• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm, Bulgular ve Yorumlar

4.4. Kur’an Kursu Öğreticilerinin DİB Değerler Eğitimi Uygulamalarının Avantajları

4.4.1. Öğreticilerin Değerler Eğitiminin Avantajları İle İlgili Görüşleri

4-6 yaş Kur’an kurslarında uygulanan değerler eğitiminin avantajlarının neler olduğunu öğreticilerden öğrenmek için “DİB’ in yürüttüğü 4-6 yaş grubuna uygulanan değerler eğitimi çalışmasının avantajları nelerdir?” sorusu sorulmuştur. Öğreticiler şu ifadeleri kullanmışlardır:

Tablo 13. Öğreticilerin Değerler eğitiminin Avantajları İle İlgili Görüşleri Değerler Eğitim Uygulamalarının Avantajları

● Kur’an’a saygı, sevginin artması ● Kur’an öğreniminin sağlanması ● Peygamberimizin hayatını öğrenme ● Ezana saygı duymayı geliştirmesi

● Ahlaklı bir toplumun oluşmasına katkı sağlanması ● Erken yaşta ahlak eğitiminin alınması

● Merhamet duygularının gelişmesi ● Sosyalleşmenin artması

● Çocuklara iyi bir ortam sağlaması ● Farklı bakış açısı kazandırma ● Sorumluluk duygusu kazanma ● Kimlik bilinci kazanma

● Ailelerin dini beklentilerini karşılaması ve onları mutlu etmesi ● Yaratılış gayesi konusunda bilinçlenme

Değerler eğitimi çalışmalarının avantajları ile ilgili öğreticiler kurslarda değerler eğitimi sayesinde ezana saygı, Kur’an sevgisi vb. eğitimleri aldıklarını şu ifadeler kullanarak söylemişlerdir:

Örneğin çocuk okula gittiği zaman sadece MEB’in boyama-yazma-çizme eğitimlerini alacak, DİB’ de ise ekstra olarak Kur’an surelerin eğitimi, Peygamber Efendimizin hayatı

eğitimlerini de alıyor. MEB’deki eğitimin yanında ekstra olarak Kur’an eğitimi ve peygamber efendimizin hayatıyla ilgili şeyler de öğreniyorlar.” (g1)

Çocuklar ezan duyduğu zaman salavat getirmeyi ya da bir gül gördüğü zaman Peygamberimizi hatırlamayı öğrendiklerinde, kötü konuşmamayı, biz kardeşiz cümlelerini

duyduğumuzda ve bunları bazen velilerden duyduğumuzda çok mutlu oluyoruz. Ahlaklarında bu yansıma oluyor. Bu gibi avantajları var.” (g2)

Çok daha iyi bir ortamda büyümeleri en büyük avantajdır. Farklı bakış açıları geliştirmeyi sağlıyor.” ( g3)

Değerler eğitimin avantajı, siz onu işliyorsunuz, nakış gibi işliyorsunuz. İlk başladığım zamanlarda ben çocuklara dedim ki çocuklar ezan okunurken “ Aziz Allah celle celalahu ” denir. Şu an da sadece çocuklar ezan okunuyor diyorum onlar da hep beraber “ Aziz Allah celle celalahu” diyor.” (g10)

Velilerin beklentisi çok büyüktür. Hafız olacak, beş vakit namaz kılacak diye bakıyorlar. Biz sevdirmeye çalışıyoruz. En önemli dönem 0-6 yaş. Çok büyük güzellikleri ve artıları var. Hadis öğrense çok mutlu oluyorlar. Allah sabredenleri sever, sabreden derviş muradına erermiş sözünü duyunca duygulanıyor. Aileler ifade ediyor bunu.”(g17)

“Bu yaş çocukların bilgiyi zihinlerine en çok aldıkları çağ bu dönemdir. O sebeple bu eğitimin okul öncesi dönemde veriliyor olmasının çok doğru olduğunu düşünüyorum. Bu eğitimin anne baba desteğiyle daha ahlaklı bir toplum oluşturacağını düşünüyorum.” (g20) Çocukların merhamet duygularının geliştiğini söyleyen öğretici şu ifadeleri kullanmıştır:

Çocuklara merhamet duygusunu verdiğimizde ilerleyen yıllarda -örneğin bomba atan insanlarla karşılaştığında veya kavgalı filmler izlediğinde- merhamet duygusu hemen ortaya çıkabiliyor. Bir kedinin kuyruğunu çekmemesi gibi, merhamet duygusunun verilmesi gibi.”(g4)

Çocuklar için çok faydalı olduğunu düşünüyorum.”(g5)

Yani olmazsa olmaz eğitimin temeli değerlerimizdir. Vicdan, merhamet bunlardır diye düşünüyorum. Çok gerekli iyi bir doktor iyi bir mühendis yetiştirebiliriz ama vicdanlı, merhametli olmadığında insanlara zarar verecek şeyler verebilir dolayısıyla eğitimin olmazsa olmazı belki de bilimsel değerlerin olması gerekir. Can suyu gibidir.”(g13)

