• Sonuç bulunamadı

Sayfa No: 2 Hüküm No: 1

Osman Rifat Efendi’nin Sivrihisar Günyüzü kazasına kadı naibi olarak tayin edildiğini gösteren H. Za. Gurre 1249 tarihli bir ferman suretidir.

Hüküm No: 2

Sivrihisar Günyüzü kazasının muhtarı, uleması ve ileri gelenlerinin ortak kararı ile yeni kurulan asakir-i mansure-i muhammediye ordusunun masrafları için iki yüz bin guruş toplandığına dair padişahlık makamına gönderilen 1249 Za. tarihli bir mahzar suretidir.

Hüküm No: 3

Sivrihisar Günyüzü kazasına ait borçlar, Körbaşı çavuş Ahmed’in masrafları ve 1249 senesi Ruz-ı Hızır başlangıcından Mart’ı başlangıcına kadar adı geçen kazanın ihtiyaçları, mübaşiran hizmetleri ve kazaya yapılan masrafları gösteren listenin suretidir. (Gurre Ra. 1249)

Sayfa No: 3 Hüküm No: 1

Süvari askerlerine hayvan yetiştirilmek istenilen meralara halk tarafından yapılan müdahaleyi ifade eden bir mahzar suretidir. (22 L. 1250)

Hüküm No: 2

Çifteler Çiftliği’nin beyan edilen sınırında Sarısu kenarında Mantarlık, Kurtlar Viranı, Koşu Tacalı ve Dilbasan mahallerinde olub ihtisab konumunun elinden satış tarifesi beyan olunan eşyanın miktarını gösteren bir i’lam suretidir. ( 21 Ra. 1250 )

Hüküm No: 3

Vergileri tahsil edilmesi gereken çeşitli zahire ve diğer eşyaların miktarlarını ve Bursa Usulözü’nde esnaf ve dükkanların yevmiyelerinin miktarlarını gösteren listenin suretidir. ( 1250 )

Sayfa No: 4 Hüküm No: 1

1251 senesinde gayrimüslim halktan alınan ve cizye ödeyenlerin miktarlarını gösteren listedir. Aynı zamanda liste o dönemki gayrimüslimlerin nüfuslarını ve ekonomik profillerini de ortaya koymaktadır. ( 21 Ra. 1250 )

Hüküm No: 2

Taraklı, Torbalı, Karahisar Nallu, Nalluhan, Beypazarı, Kili Mihalıcı, Sivrihisar Günyüzü, Söğüt, Yarhisar, Pazarcık ve İnegöl kazalarına asker tayinine dair ferman suretidir. ( 21 R. 1250 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar kasabası mahallelerinin hane tutarlarını gösteren hüküm.

Sayfa No: 5 Hüküm No: 1

Sivrihisar kasabalarının hane tutarlarını gösteren hüküm. ( 17 Z. 1250 )

Sayfa No: 6 Hüküm No: 1

1250 senesi Kasım ayının ilk gününden 1251 senesi Ruz-ı Hızır’ına kadar altı ay boyunca Sivrihisar’a gelip giden memur, asker ve diğer görevlilere masraf yapıldığını ihtiva eden hükümdür. ( gurre M. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar kazası ahalilerinden Hancı-zade Ahmed Ağa’nın adı geçen kazada 1251 senesi Muharrem ayının yirmi beşinci gününden bir sonraki sene Muharrem ayının yirmi beşinci gününe kadar, tam bir yıl kira bargirlerini idare etmesi için tayin edildiğini ifade eden hükümdür. ( 25 M. 1251 )

Sayfa No: 6 Hüküm No: 3

1251 senesinde Kasım ayına kadar bazı ürünlerin (et, ciğer vs.) fiyatlarına karar verildiğini beyan eden bir i’lam suretidir. ( S. 1251 )

