• Sonuç bulunamadı

1. GĠRĠġ VE KAYNAK ARAġTIRMASI

6.6. Değerlendirme

AraĢtırma alanı içerisinde yer alan dört tane beĢ yıldızlı otelin yatak odaları incelemiĢtir. Yapılan incelemeler sonucunda aĢağıdaki değerlendirmeler elde edilmiĢtir: — Otellerde yer alan oda tipleri çift kiĢilik standart odalar, suit odalar ve aile odalarından oluĢmaktadır. Adalya Resort &SPA otel ve Royal Dragon otelde yer alan oda tipleri standart oda, suit oda ve aile odalarından oluĢmaktadır. Grand Artside otel ve Kumköy Beach Resort & SPA otelde yer alan oda tipleri ise standart oda ve aile odalarından oluĢmaktadır.

— Otellerin katlara ulaĢımını sağlayan merdivenler ve asansörler atrium içerinde çözümlenmiĢtir. Servis birimleri ve otel giriĢleri genelde kuzey yol cephesinde yer almıĢtır. Grand Artside otelde tesisin ana giriĢi güney deniz cephesinde ve servis birimleri de atrium içerisinde yer almıĢtır. Otellerde servis merdivenleri ve asansörleri bulunmaktadır. Servis merdiveni aynı zamanda yangın merdiveni olarak da kullanılmaktadır.

— Standart odalar çift kiĢilik yatak ve tek kiĢilik yataktan oluĢan üç kiĢinin konaklayabileceği Ģekilde tasarlanmıĢtır. Yatma bölümünün ekipmanlarını oluĢturan yatak ve komodinler, ıslak hacmi izleyen ortak duvar üzerinde konumlandırılmıĢtır. Adalya Resort & SPA otelde komodinler çift kiĢilik yatak için iki adet ve yatak tablasından bağımsız olarak düĢünülmüĢtür. Royal Dragon otelde komodinler çift kiĢilik yatak ve tek kiĢilik yatak için iki adet ve yatak tablasına bağımlı olarak tasarlanmıĢtır. Grand Artside otelde komodinler çift kiĢilik yatak ve tek kiĢilik yatak arasında ve tek kiĢilik yatak baĢında olmak üzere yatak tablasına bağımlı olarak tasarlanmıĢtır. Kumköy Beach Resort otelde ise çift kiĢilik yatak için iki adet ve yatak tablasından bağımsız olarak tasarlanmıĢtır.

Standart odalarda; oturma bölümü dıĢ mekanla bağlantılı olarak doğal aydınlatmadan yararlanacak Ģekilde tasarlanmıĢtır. Adalya Resort & SPA, Royal Dragon otelde oturma bölümü; uzanma koltuğu, koltuk ve orta sehpadan oluĢmaktadır. Uzanma koltuğu 8–10 yaĢlarında çocuk için yatak olabilecek Ģekilde tasarlanmıĢtır. Grand Artside otelde oturma bölümünde tek kiĢilik koltuk kullanılmıĢtır. Kumköy Beach Resort& SPA otelde iki adet kollu sandalye ve orta sehpadan oluĢan oturma bölümü düzenlenmiĢtir.

ÇalıĢma bölümü; makyaj masası ile ortak, puf/sandalye, mini bar ve TV‘den oluĢan üniteler olarak tasarlanmıĢtır. Grand Artside otelde makyaj masası ve çalıĢma

masası ortak olacak Ģekilde tasarlanmıĢtır. Diğer otellerde olduğu gibi mini bar ile birlikte tasarlanmamıĢtır. Mini bar giriĢ bölümünde depolama bölümünün yanında gömme olarak tasarlanmıĢtır. Mini barın üstü açık raf Ģeklinde dolap tasarlanmıĢtır.

Odaların giriĢ bölümü yatak katı formuna bağlı olarak oda içerisine çekilerek tasarlanmıĢtır. Grand Artside otelde yatak katı formundan dolayı giriĢ bölümü oda içerisine çekilmemiĢtir. GiriĢ bölümü; depolama bölümü ve yıkanma-temizlenme bölümü ile sınırlandırılmıĢtır.

