• Sonuç bulunamadı

Ders Dağıtım Çizelgeleriyle İlgili Alınan Kararlar

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1.4. Ders Dağıtım Çizelgeleriyle İlgili Alınan Kararlar

2009 yılında TTK tarafından ders dağıtım çizelgeleriyle ilgili toplam 22 karar alınmıştır. Bu kararlardan 9 tanesi devlet okullarına, 13 tanesi ise özel öğretim kurumlarına aittir.

Şekil 5. 2009 Yılında TTK tarafından ders dağıtım çizelgeleriyle ilgili alınan kararların yüzdelik dağılım grafiği

Ders dağıtım çizelgeleriyle ilgili alınan kararların bazıları şunlardır;

 09.03.2009 tarihli ve 26 sayılı “Anadolu Öğretmen Lisesi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Türkçe-Matematik ve Yabancı Dil Alanı Haftalık Ders Çizelgeleri”.

 11.09.2009 tarihli ve 151 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri”.

 30.09.2009 tarihli ve 169 sayılı “Polis Koleji Haftalık Ders Çizelgesi”.

 06.10.2009 tarihli ve 172 sayılı “Özel Jale Tezer Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi, Özel Altın Eğitim Anadolu Lisesi, Özel Gaziantep Kolej Vakfı Anadolu Lisesi ile Özel Seçkin Koleji ve Fen Lisesi Haftalık Ders Çizelgeleri”.

 15.10.2009 tarihli ve 181 sayılı “Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Açıklamalar Bölümünde Değişiklik Yapılması”.

 03.11.2009 tarihli ve 193 sayılı “Özel Tarhan Koleji ve Özel Akşam Lisesi Haftalık Ders Çizelgeleri”. Devlet Okulları %41 Özel Öğretim Kurumları %59 30

 03.112009 tarihli ve 194 sayılı “İsimleri Ekli Listede Belirtilen Özel Ortaöğretim Okullarının 2009-2010 Öğretim Yılında Uygulayacakları Haftalık Ders Çizelgeleri”.  20.11.2009 tarihli ve 213 sayılı “Açık Öğretim Lisesiyle Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi İmam Hatip Programı (Dönemlere Göre) Haftalık Ders Çizelgeleri”.

 20.11.2009 tarihli ve 215 sayılı 1.“T.V. Özel Şişli Terakki Lisesi, T.V. Özel Şişli Terakki Fen Lisesi Haftalık Ders Çizelgeleri”, 2.“TED Ankara Koleji Vakfı Özel Bakalorya Programı Haftalık Ders Çizelgelerinde Değişiklik Yapılması”.

 18.12.2009 tarihli ve 258 sayılı “Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi”.

Haftalık ders çizelgeleriyle ilgili 2009 yılında alınan kararları incelediğimizde, 22 tanesinin de ortaöğretim kurumlarına ait olduğunu görmekteyiz.

11.09.2009 tarihli ve 151 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri” adlı Kurul kararına göre; genel lise (fen bilimleri alanı, sosyal bilimler alanı, Türkçe-matematik alanı, yabancı dil alanı), Anadolu lisesi (fen bilimleri alanı, sosyal bilimler alanı, Türkçe-matematik alanı, yabancı dil alanı), fen lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi (spor alanı, müzik alanı, resim alanı), sosyal bilimler lisesi, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liseleri (fen bilimleri alanı, sosyal bilimler alanı, Türkçe-matematik alanı, yabancı dil alanı), Anadolu öğretmen lisesi (fen bilimleri alanı, sosyal bilimler alanı, Türkçe- matematik alanı, yabancı dil alanı), uluslararası bakalorya programını uygulayan ortaöğretim kurumları, Anadolu teknik lisesi, teknik lisesi, Anadolu meslek lisesi, meslek liseleri, imam hatip lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, yabancı uyruklu öğrenciler için açılan imam hatip liseleri, Anadolu sağlık meslek lisesi anestezi ve reanimasyon alanı (anestezi teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi anestezi ve reanimasyon alanı (anestezi teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi tıbbi laboratuvar alanı (tıbbi laboratuvar teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi tıbbi laboratuvar alanı (tıbbi laboratuvar teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi radyoloji alanı (radyoloji teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi radyoloji alanı (radyoloji teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi sağlık hizmetleri sekreterliği alanı (tıbbi sekreterlik dalı), sağlık meslek lisesi sağlık hizmetleri sekreterliği alanı (tıbbi sekreterlik dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi çevre sağlığı alanı (çevre sağlığı teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi çevre sağlığı alanı (çevre sağlığı teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi acil sağlık hizmetleri alanı (acil tıp teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi acil sağlık hizmetleri alanı (acil tıp

teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi diş protez alanı (diş protez teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi diş protez alanı (diş protez teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi ortopedik protez ve ortez alanı (ortopedik protez ve ortez teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi ortopedik protez ve ortez alanı (ortopedik protez ve ortez teknisyenliği dalı) haftalık ders çizelgeleri 2009-2010 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere kabul edilmiştir.

