• Sonuç bulunamadı

Resimde renk değerlerine dayalı, derinlik hissi uyandıran valörden söz edilebilir? 10 Resim perspektif açısından incelendiğinde, resimde kaçış noktası bulunuyor mu?

İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

9. Resimde renk değerlerine dayalı, derinlik hissi uyandıran valörden söz edilebilir? 10 Resim perspektif açısından incelendiğinde, resimde kaçış noktası bulunuyor mu?

28 Şekil 9. Resim 1

Tablo 1. Şekil 9 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 9 incelendiğinde çocuğun merkezde büyük, renkli bir masa ve iki sandalye üzerinde mutlu yüz ifadeleri ile iki kişiden oluşan bir piknik çizdiği görülmektedir. Resmi sağ köşeden bölen derenin diğer tarafında bu sefer boş bir masa bulunmaktadır.

Resimde bol miktarda ağaç varken, öğrenci iki çiçek bir tavşan, bir kuş ve bir kelebeği yeterli görmüştür. Kağıdın alt kısmı zemin çizgisi olarak yeşile boyanmış, kağıdın geriye kalanında zemin boyanmamıştır. Öğrenci sadece nesnelerin zeminle temas ettikleri yerlerde çimen hissini yeşil renk ile vermiştir.

29

Şekil 9’da nesneler çalışılan yüzeye uydurulmuştur, çocuğun dönem özelliklerine uygun olarak düzleme olayı vardır. Kısmen tamamlama özelliği de görülmektedir. Yani dönem özelliklerine göre çocuklar müdahale edilmediğinde içgüdüsel şekilde akla gelmeyen kompozisyonlar yaparlar.

Bu resimde boy hiyerarşisi görülmemektedir. Ancak biri derenin sağında diğeri solunda duran iki masa arasında aynı düzlemde olmalarına rağmen boyut farkı vardır. Çok uzaktaki ağaçlar, gökyüzündeki kuş neredeyse diğerlerinden daha büyüktür. Böylelikle resimde çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde resimde perspektife dayalı mekan algısından, perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden de söz edilemez.

30

Şekil 10. Resim 2

Tablo 2. Şekil 10 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 10 incelendiğinde öncelikle çocuğun kağıdı dik şekilde ele alarak resim yaptığı görülmektedir. Çocuk gösterilen minyatürlerden etkilenmiştir. Resmin sol tarafına büyük bir kale çizen öğrenci kalenin dibinde mor renkle çevrelediği bir piknik alanı çizmiştir. Bu alanda insanların hareketlerini vermeyi amaçlayan öğrenci vücut detaylarını atlamıştır. Dağların üst noktalarını yeşil renk ile alt kısımlarını sarı renk ile geriye kalan zemini ise kahverengi ile boyayarak renk geçişleri yapmayı hedeflemiştir.

31

Şekil 10’da kısmi bir düzleme görülmektedir. Surların açısal görünüşlerinin tam verilemeyişi çocuğun dönem özellikleriyle örtüşmektedir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Kısmen boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür. Caminin yan tarafında bulunan adam, diğerlerinden biraz daha büyük ve daha özenli çizilmiştir.

Uzaktaki ağaçlar, yerlerdeki ot grupları neredeyse diğerleri ile aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde resimde perspektife dayalı mekan algısından, perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden de söz edilemez.

32

Şekil 11. Resim 3

Tablo 3. Şekil 11 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 11 incelendiğinde de öncelikle çocuğun kağıdı dik şekilde ele alarak resim yaptığı görülmektedir. Resmi çizdiği çitlerle ikiye ayırmıştır. Çitlerin üst kısmında evler, alt ve büyük kısmında ise piknik alanını çizmiştir. Birbirlerinin üzerinde duran kimi büyük kimi küçük evler yapmıştır.

Piknik alanında gerçekçi bir yaklaşımla masada bulunması gereken bütün nesneleri, ağaçlarda olması gereken elmaları resmetmiştir. İnsanların hareketlerini vermeye çalışırken detaylara da girmiştir. Zemin beyaz bırakılarak diğer nesneler renklendirilmiştir.

