• Sonuç bulunamadı

Konu Açıklaması

“Tekrar başlasaydım, eğitim ile başlardım” Jean Monnet

Avrupa Birliği (AB) Bütünleşme sürecinin başlarında, genel eğitim alanındaki işbirliği girişimleri, Topluluğun ekonomik hedefleri doğrultusunda gerçekleşmiştir. Topluluk, ekonomik hedeflerine ulaşmak için eğitim alanındaki faaliyetlerini başlatmıştır. Bütünleşme süreci derinleştikçe ve geliştikçe, eğitim alanındaki işbirliği, ekonomik politikalardan bağımsız olarak eğitim adına gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Eğitimde hedeflenildiği gibi bir Avrupa boyutu henüz yaratılmamış olsa da, bu alanda işbirliğinin, bütünleşmenin yolunu açacağı beklenmektedir. Eğitim alanındaki girişimler, Avrupa vatandaşlığının inşasında ve birçok farklı kültürü bir araya getirecek olan ortak kültürel temelin oluşmasında önem arz etmektedir. Eğitim, serbest dolaşım ile ilintilidir ve AB vatandaşlığından doğan hakların özünü oluşturur. Ayrıca Eğitim, bütünleşme sürecini ve hedeflerini anlatmak için önemli bir araçtır. Eğitim alanında işbirliği sonucunda ulusal eğitim sistemleri etkilenmektedir ve bu da Avrupalıların uzun vadede siyasi sosyalleşmelerini etkileyecektir.

Kazanımlar

Öğrenciler bu dersin ardından;

- “Avrupa Birliği’nin Eğitim Politikaları” hakkında fikir sahibi olacak,

- Bu Politikaların hangi nedenlerle oluşturulduğunu ve hangi amaçlara hizmet ettiğini bilecek,

- Bologna Sürecini hakkında temel bilgi sahibi olacak

- Avrupa Birliğinin hedeflerinden biri olan “çeşitlilik içinde birlik” yaratma ilkesinin eğitim alanında ki uygulamalarını kavrayacaktır.

Aktiviteler

Etkinlik 1 - “ Leonardo da Vinci Kimdir ?” Süre: 5 Dakika

j. Öğrencilerinize film seyrettirdikten sonra konuyu Leonorda da Vinci’nini çok yön- lülüğüne ve onu örnek alacak kişi yada kurumların neye önem vereceği konusunda ge- tirip; çok yönlü öğrenme üzerine düşünmelerini sağlayın

k. Öğrencilere, Leonardo da Vinci ve Eğitim Politikaları hakkında nasıl bir bağ olabi- leceğini sorup cevapları aldıktan sonra, Avrupa Birliğinde yer alan Hayat Boyu Öğrenme Programlardan biri olduğunu belirtiniz.

Etkinlik 2 - “ Hayatboyu Öğrenme Programı” Beyin fırtınası Süre: 5 Dakika a. Bu bölümde, “ hayatboyu öğrenme “ kelimesini tahtaya yazın ve akıl haritası şeklinde öğrencilere çağrışım yapan kelimeleri yazın.(Olası kelimelere örnek ;Değişim, Yenilik, Hareketlilik, Benzerlik, Farklılık, Gelişim)

b. Burada amaç; öğrencilerin bulduğu kelimelerle Eğitim politikası ile; Avrupa Birliği Üye ülkelerinin çeşitlilik içinde birlik sağlanmasının amaçlandığına vurgu yapmaktır. Öğrencilerden beklenen kelimeler gelmez ise siz kendi cümleleriniz ile söyleyiniz - Bkz Ek 1: KAVRAM HARİTASI ÖRNEK

Etkinlik 3 - Grup Çalışması Süre 25 dakika

a. Bu bölümde, sınıf 4 gruba ayırarak, gruplara makalede yer alan bölümleri verin. b. Her grup kendisine verilen bölümü inceledikten sonra poster sunumu hazırlar; öğrenciler 5 dakika kendisi okur, 15 dakika da poster hazırlar ve son 5 dakika da poster- lerini sunarlar