Söz konusu Kurul kararının ekinde Millî Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin uygulanışına yönelik açıklamalar şu şekilde yer almaktadır.

• Derslerin programlarında belirtilen ders saati sayılarının ders çizelgelerinde sınıflara göre az veya fazla olması durumunda zümre öğretmenler kurulunca öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak hazırlanacak programlar uygulanır.

• Haftalık ders çizelgelerinde yer alan ve açıklamalarda belirtilmeyen derslerde öğretim programları, yeni öğretim programları hazırlanıncaya kadar mevcut öğretim programlarının amaç ve açıklamaları dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca sınıflara göre hazırlanan öğretim programları uygulanır.

• Öğrenciler; ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programlarına hazırlık amacıyla okulun imkânları, çevrenin ihtiyaç ve özelliklerine göre haftalık ders çizelgesinde belirtilen ders saatini geçmemek kaydıyla seçmeli dersler arasında yer alan dersleri seçebilir.

• Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda resim/müzik/beden eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.

• Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıf seçmeli dersleri arasında yer alan ve programı tek olan seçmeli dersler öğrenim süresince bir defa alınır.

• Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflara ait seçmeli dersler çizelgesinde yer alan aynı derslerden herhangi birini bir önceki sınıfta okuyan öğrenci bir sonraki sınıfta aynı dersi alamaz. Bir önceki sınıfta aldığı dersin tamamlayıcısı olan dersi veya derslerden herhangi birini seçip okuyabilir.

• Bir üst sınıftan bir alt sınıfa kaydırılan dersleri okumamış olan öğrenciler bu dersi seçmeli dersler kapsamında alırlar.

• Bir alt sınıftan bir üst sınıfa kaydırılan ve daha sonraki sınıfta da bulunan derslerde tekrar aynı dersi okumazlar. Bu sınıfta öğrencilere, hazır bulunuşluklarına göre üst sınıftaki programda dikkate alınarak zümre öğretmenler kurulunca hazırlanacak program uygulanır. • Bir alt sınıftan bir üst sınıfa kaydırılan ve daha sonraki sınıfta bulunmayan derslerin ders saati seçmeli derslerle doldurulur.

• Sosyal etkinlik dersi ile bilgi kuram dersi notla değerlendirilmez.

• Meslek ve Anadolu meslek liselerinde öğrenciler işletmelerdeki mesleki eğitimini, alanın özelliğine göre yoğunlaştırılmış eğitim programı olarak alması durumunda, seçmeli ders saatlerinde değişiklik yapılmadan okulun haftalık ders saatlerinde değişiklik yapılabilir. Bu değişiklik Bakanlık onayı ile uygulanır.

• Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında alanlar bazında uygulanmakta olan ders dağıtım çizelgelerinin uygulanmasına aynen devam edilecektir. Ancak toplam ders saati sayısındaki değişiklik nedeniyle alan ortak meslek ders saatlerinde meydana gelen değişiklikler ilgili birimlerce hazırlanacak ders dağıtım çizelgeleriyle okullara duyurulacaktır.

• Seçmeli derslerde yer alan, alan ve ortak dersler farklı alanlardaki öğrencilerin seçmelerine yönelik düzenlenmiştir (TTK, 2009E, s.47).

Ortaöğretim kurumlarının 9, 10, 11 ve 12. sınıflarındaki ortak dersler bölümünde; dil ve anlatım, Türk edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, tarih, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, coğrafya, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, sağlık bilgisi, felsefe, yabancı dil, resim/müzik/beden eğitimi, millî güvenlik bilgisi, trafik ve ilkyardım dersleri

yer almaktadır. Anadolu liseleri ve hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liselerinin ortak dersler bölümünde bu derslerin yanı sıra ikinci yabancı dil dersi yer almaktadır. Sosyal bilimler liselerinin ortak dersler bölümünde de bu derslerin yanı sıra Türkçe, ikinci yabancı dil, sosyal bilimlere giriş, sosyal bilim çalışmaları, bilgi kuramı ve Osmanlı Türkçesi dersleri yer almaktadır. Anadolu öğretmen liselerinin ortak dersler bölümünde de bu derslerin yanı sıra ikinci yabancı dil, öğretmenlik mesleğine giriş, Türk eğitim tarihi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, öğretim ilke ve yöntemleri dersleri yer almaktadır.