Sayfa No: 7 Hüküm No: 1

Kastamonu sancağı mütesellimi Dede Mustafa Ağa’nın adı geçen kaza ve kasabalarının (Yenişehir, İnegöl, Yarhisar, Pazarcık, Söğüt, Lefke, Gölpazarı, Torbalı, Gümüşabat, Taraklı, Beypazarı, Karahisar Nallu, Nalluhan, Gelik Mihalıcı, Sivrihisar, Günyüzü, Domaniç, Gökçedağ, Harmancık ve Atranos) her bir mahalle ve köyüne ikişer muhtar tayin etmesini ihtiva eden bir ferman suretidir. ( gurre Z. 1249 ) Sayfa No: 7

Hüküm No: 2

İnegöl, Yenişehir, Pazarcık, Yarhisar, Söğüt, Lefke, Gölpazarı, Torbalı, Taraklı, Nalluhan, Karahisar, Nallu, Gelik Mihalıcı, Sivrihisar, Günyüzü, Domaniç,

Gökçedağ, Harmancık ve Atranos kazalarına kaçak yollarla kolcu tayin edilmesini ifade eden bir ferman suretidir. ( gurre Z. 1249 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar kazasına Osman Ağa’nın sandık emini olarak tayin edilmesini içeren bir ferman suretidir. ( 5 Z. 1249 )

Sayfa No: 8 Hüküm No: 1

Sivrihisar kazasındaki köylerin listesidir.

Sayfa No: 9

Bu sayfa boştur.

Sayfa No: 10 Hüküm No: 1

Akdoğan Müslim mahallesinden Melek oğlu Hasan’ın dokuz yüz altmış guruş alacağından dolayı Serrac-zade Hacı Hasan damadı Ömer Osman’a açtığı davayı anlatan bir i’lam suretidir. ( 5 Ra. 1250 )

Hüküm No: 2

1249 senesi Kasım ayının ilk gününden Ruz-ı Hızır’a kadar yapılan masrafların listesine dair hüküm. ( 1249 )

Sayfa No: 11 Hüküm No: 1

Sivrihisar’da bulunan ve herkesçe bilinen Ermeni kilisesi olan Meryem Ana kilisesinin zaman içinde harab olmasıyla adı geçen kaza halkının, kilisenin tamir edilmesi konusunda istekte bulunmasını ihtiva eden bir mahzar suretidir.

Sayfa No. 12 Hüküm No: 1

Hüdavendigar sancağında bulunan vakıf arazilerinin, dükkanların ve mülklerin uzun zamandan beri yoklanmamış olması sebebiyle gelir ve giderlerinin, harap olanların tamirlerinin tespiti için yeniden bir yoklama yapılması gerektiğini gösterir bir ferman suretidir.

Sayfa No: 12 hüküm 2, Sayfa 13, sayfa 14

Bursa kazasına bağlı Sivrihisar Günyüzü kazasında, kasabanın içinde bulunan cami, mescid, medrese, vakıf, ev, han, dükkan gelirlerinin ve bu vakıf eserlerde görevli olanların ve bunların gelirlerinin gösterildiği defter suretidir.

Sayfa No: 15 Hüküm No: 1

Hüdavendigar sancağı kazalarına gelen ve giden yabancı ehl-i islamın hangi tarihte geldiği, hangi tarihte gittiği ve hangi kazalara yerleştikleri hususlarında tutulan yoklama defterlerinin bulunduğu ferman suretidir. ( 19 S. 1251 )

Sayfa No: 16 Hüküm No: 1

Osmanlı’da bulunan kaza ve sancaklarda oturan ahalinin türlü şekillerde zarara uğratılıp, zulüm görmeleri sebebiyle bu kaza ve kasabalardaki halkın asayişlerinin temin edilmesi hususunu içeren bir ferman suretidir. ( N. 1249 )

Sayfa No: 17 Hüküm No: 1

Anadolu ve Rumeli’de bulunan eyalet ve sancaklarda bir takım asker kuvveti tedarik edilmesi ve düzenlenmesi konusunu ihtiva eden bir ferman suretidir.

