• Sonuç bulunamadı

Çalışmaya katılan öğretmenler destek eğitim uygulamalarının faydalı, işlevsel ve gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin görüşleri Tablo 2’de verilmiştir.

Tablo 2

Destek Eğitim Uygulamalarına İlişkin Görüşler

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Öğrenci kendi isteği ile katıldığında faydalı oluyor Ö2,Ö15 2 Faydalı Veli desteği ve takibinin olduğu durumlarda (iş birliği) Ö10,Ö12 2 faydalı olduğunu düşünüyorum

Birebir eğitim olduğu için ders başarısında Ö4,Ö6,Ö17 3 etkisi daha fazla oluyor.

Yetersizlik türleri ve yetenek alanları dikkate alınarak Ö10,Ö14,Ö18 3 İşlevsel yapılan uygulamalar işlevselliği sağlıyor.

Öğrencilerin ihtiyaçları saptanmış, performansı belirlenmiş Ö4,Ö11,Ö13 3 ve takip ediliyor ise işlevselliği artıyor

Gerekli Öğrencinin sınıf düzeyini yakalamaları hususunda Ö1,Ö3,Ö5,Ö7, 8 mutlaka gerekli Ö8,Ö9,Ö16,Ö18

Tablo 2 incelendiğinde öğretmenlerin destek eğitim uygulamalarını faydalı bulduklarını öğrencinin kendi isteği ile derslere katılmaları durumunda ve de velinin öğretmenle iş birliği yaptığı durumlarda faydanın arttığını ifade ettikleri görülmektedir.

Öğretmenlerin, öğrenci performanslarının belirlenerek, ihtiyaçların saptanması ve düzenli olarak takip edilmesi durumunda ve yine öğrencinin ders veren öğretmen tarafından tanınması, yetenek alanlarının bilinmesi yapılan destek eğitim uygulamalarının öğrencinin gelişimini artırıcı yönde daha fazla işlevsellik kazandığını düşündükleri söylenebilir.

Öğretmenlerin sekizinin; Ö1,Ö3,Ö5,Ö7,Ö8,Ö9,Ö16,Ö18 “öğrencinin sınıf düzeyini yakalaması için destek eğitim mutlaka gereklidir” ifadesini kullanmaları dikkat çekicidir.

2.2 Destek Eğitimin Planlanmasına İlişkin Görüşler

Araştırmaya katılan öğretmenler destek eğitim uygulamalarının planlanmasına ilişkin farklı görüşler belirtmişlerdir. Destek eğitim uygulamalarının planlanmasına yönelik öğretmenlerin düşünceleri Tablo 3’te verilmiştir.

6

Tablo 3

Destek Eğitimin Planlanmasına İlişkin Görüşler

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Rehber Öğt/ Psk.Dan Destek eğitim odasında eğitim almak isteyen öğrencileri Ö3,Ö18,Ö5 3 ve ders vermek isteyen öğretmenleri listeler,

planlamayı buna göre yapar rehber öğretmen/psk danışman

Okul Yönetimi/Rehberlik Servisi Okul Yönetimi ve Rehberlik Servisi Ö2,Ö6,Ö9, 6 tarafından belirlenerek planlanır Ö10, Ö15,Ö16

Rehber Öğretmen/ Psk.Danışman Rehberlik öğretmeni ve derse giren biz öğretmenler Ö1,Ö4,Ö11 3 Branş Öğretmenleri zaman ayarlaması yaparak planlarız

Okul Yönetimi, Rehberlik Servisi, Okulumuzun tüm paydaşları planlarız Ö7,Ö8,Ö12, 6 Branş Öğretmenleri,Veliler, Ö13,Ö14,Ö17

Öğrenciler, Tüm Paydaşlar

Tablo 3’e bakıldığında destek eğitim uygulamalarının planlamasını okul yönetimi ve rehberlik servisi yapar diyenler ile okulun tüm paydaşları (okul yönetimi, rehberlik servisi, branş öğretmenleri, öğrenciler) yapar diyenler aynı sayıdadır. Rehber öğretmen/psikolojik danışman planlar diyenlerin sayıları da rehber öğretmen/psikolojik danışman-branş öğretmenleri ile birlikte planlar diyenlerle aynı sayıdadır. Planlama konusunda BEP biriminin adının geçmemesi dikkat çekicidir. Oysa ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği Beşinci Bölüm “Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları” başlığı altında madde 25

