• Sonuç bulunamadı

TEMYİZ EDİLEN DAVALAR

5- Eğitim Faaliyetleri

5.1- Yurtiçi Panel, Sempozyum, Konferans ve Toplantılar

MASAK, aklama suçu, terörün finansmanı ve örgütlü suçlar ile ilgili düzenlenen yurt içi toplantı, panel, sempozyum ve konferanslara katılım sağlamakta ve bu konularda ülkemizi ziyaret eden heyetlerle bilgi alış verişinde bulunmaktadır.

Bu kapsamda;

8 Mayıs 2007 tarihinde Türkiye Bankalar Birliği ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun ortaklaşa düzenlediği “Internet Bankacılığı Aracılığıyla Dolandırıcılık ve Elektronik Ortamda Banka Müşterilerine Yönelik Saldırı Girişimleri” konulu konferansa dört Mali Suçları Araştırma Uzmanı,

23-24 Mayıs 2007 tarihlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Kalite Derneğinin düzenlediği “Kamu Yönetiminde Yenilikçilik ve Yaratıcılık” konulu 8.

Kamu Kalite Sempozyumuna MASAK’tan üç yetkili, katılmıştır.

Özbekistan Devlet Vergi Komitesi tarafından ülkemize gerçekleştirilen ziyaret kapsamında üst düzey bürokratlardan oluşan 16 kişilik bir heyet 28 Mayıs 2007 tarihinde Başkanlığımızı da ziyaret etmiş ve heyete Kurulumuzun faaliyet alanında bulunan konularla ilgili olarak 2 saatlik bir sunum yapılmıştır.

14 Haziran 2007 tarihinde İtalya Polis Kuvvetleri İhtisas Okulu tarafından ülkemize gerçekleştirilen ziyaret kapsamında üst düzey polis ve subaylardan oluşan 30 kişilik bir heyet Başkanlığımızı da ziyaret etmiş ve heyete Başkanlığımız faaliyet alanında bulunan konularla ilgili olarak 1,5 saatlik bir brifing verilmiş ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Kırgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden 3 öğrenci 25-27 Temmuz 2007 tarihleri arasında “Karaparanın Aklanması ile Mücadele” konusunda teorik bilgilendirme ve uygulamalı çalışmaları kapsayan konularda Başkanlığımızda 3 gün süre ile 23 saat staj yapmışlardır.

06 Ağustos 2007 tarihinde Endonezya Mali İşlem Birim ve Analiz Merkezi tarafından ülkemize gerçekleştirilen ziyaret kapsamında üst düzey yöneticilerden oluşan 6 kişilik bir heyet Başkanlığımızı da ziyaret etmiş ve heyete 6 saatlik çalışma ziyareti kapsamında bir brifing verilmiştir.

Yükümlülere ve yükümlülüklere ilişkin olarak 5549 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeler sonrasında uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin olarak 17 Ekim 2007 tarihinde banka uyum görevlileri ile bir görüş alışverişi toplantısı yapılmıştır. Toplantıya 42 bankadan 44 uyum görevlisi katılmıştır.

5.2- Verilen Eğitimler

Aklama suçu ile mücadelede en önemli unsur, suç gelirlerinin yasal görüntü kazandırılmak amacıyla ekonomik sisteme sokulmasının önüne geçmektir. Bu noktada yükümlülerin aklayıcılar tarafından kullanılmasının engellenmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun için yükümlü çalışanlarının önleyici tedbirler olarak bilinen yükümlülükler konusunda bilinçli olmaları gerekmektedir. Başkanlığımız tarafından bu bilincin artırılmasına katkı amacıyla yükümlülere özellikle de bankalara ve sermaye piyasası aracı kurumlarına yönelik olarak yoğun bir şekilde eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir.

Diğer taraftan bankalarca düzenlenecek hizmet içi eğitimlerde, eğitimci olarak görevlendirilecek banka personelinin eğitimine yönelik Başkanlığımızca iki dönem halinde

“Eğiticilerin Eğitimi Programı” düzenlenmiştir. 22-26 Ekim 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen birinci bölüme 25 bankadan 60 kişi, 05-09 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen ikinci bölüme 39 bankadan 89 kişi ve toplam 49 bankadan 149 kişi katılmıştır.

Eğitim faaliyetleri yükümlülerle sınırlı olmayıp, aklama suçu ile mücadele kapsamındaki ilgili diğer kamu kurumlarında da gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, aklama suçu ile mücadelede etkinliği arttırmak ve kurumlar arası işbirliğini geliştirmek amacıyla, 5549 sayılı Kanunun aklama ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin hükümleri ile 5237 sayılı T.C.K.’ nun 282 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin olarak hakim ve savcılar ile, 24-25 Ekim 2007’ de İstanbul’ da, 26 Ekim 2007’ de İzmir’

de, 30 Ekim 2007 ’de Ankara’ da, 01 Kasım 2007 tarihinde Van’da bilgi alışverişi ve atölye çalışmaları yapılmış olup çalışmalara toplam 69 hakim ve savcı katılmıştır. Aynı program kapsamında Van’da 02 Kasım 2007 tarihinde Van İl Emniyet Müdürlüğü ve Van İl Jandarma Komutanlığı yetkilileriyle bir toplantı yapılmış ve toplantıya 26 kişi katılmıştır.

Yine, 22-30 Kasım 2007 tarihleri arasında aklama suçu incelemeleri ile yükümlülük denetimi yapmaya yetkili denetim elemanlarına yönelik “Aklama Suçu İncelemeleri ve Yükümlülük Denetimleri” konulu 7 gün süren bilgi alışverişi ve atölye çalışması yapılmıştır. Söz konusu çalışmaya 8 denetim biriminden toplam 140 denetim elemanı katılmıştır.