( 29 Ca. 1252 )

Sayfa No: 18 Hüküm No: 1

Avrupa, Acem ve Hindistan ile yapılan ve yapılacak olan ticaretle ilgili istekler, yapılan ticaretin taht ile olan münasebetleri ve ithalat düzenlemeleri ile ilgili bilgileri içeren bir ferman suretidir. ( Ca. 1250 )

Hüküm No: 2

Avrupa, Acem ve Hindistan ile yapılan ticarette, ticaretle ilgisi olan ecnebi tebası tercümanları ve hizmetkarlarının sahip oldukları imtiyazların ve bunların korunmalarının istisnasız bir şekilde yerine getirilmeleriyle ilgili Ebi Bogos’a verilen beratı ihtiva eden ferman suretidir. ( 21 R. 1250 )

Sayfa No: 19 Hüküm No: 1

Avrupa, Acem ve Hindistan ile yapılan ticarette, ticaretle ilgisi olan ecnebi tebası tercümanları ve hizmetkarlarının sahip oldukları imtiyazların ve bunların korunmalarının istisnasız bir şekilde yerine getirilmeleriyle ilgili Eci Ohannes’e verilen beratı ihtiva eden ferman suretidir. ( 21 R. 1250 )

Sayfa No: 20 Hüküm No: 1

Sivrihisar Günyüzü kazasının, münasip eyalet ve sancak halklarından ordu teşkilatı için senede iki taksit şeklinde alınacak olan yardım paralarını konu eden bir ferman suretidir. ( Ca. 1250 )

Sayfa No: 21 Hüküm No: 1

Salih Arif Efendi’ye Sivrihisar Günyüzü kazasının kadı naibliğinin verildiğine dair bir ferman suretidir. ( gurre L. 1250 )

Hüküm No: 2

Kazalardaki mübaşirlere, mübaşirlik görevlerini nasıl ifa edeceklerini hatırlatan bir ferman suretidir. ( 1250 )

Hüküm No: 3

Osmanlı’da olan eyalet, sancak, kaza ve köylerde bulunan, Ermenilere ait kiliseler hakkında Osmanlı’nın aldığı karaların oralardaki halka anlatılması ve halkın tembih edilmesi için İstanbul patriği tarafından buralara papaz gönderilmesini ihtiva eden bir ferman suretidir. ( 15 L. 1250 )

Sayfa No: 22 Hüküm No: 1

Sivrihisar Günyüzü kasabasının Benli mahallesi sakinlerinden olan ve vefat eden Garabet veled-i Kasar adında Nasraninin mirasçılarına bıraktığı eşyaları ve borçları gösteren bir tereke kaydıdır. ( 7 L. 1250 )

Hüküm No: 2

Yoksul halkın emniyetinin sağlanması ve rahat ettirilmeleri konusunda, tecrübe edilmiş insanlardan birbirlerine kefil olmaları için ikişer muhtar tayin edilmesi hususunu konu alan bir ferman suretidir. ( 20 L. 1250 )

Sayfa No: 23 Hüküm No: 1

Vefat eden insanların varislerinin olmama durumunda terekelerinin (miraslarının) ne yapılacağı ile ilgili konu maddelerini içeren bir ferman suretidir.

(C.1254)

Hüküm No: 2

Sivrihisar kazasının Kepen karyesinde bulunan Acıbaşı çiftliğinin arazi ve mezralarının Halepgir oğulları İsmail, Ali ve enişteleri Hacı İbrahim arasında paylaşılması hususunu konu alan bir hüccet suretidir.

Sayfa No: 24 Hüküm No: 1

Hüdavendigar sancağında bulunan Günyüzü, Sivrihisar Günyüzü, Karahisar Nallu, Kurupazarı, Beypazarı, Mihalıccık, Gölpazarı, Lefke, Yenice, Taraklı ve Göynük kazalarında bulunan ahali ve fukaranın ödedikleri vergi ve tevzi defterlerinde yapılan türlü hile ve fesatların ortaya çıkarılması ve düzenlemesiyle ilgili bilgi veren bir ferman suretidir. ( Ca. 1254 )