“a” bendinde “Eğitim alacak öğrenciler, bu öğrencilere okutulacak dersler ile öğrencilerin alacağı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda belirlenir…” ve “d”

destek eğitim BEP geliştirme biriminin planlaması doğrultusunda okulun ders saatleri içine veya dışında ihtiyaç halinde hafta sonu da planlanabilir..” demektedir.

2.3 Destek Eğitim Odalarında Görev Alan Öğretmenlerin Özel Eğitim Alanında Eğitim Durumları

Araştırmaya katılan öğretmenler destek eğitim odalarında görevlendirilmeden önce özel eğitim alanına ilişkin becerilerinin geliştirilmesi için aldıkları eğitimler hakkında düşüncelerini Tablo 4’te belirtmişlerdir.

7

Tablo 4

Destek Eğitim Odalarında Görev Alan Öğretmenlerin Özel Eğitim Alanında Eğitim Durumları

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Eğitim Alınmamış Özel eğitim alanında eğitim almadım Ö9,Ö18 2 Almadım, uzaktan eğitim yoluyla kurslar açılabilir Ö6 1

Hizmet içi Eğitim BEP ve Kaynaştırma Eğitimi sertifikalarım var Ö1,Ö2, Ö4, Ö7 8 Ö8,Ö11,Ö12,Ö17

Önceki yıllarda aldım, güncellenmesi gerekir her yıl Ö16 1 Kurslar aldım faydalı olduğunu düşünüyorum Ö7 1

Rehberlik Servisi Rehber öğretmenlerimizden aldığım seminerler var Ö10,Ö15 2 destekledi

Tablo 4’ e bakıldığında üç öğretmenin herhangi bir eğitim almadığını ifade ettikleri görülmekte, iki öğretmen okul rehber öğretmenlerinden aldıkları seminerlerle desteklendiklerini ifade etmişlerdir. “Eğitim almadım” diyen (Ö6) uzaktan eğitim yoluyla internet üzerinden kendileri için düzenlenecek kurs ve seminerlerin faydalı olacağını belirtmiştir. Sekiz öğretmen, Ö1,Ö2,Ö4,Ö7,Ö8,Ö11,Ö12,Ö17. “BEP ve kaynaştırma eğitimi sertifikalarım var” demiştir. Ö7, “Özel eğitim alanında ilgili kurs ve seminerlere katıldım çok faydasını gördüm” demiştir. Ö16 ise “önceki yıllarda özel eğitim seminerlerine katıldım ancak her yıl güncel bilgilerle desteklenmemiz doğru olacaktır” diyerek düşüncesini belirtmiştir. Dört öğretmen soruyla ilgili görüş belirtmemişlerdir Ö3,Ö5,Ö13,Ö14.

Destek eğitim hizmeti öncesi eğitim alamamış öğretmenlerin varlığı dikkat çekicidir burada iki öğretmenin Ö10,Ö15 ifade ettiği gibi rehberlik servislerinin verdikleri eğitim ya da yaptıkları toplantıların da çalışmaları destekleyici nitelikte olduğu görülmektedir.

8

2.4 Okul Yönetiminin Destek Eğitim Uygulamalarına Yönelik Tutumları

Tablo 5’te öğretmenlerin okul yönetimlerinin destek eğitim uygulamalarına yönelik tutumlarına ilişkin görüşleri yer almaktadır.

Tablo 5

Okul Yönetiminin Destek Eğitim Uygulamalarına Yönelik Tutumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Destekleyici Okul Yönetimi Her zaman destekleyici bir tutum sergiler Ö2,Ö6,Ö9,Ö15,Ö16,Ö18 6 Destekler, ancak koşulları tam yerine getiremez Ö1,Ö3,Ö4,Ö5 4 destek eğitim odası sıkıntısı(fiziksel koşullar)

Ortam Hazırlayan Okul Yönetimi Öğrencilerin mağdur olmamaları için Ö7,Ö8,Ö10,Ö12,Ö14 5 her türlü özeni ve hassasiyeti gösterir.