Etkinlik 4 - Konunun Özetlenmesi Süre 5 dakika

a. Bu bölümde, öğretmen konuyu özetler ve makalenin sonuç kısmından alıntı yaparak “kelime bulutu” oluşturur.

b. http://www.wordle.net/ adresine metin yapıştırılır. - Bkz Ek 2: KELİME BULUTU ÖRNEK

Öğretmenin Vurgulacağı Noktalar;

- “Tekrar başlasaydım, eğitim ile başlardım” sözü ile Monnet, eğitim politikasının, Bir- lik’in geç gelişmiş politikalarından biri olmasına gönderme yapmaktadır

- Eğitimin bu dönemde önem kazanmasının ardında yatan iki temel neden vardır (Ertl, 2003). Bir grup siyasetçi, eğitimi geleceğin Avrupa vatandaşlarını yaratmak üzere bir araç olarak görmüşlerdir.

- 1990’lı yıllarda, hayatboyu öğrenme, Birliğin önemli prensiplerinden biri haline gelmiştir. 1996 yılı Avrupa Hayatboyu Öğrenme yılı ilan edilmiştir. Hayatboyu Öğrenme ilkesi, öğrenmenin sadece genç yaşta ya da sınıfta gerçekleşmediği, hayat boyu ve farklı mekanlarda olabileceğini vurgulamaktadır.

- AB, merkezi bir eğitim kesinlikle hedeflenmemektedir. Hedef, Birlik’in “çeşitlilik içinde birlik” yaratma ilkesini eğitim alanında da korumaktır.

Etkinlik 5

- Dersin sonunda öğrencilerin hemen dolduracakları “çıkış kartı” uygulanır. Ek 1 Kavram Bulutu

Son 5 yıl içerisinde bilgisayar kullanımının fazlalığından dolayı ailesinden uyarı al- mayan bir genç yoktur. Bu gençler için normal bir durumdur. Bunun nedeni bilgisayar ve teknoloji kullanımının her alanda hızla artmasıdır. Daha önceleri, öğrencilerin ödev yapmakta kullandıkları tek kaynak kütüphanelerdi. Evlerde bilgi alınacak kaynaklar ise ansiklopedilerdi. Günümüzde ulaşabileceğimiz bir çok kaynak vardır. Evlerimizin vazgeçilmezi Britannica Ansiklopedisi’nin basımına son verilerek dijital versiyonlarının yayınlanması kararı da teknolojinin gelişmesiyle ilgilidir. İnternet ve bilgisayar tekno- lojilerinin aktif kullanımı deyince ilk olarak akla genç kuşak geliyor. Artık gençler te- knolojiye, yeni medyaya ve aslında yeni dünyaya daha yakın yaşıyor, onlarla öğreniyor ve onlarla büyüyorlar.

Charles Tilly, iletişimdeki yeniliklerin bir yandan iletişim maliyetlerini azaltırken, diğer taraftan bu yeni iletişim teknolojilerine erişimi olmayanları daha da katı bir şekilde dışarıda bıraktığı ve eşitsizliği sağladığı konusunda uyarıda bulunmaktadır. Pippa Nor- ris ise, yeni bir eşitsizlik olarak dijital bölünmeden bahsetmekte ve bilişim teknolo- jileri kullanımı üzerine yapılan araştırmalar da gençlerin bu teknolojilere ulaşımdaki avantajlı konumunu vurgulamaktadır. Benzer şekilde internetin siyasal katılımı etkiley- ip etkilemediği konuları da sosyal bilimlerce bir hayli tartışılmıştır. Bu konuda farklı görüşler olsa da genç kuşağın geleneksel siyasete katılmadığı bir dönemde, gençler- in bilişim teknolojileri aracılığıyla yeni ve farklı bir siyasal alana katılımı bazı araştır- macılar tarafından savunulmuştur16.