33

Şekil 11’de düzleme görülmektedir. Özellikle resmin alt kısmında salıncak ve kayak çizimi bunun bir örneğidir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Kısmen boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür. Resmin merkezinde bulunan masadaki iki kişi diğerlerine göre daha büyük çizilmiştir.

Uzaktaki ağaçlar, yerlerdeki taşlar neredeyse diğerleri ile aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde resimde perspektife dayalı mekan algısından, perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden de söz edilemez.

34

Şekil 12. Resim 4

Tablo 4. Şekil 12 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 12 incelendiğinde çocuğun zemin olarak kahverengi toprak, onun üzerine de yeşil çimenler çizdiği görülmektedir. Yalnız resmin iki kenarında bulunan renkli ağaçlar haricinde zeminde bulunan başka nesne yoktur. Bütün insanlar uçuyormuşçasına resmedilmiştir. Bu durum çocuğun dönem özelliklerine uygun bir özelliğidir. Resimde merkezde sınırlandırılmış bir park alanı vardır, dönme dolap üzerinde üç kişi eğlenirken, uçurtma uçuran, ip atlayan ve ağzında tabak taşımaya çalışarak yarışan çocuklar vardır. Parkın dışında iki kız çocuğu oynamaktadır, diğer tarafta bir erkek çocuğu sopaların üzerinde

35

dengede durmaya çalışmaktadır, sol üst köşede gökyüzü ile bütün halde çizilmiş bir kilim üzerinde tabaklar, çatal, kaşık ve bardaklar vardır. Üst kısımdaki üç kişiden anne olan baloncuk içinde “Haydi çocuklar yemeğe” şeklinde konuşturulmuştur. Çocuğun önceden çizip sonra beğenmeyip sildiği iki figür de görülmektedir.

Çocuk gerçekçi bir yaklaşımla piknikte gereken bütün nesneleri, resmetmiştir. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. Annesini çizerken diğerlerinden farkı olarak elbisesinde detaylara girmiş, çatal, kaşık ve bardaklarda ayrıntıya yer vermiştir. İnsanların hareketlerini vermeye çalışırken de detaylara girmiştir. Zemin bu resimde de beyaz bırakılarak diğer nesneler ve gökyüzü renklendirilmiştir.

Şekil 12’de düzleme özelliği görülmektedir. Özellikle piknik için çizilen kilim ve üzerindekiler ile dönme dolap bunun bir örneğidir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Kısmen boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür.

Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde resimde perspektife dayalı mekan algısından, perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden de söz edilemez.

36

Şekil 13. Resim 5

Tablo 5. Şekil 13 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 13 incelendiğinde çocuğun resmi gökyüzü ve zemin olarak ikiye ayırdığını söylemek mümkündür. Sağ alt köşede iki ağaç arasında kurulmuş hamakta sallanan birisi vardır. Çocuk ağaçların hemen yanında mangalla uğraşan babasını çizmiştir. Baba figürünü çizerken detaya girse de renklendirmeyi tercih etmemiştir. Elinde ızgara tutan baba figürü gayet mutlu çizilmiştir. Bu durum çocuğun dönem özelliklerine uygun bir özelliğidir. Resimde üst kısımda ip atlayan, top oynayan, kayan, salıncakta sallanan, parkta eğlenen çocuklar vardır.

37

Çocuk gerçekçi bir yaklaşımla piknikte gereken bütün nesneleri, resmetmiştir. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. Babasını çizerken diğerlerinden farkı olarak detaylara girmiş, yemek masasında ayrıntıya yer vermiştir.

Şekil 13’te de düzleme özelliği görülmektedir. Özellikle piknik için çizilen masa ve üzerindekiler ile hamak bunun bir örneğidir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Resimde boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür.

Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde resimde perspektife dayalı mekan algısından ve ufuk çizgisinden kısmen söz edilebilir, perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden ise söz edilemez.

