• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm, Bulgular ve Yorumlar

4.2. Öğreticilerin Diyanet İşleri Başkanlığında Uygulanan Değerler Eğitimi,

4.2.3. DİB Kur’an Kurslarında Değerler Eğitiminde Kullanılan Etkinlik ve

4.2.3.1. Değerler Eğitiminde Kullanılan Etkinlik ve Materyallerin Yeterliliği

için “Değerler eğitimi çalışmalarında kullandığınız etkinlikleri, materyallerin yeterliliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu sorulmuştur. Aşağıda öğreticilerin yeterli ve yeterli görmedikleri konular belirtilmiştir.

Tablo 7. Değerler Eğitiminde Kullanılan Etkinlik Ve Materyallerin Yeterliliği Yeterli ● Görsel materyaller ● Videolar ● Konular ● Kitap içeriği ● Amaçlar ● Hikâye ve drama Yetersiz ● Müfredat ● Materyal çeşitliliği ● Malzeme miktarı ● Malzeme çeşitliliği

Müftülükten gönderilen hoca ile görsel, işitsel materyaller hazırlayan öğreticiler şöyle demiştir:

Daha çok görsel olarak çocuklara öğretmeye çalışıyoruz konuları. Diyanetten yardımcı olarak yollanan bir yardımcı hoca ile araştırma yaparak görseller ve videolar düzenliyorduk. Çocuklara izletiyor, anlatıyor ve çocuklardan da başlarına gelen benzer bir olayı anlatmasını istiyorduk.” (g1)

Yeterli olmaya çalışıyoruz. Daha da güzel olabileceğini düşünüyor ve bunun için çalışıyoruz. Oyuncakları kullanabiliyoruz. Çocukların en çok dikkatini çeken oyuncaklar,

sesler, kültürel oyunlarımızı da kullanarak bazı sesleri öğretmeye çalışıyoruz.”(g2)

Yeterli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, insanları seviyorum ünitesinde yaşlılar yapıyoruz, kartonlarla kuklalar yapıyoruz, çocukların oyuncaklarını konuşturuyoruz bazen.” (g3) Yeterli olduğunu konu ile alakalı boyama ve karton çalışmaları yaptığını söyleyen öğretici zaman kısıtlı olmasa daha farklı çalışmalar yapılacağını şu şekilde ifade etmiştir:

Yeterli olduğunu düşünüyorum. Daha farklı etkinlikler de yapılabilir fakat süreç bakımından sıkıntı yaşanabilir. Konuyla alakalı resimler buluyoruz, boyama yaptırıyoruz, karton çalışmaları yapılıyor.”(g4)

Verilmesi istenen amaçlara göre yeterli olduğunu düşünüyorum. Soyut konularda hikâyeler ve dramaları kullanıyoruz.”(g5)

“Çocukların kas gelişimi, psikoloji gelişimi açısından etkili olduğunu düşünüyorum. Hiç durmayan, tutamadığım çocuklarım vardı. Şimdi daha iyiler bu konuda.”(g16)

Yaş gruplarına göre olsa daha yeterli olacağını ifade eden öğretici şunları söylemiştir:

Eğitim materyallerini çocukların hazır bulunuşluklarına göre ayırmak gerekiyor. Hikâyeleri de çocukların yaş grubuna göre değiştirerek aktarmak gerekiyor. Hikâyeler, kuklalar, drama çocuklara anlattırma, ev ödevleri, sınıfta uygulamalar.”(g6)

Biz her gün istişareler yapıyoruz ‘Ne yapabiliriz, neler katabiliriz? Diye. Sonra Kur’an-ı Kerim konusunda yeterli olmadığımız konularda birbirimize destek oluyoruz. Yani fikir alışverişi, materyallerin paylaşımlarıyla beraber gayet güzeldir. Bizim zaten kitabımızda dediğim gibi müfredatımız belli. Bir öğretici kitabı var bir de etkinlik kitabı var. Tamamen kitaptaki etkinlikleri uyguluyoruz. Değerler eğitiminde ekstradan arta kalan zamanda hocalar kendi inisiyatifinde yani MEB ile örtüşecek şekilde, MEB’in sınırlarının dışına çıkmadan ekstra olarak onlara ilave ediyoruz. Elimizdeki müfredatı uyguluyoruz.”(g7) Materyallerin yeterli olduğunu söyleyen öğreticiler şu ifadeleri kullanmıştır:

Materyal konusunda yeterince destek görüyoruz. Herhangi bir ihtiyacımız olduğu zaman dilekçe gönderiyoruz ve dilekçenin de karşılığı geliyor. Projeksiyon, bilgisayar, CD’ ler, şarkılar kullanabiliyoruz. Kitaplardaki boyamaları ve kendi çalışmalarımızı kullanabiliyoruz. Materyal konusunda sıkıntı yaşadığımızı düşünmüyorum, Örneğin o gün

sabır işlediğimizde çocuklarla mikrofon yaptık. Bu mikrofonu süsleyip evlerine gönderdik ve bu mikrofonla sabırla ilgili röportaj yapmalarını istedik. Tabii öncesinde bir hafta boyunca sabır değerini işledik, sonrasında hafta sonuna ödev olarak verdik bu etkinliği. Gayet verimli bir uygulama olduğunu düşünüyorum.”(g8)

