• Sonuç bulunamadı

Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Rejimleri Kapsamında İhraç Edilecek Malların

2.3. İhracatta Kdv İstinası Türleri

2.3.7. Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Rejimleri Kapsamında İhraç Edilecek Malların

53 gereklidir. Öte taraftan, 3065 sayılı Kanun’un Geçici on yedinci maddesinin kapsamında teslimde bulunmuş olan dahilde işleme izin belgesi sahibi mükellefin iadesini talepte bulunacağı KDV tutarı, bu malların üretimi adına yurt içi ve yurt dışından KDV ödemeden temin etmiş olduğu mallar sebebiyle ödemediği KDV tutarının düşülmesinden sonra kalmış olan tutardan yüksek olamaz. Yine bu kapsamdaki yapılmış olan işlemlerde, üretilen malların ihracı yapılmadan herhangi bir iadenin yapılamayacağı da açıklanmıştır. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)

2.3.7.2.Uygulamadan Yararlanacak Mükellefler

26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde; “3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesi kapsamında olan teslimlerde, tecil ve terkin kapsamındaki işlemlerin yapılabilmesi adına alıcıların:

● KDV mükellefi olmaları

● 17 Ocak 2005 tarih ve 2005 - 8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Dahilde İşleme Rejimi Kararıyla bu Karara dair Tebliğlere uygun olan "Dahilde İşleme İzin Belgesi" ne sahip olmaları gereklidir.

Dahilde işleme rejiminin bağlamında belgelerini almış olan alıcıların 3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesine göre KDV ödemeden mal alımını yapabilmeleri noktasında ek olarak

“imalatçı” vasfını taşımalarının gerekli olmadığı belirtilmiştir. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)

2.3.7.3.Uygulama Kapsamında Teslimde Bulunabilecek Satıcılar

26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde; Dahilde işleme izin belgesi sahibi olan mükelleflere belgenin kapsamında olan yardımcı madde ve ham madde evsafındaki malların tecille terkin sistemi bağlamında teslimleri ihtiyaridir. Dahilde işleme izin belgesi olan sahibi mükelleflere, bu rejim kapsamında ihracı yapılacak mamullerin üretiminde kullanılacak olan maddeleri teslim eden satıcıların KDV mükellefi olmalarının yeterli olduğu” belirtilmiştir. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)

54 2.3.7.4. Uygulama Kapsamında Teslim Edilebilecek Mallar

26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde; “Dahilde işleme izin belgesi olan sahibi mükellefler, bu belgedeki yer alan malzemeleri, 3065 sayılı Kanun’un geçici on yedinci maddesindeki tecil ve terkin sisteminden faydalanarak alabilirler. 3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesindeki teslimler sebebiyle tanzim edilecek olan faturalarda, her mal çeşidine dair KDV dahil olmayan bedelin iki bin beş yüz TL’yi (tekstil yün, pamuk, iplik ve kumaş haricindeki mallarda beş yüz TL) aşması mecburidir. Bu belgenin kapsamında teslimi yapılan birden çok malın aynı faturada bulunması halinde bu sınır her bir mal için ayrı şekilde aranır.

Örnek 1: Şişe bedeliyle kapak bedellerinin aynı fatura içerisinde kalem kalem gösterilmesi halinde kapak ve şişe bedellerinin KDV hariç olan toplamdaki tutarı iki bin beş yüz TL’yi aşıyor ise tecil ve terkin kapsamında işlemler yapılır. Yine aynı malın, tekstil sektörüyle beraber başka sektörlerde de kullanılması durumunda, sözkonusu olan tutarlar ayrı şekilde dikkate alınır.

Örnek 2: Sağlık sektörü ile tekstil sektöründe girdi olarak kullanılmakta olan izosiyanat ve poliol gibi poli-üretan türevlerinin, sağlık sektöründeki ahilde işleme izin belgesi sahibi olan firmalara tesliminde iki bin beş yüz TL, tekstil sektöründeki dahilde işleme izin belgesi sahibi olan firmalara teslimindeyse beş yüz TL alt limit vardır. Satın alınmış olan malların bozukluğu ve istenen vasıflarda olmaması gibi sebeplerle iadesi sonucu teslim bedelinin belirtilen limitlerden alta düşmesi durumunda, bu satışa dair tanzim edilen ilk faturanın belirtilen limitin üstünde olması koşuluyla, dahilde işleme izin belgesi ihraç kaydıyla teslimler ile alakalı olarak, tecil terkin sisteminin dahilinde işleme devam edilir.