Sayfa No: 25 Hüküm No: 1

Aydın, Saruhan, Suğla, Menteşe, Biga, Karesi, Hüdavendigar, Karahisar-ı sahib, Kütahya, Teke, ve Hamid sancaklarında, gümrük vergilerinin tahsil edilmesi, tamamiyle alınması ve adı geçen kazalarda çok sayıda eşyanın ( bal mumundan mazuya kadar ) alınarak İzmir’e nakil edilmesi ya da alınan eşyaların azaltılması hususlarında bilgileri ihtiva eden bir ferman suretidir. ( B. 1254

Sayfa No: 26 Hüküm No: 1

Taşradan der-saadete alış-veriş ya da çalışmak için gelmekde olan kişilerin kayıtlarının tutulması, gelenler içinde genç ve kuvvetli olanların askere alınması, askerliğe alınma şartları ve askerlik muaifyeti şartları konusunda bilgi içeren bir ferman suretidir. ( 21 Ra. 1252 )

Hüküm No: 2

Tunus’ta ölen Mehmed bin Hüseyin’in Günyüzü nahiyesinde bulunan tımarının ve Kütahya sakinlerinden ve yine asker sınıfından Hasan bin Osman’a beratla verildiğini gösterir bir hüccet suretidir. ( 2 Z. 1254 )

Hüküm No: 3

Günyüzü nahiyesinde Tacir ve Bedil karyelerinde beyan edilen mahsullerden alınan onda birlik ücretlerin ve mahsullerin miktarlarını gösteren listedir.

Sayfa No: 27 Hüküm No: 1

Şamgül oğlu Hacı Süleyman yetimlerinin Kadı oğlu Ahmet’in şahitlerin de verildiği bir idane hüccetidir. ( gurre C. 1254 )

Hüküm No: 2

Şamgül oğlu Hacı Süleyman yetimlerinin Kadı oğlu Ahmet’in şahitlerin de verildiği bir idane hüccetidir. ( C. 1254 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar mahallelerinden Orta mahalle sakini olan Artin veled-i Karabet’in varislerine bıraktığı eşyalar, eşyaların guruş değerleri, yapılan masraflar ve bu masraflardan hangi varise ne kadar borç düştüğünü gösteren bir tereke suretidir.

Sayfa No: 28 Hüküm No: 1

Sivrihisar mahallelerinden Orta mahalle sakinlerinden Artin veled-i Karabet’in çocukları olan Karabet, Sarkiz ve İstefan’a bırakmış olduğu terekedir.

Ayrıca varislerin bu miras konusunda gereğinin uygun şekillerde yapılması gerektiği ifade edilmiş ve varislere vasi tayin edilmesi konularını ihtiva eden bir i’lamdır.

(C.1254)

Hüküm No: 2

Karabet, Sarkiz ve İstefan’ın varisleri olan amcalarının çocukların nafaka, giysi ve diğer ihtiyaçları için harcama yapmaya yetkili kılındığı bir i’lam suretidir.

(25. C. 1254) Hüküm No: 3

Çocukların vasisi tayin edilen amcaları, çocuklara kalan mirastan Papaz Minas’ın oğlu Roner’e 4407 guruş verdiğini beyan eden bir hüccettir. ( 25 C. 1254 ) Hüküm No: 4

İsmail Hakkı Efendi’nin Sivrihisar Günyüzü kazasına kadı naibi olarak tayin edileceğine dair ferman suretidir. ( B. 1254 )

Sayfa No: 29 Hüküm No: 1

Sivrihisar mahallelerinden mahalle sakinlerinden Oka Mehmet’in, Kudbeddin mahallesi ahalisinden Sağır Hacı Ahmet’e açtığı davayı ihtiva eden i’lamdır. ( 13 C. 1254 )

Hüküm No: 2

Tanzimatla beraber evkaf-ı hümayuna sonradan katılan tüm vakıflarla ilgili çıkartılan yeni tasarıları gösteren bir layiha suretidir.

Hüküm No: 3

Evkaf nezaretine bağlı olub denetimsiz kalan ev, dükkan, bağ, bahçe vs.

vakıfların sahipsiz olanlarının değerince yeni sahiplerine verilmesi ve işlerinin yapılmasına dair i’lam suretidir.