Öte yandan, zaman zaman yükümlüler ile yasa uygulama birimlerinin dışında kalan diğer kurumlardan gelen eğitim talepleri de imkanlar ölçüsünde karşılanmaktadır.

Netice itibariyle, 2007 yılında yükümlü grupları, yasa uygulama birimleri, denetim birimleri ve diğer birimlerle yapılan eğitim ve atölye çalışmalarına ilişkin istatistiki bilgiler Tablo 30’da yer almaktadır.

Tablo 30- Eğitim Faaliyetlerinin Sayısı ve Katılımcılar (2007)

-Yasa Uygulama Birimleri -Denetim Birimleri

5.3- Yükümlüler ve Yükümlülüklere İlişkin Broşür Hazırlanması

Başkanlığımızca, 5549 sayılı Kanunla getirilen yükümlülüklerin yükümlülerce bilinmesinin sağlanması amacıyla, yükümlülere yönelik olarak bir broşür hazırlanmış ve 10.000 adet bastırılarak, ilk etapta Türkiye Bankalar Birliği aracılığıyla tüm banka şubelerine, Katılım Bankaları Birliği aracılığıyla katılım bankalarına, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kurumları Birliği aracılığıyla aracı kurumlara, faktöring şirketlerine, sigorta ve reasürans şirketlerine, PTT Genel Müdürlüğüne, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, İstanbul Altın Borsası aracılıyla Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kurumlarına, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Marmaris ve Bodrum Emlakçılar Odalarına gönderilmiştir. Söz konusu broşürlerin zaman içinde tüm yükümlülere ulaştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca broşür MASAK internet sitesinde de yer almaktadır.

5.4- Alınan Eğitimler

MASAK, aklama suçu ve yükümlülüklere ilişkin olarak diğer kurumlara eğitim vermenin yanında, görev alanına giren konularda ilgili kurumların uzmanlıklarından da yararlanmak için bünyesinde çalışan Mali Suçları Araştırma Uzmanı ve Uzman Yardımcılarına eğitim aldırmaktadır.

Bu kapsamda,

Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC)’nde düzenlenen aklama suçu, suçun mali kaynakları ve terörle mücadele politikalarının geliştirilmesi konularındaki 2 ayrı eğitim programına üç Mali Suçları Araştırma Uzmanı katılmış ve 30’ar saatlik eğitim almışlardır.

Yine, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği Temel Eğitim Sertifika Programı” na iki Mali Suçları Araştırma Uzman Yardımcısı katılmış olup AB’nin tarihi, gelişimi ve müktesebatı ile Türkiye’nin AB üyelik süreci konularında üçer ay süreyle toplam 192 saatlik bir eğitim almıştır.

Maliye Yüksek Eğitim Merkezi (MAYEM) tarafından eğiticilik yeterliliğinin kazandırılması amacıyla düzenlenen beş ayrı “Eğiticilerin Eğitimi Programı” na on Mali Suçları Araştırma Uzmanı katılmış ve 30’ar saatlik eğitim almışlardır.

5.5- Hizmet İçi Eğitimler

Mesleğe yeni başlayan 10 uncu Promosyon Mali Suçları Araştırma Uzman Yardımcıları ile 8 ve 9 uncu Promosyon Mali Suçları Araştırma Uzman Yardımcılarına yönelik olarak 15.01.2007-11.04.2007 tarihleri arasında “Temel Eğitim” programı düzenlenmiştir. Eğitim kapsamında uzman yardımcılarına, aklama suçuna ilişkin mevzuat yanında, bankacılık, kambiyo, sermaye piyasaları, gümrük, genel hukuk, ceza hukuku ve vergi hukuku konularında, ilgili kurumlardan konunun uzmanı kişilerce eğitim verilmiştir. Yaklaşık 3 ay süren eğitime 14 MSA Uzman Yardımcısı katılmış ve toplam 78 saat eğitim almıştır.

Yine MSA Uzman ve Uzman yardımcılarına yönelik olarak 21 Mart 2007 tarihinde “5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” konulu bir hizmet içi eğitim faaliyeti düzenlenmiştir. Toplam 8 saat süren eğitime altmışbeş uzman ve uzman yardımcısı katılmıştır.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı memur ve bilgi işlem personeline yönelik olarak 28.05.2007-08.06.2007 tarihleri arasında Denizli Karahayıt Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde beşer günlük iki dönem halinde bir eğitim programı düzenlenmiş olup eğitime katılan toplam 34 personel 20 saatlik eğitim almıştır.

Mesleğe yeni başlayan 11 inci Promosyon MSA Uzman Yardımcılarına yönelik 03-06 Eylül 2007 tarihleri arasında 27 saatlik bir oryantasyon eğitimi verilmiştir. Diğer taraftan, aynı gruba yönelik olarak 07.09.2007-31.12.2007 tarihleri arasında 180 saatlik bir “Temel Eğitim” programı düzenlenmiş olup eğitime onbir uzman yardımcısı katılmıştır. Eğitim kapsamında uzman yardımcılarına; aklama suçuna ilişkin mevzuat yanında terörün finansmanının önlenmesi, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele, bankacılık, kambiyo, sermaye piyasaları, gümrük, ceza muhakemesi hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku, terör ve organize suç örgütleri, istihbarat ve vergi mevzuatlarına ilişkin konular, ilgili kurumlardan konunun uzmanı kişilerce aktarılmıştır.

Benzer Belgeler