• Sonuç bulunamadı

Ek2. Sosyoloji Ders Programının Ortaöğretim Yeterliliklerini KarĢılama Düzeyi Anketi

Sayın öğretmenim,

Bu anket, “Ortaöğretim Yetkinliklerini KarĢılama Düzeyi Açısından Sosyoloji Ders Programının Değerlendirilmesi” adlı yüksek lisans tezine veri toplamak amacıyla hazırlanmıĢtır. ÇalıĢma, sosyoloji ders programının ortaöğretim yetkinliklerini karĢılama düzeyini ölçmeyi amaçlamaktadır. Ankette sosyoloji dersi ile kazandırılması öngörülen 20 yetkinlik belirlenmiĢtir. Her maddeyi okuyarak sosyoloji dersinin bu becerileri ne düzeyde kazandırdığını “tamamen katılıyorum” , “katılıyorum”, “ kısmen katılıyorum”, “katılmıyorum”, ve “kesinlikle katılmıyorum” seçeneklerinden birini iĢaretleyerek belirtiniz.

Sorulara vereceğiniz cevaplarla yapacağınız değerli yardım ve katkılarınız için Ģimdiden teĢekkür ederiz.

Cinsiyet Kadın (…) Erkek (…)

Görev ve uygulama yaptığınız okul türü hangisidir? Sosyal Bilimler Lisesi (…) Meslek

Lisesi (…) Anadolu Lisesi (…) Fen Lisesi (…) Diğer (…)

Öğretmenlikteki süreniz 1-5 (…) 6-10 (…) 11-15 (…) 15 ve üzeri (…)

Öğrenim durumunuz Ön lisans (…) Lisans (…) Yüksek lisans

(…)

Doktora (…)

Mezuniyet alanınız Sosyoloji(…) Felsefe (…) Psikoloji (…) Felsefe Grubu

Öğretmenliği (…) Ayda ortalama kaç kitap

okursunuz? Diğer

Hiç (…) 1 (…) 2(…) 3 ve üzeri (…)

Ġnterneti en çok hangi

amaçla kullanırsınız? AraĢtırma (…) Sosyal medya (…) Eğlence (…) ĠletiĢim (…) Diğer (…) Basılı medyada takip

ettiğiniz köĢe yazarları var mı?

Sosyoloji dersi öğrencilerin; Tamam e n katı lıyor um K atı yor um K ıs m en katı lıyor um K atı lmı yor um K e si n li k le katı lm ıyo ru m

1- Toplumsal yaĢama etkin ve yapıcı olarak katılmasını sağlar. 2- ÇalıĢma yaĢamına etkin ve yapıcı olarak katılmasını sağlar.

3- Toplumsal yaĢamda oluĢan çatıĢmaları çözebilme becerisi kazandırır.

4- Toplumsal yapıları tanımasını sağlar. 5- Siyasal kavram ve yapıları tanımasını sağlar. 6- Demokratik hayata aktif katılımlarını sağlar.

7- Kavram, düĢünce, görüĢ, duygu ve olguları sözlü ve yazılı olarak ifade etme, yorumlama becerilerinin artmasına katkıda bulunur.

8- Yabancı dilde iletiĢim kurma ve araĢtırma yapma becerilerinin geliĢmesine katkısağlar.

9- Mantıksal düĢünme ve modeller, grafikler, tablolar kullanarak sunum becerilerini geliĢtirir.

10- Soruları doğru tanımlama ve kanıta dayalı sonuçlar üretme becerilerini geliĢtirir.

11- Ġhtiyaç duyduklarında bilgive iletiĢim teknolojilerini güvenli ve eleĢtirel Ģekilde kullanabilme becerilerini geliĢtirir. 12- Öğrenme eylemini etkin ve zamana uygun olarak grup

hâlinde düzenleyebilme becerisi kazanmalarına katkıda bulunur.

13- Öğrenme çabasında ısrarcı olma becerisini destekler. 14- Öğrenme imkânlarını bilme, süreci planlama ve hedefe

ulaĢma becerisi kazanmalarına destek olur.

15- Yeni bilgi ve beceri kazanırken onu bağlama uyarlama ve hayat tecrübelerine dayandırma becerisi kazanmalarına katkıda bulunur.

16- Yaratıcı ve yeni fikirler bulma becerilerini geliĢtirir. 17- Plan yapma, proje oluĢturma ve onları hayata geçirme

becerilerini geliĢtirir.