Odaların depolama bölümü giriĢ kapısının arkasında gömme dolap Ģeklinde tasarlanmıĢtır. Tunalı (2009) çalıĢmasında; kıyı oteli müĢterilerinin konaklama yapan ailelerden oluĢtuğu düĢünüldüğünde ilave bavulluk ve çekmeceli birimlere ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir. Ġncelenen otellerde ilave bavulluk yerine çalıĢma masası ve makyaj masasının kombine düĢünüldüğü birimde çekmeceli bir bölümün tasarlandığı görülmüĢtür.

Odaların ıslak hacim ekipmanları klozet, set üstü lavabo ve küvetten oluĢmaktadır. GiriĢ bölümünde yer alan ıslak hacim bölümü; otellerde ekipmanlarının yerleĢtiriĢ biçimlerine göre değiĢiklik göstermektedir. Adalya Resort &SPA ve Royal Dragon otelde ıslak hacim yerleĢtiriliĢ biçimleri; kapının karĢısında lavabo, arkasında klozet ve diğer tarafta da küvet yer alacak Ģekilde tasarlanmıĢtır. Küvet, alüminyum sürgü kapak veya duĢ perdesi ile kapatılmıĢtır. Grand Artside otelde banyo kapısı diğer otellerde olduğu gibi tam ortadan açılmamıĢtır. Böylelikle; kapının karĢısında lavabo, diğer tarafta ise klozet ve küvetten oluĢan bir sıralama bulunmaktadır.

— Suit odalar ise bir oturma odası ve çift kiĢilik yatak odasından oluĢmaktadır. Royal Dragon otelde her iki mekân içinde ıslak hacim tasarlanırken, Adalya Resort & SPA otelde tek bir banyo tasarlanmıĢtır. Suit odaların yatak odaları otelin standart odaları ile aynı özellikleri taĢımaktadır. Oturma odalarında ise ikili koltuk, iki tekli koltuk ve orta sehpadan oluĢan bir oturma grubu bulunmaktadır. Adalya Resort & SPA otelde suit odaların ıslak hacimleri standart odalardaki yıkanma-temizlenme bölümü ile aynı özellikleri taĢımaktadır. Royal Dragon otelde ise ıslak hacim ekipmanları; duĢ teknesi, klozet ve set üstü lavabodan oluĢmaktadır. Bu otelde yatak odası bölümünde jakuzi bulunmaktadır. Her odanın dıĢ mekanla bağlantısını sağlayan odalar bulunmaktadır.

Depolama bölümü giriĢ bölümünde yer almaktadır. Adalya Resort & SPA otelde bavulluk yatak odasında bulunmaktadır. Royal Dragon otelde ise bavulluk oturma bölümünde dolaba yakın olacak Ģekilde konumlandırılmıĢtır.

— Aile odaları çift kiĢilik yatak ve tek kiĢilik yataklardan oluĢmaktadır. Adalya Resort & SPA otelde çift ikilik yatak ve tek kiĢilik yataklardan oluĢan yatma bölümleri tasarlanmıĢtır. Çift kiĢilik yatak odasına, tek kiĢilik yatak odalarından geçilmektedir. Odalarda tek ıslak hacim bulunmaktadır. Odanın yatma bölümü dıĢındaki mekânsal bileĢenleri standart odalarla aynı özellikleri taĢımaktadır.

Royal Dragon otelde yatak odaları iki farklı birim olarak tasarlanmıĢtır. Her odanın balkonu bulunmaktadır. Sadece bir banyo düzenlenmiĢtir. Depolama bölümü ıslak hacmin yatma bölümüne bakan duvarında gömme dolap Ģeklinde düzenlenmiĢtir. Yıkanma-temizlenme bölümü, giriĢ bölümü ve oturma-çalıĢma bölümü standart odalarla aynı özellikleri taĢımaktadır.

Grand Artside otelde aile odaları ranzalı yatak olarak düzenlenmiĢtir. Islak hacim ekipmanları; set üstü lavabo, klozet ve küvetten oluĢmaktadır. Çocuklar için lavabo ve küçük klozet de bulunan bu bölüm diğer otel banyolarından farklı bir özellik taĢımaktadır.

