• Sonuç bulunamadı

Dernekler ve Sivil Toplum Kuruluşları Enerji Ekonomisi Derneği

GÜNEŞ ENERJİSİNİN DURUMU

5. TÜRKİYE’NİN GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ, YAPILAN ÇA- ÇA-LIŞMALAR VE GELİŞMELER

5.4. KURUMLAR TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Devlet Kurumları

5.4.4. Dernekler ve Sivil Toplum Kuruluşları Enerji Ekonomisi Derneği

Enerji ekonomisi konularında çalışmalar yapan akademisyenlerin önderliğinde Enerji Ekonomisi Derneği (EED), 15 Şubat 2005 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur.

Türk enerji sektörünü dünya ile kucaklaştırmayı, enerji sektöründe karar verici mercile-re ulaşmayı ve karar mekanizmalarında sinerji yaratmayı amaçlayan dernek, üyelerine aynı zamanda 86 ülkede 3200 den fazla üyesi bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği (International Association for Energy Economics - IAEE) olanaklarından fay-dalanabilme imkanını da sağlamaktadır.

Enerji Ekonomisi Derneği; enerjinin verimli, akılcı, temiz, ucuz, güvenilir üretimi, iletimi, dağıtımı ve tüketimi ile ilgili araştırma, teknoloji, tecrübe ve politikaların tartışılabileceği bir platform oluşturmayı, eğitim, tanıtım ve bilgi aktarma faaliyetlerini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.

Dernek belirlenen amaç ve hedefleri kapsamında Nükleer Enerji, Kyoto Protokolü, Sürdürülebilir Kalkınma ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve diğer benzer konularda panel, seminer ve çalıştaylar gerçekleştirerek basın açıklamaları yapmıştır. Ayrıca der-nek düzenli olarak çeşitli konularda enerji sohbetleri de gerçekleştirmektedir.

Bunlara ek olarak, 31. Uluslararası IAEE Konferansı, 18–20 Haziran 2008 tarihleri ara-sında, Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği ve Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği’nin ortak organizasyonuyla İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

GÜNDER - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER), Uluslararası Gü-neş Enerjisi Topluluğu’nun (ISES) Türkiye Bölümü olarak 3335 sayılı Uluslararası Ni-telikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkındaki Kanun’un 1. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nun 10 Şubat 1992 tarih ve 92/2752 sayılı kararıyla kurulmuştur. GÜNDER ha-len Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesindedir.

GÜNDER, güneş enerjisi ile ilgili konularda bilim ve teknolojinin geliştirilmesi, araştır-ma ve geliştirmenin özendirilmesi, güneş enerjisinin yaygın kullanımının teşvik edil-mesi, güneş enerjisi ile ilgili alanlarda eğitimin özendirilmesi gibi konularda faaliyet göstermekte, uluslar arası toplantılara ve yurt içi seminerlere katılım sağlamakta ve ortak sempozyumlar düzenlemektedir.

Bu faaliyetlerinin yanı sıra GÜNDER’ in halen devam eden bir çalışması kapsamında, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Bilkent Nanoteknoloji Merkezi ve Demirdöküm yüksek ve-rimli güneş pili projesi başlatmışlardır.