Bu rejimin çerçevesinde alınmış olan malzemelerin, işlenmesinden sonra ulaşılan ürünün ihraç edilmesi esastır. Önceden satın alınmış olan malzemelerin kullanılmasıyla imal edilen ve bu rejimin bağlamında ihracı yapılan malların bünyesindeki maddelerin bu belge kapsamında olsa bile belge sahiplerine sonradan tesliminde ya da ithal edilmesinde KDV tahsili olmadan da işlem mümkündür. Fakat bu kapsamda dahilde işleme izin belgesi sahibi olan mükellefin ya da ihracatçının talebi dahilde işleme izin belgesi kapatılmaksızın yerine getirilemez.

55 Dahilde işleme izin belgesinde belirtilmiş olan miktardan çok maddenin bu Tebliğ ile belirlenmiş olan tecil ve terkin uygulamasının kapsamında alımı olanaklı değildir. Yine, hizmet icralarının da bu kapsamda olmayacağı” belirtilmiştir. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)

2.3.7.5. Tecil Terkin Uygulaması

26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde; Dahilde işleme izin belgesinde bulunan malların alımında tecil ve terkin sisteminin kapsamında işlem istemekte olan mükellefler, dahilde işleme izin belgesini satıcılara sunarak, hesaplanmış olan KDV’nin tahsil edilmemesini isterler. 3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesine göre işlem yapmakta olan satıcılar, istenilen malların, belgeye uygun olup olmadığını ve daha evvelki satın alınmış olan miktarları da gözönüne alırlar tanzim edecekleri faturada KDV’yi hesaplar, fakat tahsil etmezler.

Dahilde işleme izin belgesine istinaden yaptıkları teslimlerde satıcılar, bu belgenin

"İthal Edilen Maddeler ile İlgili Bilgiler" bölümünü uygun biçimde doldurduktan sonra imzalayıp kaşelerler. Bu belgelerin bir fotokopisi de, belge sahibince onaylanır ve satıcıya sunulur. Tecil ve terkin kapsamında teslimi yapılan mallar adına düzenlenmiş olan faturaya:

3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesi gereğince KDV tahsilatı yapılmamıştır." ibaresini yazarlar.

Kapsamda olan ve olmayan teslimatların beraber yapılması durumunda, tecil ve terkin uygulanacak ve uygulanmayacak olan mallara ayrı ayrı fatura tanzim edilir. 3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesinin kapsamında mal teslimi yapan satıcıların tecil olunacak vergilerindeki hesaplama ilgili Tebliğe göre yapılır.

3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesine göre tecili yapılan KDV, dahilde işleme rejimindeki süreler dahilinde ihracın yapıldığının belgelendirilmesi koşuluyla terkine uğrar.

Terkinin yapılabilmesi için ilk olarak ilgili rejime göre teslim yapılan dönemdeki beyannâmenin süresi içinde, alıcılarca onaylanarak verilmiş olan dahilde işleme izin belgesinin örneği vergi dairesine bir dilekçeyle verilir. Bu belgeler ile beraber faturaların fotokopisi ya da faturadaki bilgileri içeren firma yetkilileri tarafından imzalı bir liste dilekçeye eklenir.

56 3065 sayılı Kanun’un on yedinci maddesine göre alınan malzemelerle üretilen malların süresinde ihracının yapıldığı belirtilen belgelere ilave olarak, YMM’lerce düzenlenecek bir rapor ile tespit edilir. Bu rapor, alıcı tarafınca tecil ve terkin dahilindeki alımlara dair tanzim edilebileceği gibi, satıcı tarafınca bu kapsamda olan satışlara dair de tanzim edilebilir.