Materyallere işte hep beraber karar veriliyor. Bizim şu an olduğumuz konumuzu söyleyeyim, insanları seviyorum ünitesindeyiz. Mesela insanın Hz. Âdem ve Hz. Havva’dan çoğaldığı resimlerle anlatmaya çalışıyorsun. Dünya resmi yapılıyor mesela içinde kalpler var, her insan bir kalp olarak. Bu şekilde değişik değişik şeyler yapılıyor. O sizin düşünce alanınızla alakalı bir şey. İstediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz öğrencilerinizi. Zaten çok güzel dönüt alıyorsunuz o zaman. Konumuz ne ise ben hiçbir malzeme bilmiyormuşum bakıyorum. Tabi insanlar yabancı olduğundan dolayı. Baya oldu alıştık şimdi altı ayı geçti.”(g10)

Bizim kitabımızda materyallerimiz var. Genelde çizimler var. Çizip yapıyorsunuz ama hayal gücünüzü de geliştirebilirsiniz. Karagöz Hacivat etkinliği vardı, biz evadan yaptık. Kitapta bir örnek var geliştirmek bize kalmış. Size bir sürü materyal önersin diye bekleyemezsiniz ki bu çok uçuk olur siz katmalısınız.”(g11)

“Birçok materyal yapıyoruz. Saat gece 4-5’lere kadar okulda kalıp kukla vb. hazırlıyoruz. Kitaptaki resimleri kesip kukla yapıyoruz. Sıra içinde yapılmalı materyaller. Onlarında programı olmalı. Çubuk, kâğıt ve evadan kuklalar oynatıyoruz, parmak kukla…”(g15) Müfredatın yeterli olmadığını öğretici şu şekilde ifade etmiştir:

Bu alanda bir şeyler katarsan, kendini geliştirirsen çok alternatifi var ama sadece kitaba, müfredata bağlı kalmayıp -çünkü müfredat fazla bir şey katmıyor- yani kendini geliştirmezsen bu alan da çok verimli olamıyorsun. Ben genel de kendi materyallerimi kullanıyorum veliden bir şey istememek açısından. Kursumuzun, okulumuzun imkânlarıyla etkinlikler yapıyoruz.”(g14)

Materyallerin yeterliliğinin öğreticinin performansı ile ilgili olduğunu söyleyen öğreticiler(5) şu ifadeleri kullanmıştır;

Yeterli. Her güne bir tane seçenek verilmiş. Kesme-yapıştırma, namazla ilgili materyal, abdest ile ilgili duvara musluk yaptık. Uygulamalı, hareketli malzemeler, imamla namaz kıldırdık.”(g12)

Kendi adıma yaptıklarım. Olabildiğince, elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum ama tabii ki özellikle eğitimde sınır yoktur. Belki ikinci, üçüncü yılda daha iyi olacağını düşünüyorum.”(g13)

Yeterli olduğunu düşünüyorum. Ama ben MEB'in kaynaklarından da faydalanıyorum etkinlik açısından. Konuya göre değişiyor. Drama yapıyorsak pek materyal kullanmıyorum. İlk dönem boyama kalemleri kullanıyorduk, bu dönem daha çok fotokopiler kullanıyoruz.”(g16)

Her şeyi kullanıyorsunuz, bunu atmayayım kullanırım diyebiliyorsunuz. Her şeyi değerlendiriyoruz hayal gücüyle. Minderi top şeklinde dahi yapıp bir etkinlik üretiyoruz.”(g17)

Harfleri öğretirken, oyunları oynatırken, bazen kitaba bağlı kaldık bazen kendimiz bir şeyler ayarladık. Kur’an-ı Kerim okuma adabı konusunda çocuklara sandalye kapmaca oynattık, Kur’an-ı Kerim okunurken çocuklar susup oturuyor ama Kur’an-ı Kerim bitince, çalmıyor iken dönüyorlar. Harfleri öğretirken kartonlar bardaklar, kürdanlar kullanıyorduk. Bazı etkinlikleri örneğin dramaya çevirebildim bazılarını çeviremedim.”(g19)

Etkinliklerin yeterliliği ile ilgili her çocuğun farklı öğrenme şekilleri olduğundan bahseden öğretici şunları söylemiştir:

Çocukların bireysel farklılıklarına göre değişiyor. Kimi boyama etkinliğinden kimi ise kes-yapıştır etkinliğinden hoşlanıyor. Ben bunların hepsini karıştırıp bir etkinlikte vermeye çalışıyorum ki etkinlik herkese hitap edebilsin. O zaman herkese hitap etmiş oluyor.”(g20) Bir öğretici materyallerin yetersiz olduğunu şu ifadelerle söylemiştir:

Onlarda yetersiz. Tamam, güzel ama alt yapı sağlamadan alın bunu yapın dendi bize. Öğreticinin hayal gücüne kalmış. Senin çaban ile oluyor. Çocuğa basit kalıyor. TV üzerinden çocukla iletişime geçerek değiştirerek anlamasını sağlıyoruz. Bana yeterli gelmiyor kâğıt üzerine yapıştırılan resimler.”(g18)

Öğreticilerin neredeyse tamamı materyal yeterliliğinin öğreticinin tecrübesine ve kabiliyetine bağlı olduğunu söylemiştir. Bir öğretici materyal ve etkinliklerin çeşitlendirilmesi gerektiğini söylemiştir. Materyalleri velilerden temin eden bir öğretici, velilere masraf olmamak için kendi imkânları ile materyal almaktadır. Her ne kadar öğreticiler etkinlik ve materyallerin yeterli olduğunu söyleseler de materyal ve etkinlik noktasında takviye istedikleri görülmektedir.

4.2.3.2. Değerler Eğitiminde Kullanılan Etkinlik Ve Materyallerin Etkililiği