• Sonuç bulunamadı

Dersler 40 dakika süresince 6 hafta boyunca işlenmiştir. Araştırmada yıllık plan da yer alan “Derinlerde Sanat Var” ünitesini çok alanlı görsel sanatlar eğitimi yöntemini uygulayarak, öğrencilerin perspektif konusunu sanat eleştirisi, estetik, sanat tarihi ve uygulama bağlamında dört disiplinle yapabilme becerisi kazandırma amacı temel alınarak yapılmıştır.

Derste işlenecek konular haftalara bölünmüş, her konu için powerpoint sunusu hazırlanmış, çalışma yaprakları, sanat tarihi şeritleri ve çeşitli uygulamalı etkinlikler ve altı haftalık günlük ders planları hazırlanmıştır. Ders planları hazırlanırken ÇAGSEY’in (çok alanlı görsel sanatlar eğitim yöntemi) aşamalarına dikkat edilmiştir. İlgili alanyazın incelenerek ders planları hazırlanmıştır (Şahin, 2009; Şahan, 2004; Orhun, 2004). Öğrenciler, sınıf öğretmeni tarafından akıllı tahtayı görecek şekilde oturtulmuştur. Bu nedenle öğrencilerin oturma düzenine müdahale edilmemiştir. Sınıftaki pencerelere koyu kahve renkli kalın perde asılmıştır. Ayrıca sınıftaki panolara her hafta perspektifle ilgili görseller asılmıştır. Planlar hazırlandıktan sonra ünitenin ana konusu perspektif olduğu için öncelikle perspektif ile ilgili gerekli bilgi ve beceriler kazandırıldıktan sonra ÇAGSEY’e göre çalışmaya geçilmiştir.

Bu kapsamda öncelikle ilk hafta, sanat eserinin temel yapısını teşkil eden sanatsal düzenleme ilke ve elemanları konu edilmiştir. Panoya konuyla ilgili eserler asılmıştır. Konular hakkında powerpoint sunusu hazırlanmış, öğrencilere perspektif konusu kapsamında içinde sanatsal düzenleme ilke ve elemanlarının, temel bilgilerin olduğu çalışma yaprakları dağıtılmıştır. Konunun anlatım aşamasında öğrenciler aktif olarak derse katılmışlardır. Ders sonunda öğrencilerin konuyu iyi anlayıp anlamadığını kontrol etmek için değerlendirme soruları sorulmuştur.

İkinci hafta; perspektif konusuyla alakalı eserler panoya asılarak öğrencilere “Perspektif tekniği ile ilgili temel bilgiler” verilmiştir. İlk olarak perspektif konusu kapsamında genel bilgiler verilmiş; daha sonra perspektifin tanımı, renk ve çizgi perspektifi üzerinde durulmuştur. Öğrencilere tek kaçışlı perspektif, çift kaçışlı perpektif ve üç kaçışlı perspektif hakkında da bilgi verilmiş, konuyla ilgili doküman dağıtılmıştır. Öğrenciler derse aktif katılmışlardır. Ayrıca, öğrencilere konuyla ilgili çizimler yaptırılmıştır.

Üçüncü hafta ise konu olarak; sanat tarihinde perspektif tekniğinin yeri ve önemi anlatılmıştır. Perspektifin ilk uygarlıklarda nasıl uygulandığı ve rönesans döneminde ki öncülerinden bahsedilmiştir. Sanat tarihi şeridi hazırlanmış, konuyla ilgili ilkçağ uygarlıklarından, günümüzdeki sanatçılara kadar geçen sürece değinilmiştir. Öğrencilere çalışma yaprakları dağıtılmış ve perspektifin tarihçesi hakkında materyal temin edilmiştir. Konuyu anlatmak için powerpoint sunusu hazırlanmış ve yine panoya konuyla ilgili sanatçıların çalışmaları asılmıştır. Öğrenciler derse aktif katılmıştır.

Etkinliğin dördüncü haftasında; Diego Velazquez’in perspektif tekniğini kullanarak yaptığı “Breda'nın Teslimi” isimli eseri incelenmiştir. Diego Velazquez’in hayatına kısaca değinilmiş; eserleri hakkında powerpoint sunusu hazırlanmıştır. Sanat eleştirisi hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra; sanat eseri analizine geçilmiştir. Sanat tarihinde önemli bir ressam olan Diego Velazquez’in “Breda'nın Teslimi” isimli eserinin analizi sanat eleştirisi basamaklarına göre yapılmıştır. Bu eleştiri Sanat Eleştiri Formu üzerinden sohbet havasında gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin tamamı derse aktif olarak katılmıştır.

Beşinci hafta ‘‘Leonardo da Vinci’nin’ Mona Lisa eserinin estetik açıdan incelenmesi” isimli konuda öğrencilere önce Leonardo Da Vinci’nin hayatı anlatılmış; eserleri üzerinde öğrencilerle tartışılmıştır. Bunun yanısıra; Leonardo Da Vinci’nin birkaç eseri estetik açıdan değerlendirilmiştir. Mona Lisa’nın neden güzel olduğu veya bir sanat eserinin güzel olması şart mı? gibi sorular üzerinde öğrencilerle tartışılmıştır. Güzellik kavramının öneminden ve değişkenliğinden bahsedilmiştir. Öğrencilerin neredeyse tamamı derse katılmıştır. Konuyla ilgili materyaller öğrencilere dağıtılmıştır. Konuyla alakalı resimler ve sanat şeritleri panoya asılmıştır. Dersin sonlarına doğru perspektifle ilgili uygulama yapılmıştır. Araştırmacı dersi değerlendirme sorularıyla bitirmiştir.

Altıncı hafta Vincent Van Gogh’un “Arles'teki Yatak Odası” isimli eserinin uygulaması yapılmıştır. Van Gogh’un hayatı ve eserleri hakkında öğrencilere bilgi verilmiştir. Derslere öğrenciler aktif bir şekilde katılmışlardır. Sınıfın tamamına aşamalı olarak oda çizimleri yaptırılmıştır ve araştırmacı öğrencilere çizim konusunda yardım etmiştir.

Dersler, ÇAGSEY’de yer alan sanat tarihi, sanat eleştirisi, estetik ve uygulamalı alanlar olarak birbirleriyle bağlantılı işlenmiştir. Araştırmacı, sanat eseri hakkında bilgiler vererek, sanatın tarihsel boyutunu; eserin eleştiri basamaklarına göre çözümlenmesini yaparak, sanat eleştirisini ve sanat eserinin estetik boyutuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, estetiğe açıklamıştır. Dersin sonunda öğrencilere konuyla ilgili çalışmalar ve etkinlikler yaptırılarak, uygulamaya yer verilmiştir. Derslerin ÇAGSEY’e göre dört disiplin çerçevesinde işlenmesinin nedeni, öğrencilerin; sanatın ve sanat eserinin ortaya çıkış sebeplerinin ve estetik endişelerin neler olduğunu kavrayabilmelerini, sanatın ve sanat eserinin kültürel ve toplumsal bağlantısını

kurabilmelerini sağlamaktır. Yani, öğrencinin sanat eseri karşısında sahip olduğu bilgileri, sebep-sonuç ilişkileri ile mantık kurgusu içerisinde yorumlayabilmesini sağlamak, en önemli amaçtır.

Derslerin işlenişinde araç ve gereç olarak; akıllı tahta, powerpoint sunusu, sanat tarihi şeritleri, çalışma yaprakları, altı hafta etkinlik boyunca değişen panodaki resimler ve kaynak kitaplar kullanılmıştır.