Kumköy Beach otelde farklı biçimlerde aile odaları bulunmaktadır. Çift kiĢilik yatak ve tek kiĢilik yatak odalarından oluĢan bu oda tipi diğer odalarla aynı dekorda yapılmıĢtır. Sadece göl evlerinde yer alan odalar kullanılan malzemeler açısından farklılıklar taĢımaktadır.

A tipi aile odasında tek kiĢilik yatakların bulunduğu bölüm ranza Ģeklinde düzenlenmiĢ olup paravan duvar ile çift kiĢilik yatak odasından ayrılmıĢtır. Yatma bölümü dıĢındaki diğer mekânsal bölümlerin biçimleniĢleri ve nitelikleri açısından standart oda ile aynı özellikleri taĢımaktadır.

B tipi aile odalarında iki yatak odası ve iki ıslak hacim düzenlenmiĢtir. Odaların her ikisinde de depolama bölümü bulunmaktadır. Oturma bölümü sadece balkonda düzenlenirken, balkon sadece çift kiĢilik yatak odasında bulunmaktadır. Her iki oda da mini bar bulunmaktadır. Tek kiĢilik yatak odalarının banyolarında küvet yerine duĢ teknesi bulunmaktadır.

C tipi aile odalarında B tipi aile odalarından farklı olarak tek kiĢilik yatak odasında tekli koltuk ve orta sehpadan oluĢan bir oturma bölümü düzenlenmiĢtir.

D tipi aile odaları göl evleri olarak da adlandırılmıĢtır. Odanın dekoru ve kullanılan malzemeleri diğer otel odalarından farklı olarak düzenlenmiĢtir. Zeminde seramik kaplama kullanılmıĢtır. Dolaplar gömme Ģeklinde açılır kanatlı olarak düzenlenmiĢtir.

— Dubleks oda tipi sadece Royal Dragon otelde bulunmaktadır. Aile odasındaki tüm özellikleri taĢımaktadır. Üst katta çalıĢma bölümü bulunmamaktadır. Her katta banyo ve elbise dolabı bulunmaktadır.

— Otel odalarında zemin kaplaması olarak laminant, halı ve seramik kaplamalar kullanılmıĢtır.

— Genel aydınlatma; tüm odalarda alüminyum malzemelerden yapılmıĢ sürgü kapılardan sağlanmaktadır. Grand Artside otelde balkon kapısı dıĢında pencere de kullanılmıĢtır. Bölgesel aydınlatmalar baĢucu ve ayna önü aydınlatması olarak genelde duvara bağlı olarak çözümlenmiĢtir. Göl evlerinde ise komodin üstünde abajur Ģeklinde bölgesel aydınlatmalar yapılmıĢtır.

— Kıyı otellerinde iç mekan-dıĢ mekan kavramının öne çıkması odanın konforu ve müĢteri memnuniyeti açısından önemlidir. Bundan dolayı otellerde tüm odalarda balkon bulunmaktadır. Balkonlar cephe karakterine göre ya da manzaraya göre ĢekillenmiĢtir. Grand Artside otelde ise balkonların hepsi aynı özellik ve boyuttadır.

7. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

Her yıl kullanıcı memnuniyeti açısından yapılan anketler sonucunda dünyanın en iyi ilk 100 oteli içerisinde yer alan Manavgat sahil bandında bulunan beĢ yıldızlı tesisler incelenmiĢtir.

Altı puan üzerinden değerlendirilen anket; otelin geneli, yer ve çevre, servis, gastronomi, sportif aktiviteler, havuz ve odalar konularından oluĢmaktadır. Odalar; odanın iyi olan yönleri, odanın temizliği, odanın büyüklüğü ve banyoların büyüklüğü olmak üzere dört bölümde değerlendirilmiĢtir.

Anket sonuçlarına göre;

— Adalya Resort & SPA otel anket sonuçlarına göre; genelde 5.7, odalarda 5.6 ve toplamda ise 5.5 puan almıĢtır. Otelin anket sonuçlarına göre tavsiye edilme oranı % 96 olarak belirlenmiĢtir.