Hüküm No: 4

Evkaf nezaretine bağlı olub devir işlemleri yapılan vakıflarda vakıf mülkü devredenin %3, devralanın %15 hesabıyla harc ödemelerine dair hüküm.

Sayfa No: 30 Hüküm No: 1

Evkaf-ı hümayuna bağlı vakıf mülklerin el değiştirmesi sırasında kolaylık amacıyla evkaf nezaretine gönderilme ve imzalanma işlemlerinden kaçınılmasını gösteren i’lamdır.

Hüküm No: 2

Vakıfların gelirlerinin yönetici ve çalışanlara nasıl dağıtılacağı ve ne miktarının evkaf hazinense gönderileceğine dair i’lam.

Hüküm No: 3

Vakıfların gelirlerinin yönetici ve çalışanlara nasıl dağıtılacağı ve ne miktarının evkaf hazinense gönderileceğine dair i’lam.

Hüküm No: 4

Vakıf arazilerindeki hums (1/5), öşr (1/10) hasılatının muhasebelerinin nasıl görüleceğine dair i’lam.

Hüküm No: 5

Para vakıflarının gelir ve giderlerinin muhasebesine dair hüküm.

Hüküm No: 6

Tanzimat uygulamaları gereğince taşrada dükkanlara yeniden gedik senedi verilmesinin nasıl olacağını gösterir hüküm.

Hüküm No: 7

Vakıflara bağlı olup geçerli olmayan senet veya hüccetlerle, mülkiyet konumuna gelmiş olan arazilerin Tanzimat usulüne uygun hale getirilmelerini ihtiva eden hüküm.

Sayfa No: 31-32

1250 Kasım ayından Mayıs ayına kadar altı ayda meydana gelen çeşitli harcamaların listesidir. Bu hüküm 41. sayfanın devamıdır. (29 R. 1250)

Sayfa No: 33 Hüküm No: 1

Sivrihisar mahallelerinden Yenice mahallesi ahalisinden Salih kızı Sultan’ın tereke kaydı ve terekelerinin listesidir. ( 5 C. 1251 )

Hüküm No: 2

Osmanlı’nın devamlılığını ve memleketin imar edilmesini sağlamak için, Osmanlı’nın kazalarında yaşayan insanların bir kazadan diğer kazaya gidebilmeleri için tezkire almaları kuralı getirilmiştir. Bu işin düzenlemelerini yapmak için de memurların tayin edilmesi gerektiği hususlarını anlatan bir ferman suretidir. ( gurre C. 1251 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar kazası vergi müdürü Keşfi Efendi’nin azl edilerek yerine İzzet Ağa’nın tayin edilmesini içeren bir ferman suretidir. ( 23 Ca. 1251 )

Hüküm No: 4

Sivrihisar mahallelerinden Tatlar mahallesi ahalisinden Can oğlu Ali bin İbrahim’in tereke kaydı ve terekelerinin listesidir. ( 5 C. 1251 )

Sayfa No: 34 Hüküm No: 1

Süvari askerlerine hayvan yetiştirilmek istenen Çifteler çiftliğinin Karahisar-ı sahib, Sivrihisar, Eskişehir, Seydi Gazi ve Barçın kazalarında bulunan meralara yapılan müdahaleyi içeren ferman suretidir. ( 20 R. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar, Eskişehir, Seydi Gazi, Karahisar-ı sahib ve Çifteler çiftliği kazalarındaki arazilerin kayıt işlemleriyle ilgili defterlerin imzalanmasına dair ferman suretidir. ( 7 R. 1251 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar, Eskişehir, Seydi Gazi, Karahisar-ı sahib ve Çifteler çiftliği kazalarında, ziraat yapılmayan arazilerin mera olarak kullanılmasının faydalı olacağına dair i’lam.