(sınıf bulma)

Uygulamanın İçerisinde Destek eğitim uygulamalarında işleyişi Ö11,Ö12,Ö17 3 Yer Alan Okul Yönetimi düzenlemiştir

Tablo 5’e bakıldığında öğretmenler okul yönetimlerinin destek eğitim uygulamalarına destekleyici bir tutum sergilediklerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin tamamının okul yönetimlerinin, destek eğitim uygulamalarına destek verdiklerini ifade etmeleri dikkat çekicidir. Okul yönetiminin destekleyici olduğunu ancak okullarının fiziki koşulları nedeniyle uygulamada eksiklerin olduğunu ifade eden görüşler de yer almaktadır Ö1,Ö3,Ö4,Ö5.

Okulların fiziki koşullarından dolayı destek eğitim odası açmada sıkıntı olduğu gözlenmektedir, diğer odaların ve sınıfların kullanılmasıyla mağduriyetlerin giderildiği anlaşılmaktadır.

2.5 Destek Eğitim Odalarının Donanımlarına İlişkin Düşünceler

Araştırmaya katılan öğretmenlerin destek eğitim odalarının donanımlarına ilişkin görüşlerine Tablo 6’ da yer verilmiştir.

Öğretmenler destek eğitim odalarının yetersiz olduğunu dile getirmişlerdir. Okulların fiziki koşullarının destek eğitim odası açmada yetersiz olduğunu kabul ederek okul yönetimlerinin okul içinde başka odaların ve sınıfların destek eğitim odası olarak kullanımına yönelik her türlü desteği verdiklerini ifade etmişlerdir. Ö2,Ö4,Ö5; “çalışmalarda kullandığımız bir masamız bir sıramız var” , Ö9; “başka alanları kullandığımız için ışık yetersiz olabiliyor”

şeklinde görüş bildirirken; Ö1; “destek eğitim odasının uygun olduğunu düşünmüyorum”

demiştir. Ö17; “Destek eğitim için kullanılan odalar ve sınıflar çalışmalar için uygundur”

9

derken Ö13; “okul yönetimimiz kullanılan diğer alanların şartlarını iyileştirmiştir” şeklinde görüş belirtmiştir.

Tablo 6

Destek Eğitim Odalarının Donanımlarına İlişkin Öğretmen Düşünceleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Destek Eğitim Odası Yalnızca bir oda var Ö1,Ö3,Ö18 3 Destek eğitim odasının uygun olduğunu düşünmüyorum Ö1 1 Bir masa bir sıra ile işliyoruz dersi Ö2,Ö4,Ö5 3

Materyal Materyal yeterli değil Ö2,Ö3,Ö12, 6

Ö14,Ö15,Ö18

Okulun başka alanlarının Destek eğitim oda sayısı yetersiz

uygulama için kullanılması laboratuvar, müzik sınıfı, kütüphane vb Ö6,Ö7,Ö8.Ö9 4 alanlarda yapıyoruz dersleri

Okul yönetimimiz kullanılan diğer alanların Ö13 1 şartlarını iyileştirmiştir.

Kullanılan alanlar çalışma yapmak için Ö17 1 uygundur

Başka alanları kullandığımız için ışık Ö9 1 (aydınlanma)sorunu yaşanabiliyor.

2.6 Destek Eğitim Odalarında Materyaller

Araştırmaya katılan öğretmenlerin destek eğitim odalarında bulunan materyallerle ilgili düşünceleri, destek eğitim odalarında okul kademesine göre bulunması gereken materyaller ve materyallerin yeterliliği hakkındaki düşünceleri iki grupta incelenmiştir.