— Royal Dragon otel anket sonuçlarına göre; genelde 5.8, odalarda 5.7 ve toplamda ise 5.6 puan almıĢtır. Otelin anket sonuçlarına göre tavsiye edilme oranı % 96 olarak belirlenmiĢtir.

— Grand Artside otel anket sonuçlarına göre; genelde 5.4, odalarda 5.2 ve toplamda ise 5.2 puan almıĢtır. Otelin tavsiye edilme oranı %90 olarak belirlenmiĢtir. — Kumköy Beach Resort otel anket sonuçlarına göre; genelde 5.6, odalarda 5.3 ve toplama ise 5.5 puan almıĢtır. Otelin tavsiye edilme oranı % 97 olarak belirlenmiĢtir.

Anket sonuçlarına göre müĢterilerin otelden beklentileri genelde çevre düzeni ile ilgilidir. Odanın iyi yönleri, temizliği, oda ve banyonun büyüklükleri hakkında yapılan değerlendirmelerde; otellerin hepsinde odanın temizliği geçer not almıĢtır.

Royal Dragon otelde ise odaların dekorasyonu, büyüklükleri ve özellikle banyo büyüklükleri açısından olumlu bulunmuĢtur. Oda da yer alan mini barın içinin sürekli dolu olması olumlu bulunurken, uydu yayını ve kanallar ve odada bulunan telefonda resepsiyonla iletiĢimde Ġngilizce konuĢulması olumsuz görüĢ olarak belirtilmiĢtir.

Adalya Resort & SPA otel ise oda büyüklükleri, banyo büyüklükleri ve balkon büyüklükleri açısından yeterli görülürken, açık renkli dekorasyonun ferah bir ortam yarattığı belirtilmiĢtir. Balkonlarda çamaĢır askılığının olmaması gibi donanımla ilgili olumsuz görüĢlerde belirtilmiĢtir.

Kumköy Beach otelde aile odalarının küçük olduğu belirtilmiĢtir. Odaların balkonlarının iki kiĢi için yeterli fakat küçük olduğu belirtilmiĢtir. Aile odalarında yer alan mobilyaların yerleĢtiriliĢ biçimlerinde olumsuz görüĢler belirtilmiĢtir.

Grand Artside otelin genelde Almanlar için uygun bir otel olduğu Ġngilizler için uygun olmadığı belirtilmiĢtir. Odaların hem denizi hem de Ģehri görmesi olumlu görüĢ olarak belirtilmiĢtir. Üst katlarda balkonların iki kiĢi için yetersiz olduğu belirtilmiĢtir.

Uluslararası beĢ yıldızlı turistik otellerde minimum oda boyutları ekonomik, normal, yüksek değerli ve lüks baĢlıkları altında Çizelge 7.1‘de belirtilmiĢtir.

Çizelge 7.1: Uluslararası oda standartları

ULUSLARARASI ODA STANDARTLARI

ODALAR YAġAMA BÖLÜMÜ BANYO TOPLAM ODA

ALANI EKONOMĠK 3.5x4.5 16 m2 1.5x1.5 2.3m2 21.9m2 3.5x6.2 ĠDEAL 3.6x5.5 20.10m2 1.5x2.3 3.4m2 3.6x6.6 29m2 YÜKSEK ÖLÇÜDE 4.1x5.8 23.8m2 1.7x2.6 4.4m2 35.2m2 4.1x8.2 LÜKS 4.5x6.1 27.9m2 2.3x2.7 6.6m2 4.5x9.1 41.8

Bu değerler göz önüne alındığında incelenen otellere ait oda büyüklükleri Çizelge 7.2 ‗de verilmiĢtir. Uluslararası standartlar açısından boyut olarak uygun bulunmuĢtur.