Hüküm No: 4

Eskişehir, Seydi Gazi, Barçın ve Sivrihisar kazalarında olan meraların miktarları. ( 20 R. 1251 )

Hüküm No: 5

Redif askerlerinin aylık maaşlarının dağıtılması ve ay ay düzenlemelerinin yapıldığını gösteren ferman suretidir. ( 27 Ca. 1251 )

Sayfa No: 35 Hüküm No: 1

Sivrihisar mahallelerinden Tatlar mahallesi sakinlerinden Hüseyin Efendi bin Ömer’in tereke kaydı ve terekelerinin listesidir.

Sayfa No: 36 Hüküm No: 1

1250 senesi Şevval ayının hasılatı ve vergilerinin ihtisab kurumu aracılığıyla Bursa’ya takdimini gösteren i’lamdır. ( 9 Ra. 1251 )

Sayfa No: 37 Hüküm No: 1

Sivrihisar Günyüzü ve Şecer-i Kebir kazalarındaki tımar ve iltizam işlemlerinin Tanzimat uygulamalarına göre yeniden yapılandırılmasını içeren ferman suretidir. ( Z. 1254 )

Hüküm No: 2

Bahr-i Sefid’de görevlendirilen belli sayıdaki firar etmiş neferlerin yakalanmalarına dair ferman suretidir. ( 19 Ra. 1255 )

Sayfa No: 38 Hüküm No: 1

Hüdavendigar sancağına bağlı kazalarda afyon ziraatiyle meşgul olan ahalinin refahının arttırılması için vergi miktarlarının yeniden tanzimini içeren ferman suretidir. ( Ra. 1255 )

Hüküm No: 2

Kudbeddin mahallesinden mumcu Mehmet baş çavuşun, Mehmet Ağa ile arasında geçen su vakası ile ilgili mahkeme kaydıdır. ( 20 B. 1267 )

Hüküm No: 3

Taraklı mahallesi sakinlerinden Berber oğlu Yusuf kerimesi Fatma’nın yedi yaşındaki kızı Ümmü Gülsüm’ü kendi rızasıyla (…) zade Ahmet Ağa’ya verdiği mahkeme sicili kaydıdır. ( 20 B. 1267 )

Sayfa No: 39 Hüküm No: 1

Osmanlı’da asayiş ve düzen temini maksadıyla bütün şehirlerdeki insanların sayımlarının yapılarak tezkiresiz olarak gidip gelmelerinin engellenmesiyle ilgili ferman suretidir. ( 6 M. 1251 )

Hüküm No: 2

83 kıymet 14 denk tüfek nakliyesi. ( 25 M. 1251 )

Sayfa No: 40-41

1250 Kasım ayından Mayıs ayına kadar altı ayda meydana gelen çeşitli harcamaların listesidir. ( 29 R. 1250 )

Sayfa No: 42 Hüküm No: 1

Osman Ağa’nın 1250 senesi Kasım ayından Mayıs ayına kadar Sivrihisar Günyüzü kazasına yapmış olduğu harcamaların listesi.

Sayfa No: 43 Hüküm No: 1

Sarraf Dimo’ya sandık emini tarafından, poliçelere vs borçlara ödenen defter suretidir.

Sayfa No: 44 Hüküm No: 1

Mehmet Tahir Efendi’nin Sivrihisar Günyüzü kazasına kadı naibi tayin edilmesini içeren ferman suretidir. ( gurre R. 1251 )

Hüküm No: 2

1250 senesi Ruz-ı Hızır’dan 1251 senesi Kasım ayına kadar sandık emini Hafız Mustafa ve şehir kethüdası Ahmet Ağa tarafından Bursa sancağına yapılan masrafların listesidir. ( 21 B. 1251 )

Sayfa No: 45

1250 senesi Ruz-ı Hızır’dan 1251 senesi Kasım ayına kadar sandık emini Hafız Mustafa ve şehir kethüdası Ahmet Ağa tarafından Bursa sancağına yapılan masrafların listesidir. ( 21 B. 1251 )

Sayfa No: 46 Hüküm No: 1

Sivrihisar kazasına bağlı kura, çiftlik ve mahallelerin avarız vergisi defteri suretidir.