Tablo 7’de okul kademesine göre destek eğitim odasında bulunması gereken materyaller hakkındaki düşünceler görülmektedir. Ö2; “El becerilerini (psikomotor becerilerin) gelişimini sağlayacak materyaller” derken Ö5, “açı, uzunluk, ağırlık ölçer vb araç gerecin olması daha etkili bir öğrenme ortamı yaratacaktır” demiştir. “Akıllı tahta ve bilgisayar, tablet olmalı” diyen öğretmenlerin sayısı oldukça fazladır, sekiz öğretmen destek eğitim odasında bulunması gereken materyaller arasında saymış akıllı tahta, bilgisayar ve tableti Ö4,Ö6 Ö7,Ö8,Ö9,Ö10,Ö11,Ö14. Beş öğretmen “test kitapları, ders kitapları bulunmalı”

Ö2,Ö3,Ö4,Ö5,Ö10, üç öğretmen ise “görsel kaynaklarla; harita, resimlerle vb. donatılmalı destek eğitim odaları” Ö2,Ö3,Ö12 diyerek düşüncelerini belirtmişlerdir.

10

Tablo 7

Destek Eğitim Odalarında Okul Kademesine Göre Bulunması Gereken Materyallere İlişkin Öğretmen Görüşleri Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Teknolojik araç gereçler Akıllı tahta, bilgisayar, tablet olmalı Ö4,Ö6 Ö7,Ö8,Ö9,Ö10,Ö11,Ö14 8

Test kitapları, ders kitapları Test kitapları ve ders kitapları olmalı Ö2,Ö3,Ö4,Ö5,Ö10 5

Psikomotor becerileri El becerilerinin gelişmesini sağlayacak Ö2 1

geliştirecek araç gereç her tür araç gereç Görsel kaynaklar Harita, resimler, broşürler vb. Ö2,Ö3,Ö12 3

Açı, uzunluk, ağırlık ölçer Açı, uzunluk, ağırlık ölçer vb olması Ö5 1

daha etkili bir öğrenme ortamı yaratır Materyallerin yeterliliği hakkındaki öğretmen görüşleri Tablo 8’de verilmiştir. “Materyaller yetersiz”, “materyalleri kendimiz sağlamaya çalışıyoruz” diyen öğretmenlerin sayısının oldukça fazla olduğu dikkat çekicidir. “Yetersiz materyalle ders işliyoruz” demiştir Ö14. Üç öğretmen ise bazı branşlarda araç gereçlerin eksik olduğunu ifade etmişlerdir. Ö8; “okulumuz ihtiyaçları karşılıyor” derken, Ö16; “destek eğitim odalarındaki materyaller yeterlidir” demiştir. “Çalışmalarda eksik olan materyalleri biz sağlıyoruz” diyen öğretmenlerin sayısı altıdır Ö1,Ö4,Ö7,Ö5,Ö10,Ö18 Tablo 8 Destek Eğitim Odalarındaki Materyallerin Yeterliliği Hakkında Öğretmen Görüşleri Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N Okulumuz ihtiyaçları karşılıyor Ö8 1

Materyaller yeterlidir Destek eğitim odalarındaki materyaller yeterlidir Ö16 1

Yetersiz materyalle ders işliyoruz Ö14 1

Materyaller yetersizdir Destek eğitim odalarında bazı branşlarda Ö4,Ö5,Ö17 3

araç gereç eksik Masa sıra dışında materyal yoktur Ö3 1

Öğretmen materyali kendisi Çalışmalarda eksik olan materyalleri biz Ö1,Ö4,Ö7,Ö5,Ö10,Ö18 6 sağlıyor getiriyoruz

11

2.7 Destek Eğitim Uygulamalarında Akademik Eğitim Dışında Kazandırıldığı Düşünülen Beceriler

Destek eğitim odalarında ders gören öğrencilere akademik beceri dışında hangi becerilerin kazandırıldığına ilişkin öğretmenlerin düşünceleri tablo 9’da verilmiştir.

