü tespit etmiĢlerdir.

Terzi ve Oltulular (2004), 1923-2003 dönemi verileri kullanılarak enflasyon ve sektörel (hizmet, tarım ve sanayi) büyüme arasındaki iliĢkiler birim kök ve

nedensellik analizleri ile incelemiĢlerdir ve ekonometrik analizlerden üç önemli sonuç elde etmiĢlerdir. Bu sonuçlara göre; (1) Nedensellik iliĢkisi enflasyondan sektörel büyümeye doğru olup, enflasyon oranı tarım sanayi sektörlerindeki büyüme oranlarını negatif etkilemektedir; (2) Bulgular sadece hizmet sektöründen enflasyona doğru çift yönlü bir nedenselliğin olduğunu ve enflasyondan hizmet sektörüne doğru negatif olan nedenselliğin aksine hizmet sektöründen enflasyona doğru olan nedenselliğin yönünün pozitif olduğunu göstermektedir; (3) Yüksek oranlı enflasyonun Türkiye ekonomisinde büyümenin önünde önemli bir engel oluĢturmaktadır.

Artan (2006), bu çalıĢma 1987: 1-2003: 3 dönemine ait, enflasyon, enflasyon belirsizliği ve ekonomik büyüme arasındaki iliĢkiyi tespit etmiĢ. Yapılan analiz sonucunda, ekonomik büyüme üzerinde enflasyon belirsizliğinin negatif etkilerinin, enflasyona göre daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir. Buna göre, enflasyon oranındaki %1‟lik bir artıĢ büyümeyi %0,56 oranında bir azaltmaya neden olurken, enflasyon belirsizliğindeki %1‟lik bir artıĢ büyümeyi %3,95 oranında bir azalmaya neden olduğu saptanmıĢtır.

Kaya ve Yılmaz (2006), Türkiye‟deki yedi bölgenin,1983-2001 yıllarına ait verilerini, panel birim kök, eĢbütünleĢme ve nedensellik testlerine göre analiz etmiĢlerdir. Sonuç olarak, Marmara bölgesi dıĢındaki bölgelerde enflasyonun ekonomik büyümeyi negatif etkilediği belirlenmiĢtir. Panel veri analizlerin de ise enflasyonun ekonomik büyümeyi negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir Ģekilde etkilediğini ortaya koymuĢlardır.

Turhan (2007), çalıĢmada 1988: 1-2005: 4 dönemi üçer aylık veriler Granger nedensellik analiziyle test edilmiĢ. Analiz sonuçlarına göre, GSYĠH deflatörü cinsinden enflasyon oranları ile büyüme oranları arasında tek yönlü negatif bir iliĢki, TEFE ve TÜFE endeksleri ile büyüme arasında ise herhangi bir nedensellik iliĢkisine rastlanamamıĢtır. Ayrıca, enflasyon oranındaki yüzde 10‟luk bir artıĢın büyümeyi yüzde 2,5 oranında azalttığını belirlemiĢtir.

Türkekul (2007), çalıĢmada 1988: 1-2005: 4 dönemi için test edilmiĢ, enflasyon ekonomik büyümeyi negatif yönde etkilediği ayrıca Granger nedensellik ve VAR analizi sonucunda enflasyon ekonomik büyümeyi tek yönlü bir nedensellik iliĢkisi tespit edilmiĢtir.

Yapraklı (2007), 1987:1-2007:1 dönemi üçer aylık veriler ile çok değiĢkenli eĢ- bütünleĢme analizi ve hata düzeltme-geliĢtirilmiĢ Granger nedensellik testleri kullanılarak ekonometrik açıdan analiz edilmiĢ. Analiz sonuçlarına göre uzun dönemde ekonomik büyümenin enflasyondan negatif olarak etkilendiğini, hata düzeltme modeline dayalı Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise enflasyondan büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik iliĢkisi olduğu belirlenmiĢtir.

Uysal vd. (2008), bu çalıĢma kapsamında enflasyon ve büyüme arasındaki iliĢki VAR Analizi ve eĢbtünleĢme yöntemi yardımıyla 1950-2006 dönemi için araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmada Granger nedensellik testi sonuçlarına göre enflasyondan ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik bağlantısının bulunduğu ve elde edilen nedensellik iliĢkisine göre, VAR modelde enflasyon değiĢkeni için katsayılar negatif olduğundan enflasyon oranlarında meydana gelen artıĢ büyümeyi olumsuz yönde etkileyerek azalttığı belirlenmiĢtir.

Omay (2008), çalıĢmada 1986: 6-2007: 1 dönemini kapsamakta iki değiĢkenli GenelleĢtirilmiĢ Otoregresif KoĢullu DeğiĢen Varyans modeli yardımıyla büyüme, enflasyon oranı ve belirsizliklerin arasındaki Granger nedensellik iliĢkileri incelenmiĢtir. Yapılan analizlerle tam dönem ve alt dönemler itibari ile elde edilen sonuçlar doğrultusunda, merkez bankasının fiyat istikrarını korumasına yönelik politika duruĢunun optimal olduğu sonucuna varılmıĢtır.

Karaçor vd. (2009), bu çalıĢma kapsamında 1990-2005 dönemine ait üçer aylık, 1987 yılı sabit fiyatlarıyla GSYĠH ve 1987= 100 bazlı TEFE serileri kullanılarak eĢbütünleĢme ve nedensellik analiziyle test edilmeye çalıĢılmıĢtır. Yapılan ekonometrik analizler, enflasyonun ekonomik büyüme oranını negatif yönde etkileyen bir değiĢken olduğu sonucuna iĢaret etmiĢlerdir.

Akyazı ve Ekinci (2009), 1991: 1-2007: 12 dönemi için yapılan analiz sonucunda enflasyon ve büyüme arasında negatif bir nedensellik iliĢkisi olduğunu bulmuĢlardır.

Saraç (2009), 1988: 1-1007: 4 dönemi çeyrek dönem verileri ile sınır testi yöntemi kullanılmıĢ. TÜFE‟ye göre enflasyon oranları ile ekonomik büyüme arasında hem kısa uzun dönemde negatif bir iliĢki olduğunu, TEFE‟ye göre enflasyon oranları ile ekonomik büyüme arasında ise sadece kısa dönemli negatif yönlü bir iliĢki olduğu bulunmuĢtur.

4.1.3. Enflasyonun Ekonomik Büyümeyi Belirli Bir EĢik Değer

Benzer Belgeler