• Sonuç bulunamadı

Araştırmada deneysel işlemleri gerçekleştirmek üzere araştırmacı tarafından yapılan hazırlık çalışmaları şunlardır:

1. İlk aşamada, işbirliğine dayalı öğrenim yöntemi destekli çoklu zeka kuramı uygulamaları etkinliklerini içeren bilişsel, duyuşsal ve devinişsel hedeflerin olduğu beden eğitimi dersi eğitim programı araştırmacı tarafından geliştirilmiştir (Ek-1).

2. Daha sonra, yine araştırmacı tarafından, eğitim programında yer alan hedefler doğrultusunda ünite öğretim programı hazırlanmıştır (Ek-2).

3. Bundan sonra da, belirlenen hedeflere yönelik, ünitenin içereceği ders sayısı kadar öğretme durumu günlük ders planı olarak hazırlanmıştır (Ek-3).

Geliştirilen öğretme durumlarının amaca uygun olup olmadığı, ders öğretmenleri ve program geliştirme uzmanlarına sorularak belirlenmiştir. Öğretim etkinliklerinin planlanmasında, beden eğitimi dersinin haftalık saati (1 ders saati olmasına rağmen “spor etkinlikleri” dersiyle birleştirilerek 2 ders saati) dikkate alınmış ve ders saatinin yetersizliği düşünülerek bazı etkinlikler plandan çıkarılmıştır. Etkinlikleri hazırlamada fiziki şartlar da göz önünde bulundurulmuş ve planlama buna göre yapılmıştır. Bunun yanında, farklı zümrelerdeki öğretmen, yönetici ve uzmanlardan da öneriler alınmıştır. Özellikle resim ve müzik öğretmenlerinden çeşitli fikirler elde edilmiş, bu görüşler doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır. Öğretme durumlarında ünitenin ve konunun adı, süresi, kullanılan araç-gereç ve materyaller, hedef ve davranışlar ve dersin

başlama (giriş), esas devre (gelişme) ve bitiriş (sonuç) etkinlikleri yer almıştır. Bu etkinliklerin çoklu zeka kuramında yer alan sekiz zeka alanına yönelik olmasına dikkat edilmiştir.

4. Zeka alanlarına yönelik uygulamalarda kullanılacak araç-gereç ve materyaller sağlanmıştır.

Araştırmada yapılacak bütün işlemler aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

1. Deneysel işlemi gerçekleştirmek üzere, yedinci sınıf beden eğitimi dersine ait “voleybol” ünitesi seçilmiştir.

2. Öğrenciler, bir önceki sınıfa ait karne notları ve derse giren öğretmen görüşleri sonuçlarına göre deney ve kontrol gruplarını oluşturmuşlardır.

3. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilere, çalışmanın deneysel bir araştırma için yapıldığı söylenmiş, araştırma ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu anlamda deney grubuna; çoklu zeka kuramı, işbirliğine dayalı öğrenim yöntemi ve voleybol sporu ile ilgili 2 ders saati (40+40 dk.), kontrol grubuna da voleybol ile ilgili 1 ders saati (40 dk.) bilgi verilmiştir. Bu bilgilerin verilmesindeki amaç, deney grubu öğrencilerini kuram, yöntem ve voleybol ile ilgili bilgilendirirken, her iki gruba da voleybol sporunu sevdirerek onları sürece motive edebilmektir.

4. Deney ve kontrol gruplarına, voleybol gözlem formları ve beden eğitimi dersi tutum ölçeği öntest olarak uygulanmıştır. Gözlem formlarının uygulanması, öğrencilerin voleybol temel becerileri ile ilgili performanslarının kameraya kaydedilmesi ve daha sonra araştırmacı ve iki gözlemci tarafından gözlem formlarına dökülmesiyle gerçekleştirilmiştir (Ek-4, 5).

4. Daha sonra deney ve kontrol gruplarında sırayla aşağıdaki işlemler yapılmıştır. Bu süreç 8 hafta sürmüştür (8x80 dak.):

a. Deney grubunda işbirliğine dayalı öğrenim yöntemi destekli çoklu zeka kuramı uygulamaları etkinlikleri ile ders işlenmiştir. Bu anlamda yapılan işlemler şunlardır:

• Sınıf; yetenek, cinsiyet ve rekabetçi özellikleri dikkate alınarak heterojen bir şekilde 4’er kişilik gruplara ayrılmıştır.

• Dersin işlenişi sırasında gruplar, grup olarak birbirinden uzak ancak grup arkadaşları birbirine yakın olacak şekilde sahaya yerleştirilmişlerdir.

• Grupların karıştırılmaması ve grup üyelerinin birbirini tanımaları için grup kimliklerinin oluşturulması (grup adı, grup sloganı, grup sembolü, grup şarkısı) sağlanmıştır.

• Her iki saatlik ders diliminde mümkün olduğunca bütün zeka alanlarına yönelik olarak etkinlikler uygulanmaya çalışılmıştır.

• Derste işlenecek konu ile ilgili bilgiler, zeka alanları gözetilerek hazırlanan materyallerle önce araştırmacı tarafından öğrencilere sunulmuş, daha sonra öğrencilerin gruplarında öğrenmeleri için fırsat tanınmıştır.

• Araştırma konusu çerçevesinde, farklı zeka alanlarındaki öğrencilerin öğrenmelerini sağlamak amacıyla materyal değişikliğinin yanında tesis değişikliği de düşünülmüş, çoğunlukla S.Ü. 75. Yıl Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikler, Özel Konya Esentepe İlköğretim Okulu açık voleybol alanında da yapılmıştır. Bunun yanında, 2. ligde yer alan S.Ü. Spor Kulübü bayan voleybol takımı maçları ve S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu lisans voleybol dersleri de öğrencilere zaman zaman seyrettirilmiştir.

• Her hafta dersin sonunda, öğrenilen temel beceri ilgili oyunsal formda gruplar arası yarışma yapılmıştır.

b. Kontrol grubunda tüm sınıf öğretimi/komut yönteminin kullanıldığı geleneksel öğretime göre ders işlenmiştir. Dersin başında öğrencilere dersin nasıl işleneceği öğretmen tarafından açıklanmıştır. Voleybol ile ilgili teorik bilgiler öğretmen tarafından sunulmuş, uygulama öğretmen tarafından yapılmıştır. Daha sonra öğrencilerin uygulaması sağlanmıştır. Konularla ilgili sorular öğretmenden öğrencilere ya da öğrencilerden öğretmene doğru sorulmuştur. Sınıf içi öğrenci etkileşimine izin verilmemiştir. Gerekli görülen yerlerde öğretmen tarafından dönüt sağlanmış, pekiştireçler öğretmen tarafından verilmiştir.

5. Etkinlikler her iki gruba da bizzat araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Deney grubu etkinliklerinin uygulanmasında, yüksekokul voleybol dersi uzmanları (3 uzman) ve son sınıftan 4 öğrencinin yardımı alınmış, kontrol grubunda ise yardıma gerek duyulmamıştır. Deney grubunda yapılan etkinliklerle ilgili kontrol grubuna bilgi verilmemiştir

6. Bütün gruplara sontest olarak voleybol gözlem formları ve beden eğitimi dersi tutum ölçeği uygulanmıştır.

7. Uygulamalar bittikten ve sontest uygulandıktan 8 hafta sonra voleybol gözlem formları, her iki gruba da kalıcılık testi olarak uygulanmıştır.