Hüküm No: 2

Sivrihisar’da kesilen hayvanların kasap ve mumcu esnafına tebliğ edilen fiyatlarını gösteren narh defteridir. ( R. 1251 )

Sayfa No: 47 Hüküm No: 1

Karahisar sancağında Barçın kazasına bağlı Pürnek karyesi ahalisinden, Çifteler çiftliği müdürü olan Musa Efendi ibn Halil bin Abdullah’ın terekesidir.

(B. 1251) Hüküm No: 2

Mustafa Efendi ibn Halil bin Abdullah’ın kızı Saide, eşi Ümmühan ve erkek kardeşi Ali Molla’nın hisselerine düşen miktarların listesidir.

Hüküm No: 3

Bu hüküm bir tereke olmakla birlikte hükmün devamında Mustafa Efendi ibn Halil bin Abdullah’ın varislerine bıraktığı eşyalar ve bu eşyaların guruş değerini gösteren liste vardır.

Sayfa No: 48

Mustafa Efendi ibn Halil bin Abdullah’ın varislerine bıraktığı eşyalar ve bu eşyaların guruş değerini gösteren terekesidir.

Sayfa No: 49 Hüküm No: 1

Karaçam toprağında ikamet eden Mikailli aşiretinden İbrahim’in babası Kemal oğlu Osman ile Cihanbeyli aşiretinden Mustafa bin Hüsnü arasındaki kamu davasını gösteren hükümdür. ( 16 B. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar mahallelerinden Elmalı mahallesi sakinlerinden Ayşe bint-i Abdullah’ın vefatından sonra varislerine bırakmış olduğu terekesi ile ilgili anlaşmazlıktan dolayı açılan davayı ifade eden hükümdür. ( 17 B. 1251 )

Hüküm No: 3

Sivrihisar mahallelerinden Kubbeli mahallesi sakinlerinden Sekban oğlu Mehmet Ali bin İsa bin Abdullah’ın tereke kaydı ile bıraktığı eşyaların listesi ve guruş değerlerini gösterir listedir. ( C. 1251 )

Hüküm No: 4

Hukuk sahibi bazı şahısların alacaklı olub, hisselerine düşen miktarların ve alacaklıların isimlerinin listesidir.

Sayfa No: 50 Hüküm No: 1

Tersane-i amire için kesilen kerestelerin mahkeme ücretlerinin mahkeme siciline kayıt edilmesi konusunu ihtiva eden ferman suretidir. ( 9 B. 1251 )

Sayfa No: 51 Hüküm No: 2

Mahmudiye kalyonu tamiri için Ahu dağındaki kazalardan getirilen kereste nakliye ücretleri ve gerekli kerestenin teminine dair buyruldu suretidir.

Hüküm No: 3

Mahmudiye kalyonu için gerekli üç bin dokuz yüz altmış dört parça kerestenin her kazaya taksim edilerek temin edilmesini içeren ferman suretidir.

( 24 C. 1251 ) Sayfa No: 52 Hüküm No: 1

Mahmudiye kalyonu için gerekli kerestenin cins ve fiyatlarını ve Gemlik’e sevkini gösterir ferman suretidir. ( 17 C. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar kazası kurasından Mülk karyesi ahalisinden İmam oğlu Mehmet bin Mustafa’nın terekesi ve bıraktığı eşyaların listesidir. ( 29 C. 1251 )

Sayfa No: 53 Hüküm No: 1

Bazı hilekarların, memduhiye altınına benzeyen, tenekeden altın imal edip piyasaya sürmesi nedeniyle, tayin edilen memurlar tarafından ticaretle uğraşanların uyarılmasına dair ferman suretidir. ( 22 Ş. 1251 )

Sayfa No: 54 Hüküm No: 1

Kudbeddin mahallesi sakinlerinden Hafız Mustafa Efendi’nin mahkeme kitabetine katip olarak tayin edilmesine dair ferman suretidir.