Tablo 9’a bakıldığında öğrencinin kendini tanıma, anlama ve ifade etme becerilerinin geliştiğini düşünen öğretmenlerin sayısı beş iken, özgüven kazandığını düşünen öğretmenlerin sayısı yedidir. Sosyal beceriler, iletişim becerileri gelişiyor diyen öğretmenlerin sayısı on’dur

Tablo 9

“Ders aralarında öğretmen ile yapılan küçük sohbetler sosyalleşmelerine imkan sağlıyor” diyen Ö9’un yorumu dikkat çekicidir. Ö10,Ö12,Ö17 “ders saatlerini takip etmeleri, derse zamanında

12

gelmek için çaba göstermeleri öğrencilerin zamanı doğru kullanma ve zamanı planlama becerisini geliştiriyor” şeklinde düşüncelerini belirtmişlerdir. “Derse giren öğretmenin kişisel yönlendirmeleri hariç akademik beceri dışında başka beceri kazandığını düşünmüyorum”

demiştir Ö13. Akademik destek dışında bir beceri kazandıramadıklarını düşünen öğretmen sayısının düşük sayıda olduğu gözlenmektedir.

2.8 Destek Eğitim Uygulamalarında Başarısının Değerlendirilmesi Araştırmaya katılan öğretmenlerin destek eğitim uygulamalarından yararlanan öğrencilerin değerlendirilmelerine ilişkin görüşleri tablo 10’da verilmiştir.

Tablo 10’a bakıldığında, “öğrenciye uygulanan program ve kazandırılan kazanımlar çerçevesinde hazırlanan sorularla değerlendirmeyi yapıyorum” diyen öğretmenler Ö2,Ö9’dur.

“Çalışmanın başında öğrenci için hazırlanan BEP doğrultusunda performans ve ihtiyaçlara dayanarak oluşturulan hedef davranışların ne ölçüde kazanıldığına yönelik yazılı ve sözlü sorularla değerlendirmeyi yapıyorum” diyen öğretmenler Ö3,Ö5,Ö10,Ö15,Ö16,Ö17,Ö18’dir.

“Derse giren öğretmeni ve biz destek eğitim öğretmeni birlikte değerlendirme yapıyoruz”

demiştir Ö13.

Tablo 10

Destek Eğitim Uygulamalarında Başarının Değerlendirilmesine İlişkin Öğretmen Görüşleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Öğrenciye uygulanan program ve kazandırılan Ö2,Ö9 2 kazanılan kazanımlar çerçevesinde hazırlanan sorularla

değerlendirme yapıyoruz BEP’le Değerlendirme

Çalışmanın başında hazırlanan BEP le belirlenen performans, Ö3,Ö5,Ö10 7 ihtiyaçlara dayalı davranışların ne ölçüde kazandırıldığına dair Ö15,Ö16,Ö17

değerlendirme yapıyoruz. Ö18

Ders öğretmeni ve biz destek eğitim öğretmeninin işbirliği ile Ö13 1 değerlendirme yapıyoruz.

Küçük Test Çalışmaları Testlerle değerlendirme yapıyorum Ö4 1

Okuma,yazma, Şiir, metin okuma, yazma anlatma çalışmaları Ö4 1 anlama,anlatma

Yazılı sınavlar Yazılı sınav soruları ile değerlendirme yapıyorum Ö6,Ö12,Ö14 3

Değerlendirme Formları Etkinlikler, bulmacalar, oyunlar ile değerendirme Ö1,Ö7,Ö8 3 yapıyorum

13

“Şiir, metin okuma, yazma, anlatma çalışmaları yaptırıyorum değerlendirme için” diyen Ö4,

“öğrencimin performansına uygun küçük testler de yapıyorum arada, öğrencilerimizin seviyelerine uygun, belirlenen hedef davranışlara dayalı sorular sorduğumuz için başarılarını arttırıyor diye de eklemiştir. “Etkinlikleri, bulmacaları, oyunları değerlendirme formları üzerinde kaydedip, değerlendiriyorum” demiştir Ö1,Ö7,Ö8. “Yazılı sınav soruları hazırlayarak değerlendirme yapıyoruz öğrencimizin performansına uygun bir şekilde” diyen öğretmenler Ö6,Ö12,Ö14’dür.

2.9 Uzaktan Destek Eğitim Uygulamaları

Araştırmaya katılan öğretmenlerin uzaktan destek eğitimle ilgili görüşleri Tablo 11’de verilmiştir.