Bu proje ile yeni malzemelere dayanan ve yüksek teknoloji gerektiren yüksek verimli güneş pil teknolojilerini geliştirilmesi hedeflenmektedir.. Bu hedef çerçevesinde proje-de verimlilikleri yüksek yeni ve akıllı fotovoltaik malzemeler tasarlanacak ve geliştirile-cektir. Bu şekilde tasarlanmış ve üretilmiş akıllı malzemeler kullanılarak güneş pillerinin günümüzde % 10 civarında olan sistem verimlilikleri bu yeni malzemeler ile teorik ola-rak % 50 civarına çıkarılacak yeni yüksek teknolojilerin geliştirilmesi için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılacaktır. Projenin ilk kısmında güneş enerjisinin kullanımını en yüksek seviyeye çıkaran yarı iletken temelli malzemelerin tasarımı ve bu malzeme-lerin epitaksiyel yöntemlerle ülkemizde ilk kez üretimi gerçekleştirilecektir. Bu adımdan sonra üretilen bu malzemelerin mikro ve nanoteknoloji yöntemleri ile fabrikasyonu ya-pılacak ve malzemelere dayanan güneş pili hücreleri üretilecektir. Yüksek teknolojinin Türkiye’de geliştirilmesini içeren bu aşamadan sonra üretilen güneş pili hücrelerinin elektrik ve optik özellikleri ölçülecektir. Karakterizasyonları başarı ile tamamlanan neş pili hücreleri daha sonra projenin endüstriyel ortağı tarafından üretilecek olan gü-neş paneli modüllerinde kullanılacaktır. Bu şekilde üretilen Gügü-neş Paneli Modül Proto-tiplerinin elektrik ve optik karakterizasyonu yapılacak ve proje sonucunda ortaya çıkan Güneş Paneli Modül Prototiplerinin verimliliği ölçülecektir.

Güneşe Derneği

GÜNEŞE Derneği (Güneşten Elektrik Üreticileri, Fotovoltaik Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Tunçmatik ve Norm Enerji önderliğinde Kasım 2008’de kurulmuştur. Derne-ğin kuruluş amacı Türkiye’de güneşten elektrik enerjisi üretimini çoğaltıp yaygınlaştır-mak ve bu konuda toplumun bilincini ve farkındalığını arttıryaygınlaştır-mak olarak belirlenmiştir.

Sektörde faaliyet gösterenler ile bu işe hizmet etmek isteyen gönüllü kişi ve kurumların bir araya gelmesi, aralarındaki iletişim ve bilgi paylaşımının sağlanıp sürdürülebilir kal-kınmaya katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Dernek kurs, seminer, konferans, panel gibi birçok eğitim çalışmaları düzenlemek, gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak ve bilgilendirme bül-tenleri çıkarmak dahil olmak üzere konuyla ilgili ve kuruluş amacına hizmet eden tüm faaliyetleri yapmayı amaçlamıştır.

Uluslararası örgütlerle de temasta olan Güneşe Derneği, Mayıs 2009’da Avru-pa Birliği’nde (AB), güneş enerjisi endüstrisinin yüzde 95’ini temsil eden ve alanın-da Avrupa’nın en büyük sektörel birliği konumunalanın-daki Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Birliği’nin (EPIA = European Photovoltaic Industry Association) üyesi olmuştur.

Temiz Dünya Ekoloji Derneği

Temiz Dünya Ekoloji Derneği, son yıllarda dünyada giderek hız kazanan çevre so-runları ve küresel ısınma problemlerine karşı çalışma yapmak amacıyla Eylül 2007 başlarında kurulmuştur. Dernek kurulurken ekolojik mimari, besin çemberi, temiz ener-ji kaynaklarının kullanımı, ekoloener-jik günlük yaşam rehberi gibi uygulamalar yapılması düşünülmüştür. Yine dernek kurulurken 4E (Enerji, ekoloji, ekonomi, eğitim dörtlüsü) ilkesinden hareket etmek ve bir bütünün ayrılmaz parçaları olarak görülen bu kavram-ları kamuoyuna uygulamalı olarak göstermek amaçlanmıştır. Bu anlamda atılacak ilk adımlardan biri olarak, ekolojik yaşam modeli ile bağlantılı çeşitli çevresel konularda referans niteliği taşıyacak projeler oluşturmak düşünülmüştür. En başta kendi gelece-ğine duyarlı tüm kurum ve şahısların bir çatı altında toplanmasına hizmet verecek ilk ve tek internet portalı çalışmasına başlanmıştır.

Bu amaçlar kapsamında dernek ofisinin önüne 1 kWp gücünde ve yılda 2 MWh elektrik üretebilen bir “güneş ağacı” kurulmuştur. Bu sayede dernek Türkiye’nin kendi enerjisini kendi üreten ilk sivil toplum kuruluşu olmuştur. Ayrıca bu projenin devamı sayılabilecek

“Güneş Ormanı” için ilk güneş ağacı Fore Enerji ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü katkıları ile dernek ofisinin önüne dikilmiş bulunmakta-dır.