Çizelge 7.2: Ġncelene otellerin oda büyüklükleri

ĠNCELENEN OTELLERĠN ODA BÜYÜKLÜKLERĠ

OTELLER YAġAMA BÖLÜMÜ BANYO TOPLAM ODA

ALANI ADALYA RESORT &

SPA 3.50x4.85 17m2 1.80x2.95 4.8m2 3.50x7.60 26.6m2 ROYAL DRAGON HOTEL 3.85x5.05 19.50m2 1.80x3.00 5.4m2 3.85x7.65 29.45m2 GRAND ARTSĠDE OTEL 3.70x4.90 18m2 2.15x2.40 5.15m2 3.70x7.40 27.40m2 KUMKÖY BEACH OTEL 3.55x5.50 19.50m2 2.30x1.80 4.14m2 3.55x7.55 26.80m2

Odaların aks sistemleri yukarıda belirtilen boyutlarda olduğundan suit ve aile odaları iki aksın birleĢmesiyle oluĢtuğundan diğer oda tipleri açısından da uygun bulunmuĢtur.

Otel yatak odalarının müĢteriler üzerinde bıraktığı etki, otelin diğer iç mekanlarına göre çok daha güçlü olduğundan, oda tasarımı bir otel için ilk ve en önemli tasarım kararını oluĢturmaktadır. Bireysel odaları tasarlamak her ne kadar mimari bir olgu olsa da bir iç düzenlenme problemidir. Bu problem göz önüne alındığında ise en önemli birim olan yatak odaları tatil amaçlı kıyı otellerinde iç mekan- dıĢ mekan kavramı iyi analiz edilmeli ve balkonun oda için önemi göz önünde bulundurulmalıdır. Odanın oturma bölümü ve havalandırması için de önemli bir rol oynayan balkonlar konfor standartları açısından da kullanıcıyı etkilemektedir. Balkonlarda yer alması gereken mobilya ve donatılar iyi analiz edilmelidir.

Yapılan incelemeler sonucunda otel odalarının hem ulusal hem de uluslararası alan standartları açısından uygun bulunmuĢtur. Yapılan anket sonuçlarına ve tavsiye oranlarına göre bir değerlendirme yapılacak olursa otellerin hem genel hem de yatak odaları olarak planlamalarında tasarım problemi bulunmamaktadır. Fakat oteller gerek modern gerekse de temalı otel olsun bir estetik arayıĢ kaygı taĢıdıkları aĢikârdır. AraĢtırma alanında yer alan oteller hem kültür hem de tarihi değerler açısından önemli bir bölgede yer almaktadır. Bu durum incelenen otellerin hiçbirinde bulunmamaktadır. Otel tasarımında önemli bir adım olan yatak odası tasarımları; teknik, çevre, beĢeri ve sembolik gereksinimler doğrultusunda planlanmıĢtır. Fakat turizmin en önemli özelliği; insanların kendi yaĢadıkları ülkelerden baĢka ülkelere çeĢitli kültürleri tanımak amacıyla yapılmasıdır. Gerek otellerde gerekse de yatak odalarında araĢtırma alanında yer alan tarihi ve kültürel değerlere ulaĢılamamıĢtır. Yatak odalarında kullanılan tablolar da bile bölge ile ilgili herhangi bir bilgilendirme bulunmamaktadır. Yasal Ģartlara uygunluğu dıĢında otellerde araĢtırma alanına ait herhangi bir değer bulunmamaktadır.

Bundan sonra yapılacak olan çalıĢmalarda; otellerin turizm ile bağlantısının sosyal ve kültürel açıdan değerlendirilmesi yapılarak araĢtırılmalıdır. GeliĢen ve değiĢen turist profilinin bulunduğu ortamdan memnuniyetinin yanı sıra mekandan ve bölgeden beklentileri ve otele gelmeden önce oteli seçme nedenleri ön planda tutularak değerlendirilmesi gerekmektedir.

KAYNAKLAR

Akoğlan, M., 2004, Konaklama iĢletmelerinde kat hizmetleri yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 103-113.

Altun, S., 2005, Tatil amaçlı konaklama tesislerinde zamana bağlı değiĢim ve tüketim – Antalya örneği, Doktora Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,5,36-43. Arcan, E.F., 1992, Mimari tasarıma yaklaĢım, 2K Yayınevi, Ġstanbul, 137-160. Aslanapa, O., 1993, Türk sanatı, Remzi Kitabevi, Ġstanbul,53,87,175,177.

