• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm, Bulgular ve Yorumlar

4.1. Öğreticilerin Değerler Eğitimine ve Mesleki Yeterliliklerine Yönelik

4.1.3. Öğreticilerin Değerler Eğitimi Hakkındaki Yeterliliği Ve Geliştirmek

4.1.3.2. Öğreticilerin Değerler Eğitimi Uygulayan Diğer Öğreticiler Hakkındaki

Öğreticilerin diğer uygulama yapan öğreticileri sürekli toplandıkları ve kurslarında çalışanları gördükleri için diğer öğreticilerin uygulamaları hakkındaki yeterlilikleri öğreticilere “DİB’den gelen diğer öğreticilerin değerler öğretimi konusundaki uygulamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu ile sorulmuştur.

Tablo 3. Öğreticilerin Değerler Eğitimi Uygulayan Diğer Öğreticiler Hakkındaki Görüşleri

Yeterli değil Yeterli

 Çocuklara yaklaşım yönünden

 Pedagojik Yönden

 Öğretici yaş grubu yüksek ve gönüllük esas alınmaması yönünden

 Eğitim alma durumları yönünden

 Teknik tecrübe eksikliği yönünden

 Dış görünüş yönünden

 4-6 yaş çocuk eğitimi alan öğreticiler

Öğreticilerin eğitimlerini yeterli bulan bir kişi şu ifadeleri kullanmıştır; “Daha çok bu eğitimi almış kişiler 4-6 yaşa yönlendiriliyor. Üniversite mezunu formasyon almış kişiler

tercih ediliyor, eğitimli kişiler oldukları için daha verimli olduğunu düşünüyorum.”(g1)

Yeterli olmadığını düşünenler ise:

Yeterli denilemez. Yeterli olmaya ve kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.” (g2)

Yeni yapılandığımız için bu alanda eksikliklerimiz var ama ilerleyen dönemde bu eksikliklerimizi kapatabiliriz. Öğrencilere yaklaşım anlamında eksiklikler yaşıyoruz. Bunun dışında meslektaşlarım gerekli eğitimi almış olduğu için eğitim konusunda eksiklik yaşamıyoruz. Pedagojik anlamda eksiklikler var onlarında zamanla aşılacağı inancındayım.”(g4)

Öğreticilerin büyük kısmı 40 yaş üzeri ve bu insanların alışmış olduğu belli bir sistem var, hafızlık eğitimi hanımlarla eğitim gibi bu yüzden birden çocuklarla çalışacak olmaları ciddi sıkıntı. Bu işi gerçekten yapmak isteyen insanların seçilmesi gerekiyordu bu iş için, çabalayacak insanların.”(g6)

Her hocanın yeterli olduğunu düşünmüyorum ama gerçekten gayretli hocaların da var olduğunu biliyorum. ‘Daha ne yapılabilir?’ i tartışmak için haftanın bir günü toplanıp fikir alışverişinin yapıldığı. Biz bunu denedik. ‘Daha iyi bir yöntem var mı?’ yı konuştukları

buluşmalar gerçekleştiriliyor. Ben de böyle bir gruba katılmayı düşünüyorum. Yaptıklarım hakkında dönüt alabilmek için neler yapmam gerektiğini danışmak açısından.” (g9)

“Bu çok farklı bir konu biliyor musunuz? Çocuk alanında eğitim yapmış. Ben bu sene çok şey öğrendim. Ben bu sene atandım ama bunları hep o fahri arkadaştan öğrendim. O kişinin kendisini yetiştirmesi ile alakalı.” (g10)

Yani ben kendi ilçem adına konuşuyorum yeterlilik açısından çoğu hocamız okul öncesinde ilk defa çalışıyor. Çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Çocuklar adına da talihsizlikler olabiliyor diğer ilçelerde de öyle. Yaparken Diyanet 4-6 yaş diye almadı. Çoğunun sertifikası bile yoktu. Sonradan 4-6 yaş eğitimi için Halk eğitimlerden sertifikalar alındı o şekilde iş yürüyor ama bundan sonraki alımlarda umuyoruz çocuk gelişimi, okul öncesi mezunlarından tercih edilir.”(g13)