Tablo 11

Uzaktan Destek Eğitim Uygulamalarına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Öğrencinin ek olarak dikkat eksikliği tanısı da Ö1,Ö12 2 bulunuyorsa sürdürülmesi zor.

Tanı ve yetersizlik türüne

göre değişir Dikkat toplama sorunu olmayan çocuklarla Ö4 1 uzaktan eğitim devam edebilir

Uygulanabilir Uzaktan bire bir destek eğitim uygulamasının Ö2,Ö3,Ö7,Ö8,Ö10 9 yürütülebileceğini düşünüyorum Ö11,Ö15,Ö16,Ö18

Derse göre ,dersin Branşım matematik, uzaktan eğitimin yarar

içeriğine göre değişir sağlayacağını düşünmüyorum. Dikkat toplama Ö5 1 konusunda bu dersle ilgili sorun yaşanıyor.

Süre ayarlaması yaparak Ekran başında uzun süre dikkat toplaması zor,

15-20 dakikalık sürelerle olabilir. Uzaktan destek Ö9 1 eğitim uygulanabilir.

Uzaktan destek eğitim Uzaktan eğitimle destek eğitimin yürütülmesi Ö13, Ö14 2 uygulanamaz zor görülmekte.

Tablo 11’e bakıldığında “öğrencinin dikkat eksikliği tanısı varsa uzaktan eğitim zor demiştir” Ö1,Ö12. “Dikkat sorunu olmayan öğrencilerle uzaktan eğitim devam edebilir”

demiştir Ö4. Hiçbir şart koymadan uzaktan destek eğitimin yürütülebileceğini düşünüyorum diyen öğretmenlerin sayısı 9’dur Ö2,Ö3,Ö7,Ö8,Ö10,Ö11,Ö15,Ö16,Ö18. Branşının matematik olduğunu belirten Ö5; “uzaktan eğitimin yarar sağlayacağını düşünmüyorum, uzaktan dikkatlerini toplamak bu ders için çok zor” demiştir. “Süre ayarlaması yapılarak devam edilebilir destek eğitime” diyerek görüş belirten Ö9; “ekran başında uzun süreli dikkatlerini toplamak bu öğrencilerimiz için oldukça zor olmakta 15-20 dakikalık sürelerle ara vererek

14

uzaktan eğitim uygulanabilir” demiştir. Ö13, Ö14 “uzaktan destek eğitimin yürütülmesi zor görünüyor” şeklinde düşüncelerini belirtmişlerdir.

2.10 Destek Eğitim Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar

Araştırmaya katılan öğretmenlerin destek eğitim uygulamalarında karşılaşılan sorunlarla ilgili görüşleri Tablo 12’de verilmiştir.

Tablo 12

Destek Eğitim Uygulamalarında Yaşanan Sorunlara İlişkin Öğretmen Görüşleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Bir oda var kullanımda sıkıntı Ö3,Ö7,Ö10,Ö18 4 yaşanıyor. Boş sınıf bulma çabası

Destek eğitim odaları yoruyor.

Destek eğitim odasının donanım Ö1,Ö2,Ö5 4 yetersizliği, materyal sorunu

Veli beklentisi Öğrencilerin velilerinin beklentileri Ö2,Ö4 2 çok yüksek, kısa sürede sınıf düzeyini

yakalayacağını düşünmesi sorunlar yaratıyor

Özel Eğitim alan bilgimiz yetersiz. Tanılarla ilgili bilgi sahibi olmak, yeterlik alanlarını

bilmek öğrencilere nasıl davranacağımız, Ö6,Ö7,Ö8 3 Özel eğitim onlarla nasıl iletişim, bağ kuracağımız, konularında

alan bilgisi eksiklerimiz olması bizleri endişelendiriyor.

Yanlış yapmak istemiyoruz

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite Sınıf seviyesinden geride olan DEHB Ö12,Ö14,Ö15 5 bozukluğu tanısı tanısı da bulunan çocuklara ulaşmakta zorluk Ö16,Ö17

çekiyoruz.