Sayfa No: 55 Hüküm No: 1

Sivrihisar kazasına uygulanan haffaf hasılatı vergisinin, verginin uygulandığı tarihten yedi buçuk ay öncesinin haffaf hasılatlarının ödenmesi hususunu içeren ferman suretidir. ( 7 N. 1251 )

Hüküm No: 2

1251 senesi Hızır’ından Kasım ayına gelene kadar Sivrihisar’da yapılan masrafların yazıldığı pusuladır. ( 13 N. 1251 )

Hüküm No: 3

1248 senesinde Sivrihisar’da kereste bedeli olarak ödenmesi gereken meblağı gösterir bir i’lam türüdür. ( 13 N. 1251 )

Sayfa No: 56 Hüküm No: 1

Hafız Veliyüddin Efendi’nin Sivrihisar Günyüzü kazası kadı naibliğine tayin olduğunu gösterir ferman suretidir. ( Ş. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar mahallelerinden Demirci mahallesi sakinlerinden olan Şaban-zade Hacı Mehmet Bey’in kassam defterine kaydı geçen terekesidir. ( gurre Za. 1251 ) Hüküm No: 3

Burada yazılan hüküm iptal edilmiş ve katip : ‘’ iş bu kuyuda itibar olunmaya’’ diye not düşmüştür.

Sayfa No: 57 Hüküm No: 1

İbrahim Bey’in Sivrihisar’a vergi memuru olarak tayin edilmesine dair ferman suretidir. ( 12 Z. 1251 )

Hüküm No: 2

Asakir-i mansure-i muhammediye birinci alayının dördüncü taburunun birinci bölüğünde dördüncü çavuş Sivrihisarlı Ali’nin memleketine gitmesi için verilen izin belgesi. ( 4 Ra. 1252 )

Sayfa No: 58 Hüküm No: 1

Bu sayfanın ilk hükmü bir tevzi defteridir. 1251 senesi Kasım ayından 1252 senesi Mayıs ayına kadar yapılan mübaşiran hizmetleri vs. gibi masrafların ve alacakların listesidir. ( 11 M. 1252 )

Sayfa No: 59 Hüküm No: 1

Sivrihisar kazasında, Mustafa ve Süleyman isimli şahıslar Günyüzü Sivrihisar kazasına bağlı Keban karyesi toprağında bulunan tarlaları ortak işletmek için başvuru yaptıklarında adı geçen kazanın voyvodasının araziyi kanuna aykırı bir şekilde başka

birine bıraktığının açığa çıkması üzerine Mustafa ve Süleyman’ın kanuni yollara başvurmalarını anlatan bir ferman suretidir. ( Z. 1251 )

Hüküm No: 2

Sivrihisar mahallelerinden Elmalı mahallesi sakinlerinden Mustafa ve Süleyman adlı kişilere vefat eden babaları Abdurrahman’dan belli miktarda iki aded sulu tarla kalmış, fakat tarlaların tasarrufu başkalarında olduğu için ortada fuzuli bir müdahale olduğu düşüncesiyle açılan davayı konu alan bir ferman suretidir.

(S. 1252 ) Sayfa No: 60 Hüküm No: 1

Sivrihisar Babadat karyesinde oturan Osman isimli şahsın ve kardeşi İbrahim’in mutasarrıfı oldukları iki parça tarlanın tapu hakkının Osman’ın müracaat etmesi üzerine düzenlenmesini konu alan bir ferman suretidir. ( 15 B. 1242

Hüküm No: 2

Sivrihisar Babadat karyesinde oturan Osman isimli şahsın ve kardeşi İbrahim’in mutasarrıfı oldukları iki parça tarladan dolayı kavga konusu olan tapu meselesinin halline dair ilam. ( 11 S. 1252 )

Sayfa No: 61 Hüküm No: 1

Anadolu’da satılan ve satın alınan afyon üretimi ve vergilendirilmesi usulleriyle ilgili bilgi içeren bir emirnamedir.

Sayfa No: 62 Hüküm No: 1

Sivrihisar kazası voyvodası Mehmet Ağa, Sivrihisar kuralarından Memik karyesinde bulunan cami-i şerife kendinden sonra tayin olan tüm muhtarların kendil

Benzer Belgeler