Bayazıt, N., 1979,Otel yatak odalarının sistemli tasarlanması için bir yöntem, İ.T.Ü.Mimarlık Fakültesi, Ġstanbul, 1-79.

Bedük, D., 1998, ġehir içi otel restoranlarının tasarım ilkelerine bir yaklaĢım ve Ġstanbul‘daki uygulamalarının irdelenmesi, M.S. G.S. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,2,19.

Can, L.,2004, BeĢ yıldızlı otellerin tasarım-iĢletme iliĢkisinin tartıĢılması Ġstanbul üzerine bir araĢtırma, Yüksek Lisans Tezi,Y.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,7,17-19,43,73.

Çağatay, K., 2004, Ankara‘da bulunan beĢ yıldızlı lüks otel yatak odalarının iç mekan analizi, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara,4-12,33- 59,157-158.

Çelik, E.,2008, Türkiye‘de popüler kültürün turizm yapılarına yansımaları: 1980 sonrası konaklama tesisleri, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara,6,10-23.

Dinçer, K.Z., 1988, Belgeli konaklama tesisi gereksiniminin karĢılanmasında otel olarak yeniden kullanılacak eski yapıların seçimi için bir yöntem önerisi, Doktora Tezi, Y.T.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,

Doğu, O., 1982, Oteller, Birsen Yayınevi, Ġstanbul,10-13.

Eralp, Z., 1983, Genel turizm, Ankara Üniversitesi, Basım Yayın Yüksek Okulu Yayınları, Ankara,96-102.

Erdoğan,A., 2008,MarkalaĢma Yolunda Side-Manavgat MüĢteri Analizi Eylül-Ekim 2007,Manavgat,Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu,2007,3-5,25-31.

Erdoğan,A.,2008, MarkalaĢma Yolunda Side-Manavgat MüĢteri Analizi 2007, Manavgat,Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası,Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu,2008, 2-7, 33-38.

Gerez, Y., 1994, Ġstanbul‘daki beĢ yıldızlı lüks Ģehir otellerinde yatak odası tasarımı üzerine bir araĢtırma, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,18,22-23.

Gür, ġ.Ö., 1996, Mekan örgütlenmesi, Gür Yayıncılık, Trabzon,43-48.

Günay, B.,2007,Mimar,mimarlık ve planlama konuĢmaları, Mimarlar Odası Antalya ġubesi Yayınları 11/1,Antalya,50,51.

Joseph C.Hancock J, 1990, Time-Saver Standarts For Building Types,

KarakaĢ, B.Bircan, B.Gök, O., 2007, Hizmet sektöründe iliĢki pazarlaması: butik oteller ve 5 yıldızlı oteller üzerine karĢılaĢtırmalı bir araĢtırma, Ege Akademik Bakış, Ġzmir, 3-17.

Kozak, M.A., 2001, Otel iĢletmelerinde kat hizmetleri yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara,15,17,28.

Lawson, F., 1976,Hotels, motels and condominiums: design, planning and maintenance, The Architectural Pres LTD, 12-21.

MaviĢ, F., 1985, Otel iĢletmeciliği ilke ve kavramları, Anadolu Açık Öğretim Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksek Okulu, EskiĢehir, 43.

Öktem, D., 2007,Otel iç mimari tasarımında mekan algılama v kimlik oluĢumu ve örnekler üzerinde analizi, Yüksek Lisans Tezi, M.S. G.S. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,27-60.

Özhisar, Ö.,1997,Konaklama tesislerinde yatak odalarının iç mekan biçimlenmesine bir yaklaĢım, Yüksek Lisans Tezi, H.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,7- 10,12,15,26-44,67-77,103-132,196-197.

Rutes, A.,Penner, R., 1985,Hotel planning and design,Whitney Library Of Design ,New York,40,43,44,61-65,89,97,98,101,106-107,122,161-169,173.

Sempozyum -2. 2008. ulusal turizm politikaları ve mimarlık, turizm ve mimarlık sempozyumu -2 ,Antalya,32-35.