38

Şekil 14. Resim 6

Tablo 6. Şekil 14 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 14 incelendiğinde çocuğun resmi gökyüzü ve zemin olarak ikiye ayırdığını söylemek mümkündür. Çocuk önce zemini yeşil renge boyamış, ardından diğer nesneleri çizmiştir. Zemin üzerinde kalan iki kız çocuğu ve mangalın yeşil rengi bunu göstermektedir. Çocuk kısmen ufuk çizgisi oluşturmuştur. Ufuk çizgisinin üzerinde ise sol köşede iki ağaç arasında hamak çizmiştir. Hamakta sallanmasını istediği kız çocuğunu ise tam resmedememiştir. Ağaçların hemen yanında iki erkek çocuğu top ile oyamamaktadır. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin

39

detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. Çocuklar ve ağaçlarda detaya girmeyen öğrenci, topun, çimenlerin ve mangalın çizimine özen göstermiştir. Bu durum çocuğun dönem özelliklerine uygun bir özelliğidir.

Şekil 14’te kısmen de olsa düzleme özelliği görülmektedir. Özellikle hamakta bu durum hissedilmektedir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Resimde boy hiyerarşisinden de söz edilemez.

Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden kısmen söz edilebilir, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden ise söz edilemez.

40

Şekil 15. Resim 7

Tablo 7. Şekil 15 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 15, enteresan resimlerden biridir. Çünkü resimde kuşbakışı bir görüş vardır. Çocuk yukarıdan bakarak piknik alanını resmetmiştir.

Resmin sol üst köşesinden sağ alt köşesine kadar bir dere vardır. Sol üst köşede derenin üzerinde köprü ve orada oturarak balık tutan bir adam resmedilmiştir. Derede bir kişi sandalla gezintiye çıkmıştır, burada enteresan bir detay küreklerin hareketi esnasında suda oluşturdukları dalgalanma hareketinin de çizilmesidir. Sol alt köşede ağaçlar vardır, ağacın birine tünemiş kuşun fotoğrafını çeken biri de çizilmiştir. Fotoğraf çekme sesi “klik” resimde

41

yer almıştır. Burada detaycı bir çocukla karşı karşıya kalındığı anlaşılmaktadır. Derenin sağ üst tarafında iki küçük çocuk saklambaç oynarken, bir kadın çiçek toplarken, bir diğeri de sarı kilim üzerinde yemek yerken çizilmiştir. Ahşap bir masa ve karşılıklı iki sandalye de resimde yerini almıştır. Masanın ayaklarının birleşim aksamındaki vida bile çizilmiştir. Resmin sağ alt kısmında iki küçük çocuk oturmuş oyun oynamaktadır. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. Bu öğrenci, dönem özelliğini tamamen taşımaktadır, hemen hemen bütün nesnelerin çiziminde detay varken renklendirmede özensizlik kendini gösterir. Bu durum çocuğun dönem özelliklerine uygun bir özelliğidir.

Şekil 15’te düzleme özelliği vardır. Resimde hemen hemen her yerde bu özellik hissedilmektedir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Resimde boy hiyerarşisinden kısmen söz etmek mümkündür. Çiçek toplayan kadın diğerlerinden daha büyük çizilmiştir. Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden kısmen söz edilebilir, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden ise söz edilemez.

42

Şekil 16. Resim 8

Tablo 8. Şekil 16 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 16, incelendiği zaman mavi ve yeşil renklerle ayrılmış gökyüzü ve zemini görmek mümkündür. Sol üst köşede geleneksel bir güneş ve bulutlar çalışılmıştır. Zeminde otobüs ve salıncak, kayak top sahasında oynayan çocuklar, kalede kalecilerle beraber çizilmiştir. Mangalın başında elinde çatal ile çizilen öğretmen vardır ve resmin merkezi durumundadır. Yerdeki piknik örtüsü iki ayrı renkli ve karelidir. Öğretmenin arkasında hamakta sallanan bir çocuk, öğretmenin yanında ise elinde uçurtması ile gülümseyen başka bir çocuk vardır. Bu çocuğun arkasında düzleme özelliği taşıyan bir havuz çizilmiştir.

