• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm, Bulgular ve Yorumlar

4.1. Öğreticilerin Değerler Eğitimine ve Mesleki Yeterliliklerine Yönelik

4.1.1. Öğreticilerin Okul Öncesi Eğitimi ve MEB’ de Uygulanan Değerler Eğitimi

4.1.1.2. Öğreticilerin MEB’ De Uygulanan Değerler Eğitimi Hakkındaki Düşünceleri

Öğreticilerin genel tüm eğitim kademelerinde değerler eğitimi hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu öğrenmek için “MEB’ in Türkiye genelinde tüm eğitim kademelerinde ve öğretim programlarında değerler eğitimine yönelik çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir.

Şekil 2. Öğreticilerin MEB’ De Uygulanan Değerler Eğitimi Hakkındaki Düşüncelerinin Yer Aldığı Sayı Grafiği

Şekil 2’ye bakıldığında MEB de uygulanan değerler eğitimi hakkında 9 öğretici bilgi sahibi olmadığı, 8 öğreticinin bilgi sahibi olduğu, 3 öğreticinin ise kısmen bilgi sahibi olduğu görülmektedir.

MEB bünyesinde uygulanan değerler eğitimi çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmayan öğreticiler(9) şu ifadeleri kullanmışlardır:

“Hayır, bir bilgim ve fikrim yok.” (g3)

‘’Diğer kurumlar hakkında pek bilgi sahibi değilim ama kendi kurumum ile ilgili çok büyük bir problem yok eğiticilerin eğitimlerinde eksiklikleri var.” (g5)

MEB’deki çalışmaları bilmediğini ama DİB’deki uygulamaların çok güzel olduğunu ifade eden öğretici şunları söylemiştir:

“Milli Eğitimde plan programı bilmiyorum, açıkçası müfredatı da bilmiyorum ama ümit ediyorum ki onlar da faydalı ve güzel şeyler yapıyorlardır. Çünkü değerler eğitimi deyince belli başlı şeyler değerler belli yani güzel şeyler ümit ediyorum bizimki çok güzel DİB’inki çok güzel.” (g7)

“İnternette kendi çalışmalarınız için aramalar yaptığımızda farklı okulların da çalışmaları olduğunu görüyoruz ama bunun dışında bir bilgim yok.” (g8)

“İçerik hakkında bilgim yok oğlum ortaokula gidiyor öyle bir şey duymadım.” (g11)

“Türkiye'de sürekli çalışmalar yapıldığını biliyorum ama MEB’in içeriğini bilmiyorum.” (g12)

“Yok. Değerler eğitimi konusuna çok önem veriyorum ama veliler bu konuda daha çok bilgilendirilmeli, seminerler düzenlenmeli.” (g19)

MEB’ de uygulanan değerler eğitim çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan öğreticiler(8) şunları söylemişlerdir:

“Okullarda da değerler eğitimi etkinlikleri yapıldığını biliyorum. İlkokulda alınmamışsa bu eğitim orta yoksa lisede verilmeye çalışılıyor. Değerler eğitiminden beklenti: çocuğumun güzel bir eğitim alması. Öğretmen hadi bu konuyu işleyip geçelim değil de hayatına işleyecek şekilde öğretilmeli. Yıllar sonra bile anımsamalı çocuk.” (g1)

“Anaokullarında da değerler eğitimi üzerine eğitim verildiğini duydum ama ortaokul ve lisede böyle bir şey duymadım. İçerikleri hakkında bir fikrim yok.” (g2)

MEB’ in anaokullarında okul müdürlerinin tercihine bağlı kulüp ya da hafta sonu kurs şeklinde uygulanan değerler eğitim çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan öğretici şu ifadeleri kullanmıştır:

“Çok güzel bunun DİB ile ilişki içerisinde çalışmalar olduğunu da biliyorum. Hatta sizin çalıştığınız okula DİB personelinin gelip Değerler Eğitimi dersine girdiğini duymuştum doğru mu? Biz kendi ilçemizde Şişli ilçesinde bunu konuştuk ama şu an böyle bir çalışmamız yok ama olmasını isteriz Şişli genelindeki okullarında DİB personellerinin yönlendirilmesi en azından çünkü MEB’ de Değerler Eğitimine girebilecek bir kadro var mı bilmiyorum ama çok da olduğunu düşünmüyorum.” (g13)