Ortaöğretim kurumlarında uygulanacak seçmeli dersler listesinde ise; dil ve anlatım (1-2), Türk edebiyatı (1-3), tarih (1-3), çağdaş Türk ve dünya tarihi (1-3), coğrafya (1-3), psikoloji (1-2), sosyoloji (1-2), mantık (1-2), bilgi kuramı (1-2), matematik (2-4), geometri (1-2), analitik geometri (1-2), fizik (2-3), kimya (2-3), biyoloji (2-3), demokrasi ve insan hakları (1), sosyal etkinlik (1), proje hazırlama (1), bilgi ve iletişim teknolojisi (1-2), işletme (2), ekonomi (2), girişimcilik (1), astronomi ve uzay bilimleri (1-2), uluslararası ilişkiler (2), yönetim bilimi (2), diksiyon ve hitabet (1), sağlık bilgisi (2), sanat tarihi (2), seçmeli yabancı dil (2), Alman edebiyatı (1-2), İngiliz edebiyatı (1-2), genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanın alan/dal dersleri veya diğer alanların alan/dal dersleri yer almaktadır.

15.10.2009 tarihli ve 181 sayılı Kurul kararıyla da ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerinin açıklamalar bölümünde değişiklik yapılmıştır. Söz konusu Kurul kararına göre Millî Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin uygulanışına yönelik açıklamalar şu şekilde yer almaktadır.

Tablo 2. Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinin Açıklamalar Bölümünde Yapılan Değişikliklere Ait Tablo

ESKİ HÂLİ YENİ HÂLİ

Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun

imkânları doğrultusunda

resim/müzik/beden eğitimi derslerinden birisi seçilir, aynı ders 4 yıl süresince okutulur.

Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile okulun imkânları doğrultusunda resim/müzik/beden eğitimi derslerinden birisini seçer. Sınıf/sınıflarda Millî Eğitim Bakanlığı

Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin 10. Maddesine göre gruplar oluşturulur. Öğrenciler alt sınıfta seçtikleri bir dersi üst sınıflarda değiştirebilirler. Ayrıca öğrenciler ilgi ve istekleri doğrultusunda bu ders/dersleri seçmeli ders olarak da alabilirler. Seçmeli derslerde yer alan, alan ve ortak

dersler farklı alanlardaki öğrencilerin seçmelerine yönelik düzenlenmiştir

Seçmeli derslerde yer alan genel ortaöğretimin ortak dersleri ile alan dersleri farklı alanlardaki öğrencilerin seçmelerine yönelik düzenlenmiştir. Mesleki ve teknik

ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler, okullarının ders dağıtım çizelgesindeki ortak dersler ile birlikte aynı adla yer alan dersleri, toplamda genel ortaöğretim alanındaki ağırlığını geçmemek kaydıyla seçmeli ders olarak da alabilirler.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 12. sınıflarına yeni konulan ortak derslerde 11 ve 12. sınıf programları; seçmeli ders olarak seçilen genel ortaöğretimin alan derslerinde bulundukları sınıf seviyesine göre görmedikleri alt sınıf/sınıflara ait

programlar birlikte değerlendirilerek zümre

öğretmenler kurulunca hazırlanacak program uygulanır.

Ortaöğretim kurumlarında uygulanacak seçmeli ders listesinde; derslerin en az ve en fazla alınabilecek ders saatleri parantez içinde verilmiştir. Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programlarına hazırlık amacıyla okulun imkânları, çevrenin ihtiyaç ve özelliklerine göre okutulacak seçmeli dersin ders saati parantez içindeki ders saatleri ile bu saatlerde uygulanacak program, esas program göz önüne alınarak zümre öğretmenlerince belirlenir.

Ortaöğretim kurumlarında uygulanacak seçmeli ders listesinde; derslerin en az ve en fazla alınabilecek haftalık ders saatleri parantez içinde verilmiştir. Farklı

sınıflarda aynı dersin haftalık ders saatleri değişik

olabilecektir. Öğrencilerin ilgi ve istekleri ile

hedefledikleri yükseköğretim programlarına hazırlık amacıyla okulun imkânları, çevrenin ihtiyaç ve özelliklerine göre okutulacak seçmeli dersin ders saati parantez içindeki ders saatleri ile bu saatlerde uygulanacak program, esas program göz önüne alınarak zümre öğretmenlerince belirlenir.

Alman Edebiyatı (1-2) İngiliz Edebiyatı (1-2)

Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanın alan/dal dersleri veya diğer alanların alan/dal dersleri

Alman Edebiyatı (1-2) İngiliz Edebiyatı (1-2)

Resim (1-2) Müzik (1-2) Beden Eğitimi (1-2)

Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanın alan/dal dersleri veya diğer alanların; ortak, alan ve dal dersleri

Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflara ait

seçmeli dersler çizelgesinde yer alan aynı

derslerden herhangi birini bir önceki sınıfta okuyan öğrenci bir sonraki sınıfta aynı dersi alamaz. Bir önceki sınıfta aldığı dersin tamamlayıcısı olan dersi veya derslerden herhangi birini seçip okuyabilir.

Seçmeli dersler listesinde yer alan Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıflara ait derslerden herhangi birini bir önceki sınıfta okuyan öğrenci bir sonraki sınıfta aynı dersi alamaz. Bir önceki sınıfta aldığı dersin devamı ya da tamamlayıcısı durumunda olan ders veya derslerden herhangi birini seçip okuyabilir.

(Kaynak: TTK, 2009F, s.2-3).