‘’Yapılan araştırmalara göre gençlerin % 67,7’si bilgisayar kullanırken, yetişkinlerde bu oran % 35,6’dır. Gençlerde internet kullananların oranı % 65,8 iken, yetişkinlerde ise % 34’dür.’’17 Bu durumun iyi ya da kötü olmasına ilişkin tartışmalar sürüp giderken yapılan araştırmalar her 4 liseden 3’ünün interneti aktif olarak kullandığını göstermektedir. Bu demek oluyor ki etrafımızdaki bilgiye erişim kaynaklarımız çoğaldıkça, bilgiye daha ko- lay ulaşabilir ve doğruluğunu internet vasıtasıyla kontrol edebiliriz. Aynı zamanda çok hızlı iletişim halinde olabilir ve örgütlenebiliriz.

Kullanılan araçlar aslında günümüzde demokrasiye katılım araçlarıdır. Artık internet üzerinden sivil anayasa taslakları hazırlanıyor, internet üzerinden cumhurbaşkanına başbakana, belediye başkanlarına sorunlarınızı iletebiliyorsunuz. Bunlar, tam da Avru- pa Birliğine giriş sürecimizde demokratik katılım politikalarının oluşturulması için çok önemli noktalardır. Demokrasinin varlığını sürdürebilmek için katılım sağlamak şart- tır. Katılımcı demokrasiyi uygulamak için de artık online araçlarla yapılan aktivizm ha- yatımızda çok büyük önem taşımaktadır. Online ortamlardan oluşturulan imza kampa- nyaları ve kampanyaların sayısı buna en büyük işarettir. Gençlerle bir şey yapmak için onların kullandığı araçları kullanmak ve onlarla benzer sorunları paylaşmak gerekir.

Giriş

Bu çalışmada, özellikle gençler tarafından aktif olarak kullanılan internet ve bilgisayar teknolojilerinin Avrupa Birliğine katılım sürecinde, eğitim, hareketlilik ve istihdam ka- vramları çerçevesinde kullanımlarından bahsedilecektir.

Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla oldukça genç nüfusa sahip bir ülkede yaşıyoruz. ‘’Genel nüfus sayım sonucuna göre 1935 yılında 2 milyon 434 bin kişi olan genç nüfus, 2010 yılında yaklaşık 6 kat artarak 13 milyon 900 bin kişiye ulaşmıştır. 2025 yılında ise nü- fusun 12 milyon 616 bin kişiye gerileyeceği tahmin edilmektedir.’’15 2011 yılında 15-24 yaş grubunda 12 milyon 542 bin kişi bulunmaktadır bu da genel nüfusun % 16,8’dir. Nüfusun neredeyse yarısının 24 yaş altı olduğu bir ülkede gençlikten bahsederken zamandan ve mekandan farklı tanımlamak çok doğru olmayabilir. Bir genç hakkında konuşurken, onu yaşadığı yılda yaşadığı çevrede tanımlamak ve anlamak önemlidir. Beklentilerinin, ilgilerinin, uğraşlarının, değişen zamanla farklılaştığını kabul etmek gerekmektedir. Bu farklılaşmaları incelemeden bir gençlik grubunu tanımlamak veya onlar hakkında poli- tika üretmek mümkün değildir.

2.5 Dijital Gençlik

Kenan Dursun

Hayatımızın bu kadar önemli parçasını alan bu ağları bilgiye erişim için de kullanıyoruz. Aradığımız her şeyi saniyeler içerisinde bulabiliyoruz. Bilgiye erişimin herkesin hakkı olduğu bir dünyada bunun kısıtlanmasına karşıda yine bu araçlar vasıtasıyla örgütleni- yor ve karşı çıkılıyor. Artık okullarda dersler akıllı tahtalarda anlatılıyor, ders kitapları yavaşça kullanımdan kalkıp e-kitaplar oluşturulmaya başlanıyor.