İmam hatip mezunu olmalarının yeterli olmadığını söyleyen öğretici: “Yeni bir alan olduğu için çok eğitimli hocalar yok açıkçası. İmam Hatip mezunları da 4-6 yaş hocası olabiliyor. MEB’deki gibi değil öğretmenler. Bu yüzden pek yeterli olduğunu düşünmüyorum.”(g16)

“Arkadaşlarından gördüğüm kadarıyla hepsi çok uğraşıyor ellerinden geleni yapıyorlar. Ama yeterli değiller.”(g19)

Milli eğitimde bazı illerin imzaladıkları protokolden bahseden öğretici şu ifadeleri kullanmıştır. “Yeterli değil tabii ki de ama artacağını düşünüyorum. Bugün il müftümüz ile toplantı vardı. O da bunun üzerinde çok durdu. Biz de şu an DİB’ in gözdesi iki bölüm olduğunu söyledi. Biri 4-6 yaş biri de gençler bunların üzerinde daha çok durdu. Ve DİB’ de bu işe daha çok ağırlık veriliyor zaten MEB ile de anlaşma imzalandı.” (g14)

Değerler eğitimi verecek kişilerinde normal öğretmenler gibi staj yapmalarını talep eden öğreticiler şu ifadeleri kullanmışlardır. “Yeterli görmüyorum. Açık ve net şekilde söylüyorum. Teknikleri, tecrübeleri yeterli değil. Önceden 5-6 ay uygulama eğitim verilirdi. Öyle bir eğitim olmalı staj eğitimi ama çocuklar tek bırakılmamalı. Bize kısa bir eğitim verildi ama çok kısa ve yetersiz. Biz heyecanlı geldik. Küçücük zamana sığdırıldı. Faydalı oldu ama yetmiyor. Staj şart.”(g15)

“Yeterli değiliz. Sertifika ile geçiş yapıp kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Başaran da var. Kendim de orta seviyedeyim. Ama formasyon almış 4 yıllık, hiçbir şey yapamıyor, yeterli değil, oyun oynatamıyor, söz söyleyemiyor, formasyon almış sana bir şey katmıyor. DİB benim öğreticim 4-6 yaşta artık yeterli deyip öyle atama yapmalı… Staj neden yok, staj olmalı, zorluk yaşanıyor. Sözleşmeli olan var, ilk defa çocukla göz teması kuran hocalar

var. Çocuklar heba oluyor, 3-4 ay bununla çaba harcıyor. Frekans yakalayamadı ise heba oluyorlar.” (g18)

Değerler eğitimi yapan kişilerin dış görünüşüne de önem vermesi gerektiğini belirten öğretici; “O konu sıkıntılı. Yıllardır kapsamlı bir şey yok. Yeterli dersem haksızlık etmiş olurum. Çabaları, gayretleri var fakat yeterli diyemem çok eksiklikler var. Hanımları okuturken de öyle. Kur’an eğitmeni makyaj yapıp gelmemeli. Herkes özgür ama kıyafet görünümde uygun olmalılar. Fıtrat uygun değildir ama bir şekilde okul öncesine gelmişler.”(g17) demiştir.

Kimisi sadece müfredata bağlı kalıyor. Zaten müfredat dışına da çıkmamız istenmiyor ama bazı hocalar değişik etkinlikler yaparak geliştirebiliyorlar.”(g20)

Diyanetteki öğreticilerin hemen hepsi bilgi ve yeterlilik yönünden kendilerini olduğu gibi diğer uygulama yapan öğreticileri de yetersiz görmektedir ve eğitim fakültelerinde öğretmenlerin aldıkları staj eğitimi şeklinde bir kurumda kendilerini deneyimlemeyi talep etmişlerdir. Ayrıca değerler eğitimi veren kişilerin dış görünüşlerine de önem vermeleri gerektiğini ifade etmişlerdir.