Eyüp ilçesinde pilot uygulama olarak başlatılan bir ortaokul anasınıfında uygulanan değerler eğitim çalışması hakkında bilgi sahibi olan öğretici şu ifadeleri kullanmıştır: “Eyüp’ te bir okul uyguluyor bizim bölge de bir arkadaş var bende ondan bilgi alacaktım. …Ortaokulu’nda uygulanılıyor. MEB’e bağlı bir okul.” (g14 )

Bir öğretici DİB 4-6 yaş Kur’an kurslarının kalkacağını, din ve değerler eğitiminin MEB bünyesinde verileceğini, bunun Samsun’da bir okulda uygulandığını şu ifadelerle söylemiştir:

“Sadece MEB’ de verilecek Diyanet’te artık olmayacak diye duydum. Samsun’da bir okulda manevi eğitim adı altında 5 saatlik bir eğitim oluyormuş şu an bir arkadaşım görevli orada. Bizimle aynı kitap ve müfredatı kullanıyor. Sabah okul öncesi öğretmeni öğleden sonra da o giriyor derse.” (g20)

MEB’ deki değerler eğitimi çalışmaları ile aynı uygulamaları yaptıklarını söyleyen öğreticiler(4) şu ifadeleri kullanmışlardır:

“Materyallerimiz aynı ilköğretimde materyaller daha soyut verilebiliyor. Lisede yetersiz kalıyor çünkü geç kalınmış oluyor ve bütün hocalar programa uymuyor, çünkü hocaların da işlemesi gereken konular oluyor bu alana pek değinemiyorlar.”(g6)

“Yalnızca MEB’ de değerler eğitimi programı uygulandığını biliyorum. Çevremdeki bir iki örnekten gördüğüm kadarıyla eğitim açısından bizden biraz daha iyiler ama bizim program var onlarda da. Onun dışında herhangi bir bilgim yok.” (g9)

“Evet, daha önce bir okula gitmiştim orada aynı bizim gibi çalışmalar yapılıyor.”(g16)

Sakarya’ da nerede ise tüm okullarda uygulanan değerler eğitimi çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan öğretici şu ifadeleri kullanmıştır:

“Adapazarı-Kocaeli’ de değerler eğitimi dersine giriyormuş, enerjik insanlara bu iş verilmeli öyle bir insan o da. Eğitimde pilot bölgeymiş, program aynı program. 8 sınıfı varmış, seminer vermişler masalcı ablayı çağırmışlar.”(g15)

Okullardaki uygulamalardan kısmen haberdar olan öğreticiler(3) uygulamanın yetersiz ve eksik olduğunu söylemişlerdir:

“Okullara gidince panolar değerler köşesi yapılıyor diye düşünüyorum konuşulması da güzel, içeriğini bilmiyorum.” (g17)

“Daha yeterli seviyede olmadığını düşünüyorum, bu konuda daha farklı kaynakların oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Birkaç kitap araştırmakla bu iş olmaz, öğreticilere daha farklı kaynaklar sunulabilir.” (g4)

“Sadece Kur’an eğitimi veriliyor bence bizim verdiğimiz gibi veriyorsa iyi ama sadece Kur’an ise o da olmaz benim duyduğum kadarı ile sadece o içeriğini bilmiyorum.”(g18) Öğreticilerin yorumlarına bakıldığında MEB’deki çalışmalar hakkında kulaktan dolma bilgiler ile haberdar oldukları okul öncesi dönem ile ilgili birkaç duyum aldıkları hatta kullandıkları materyallerin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından okullara verildiği aynı kaynaktan uygulama yapıldığını söylemişlerdir. Öğreticilerin bir kaçı kendi çocuklarının öğrenim gördüğü okullar vasıtası ile değerler eğitimi uygulamalarını duyduğunu, Sakarya’dan değerler eğitimi sertifikası alan öğreticilerin ise DİB’in okullara öğretici olarak görevlendirdiği arkadaşları vasıtası ile değerler eğitimi uygulamalarının içeriğinden haberdar olduğu, bunun dışında da öğreticilerin herhangi bir bilgiye sahip olmadıkları görülmektedir.

4.1.2. Öğreticilerin Değerler Eğitimi Hakkında Eğitim Alma Durumları,