İlgili raporlarda, üretim kayıtlarında olan bilgiler temel alınıp, imalat analiziyle verimlilik hesaplamaları yapılır. Satıcı tarafınca düzenlenecek olan raporlarda, alıcılardan alınmış olan bilgilere dayalı işlemler yapılabilir.

Tanzim edilecek olan raporlarda;

● Dahilde işleme izin belgesinin tarihi ve numarası,

● Belge geçerlik müddeti,

● İhracata dair gümrük beyannâmelerinin tarih ve numarası,

● Fiili ihracatın tarihi,

● İhracı yapılmış olan malların miktarı, cinsi ve tutarı,

● İhracın süresinde yapılıp yapılmadığına

ilişkin bilgilere bulunur. Rapora gümrük beyannâmesinin ya da beyannamedeki bilgileri veren liste veya gümrük beyannâmesi yerine geçen belge örneği ilave edilir. Alıcının düzenlediği raporda, ihracı yapılan malın imalinde kullanılmış olan malzemelerin satıcılara göre ayrı ayrı miktar, cins ve tutarı olmalıdır. Satıcının düzenlediği rapordaysa dahilde işleme izin belgesi kapsamında olan bütün satışları içerebileceği gibi yalnızca belli alıcılara yapılmış olan satışlara dair de tanzim edilebilir.

Ancak bu raporların ihracın yapılmış olduğu her bir dönem adına ayrı ayrı tanzimine lüzum yoktur. Her belge bazında tecil ve terkin uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen bütün alımları içerecek biçimde tek rapor da tanzim edilebilir. Alıcı ya da satıcılarca tanzim edilen raporun satıcı tarafınca vergi dairesine sunulması koşuluyla tecili yapılan verginin terkininin sağlanacağı” belirtilmiştir. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)

57 2.3.7.6. İhracatın Belgede Öngörülen Süre ve Şartlara Uygun Olarak Yapılmaması

26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde; Dahilde işleme izin belgesi olan sahibi mükelleflere yapılmış olan teslimlere dair tecili yapılan KDV’nin terkini adına malın ihracatçı tarafınca belgenin süresi içerisinde ihracının yapılmış olması gereklidir. Tecil ve terkin uygulaması kapsamında alınmış olan malzemelerden imal edile malların izin belgesine uygun şekilde ihraç edilememesi durumunda, alınmamış olan vergi, gecikme faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir.

Bu bağlamda; belgenin sahibi olan alıcının tecil ve terkin sisteminde KDV’siz temin etmiş olduğu malları yasal sürede ihracını yapamayacağını belirtip vergi dairesine başvurusu durumunda, tahsili yapılamayan tutar dikkate alınmak sureti ile vergi dairesi tarafınca alıcının adına gerekli olan tarhiyat yapılır. Bunun satıcı tarafınca öğrenilmesi durumundaysa satıcının yapmış olduğu teslime ve belge sahibi olan alıcının bilgilerini bağlı olduğu vergi dairesine vermesi, üzerine alıcının bağlı olduğu vergi dairesi tarafınca alıcının adına gerekli olan tarhiyat yapılır.

Dahilde işleme izin belgesi sahibi olan mükelleflerin ihraç koşullu aldıkları malın ihracını yapamamaları veya süresinden sonra ihraçları halinde, belgenin kapsamında ihraç koşullu yapılmış olan teslim, ihraç koşullu teslimden çıkar ve yurt içi mal teslimine dönüşür.

Bu vaziyette, daha evvel dahilde işleme izin belgesi sahibi olan mükellef tarafınca indirime konu yapılamayan KDV miktarı, ihraç koşullu teslimi yapılan malların ihracatı adına ön görülen müddetin dolmuş olduğu tarihi takip eden günü kapsayan vergilendirme döneminde indirim hesaplarına alınması sureti ile indirime konu yapılabilir. Malın ihracı halindeyse indirim hesaplarına alınmış olan bu tutar ihracattan kaynaklanmış olan KDV iadesi taleplerinde, iade hesabına dahil edileceği” belirtilmiştir. ( Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 2014, s. 203-214)