43

Resim aslında enteresan resimlerden bir diğeridir. Çünkü resimde sağ alt köşede bir dağ üzerinde iki çocuk uçurtma uçururken çizilmiştir. Dağ izleyiciye yakın bir yerde resmedilse de aslında çok uzakta olduğu anlaşılmaktadır. Çocuklar çok küçük çizilmiştir. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. İnsan figürlerinde detaya hiç girilmemiş, baş kısmında göz ve ağız dışında detay verilmemiş, eller ve kıyafetler eksik bırakılmıştır. Bütün bunların yanında, çocuk, resimde diğer nesnelere özen göstermiştir. Örneğin pikniğe geldikleri otobüsü tekerlekleri tam biçimde, yolda çizmiştir, uçurtmalarda, salıncakta, hamakta, kayakta ve top sahalarında da şematik çizgilerle detay göstermiştir. Dikkat çeken bir diğer durum da öğrencinin nesnelerin ve figürlerin üzerine isimlerini yazmasıdır.

Şekil 16’da düzleme özelliği vardır. Resimde hemen hemen her yerinde bu durum hissedilir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Resimde boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür. Öğretmen diğerlerinden daha büyük çizilmiştir. Bu resimde saydamlık özelliği de vardır.

Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden kısmen söz edilebilir, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden ise söz edilemez.

44

Şekil 17. Resim 9

Tablo 9. Şekil 17 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 17, incelendiğinde bütün bir resmin, önce yeşil renkle boyandığını görülmektedir. Diğer bütün nesneler bu yeşil rengin üzerine çalışılmıştır. Resmin üst orta köşesine yuvarlak halinde sarı bir güneş çizilmiştir. Bulutlar güneşin arkasında kalmıştır. Hemen aşağıda büyük sarı bir otobüs vardır. Dört tekeri birden görünen ve içindeki koltuklarla çizilen otobüs tam olarak saydamlık özelliğinin örneğidir. Sağ tarafta bir traktör hareket halinde çizilmiştir. Mavi kaydırak zemine mavi bir boru ile sabitlenmiştir. Onun yanında bir ağaç vardır. Diğer

45

yanında da biri daha büyük çizilmiş iki çocuk yer alır. Çocukların ilerisinde pembe piknik örtüsü üzerinde içecek ve yiyecekleri minik bir çocuk beklemektedir.

Resmin alt kısmında iki elma ağacının arasında puantiyeli bir hamak kurulmuştur. Diğer köşede ise çocuklar ip atlamaktadır. Resimde dikkat çeken noktalardan birisi figürler çocuk tarafından, şematize edilmiş ve figürlerin kol, bacak gibi uzuvları sadece dikdörtgenlerden oluşmuştur. Şematik dönem özelliğine göre bu dönemde çocuk, kendince önemli olduğuna inandığı bazı nesnelerin detaylı çizimini yaparken önem vermediklerini ise üstün körü çizmekle yetinir. İnsan figürlerinde detaya hiç girilmemiş, baş kısmında göz ve ağız dışında detay verilmemiş, eller ve ayaklar eksik kalmıştır. Bütün bunların yanında, çocuk, resimde diğer nesnelere özen göstermiştir. Örneğin pikniğe geldikleri otobüsü tekerlekleri tam biçimde, sarı renkli ve farlarını göstererek ve traktörün hareket halinde olduğunu arka tarafında çizdiği çizgilerle belirterek çizmiştir.

Şekil 17’de de düzleme özelliği vardır. Bu resimde hemen hemen her yerde hissedilmektedir. Tamamlama özelliği olan bir resim değildir. Resimde boy hiyerarşisinden söz etmek mümkün değildir. Bu resimde saydamlık özelliği de görülmektedir. Çocuk, otobüsün içini göstererek bunu izleyiciye hissettirir.

Uzaktaki ve yakındaki bütün nesneler aynı boydadır. Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden söz edilemez.

46

Şekil 18. Resim 10

Tablo 10. Şekil 18 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 18’i incelendiğinde öğrencinin kağıdın alt kısmını ince bir yeşil zeminle boyadığını geriye kalan bütün alanı da mavi renk ile gökyüzü olarak kullandığı görülür. Sağ üst köşede kocaman bir güneş ve hemen altında “çok mutluyuz” yazısı ile gülen sarı bir surat vardır. Resmin merkezinde çocuk, pikniği çizmek yerine eğlenceli bir ortam oluşması için havai fişekler çizmiştir. Çocuğun, gösterilen minyatürlerden etkilenmiş olduğu görülür. Rengarenk şekilde çizdiği havai fişek kümesinin sağ tarafında kendisini ve ailesini, ailesinin