18- Kitle iletiĢim araçlarını kullanarak görüĢ, deneyim ve

Ek3. Sosyoloji Ders Programının Ortaöğretim Yetkinliklerini KarĢılama Düzeyi Anketi

Sevgili Öğrenci;

Elinizdeki anket formu, “Ortaöğretim Yetkinliklerini KarĢılama Düzeyi Açısından Sosyoloji Ders Programının Değerlendirilmesi” adlı yüksek lisans tezine veri sağlamak için hazırlanmıĢtır. ÇalıĢma, sosyoloji ders programının ortaöğretim yetkinliklerini karĢılama düzeyini ölçmeyi amaçlamaktadır. Ankette sosyoloji dersi ile kazandırılması öngörülen 18 yetkinlik belirlenmiĢtir. Her maddeyi okuyarak sosyoloji dersinin bu becerileri ne düzeyde kazandırdığını “tamamen katılıyorum” , “katılıyorum”, “ kısmen katılıyorum”, “katılmıyorum”, ve “kesinlikle katılmıyorum” seçeneklerinden birini iĢaretleyerek cevaplandırınız. Sorulara vereceğiniz cevaplarla yapacağınız değerli yardım ve katkılarınız için Ģimdiden teĢekkür ederiz.

Cinsiyet Kız (…) Erkek (…) Okul türü Sosyal Bilimler Lisesi (…) Meslek

Lisesi (…) Anadolu Lisesi (…) Fen Lisesi (…) Diğer (…) Ayda ortalama kaç kitap

okursunuz?

Hiç (…) 1 (…) 2 (…) 3 ve üzeri ve üzeri

(…) Ġnterneti en çok hangi amaçla

kullanırsınız? AraĢtırma (…) Sosyal medya (…) Eğlence (…) ĠletiĢim (…) Diğer (…) GörüĢ ve duygularını sosyal medyada paylaĢır mısın?

Evet (…) Hayır (…) Bazen (…)

Okul kulüplerine katılır mısın?

Evet (…) Hayır (…) Bazen (…)

Sosyoloji dersi; Tamam e n katı lıyor um K atı yor um K ıs m en k atı lm ıyo ru m K atı yor um K e si n li k le katı lıyor um

1- Toplumsal yaĢama etkin ve yapıcı olarak katılmamı sağladı.

2- ÇalıĢma yaĢamına etkin ve yapıcı olarak katılmamı sağladı.

3- Toplumsal yaĢamda oluĢan çatıĢmaları çözebilme becerisi kazandırdı.

5- Siyasal kavram ve yapıları tanımamı sağladı. 6- Demokratik hayata aktif katılımımı sağladı. 7- Kavram, düĢünce, görüĢ, duygu ve olguları hem

sözlü hem de yazılı olarak ifade etme ve yorumlama becerimin artmasına katkıda bulundu. 8- Yabancı dillerde iletiĢim kurma ve araĢtırma yapma

becerimin geliĢmesine katkıda bulundu.

9- Mantıksal düĢünme ve modeller, grafikler, tablolar kullanaraksunma becerimi geliĢtirdi.

10- Soruları doğru tanımlama ve kanıta dayalı sonuçlar üretme becerimi geliĢtirdi.

11- Ġhtiyaç duyduğumda bilgi iletiĢim teknolojilerini güvenli ve eleĢtirel Ģekilde kullanabilme becerimi geliĢtirdi.

12- Öğrenme eylemini etkin ve zamana uygun olarak grup hâlinde düzenleyebilme becerisi kazanmama katkıda bulundu.

13- Öğrenmenin peĢine düĢme ve bu konuda ısrarcı olma becerimi destekledi.

14- Öğrenme sırasında imkânlarımı bilme, süreci planlama ve hedefime ulaĢma becerisi kazanmama destek oldu.

15- Yeni bilgi ve beceri kazanırken onu bağlama uyarlama ve hayat tecrübelerime dayandırma becerisi kazanmama katkıda bulundu.

16- Yaratıcı ve yeni fikirler bulma becerimi geliĢtirdi. 17- Plan yapma, proje oluĢturma ve onları hayata

geçirme becerimi geliĢtirdi.

18- ÇeĢitli kitle iletiĢim araçları kullanarak görüĢ, deneyim ve duygularımı yaratıcı bir Ģekilde ifade etmeme olanak sağladı.

