• Sonuç bulunamadı

B- PERFORMANS BİLGİLERİ

1- Düzenleme, Dış İlişkiler ve Koordinasyon Faaliyetleri 1. Düzenleme

11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 18/10/2006 tarih ve 26323 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte Kanunun uygulanmasına ilişkin ikincil mevzuat çalışmalarına hız verilmiş ve 2007 yılı içerisinde aşağıdaki Yönetmelik ve Tebliğler yürürlüğe konulmuştur.

Aklama Suçu İncelemesi Hakkında Yönetmelik

Bakanlar Kurulunun 03/07/2007 tarih ve 2007/12454 sayılı kararı ile kabul edilen “Aklama Suçu İncelemesi Hakkında Yönetmelik” 04/08/2007 tarihli ve 26603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelikte, araştırma ve incelemelerin etkin bir şekilde yürütülmesine ilişkin esas ve usuller ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, böylece kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve uygulamadaki eksikliklerin giderilmesi amaçlanmıştır.

Yönetmelikle; incelemelerin başlatılması, denetim elemanlarının görevlendirilmesi ve çalışma esasları, savcılık koordinasyonunda yürütülecek çalışmalar, el koyma talepleri,

incelemeler sonucunda düzenlenecek raporlar ve raporlar üzerine yapılacak işlemlerle ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.

Terörün Finansmanına Yönelik Şüpheli İşlemlerin Bildirimi Genel Tebliği

5549 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin (e) bendi ile "suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve değerlendirmek" görev ve yetkisi Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına verilmiştir.

Bu kapsamda, terörün finansmanının önlenmesine ilişkin şüpheli işlem bildirim yükümlülüğünün etkin, zamanında ve uygun şekilde yerine getirilmesine yönelik olarak hazırlanan Tebliğ, 07/11/2007 tarihli ve 26693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğde, terörün finansmanının niteliği ve terörün finans kaynaklarına ilişkin açıklamaların yanı sıra terörün finansmanı ile bağlantılı 34 adet şüpheli işlem tipine yer verilmiştir.

Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Bakanlar Kurulunun 26/11/2007 tarih ve 2007/12879 sayılı kararı ile kabul edilen “Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” 14/12/2007 tarihli ve 26730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelikle Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun görev ve yetkileri ile toplanma ve çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir.

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik

Bakanlar Kurulunun 10/12/2007 tarih ve 2007/13012 sayılı kararı ile kabul edilen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik” 09/01/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

5549 sayılı Kanun’da yer alan yükümlülüklere ilişkin usul ve esasların ayrıntılı olarak belirlendiği Yönetmelik, FATF Tavsiyeleri ile Avrupa Birliği müktesebatına uyumu sağlayacak temel düzenlemeleri içermektedir.

01/04/2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yönetmelikte esas olarak; yükümlüler, müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimine, bilgi ve belge vermeye ilişkin esaslar, yükümlülük denetimi ve gümrük idaresine yapılacak açıklama, muhafaza ve ibraz konuları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

5549 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde öngörülen ve eğitim, iç denetim, kontrol ve risk yönetim sistemleri oluşturulması ve uyum görevlisi atanması kapsamındaki yükümlülükleri içerecek Yönetmelik çalışması ile Mali Suçları Araştırma Uzmanı ve Uzman Yardımcılarının Görev ve Çalışmaları Hakkında Yönetmelik çalışması devam etmektedir.

Ayrıca, şüpheli işlem bildirimi ile basitleştirilmiş tedbirler konusundaki tebliğ çalışmaları da sürdürülmektedir.

1.2- Dış İlişkiler

1.2.1- FATF Türkiye III. Tur Karşılıklı Değerlendirme Süreci

FATF Türkiye III. tur karşılıklı değerlendirme süreci 2006 yılında başlamış olup 2007 yılında da devam etmiştir.

Bu kapsamda;

• FATF tarafından hazırlanan Türkiye Taslak Raporu üzerinde görüşmelerde bulunmak üzere 11-12 Ocak 2007 tarihlerinde Fransa’da FATF değerlendirme heyeti ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ülkemizi, MASAK Başkanının başkanlığında, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MASAK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinden oluşan bir heyet temsil etmiştir.

Görüşmeler neticesinde bazı tavsiye puanlarında olumlu yönde gelişme sağlanmıştır.

• Türkiye Taslak Raporu, 21-23 Şubat 2007 tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen FATF Genel Kurulunda görüşülmüştür. FATF Genel Kurulunda Türkiye, yüz yüze görüşmelere katılan heyetle temsil edilmiştir.

• FATF Genel Kurul toplantısında Türkiye Raporu kabul edilmiş olup ülkemizin düzenli takip sürecine tabi tutulması ve Raporda belirtilen eksikliklerle ilgili olarak yapılan düzenleme ve uygulamalara ilişkin gelişmeler kapsamında Şubat 2009 FATF Genel Kuruluna ilerleme raporu sunması kararlaştırılmıştır.

Türkiye’nin FATF III. Tur Karşılıklı Değerlendirme Raporu, 02/04/2007 tarihinde FATF’nin internet sitesinde (www.fatf-gafi.org) yayımlanmıştır.

1.2.2- Muadil Kurumlarla İmzalanan Mutabakat Muhtıraları

5549 sayılı Kanunun 12 nci maddesi, MASAK’ın görev alanına giren konularda uluslararası bilgi değişimini teminen, yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla uluslararası antlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtıraları imzalamaya ve imzalanan mutabakat muhtıralarını değiştirmeye Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanını yetkili kılarak imzalanacak mutabakat muhtıralarının ve değişikliklerin Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe gireceğini hüküm altına almıştır.

Bu kapsamda, 2007 yılı içerisinde;

• İsveç,

• Portekiz,

• Endonezya

ile aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede işbirliğine yönelik mutabakat muhtırası imzalanmıştır.

1.2.3- Yurtdışı Toplantılar 2007 yılında;

• FATF

• AB

• OECD

• GRECO (Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu)

• EGMONT

• EAG (Eurasian Group)

• TAIEX (Teknik Destek Bilgi Değişim Ofisi) ve

• EİT (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı)

Çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen 24 toplantıya Başkanlığımızdan katılım sağlanmıştır.

1.3- Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu

Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 20 nci maddesi gereğince, Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulunun 2007 yılı Olağan Toplantısı 18 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Toplantıda gündem gereğince,

• FATF’nin Türkiye III. Tur Karşılıklı Değerlendirme ve Takip Süreci ile FATF Türkiye Raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi için yapılması gereken çalışmalar,

• Aklama Suçu İncelemesi Hakkında Yönetmeliğe göre denetim elemanlarınca yapılması gereken işlemler,

• Yükümlü denetimi ile ilgili konular, Görüşülmüştür.

2- Mali İstihbarat Faaliyetleri

Benzer Belgeler