Öğrencinin takibi Daha önceki(alt sınıflarda) eğitim çalışmaları Ö7,Ö8 2 hakkında bilgi sahibi olmayınca gelişimini

incelemede sorun yaşanıyor.

Arkadaşlarıyla birlikte olduğu sınıftan Ö9,Ö11 2 ayrılmak istemiyor

Öğrencinin destek eğitime Derslere isteksiz katılmaları başarıyı Ö5,Ö6,Ö7,Ö8,Ö9 5 yaklaşımı düşürüyor

Öğrenci isteksizse zorluyor muyuz endişesi Ö7 1 yaşıyoruz

Derse katılmada sürekliliği sağlamak Ö13 1 zor oluyor

Tablo 12’ye bakıldığında; “Okulumuzda bir destek eğitim odası var kullanımda sıkıntılar yaşıyoruz, boş sınıf bulmak için çaba gösteriyoruz” demiştir Ö3,Ö7,Ö10,Ö18.

“Destek eğitim odalarında materyaller yetersiz” şeklinde düşüncelerini belirtmiştir Ö1,Ö2,Ö5.

15

“Destek eğitim uygulamalarında velilerin beklentilerinin çok yüksek olması, kısa sürede sınıf düzeyini yakalama beklentilerinin olması sorunlar yaratıyor” demiştir Ö2,Ö4. Özel Eğitim alan bilgilerinin yetersiz olduğunu söyleyerek, "öğrenci tanılarıyla ilgili bilgi sahibi olmak yeterlik alanları, nasıl davranacağımız, nasıl iletişim kuracağımız, nasıl bağ kuracağız konularında eksiklerimiz olması bizleri endişelendiriyor. Yanlış yapmak istemiyoruz” diyerek düşüncelerini, kaygılarını dile getirmişlerdir Ö6,Ö7,Ö8. “Sınıf seviyesinden çok geride olan dikkat eksikliği tanısı da bulunan öğrencilerle çalışmak çok zorluyor bizleri” demişlerdir Ö12,Ö14,Ö15,Ö16,Ö17. Öğrencinin sınıfından çıkmak istemediğini, derslere isteksiz katıldığını bunun başarıyı düşürdüğünü belirtmiştir Ö5,Ö6,Ö7,Ö8,Ö9,Ö11. “Derse katılımda sürekliliği sağlamak zor ve de öğrencinin isteksiz olduğu durumda onu zorluyor muyuz endişesi yaşıyoruz” demiştir Ö7,Ö13. Süreç içerisinde öğrencinin eğitim aldığı alt sınıflardan bilgi almanın önemine değinen Ö7,Ö8 “alt sınıflarda eğitim veren öğretmenlerinden bilgi almadığımızda, öğrencinin gelişimini görmede sıkıntı yaşıyoruz” demişlerdir.

2.11 Destek Eğitim Uygulamalarında Rehberlik Araştırma Merkezleriyle İş birliği Araştırmaya katılan öğretmenlerin Okullarının bağlı bulunduğu ilçe rehberlik ve araştırma merkezlerinden beklentilerine ilişkin görüşleri Tablo 13’te verilmiştir.

Tablo 13

Özel Eğitim Uygulamalarında Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden Beklentilere İlişkin Öğretmen Görüşleri Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Okul ziyaretleri Destek eğitim odaları ile ilgili ziyaretler

fiziki şartlar, donanım, materyallerin kontrolü Ö1,Ö3 2 okul yönetiminin bilgilendirilmesi

Özel eğitim alanında Hizmet içi eğitimler, seminerler Ö4,Ö14 2 eğitim desteği düzenli aralıklarla bilgilendirme toplantıları

yapılabilir

RAM ile okul rehberlik Destek eğitim odalarının

servisi işbirliği daha verimli hale getirilmesi Ö5,Ö10,Ö12,Ö18 4 konusunda okul rehberlik servisleriyle

işbirliği geliştirilebilir. Toplantılar düzenlenebilir

Her eğitim- öğretim döneminde bilgilendirme Ö7,Ö8,Ö9,Ö11,Ö13 8 toplantıları yapılabilir. Güncel bilgiler Rehber Ö15,Ö16,Ö17,

öğretmenlerimiz tarafından bizlere aktarılabilir.