Sever, Ö.,2008,Otellerde mekansal analiz, Yüksek Lisans Tezi, K.T.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon,46-48.

ġahin, D., 2006,Otel aydınlatmasında genel ilkeler ve otel yatak odaları için bir değerlendirme, Yüksek Lisans Tezi, Y.T.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,47- 49.

Tecim, A., 2002, Yataklı turizm tesislerinde nitelik sınıflandırmasına göre iç mekan tasarımı ve otel kavramı, Yüksek Lisans Tezi, M.S.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul,8,11.

Tugay, ġ.,2004.Otel ve tatil köyleri planlama rehberi, Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları, Antalya,146-153.

Tunalı, S., 2009, Zincir otellerde konaklama amaçlarına göre yatak odası nitelikleri ve tasarım-uygulama için endüstrileĢme yaklaĢımı, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul,16-33.

12.31982 tarihli 2634 sayılı Turizm TeĢvik Kanunu.

Turizm Tesisleri Yönetmeliği, 2000, T.C. Kültür ve turizm bakanlığı, İl Turizm Müdürlüğü, Ġstanbul

Tandoğan, O., Ergun, N.,2005, Antalya‘daki tatil köylerinin tasarım ilkeleri ve genel yerleĢim düzeni açısından irdelenmesi, Yapı Dergisi, Sayı 283,Ġstanbul,93-98. Ürger,S., 1992, Genel turizm bilgisi, Akdeniz Üniversitesi Yayın No:53, Antalya, 38-

40.

Yıldırım, K., 1995,Orta nitelikli konutlarda ebeveyn yatak odası planlaması için optimum çözümler, eylemlere yönelik kullanıcı gereksinimleri ve iç donatım elemanları, Yüksek Lisans Tezi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,Ankara,39-47. Yolcu, E.,2006, ġehir otelleri, çevre, mekan, tasarım ilkeleri üzerine, Yüksek Lisans

ÖZGEÇMĠġ KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Adı Soyadı : ĠKBAL TUGAY

Uyruğu : T.C.

Doğum Yeri ve Tarihi : KONYA/BOZKIR-13.06.1985 Telefon : 0-242-742.67.40/ 0533 483 78 64

Faks : -

e-mail : ikbaltugay@hotmail.com

EĞĠTĠM

Derece Adı, Ġlçe, Ġl Bitirme Yılı

Lise : ANADOLU LĠSESĠ,MANAVGAT/ANTALYA 2003

Üniversite : SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ,

ISPARTA 2007

Yüksek Lisans : SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ, KONYA -

Doktora : Ġġ DENEYĠMLERĠ

Yıl Kurum Görevi

2005/2008 Tasarım Mimarlık Bürosu Mimar

2008/---- Mimarlar Odası Manavgat Temsilciliği Mesleki Denetim

1985 yılında Konya‘nın Bozkır ilçesine bağlı Dere Kasabası‘nda doğdu. Ilkolulu Gaziantap‘in Oğuzeli ilçesinde,Erzincan Merkez Ġlçede ve Dere Kasaba‘ında tamamladı. Ġlkokuldan sonra Bozkır Anadolu Lisesini kazandı. Ortaokul eğitimini Bozkır Anadolu Lisesi‘nde tamamladı. Lise eğitimini ise Manavgat Anadolu Lisesi‘nde 2003 yılında tamamladı. Aynı sene Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Bölümünü kazanarak lisans eğitimine baĢladı. 2007 yılında üçüncülükle lisans eğitimini tamamladı. Lisans eğitimi sırasında stajını yaptığı Tasarım Mimarlık ofisinde çalıĢmaya baĢladı. 2007/2008 eğitim –öğretim bahar yarı yılında Selçuk Üniversitesi Mimarlık bölümünde yüksek lisans eğitimine baĢladı. 2008 yılında Mimarlar Odası Manavgat Temsilciliği‘nde mesleki denetim görevlisi olarak çalıĢmaya baĢladı ve halen bu görevini yürütmektedir.

UZMANLIK ALANI

Bina Bilgisi / Mimarlık Anabilim Dalı

YABANCI DĠLLER

Benzer Belgeler