Faydası olmaz mı çok var. Daha sevecen daha merhametli din dışında farklı şeyler de veriyoruz. Veli eğitimi yapıyoruz, programlanmalı.”(g15)

Çalıştıkları müftülük yönünden öğreticilerin şanslı olduğunu, bunu avantaj olarak gören öğretici şu ifadeleri kullanmıştır:

İstanbul'da iletişim daha rahat, alanda uzman kişilere ulaşmak daha kolay, materyal kurum olanakları dernekler açısından daha iyi. Daha çok öğrenciye ulaşabiliyoruz.” (g6)

Çocukların temelden eğitim aldıklarını ve sosyalleşmelerinin avantaj olduğunu söyleyen öğreticiler(3) şu ifadeleri kullanmıştır:

Avantajları, çocuklar bunu çok küçükken temelden öğrenmiş oluyorlar ve birlik içinde oldukları için aynı sınıf grupları içinde birbirinden görerek sosyal öğrenme yaşıyorlar. Çünkü herkes aynı anda aynı şeyi öğreniyor. Yani çok küçük yaşta sağlam temeller almış oluyorlar.”(g7)

Kimlik bilinci oluşturma, Allah ve peygamber sevgisi oluşturma, bir yaratıcının varlığının -en azından küçük yaşlarda- farkında olması için avantajdır. Bu çocuklar ilerde anne-baba kaybı yaşayabilirler, yalnız kalabilirler. Her ortamda ve durumda kendisini seven ve koruyan bir yaratıcının varlığını bilmesinin çocuğun psikoloji açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.”(g8)

Öğretmenlerin farkındalıkları attı. Ben ne düşünürüm değil de çocuk ne düşünür diye bakıyorlar işe. Çocuklar için sosyal beceri geliştirmesine katkı sağlıyor. Kendileri dışında bir dünya olduğunun farkına varıyorlar ve bunu oyunlarla kazanıyorlar. Yanlışın yanlış olduğunu, doğruları daha güzel bir yolla öğreniyorlar.” (g9)

Bunu zaman gösterecek. Gelecek için bilinç kazanır. Bir yıl sonra diyebilirim çünkü daha yeniyim. Şu an avantajlara sahibim. Konuşma sırasında parmak kaldırmadan konuşuyorlar. O anlamda verememiş demek için de dikkat etmem gerekiyor, otobüste yer veriyor mu vermiyor mu ona bakmak lazım ama hepsi ileride.”(g11)

“ Çocuğu geleceğe hazırlıyor.”(g12)

Çocuklara katkı sağlıyoruz ki geri dönüşler olumlu velilerden.”(g14) “Bazı şeylerin çocuklara temelden verilmesi daha etkili oluyor.”(g16)

Çocuklar başıboş kalmamış oluyor. Dünyaya geliş gayesini anlatıyoruz o da öğreniyor gayet. Amaç ve hedef doğrultusunda güzel şeyler yapıyoruz. 4-6 yaş önemli, bu yaşta öğreniyorlar.”(g18)

Çocukların değerleri kazanmasında iyi bir fırsat örneğin empati çalışması yapıyoruz, çocuklara empati değeri kazandırıyoruz. Örneğin arkadaşının yerinde sen olsaydın nasıl hissederdin diye sorular soruyoruz.”(g19)

Değerler eğitimin avantajları öğreticilere sorulduğunda genel olarak hepsi çocukların küçük yaşta bu eğitimi almalarını çok olumlu karşıladıklarını, her çocuğun dini ve manevi değerleri öğrenmeleri için geliştirilen programlarla bu şekilde bir eğitimden geçmesi gerektiğini, velilerden olumlu dönütler aldıklarını ve öğrencilerin günlük hayatta öğrendiklerini uyguladıklarını, Kur’an’a saygı, sevginin artması, Kur’an öğreniminin sağlanması, peygamberimizin hayatını öğrenme, ezana saygı duymayı geliştirmesi, ahlaklı toplumun çoğalması, erken yaşta ahlak eğitiminin alınması, merhamet duygularının gelişmesi, sosyalleşmenin artması, çocuklara iyi bir ortam sağlaması, farklı bakış açısı kazandırma, sorumluluk duygusu kazanma, kimlik bilinci kazanma, ailelerin dini beklentilerini karşılaması ve onları mutlu etmesi, yaratılış gayesi konusunda bilinçlenme gözlemlemişlerdir. Bunları aldıkları eğitimlerin avantajları olarak söyledikleri görülmektedir. Bazı öğreticiler ise çocukları geleceğe hazırladıklarını ve meyvesini daha ileri yıllarda alacaklarını söylemiştir.

4.4.2. Öğreticilerin Değerler Eğitiminin Etkisinin Artması Ve Problemlerinin