Tablo 13’de görüldüğü gibi araştırmaya katılan öğretmenler RAM’ların destek eğitim odaları ile ilgili okul ziyaretlerinin uygun olacağını ve odaların fiziki şartları, donanımları ve içerisinde bulunan materyallerin kontrollerinin yapılarak okul yönetiminin bu konularda bilgilendirilmesinin önemli olduğunu ifade etmişlerdir Ö1,Ö3. Öğretmenler, özel eğitim alanında eğitim desteği olarak hizmet içi eğitim ve seminerler istemektedirler. RAM, okul rehberlik servisi işbirliği ile destek eğitim odalarının verimliliğinin artırabileceğini

16

belirtmişlerdir. Güncel bilgilerin belirli aralıklarla okul rehber öğretmenlerine verilebileceğini kendilerine de onlar tarafından aktarılabileceğini ifade etmişlerdir.

2.12 Nitelikli Bir Destek Eğitim İçin Öneriler

Araştırmaya katılan öğretmenlerin nitelikli bir destek eğitim için düşünceleri tablo 14’te verilmiştir.

Tablo 14

Nitelikli Bir Destek Eğitim İçin Öğretmen Görüşleri

Temalar Düşünceler Öğretmen Kodu N

Özel eğitim merkezi Öğrencinin özel eğitim aldığı merkezde Ö1 1

öğretmeniyle işbirliği görev alan öğretmenlerin hazırladığı BEP’ler konusunda okul ile paralellik sağlamaları Destek Eğitim odalarında ders veren öğretmenlerin Öğretmen eğitimleri özel eğitim alanında mutlaka eğitim almaları Ö2 1

Destek eğitim odaları Destek eğitim odalarının açılması, sayılarının artması Ö3,Ö10 2

belli standartlarının olması gerekir Ö4 1

Donanım, materyallerin Destek eğitim odalarında donanımın, araç gereçlerin Ö3,Ö15,Ö18 3

sağlanması tam olması gerekir Teknolojinin sağlanması destek eğitim odalarını daha Ö6 1

işlevsel kılacaktır Ders öğretmeni ile Destek eğitim odasında ders veren öğretmenle Ö7,Ö8 işbirliği sınıfında dere giren öğretmenin işbirliği yapması gerekir Veli ile işbirliği Nitelikli bir destek eğitim için veli ile işbirliği Ö7,Ö8,Ö12,Ö14 4

Sağlanmalıdır. İzleme çalışmaları Çalışmaların her ay düzenli şekilde izlenip, Ö7,Ö8,Ö14 3

Değerlendirilmesi, rehber öğretmenle istişare yapılması. Destek Eğitim Süresi Ders sürelerinin arttırılması Ö9 1

BEP Öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerinin bilinmesi Ö11,Ö13 2

BEP’in oluşturulması, güncellenmesi niteliği arttıracaktır Öğrencinin özel eğitimle Öğrencinin destek eğitim odasında istekle bulunmasını Ö13 1 İlgili Tutumu sağlayabilme koşullarını yaratmalı

Tablo 14’e bakıldığında; öğrencinin sınıfında derse giren öğretmenle ve veli ile iş birliğinin nitelikli bir destek eğitim için önemli olduğunu ifade etmişlerdir öğretmenler. Destek eğitim odalarının açılması, sayılarının arttırılması, donanım ve araç gereçlerin sağlanması, sınıflarda teknolojinin bulunmasının destek eğitim odalarının işlevselliğini arttıracağını belirtmişlerdir.” Öğrencinin güçlü ve zayıf yanlarının belirlenerek BEP’e dayalı bir eğitim oluşturulması destek eğitimde en önemli unsurlardan biridir” diyerek

17

BEP’in(bireyselleştirilmiş eğitim planının) önemini hatırlatmışlardır. Çalışmaların düzenli

BEP’in(bireyselleştirilmiş eğitim planının) önemini hatırlatmışlardır. Çalışmaların düzenli