Bir başka proje olan EkoEv (Temiz Dünya Evi) projesinde ise, Temiz Dünya Ekoloji Derneği, küresel ısınma ve iklim değişikliği gündeminde önemli bir yer tutacak yeni yaşam modellerinin Türkiye’deki ilk örneğini göstermek üzere, merkez binasını kendi enerjisini kendi üreten bir bina olarak inşa etmektedir. İstanbul içinde herkesin rahat-lıkla ulaşabileceği bir üniversite kampüsünde inşası hedeflenen EkoEv, aynı zamanda birçok akademik çalışmaya da ev sahipliği yapacaktır.

Diğer bir proje olan “Güneş Okulu” projesinde, güneşi takip eden bir solar sistem ile güneşten elektrik üretilecek, okul içine yerleştirilecek bir LCD ekran ile üretilen elektrik enerjisi, tüketim, ne kadar karbondioksit emisyonuna engel olunduğu ve bunun do-ğada kaç ağaç dikmeye karşılık geldiği gibi faydalı bilgiler, öğrenci ve öğretmenlere grafikler ile sunulacaktır.

Başka bir proje olan TemizDunya.Com ile Türkiye’deki en büyük eksiklerden biri olan çevre dostu ürün ve servis üreticileri ile tüketicilerinin bir araya geleceği platformların eksikliğini gidermek ve hızla gelişen ve hızlanan internet dünyasının bu konuda içerdi-ği faydalı çözümlerden faydalanmak amaçlanmaktadır.

Derneğin diğer bir projesi Mersin’deki Soloi antik kentinin güneş enerjisiyle aydınla-tılmasıdır. Temiz Dünya Ekoloji Derneği projeyi birçok özel sektör kuruluşu, Mersin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumlarla işbirliği yaparak gerçekleştirecektir.

Dernek Şubat 2009’da 144 sayfalık “Temiz Dünya Rehberi – Güneş Enerjisi” kitabını yayınlamıştır.

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV)

Temiz Enerji Vakfı, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK’ın öncülüğünde 14 kişisel ve dört kurumsal üye ile 1994 yılının sonunda kuruldu. Vakfın bugün 21 kişisel, 5 kurumsal ve 150 civarında gönüllü üyesi bulunmaktadır. Temiz Enerji Vakfı’nın çalışma alanları üç ana başlık altında toplanarak, temiz ve tükenmez enerjilerin yaygın, etkin ve verimli kullanımın sağlayacak

a) Araştırma-geliştirme ve uygulama çalışmalarını, b) Eğitim, bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarını,

c) Bilgi-belge derleme çalışmalarını, yapmaya, yaptırmaya ve desteklemeye yönelik etkinlikler olarak belirlenmiştir.

Vakıf kuruluşundan bu yana belirtilen bu ana başlıklarda çalışmalarını sürdürmüştür.

Vakıf, iki adet AB Sinerji Projesi (Türk ortağı olarak), iki adet UNDP projesi, bir adet UNESCO projesi ve bir adet de Alman Büyükelçiliğinin desteklediği proje olmak üzere altı adet uluslar arası projeye katılmış ve başarıyla sonuçlandırmıştır.

Bu çalışmaların yanı sıra Vakıf tarafından güneş enerjisi uygulamalarına yönelik proje-ler gerçekleştirmekte ve eğitim ,bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları sürdürülmektedir.

Vakıf ayrıca,

Temiz tükenmez enerjilerde yayınlar ve yazarlar için bilgi bankası oluşturulması ve

• zaman zaman güncellenmesi,

Temiz tükenmez enerjilerle çalışan firma adreslerinin derlenerek bir bilgi bankası

• oluşturulması,

İlgililere açık kitaplık oluşturulması,

• Video film arşivi oluşturulması,

• Yaklaşık 300 slaytlık arşiv oluşturulması,

• Temiz tükenmez enerjilerdeki yayınlara destek verecek yönerge oluşturulması, gibi

• bilgi ve belge derleme çalışmaları da yapmaktadır.

5.4.5. Diğer Kurumlar