Ek4. Ortaöğretim Yetkinlikleri Öğretmen GörüĢme Formu

Merhaba, ben Düzce Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim bölümünde yüksek lisans öğrencisiyim. Sosyoloji ders programının ortaöğretim yetkinliklerini karĢılama düzeyini araĢtırıyorum. Bu amaçla, Sosyoloji dersini vermiĢ olan felsefe grubu öğretmenleriyle görüĢmeler yapıyorum. Öğrencilerin kazanması hedeflenen temel düzey beceri ve yetkinlikler Ģunlardır: Anadilde ĠletiĢim, Yabancı Dillerde ĠletiĢim, Matematiksel Yetkinlik ve Bilim/Teknolojide Temel Yetkinlikler, Dijital Yetkinlik, Öğrenmeyi Öğrenme, Sosyal ve VatandaĢlıkla Ġlgili Yetkinlikler, Kültürel Farkındalık ve Ġfade. GörüĢme sırasında vereceğiniz tüm bilgiler sadece bu araĢtırmada kullanılacak ve kiĢisel bilgileriniz saklı tutulacaktır. GörüĢme boyunca size yönelteceğim sorularla ilgili fikirlerinizi açıkça ifade etmenizi rica ediyorum. GörüĢmenin içeriği izin verirseniz, ses kaydına alınıp daha sonra analiz edilecektir. GörüĢmenin yaklaĢık yarım saat süreceğini tahmin ediyorum.

Yapılacak olan görüĢmenin eğitim bilimleri alanına katkıda bulunacağını düĢünüyorum. Vakit ayırdığınız için teĢekkür ederim. Sizin sormak istediğiniz bir Ģey varsa görüĢmeden önce onları cevaplamak isterim.

Yer____________ Tarih ve Saat___________ KĠġĠSEL BĠLGĠLER:

Cinsiyet: YaĢ: Kıdem: Alan(BranĢ):

SORULAR(Lütfen soruları kendi düĢüncenize göre cevaplayın):

1. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Anadilde ĠletiĢim” baĢlığı bulunmaktadır. Anadilde iletiĢim yetkinliğinde; kavram, duygu, olgu ve görüĢleri gerektiğinde farklı materyaller kullanarak sözlü ve yazılı olarak ifade etme ve yorumlama kabiliyeti kastedilmektedir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne

düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

2. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Yabancı Dillerde ĠletiĢim” baĢlığı bulunmaktadır. Bu yetkinlik, farklı dillerde iletiĢim kurma ve araĢtırma yapma becerilerini içermektedir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

3. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Matematiksel Yetkinlik ve Bilim/Teknolojide Temel Yetkinlikler” baĢlığı bulunmaktadır. Bu yetkinlikle mantıksal düĢünme, modeller, grafikler veya tablolar kullanma yeteneği ile soruları doğru tanımlama ve kanıta dayalı sonuç üretme yeteneği kastedilmektedir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

4. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Dijital yetkinlik” baĢlığı bulunmaktadır. Bu yetkinlik, öğrenme, çalıĢma ve topluma katılım için dijital teknolojileri güvenli, eleĢtirel ve sorumlu kullanmayı ve bu teknolojilerle yakından ilgilenmeyi kapsamaktadır. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

5. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Öğrenmeyi Öğrenme” baĢlığı bulunmaktadır. Bireyin kendisini tanımasını, zaman ve bilgisini etkin yönetebilmesini, esnek olmasını, yapıcı bir Ģekilde grup çalıĢması yapabilmesini, kendi öğrenmelerini ve kariyerini planlayabilmesini hedeflemektedir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

6. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Sosyal ve VatandaĢlıkla Ġlgili Yetkinlikler” baĢlığı bulunmaktadır. Sosyal, ekonomik, yasal ve politik kavram ve yapıları tanımayı, küresel geliĢmeleri ve sürdürülebilirliği anlamayabilmeyi, sorumlu vatandaĢ olarak davranabilmeyi ve sivil ve sosyal hayata tam olarak katılmayı kapsayan bu yetkinlik sosyoloji dersinin de ana hedeflerindendir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?

7. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Ġnisiyatif Alma ve GiriĢimcilik” baĢlığı bulunmaktadır. KiĢisel, sosyal ve profesyonel etkinliklerde fikirleri eyleme dönüĢtürmek için farklı ortam ve fırsatları değerlendirme yeteneğini ifade etmektedir. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz? 8. Ortaöğretim yetkinliklerinde “Kültürel Farkındalık ve Ġfade” baĢlığı

bulunmaktadır. Kitle iletiĢim araçlarını kullanarak görüĢ, duygu ve düĢüncelerini yaratıcı bir Ģekilde ifade etme yeteneğini ifade eder. Sizce sosyoloji dersi bu yetkinliği ne düzeyde ve nasıl karĢılamaktadır? Derslerinizde bu konuda hangi çalıĢmaları yapıyorsunuz?