Sürekli değişen eğitim sistemimizi düşündüğümüzde gençler iyi eğitim alamadıklarını düşünüyorlar, ileride işsiz ve parasız kalmanın kaygılarını taşıyorlar. ‘’Türkiye’de gençler- in % 30’u okuyor, % 30’u çalışıyor, % 40’ı ne okuyor ne çalışıyor durumda. Avrupa Birliği sürecimizde gençlere yeterli zihinsel kapasite, eleştirel ve yaratıcı düşünme, bilgisayar okuryazarlığı, matematik ve yabancı dil bilgisi gibi becerilerle donatan kaliteli bir eği- tim, hızla değişen dünyamızda temel bir şart. Yalnızca öğrenci sayısını arttırmak doğal olarak yeterli değil. Asıl mücadele, daha verimli ve adil eğitim sistemleri geliştirmek ve herkesin kaliteli eğitime erişmesini garanti etmek için verilmeli.’’18

Hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ya da uygulanan herhangi bir eğitim programı ya da istihdam, sağlık, kültürel ak- tivite gibi kimi konularda yürütülen programlar gençler için önemli ve kaçınılmaz bir fırsattır. Fakat bu gibi fırsatları değerlendirmek için vize konusunda gerekli kolaylıkların sağlanması gerekmektedir. AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı gibi imkanlar ancak Avrupa Birliği ülkesi olduğumuzda yararlanabileceğimiz imkanlardandır.

Türkiye’de yapılan araştırmalarda gençlerin yurt dışına çıkma oranı %10,5’tir. Bu oran, Avrupalı ve Amerikalı gençlerin yurt dışına çıkma oranlarıyla kıyaslandığında oldukça düşüktür.

Ülkemizde, fazla olan eğitim ile istihdam arasındaki farkı azaltmak için, gençlerin hare- ketlilik sağlayan Avrupa Birliği projelerinden faydalanılabilir. Gençlerin lise, üniversite, ya da bunların dışında kalan zamanlarda yurt dışında gönüllük yapmak, staj yapmak ve okumak gibi programları kapsayan AB programları konusunda bilgilerini arttırmak ger- eklidir. Herhangi bir programla yurt dışına çıkmış bir gencin kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi, yabancılarla iletişim kurabilmesi, iş hayatında kişiyi farklılaştıran bir özel- lik olabilir. Bunun için de gençlerle temas halinde olan kamu kurumlarının gençlerin yoğun kullandığı sosyal ağlarda daha aktif olması gerekir.

Avrupa Komisyonun 2014-2020 yılları arasında geçerli olacak yeni 2 programı Herkes İçin Erasmus (Erasmus For All) ve Yaratıcı Avrupa (Creative Europe) ağırlıklı olarak gençlerin hareketliliği sağlayarak hayat boyu öğrenme yaklaşımını güçlendirmeyi, eğitimin farklı sektörleri, iş dünyası ve ilgili diğer aktörler arasında yapısal ortaklıkların alanını genişletmeyi, kapasite oluşturmayı, uluslararası dolaşımı desteklemeyi planlıyor.

Avrupa Birliği’nde Popüler Kültür

Kaynakça

- Tüik İstatistiklerle Gençlik 2011-Tüik - Katılımın E-Hali-Alternatif Bilişim Derneği - Türkiye’nin En Büyük Gençlik Araştırması-Seta - Türkiyede Gençlik-UNDP

Avrupa Birliği’nde Gençlik Kültürleri

15 Tüik İstatistiklerle Gençlik 2011-Tüik 16 Katılımın E-Hali-Alternatif Bilişim Derneği 17 Türkiye’nin En Büyük Gençlik Araştırması-Seta 18 Türkiyede Gençlik-UNDP

Bölüm 2:

Temel AB Politikaları

Süre: 40 Dakika Malzemeler: - Projeksiyon - Flipchart - Tahta kalemi Ön Hazırlık - Beyin fırtınası Akış - Bilgilendirme Değerlendirme

- Her öğrencinin paylaşımı - video

Internet Siteleri

- Etkinlikler içerisinde belirtilmiştir.

Ders: 2.5

Dijital Gençlik