47

arkasında da renkli bir karalama ile arkadaşlarının ailelerini çizmiştir. Kendisini yere bir havai fişek koyarken çizmiştir. Bu öğrenci de çizimlerinin üzerine isimlerini yazmıştır. Kalabalık karalamanın üzerinde baloncuk içerisinde “Oley!” yazılıdır. Havai fişeklerin diğer tarafında ise öğretmeni ve onun arkasında gene ailelerde yaptığı gibi gelişigüzel karalamalar ile arkadaşlarını çizmiştir. Kalabalık karalamanın üzerinde baloncuk içerisinde “Çok güzel!” yazılıdır. Kağıdın üzerinde resmin konusunu da çizen çocuk öğretmenini diğer herkesten büyük resmetmiştir.

Şekil 18’de düzleme ve tamamlama özelliği yoktur. Resimde boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür. Çocuk öğretmenini herkesten büyük çizmiştir. Bu resimde saydamlık özelliği de görülmemektedir.

Resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden söz edilemez.

48

Şekil 19. Resim 11

Tablo 11. Şekil 19 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 19’da öğrenci sol üst köşede güneş ve onu izleyen iki mavi bulut ile gökyüzünü tamamlamış, ardından kağıdın geri kalanını açık ve koyu yeşil ile renklendirmiştir. Resmin merkezinde büyük ahşap bir masa yer almaktadır. Çocuk, masanın dördüncü ayağını çizmemiştir. Masanın üzerinde üç farklı yiyecek vardır. Masanın etrafında iki çocuk sandalyelerde dinlenmektedir.

Sol tarafta kilim üzerinde uzanan bir çocuk vardır. sol alt köşede mangalın başında birisi oturmuştur. Dikkat çeken noktalardan birisi mangaldaki ateşin turuncu renk ile verilmeye

49

çalışılmasıdır. Resimde insan figürleri ile aynı boyda bir tavuk da çizilmiştir. Tavuğun ayaklarının ok şeklinde olması enteresandır. Sağ alt köşede iki çocuk top ile oynamaktadır. Üst tarafta ise ilginç bir ağaçla karşılaşılmaktadır. Ağacın kovuğu da çizilmiş, dallarındaki meyveler de unutulmamıştır.

Şekil 19’da düzleme özelliği vardır. Sandalyeler, piknik örtüsü buna örnek gösterilebilir. Resimde kısmen tamamlama özelliğinden ve boy hiyerarşisinden söz etmek mümkündür. Bu resimde saydamlık özelliği de mevcuttur. Sandalyelerin üzerinde çocukların oturmasına rağmen arka taraflarının görünmesi bu özelliğe bir örnek teşkil eder.

Bu resimde de çizgi ve renk perspektifinden söz edilemez. Çocuğun dönem özelliğine göre algılama ve farkındalık durumu incelendiğinde ufuk çizgisinden kısmen söz edebilirken, resimde perspektife dayalı mekan algısından ve perspektifin önemli unsurlarından kaçış noktası ile renk değerleri kullanılarak elde edilen derinlik hissi valörden söz edilemez.

50

Şekil 20. Resim 12

Tablo 12. Şekil 20 İçin Uzman Görüşleri Sorular

Evet Hayır Kısmen

U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 U1 U2 U3 U4 S1 x x x x S2 x x x x S3 x x x x S4 x x x x S5 x x x x S6 x x x x S7 x x x x S8 x x x x S9 x x x x S10 x x x x

Şekil 20, gene enteresan resimlerden biridir. Çünkü bu resimde de tam olmasa da, Şekil 15’te karşılaşılan kuşbakışı görüş vardır. Çocuk çoğu zaman yukarıdan bakarak piknik alanını resmetmiştir. Ama gökyüzünü çizmiş olması tam olarak bakış noktasının kuşbakışı olduğunun söylenmesine engel olmaktadır.

Resim sağ üst köşede bir güneş ile mavi renkte gökyüzünün altında, boyanmamış bir zeminde devam etmektedir. Güneşin hemen altında, turuncu, sarı renkte bir kaydırak ve

51

burada oynayan bir kız çocuğu vardır. Kız çocuğunun yanında karşılıklı top oynayan biri