• Sonuç bulunamadı

SONUÇ OLARAK  Artan entegrasyon

4.2 Đ nşaat Sektöründe Enformasyon Teknolojileri Kullanımına Đlişkin Yapılan Araştırmalar

4.2.1 Yurt Dışında Gerçekleştirilen Çalışmalar

Đnşaat sektöründe enformasyon teknolojilerinin kullanımının saptandığı çalışmalara örnek olarak Yeni Zelanda (Doherty, 1997); Đskandinavya (Howard ve diğ., 1998); Đngiltere (Andresen ve diğ., 2000); Kanada (Rivard, 2000; Rivard ve diğ., 2004); Avustralya (Thomas ve diğ. 2001); Güney Afrika (Arif ve Karam, 2001); Kuzey

Avrupa (Samuelson, 2002); Amerika Birleşik Devletleri (Issa ve diğ., 2003); Avusturya (Mahdavi ve diğ., 2004) verilebilir.

Đnşaat sektöründeki enformasyon teknolojilerinin kullanımının kapsamını görmek üzere Yeni Zelanda’da bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir (Doherty, 1997). Yapılan çalışmada sektörde enformasyon teknolojilerinin en önemli unsurlarından olan bilgisayarların ve internetin hangi düzeyde kullanıldığı ve gelecekte bu teknolojilerden beklenen faydaların neler olabileceği üzerinde durulmuştur.

Enformasyon teknolojilerinin kullanımının ortaya konulduğu bir diğer araştırma ise IT-barometer adı verilen çalışmadır (Howard ve diğ., 1998). Bu çalışma kapsamında oluşturulan anket, Đskandinav ülkeleri olan Finlandiya, Danimarka ve Đsveç’teki inşaat firmalarına uygulanmıştır. Yapılan araştırmada inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar malzeme, işletme, proje yönetimi, tasarım ve yapım olarak alt sektörlere ayrılmış ve bu alanlardaki enformasyon teknolojileri kullanımı karşılaştırılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen verilerle yapılan değerlendirmede inşaat sektöründeki bilgisayar donanımları, yazılımları ve iletişim araçlarının kullanımı üç ülke için karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.

IT-barometer adı verilen çalışmadan geliştirilen bir diğer araştırma ise Kanada’da gerçekleştirilmiştir. Rivard (2000) tarafından yapılan araştırma, enformasyon teknolojilerinin Kanada’daki Mimarlık, Mühendislik ve Yapım (AEC) firmaları üzerindeki etkisini görmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hedeflenen, mevcut ve planlanan bilgisayar tabanlı ve telekomünikasyon teknolojilerini ortaya çıkarmak ve bunların mimari firmalar, mühendislik firmaları ve yükleniciler üzerindeki etkilerini görmektir. Bunun için araştırmada bilgisayar kullanımına, bilgisayar destekli tasarım

(CAD) yazılımlarına, networklere ve firmalarda kullanılan enformasyon

teknolojilerine bakılmıştır. Yapılan araştırmada katılımcıların işin birçok sürecinde enformasyon teknolojilerinin desteği ile üretkenliğinin arttığı ve enformasyon teknolojilerinin özellikle işletme, tasarım ve proje yönetimi alanlarında etkili olduğu belirtilmiştir.

Andresen ve diğ. (2000) Đngiltere’deki inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda enformasyon teknolojileri kullanımının yararlarını ölçmeye yönelik olarak yaptıkları çalışmada; verimlilik, etkinlik ve performans kriterlerini ön plana çıkartarak tüm

kavramı; planlama, enformasyon yönetimi, müşteri yönetimi, tasarım, yapım, bakım, servis ve insan kaynaklarından oluşan bir bütün olarak tanımlanmıştır.

Thomas ve diğ. (2001) tarafından gerçekleştirilen çalışma ise Avustralyalı altyüklenicilerin enformasyon teknolojileri kullanımını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada enformasyon teknolojilerinin mevcut kullanımı ortaya konmuş, potansiyel problemler belirlenmiş ve etkili enformasyon teknolojisi uygulamaları için çözüm yolları araştırılmıştır.

Đnşaat sektöründe enformasyon teknolojilerinin kullanımına ilişkin bir diğer araştırma ise Güney Afrika’daki inşaat sektöründe gerçekleştirilen anket çalışmasıdır (Arif and Karam, 2001). Bu çalışmada daha çok inşaat sektöründeki firmalarda kullanılan bilgisayar teknolojileri üzerinde durulmuş ve firmalarda çalışan personelin bilgisayar kullanma seviyeleri ile firma içerisindeki maliyet azatlımı arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır.

1998 yılında Howard ve diğ. tarafından gerçekleştirilen IT-barometer adlı çalışmanın tekrarı niteliğindeki bir diğer çalışma IT-Barometer 2000 adı altında tekrar edilmiştir (Samuelson, 2002). Yapılan araştırmada Kuzey Avrupa ülkelerindeki inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalara uygulanan anket sonuçları ortaya konmuş ve daha önce 1998’de yapılan araştırmanın önemli noktaları ile karşılaştırılarak Đsveç, Danimarka ve Finlandiya arasında kıyaslama yapılmıştır. Çalışmada enformasyon teknolojilerinin sağladığı avantaj ve dezavantajlar 1998 ve 2000 yılları ile kıyaslamalı olarak ortaya konmuştur. 1998 yılında avantajlardan genel bilgiye hızlı ve kolay erişim birinci sırada yer alırken, daha iyi finansal kontrol 2000 yılında ilk sırada yer almaktadır. Dezavantajlarda ise 1998 yılında ilk sırayı yatırım maliyetlerinin yüksek olması alırken 2000 yılında donanım ve yazılımların sürekli olarak güncellenme gerekliliği almıştır. Enformasyon teknolojileri üzerinde yatırım yapılması planlanan alanlar incelenmiş ve hem 1998 hem de 2000 yıllarında ilk sırada doküman idaresinin olduğu görülmektedir. Enformasyon teknolojileri ile sağlanan yararların başında doküman kalitesindeki artış, iş hızındaki artış, daha iyi finansal kontrol, haberleşmede etkinlik, ortak veriye daha hızlı ve kolay ulaşım, dokümantasyondaki hataların azalması gelmektedir.

Đnşaat sektöründe enformasyon teknolojilerinin kapsamına yönelik bir diğer çalışma ise Amerika Birleşik Devletleri inşaat sektöründeki e-ticaret uygulamalarına yönelik

yapılmıştır (Issa et al., 2003). Đnşaat sektöründe faaliyet gösteren yüklenici firmaların e-ticaret başlığı altındaki e-ihale, e-teklif, e-tedarik ve e-pazar uygulamalarına adaptasyon düzeyleri araştırılmıştır.

Đnşaat sektöründeki e-ticaret uygulamaları üzerine yapılan araştırmalardan bir diğeri ise Finne (2003) tarafından yapılan çalışmadır. Bu çalışmada inşaat sektöründeki yapım ve tesis yönetiminde internet kullanımı ve internetin e-ticaret üzerindeki potansiyel etkileri araştırılmıştır.

Rivard ve diğ. (2004) tarafından yapılan bir diğer çalışmada ise, Kanada’da yapılan on bir büyük inşaat projesi seçilmiş ve bu projelerde kullanılan enformasyon teknolojilerinin projelere hangi konularda yarar sağladığı araştırılmıştır. Araştırma kapsamına mimarlar, mühendisler, yükleniciler ile malsahipleri dahil edilmiş ve firmaların web siteleri, sektördeki web portalları, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve yazılım geliştirme alanları incelenmiştir. Araştırma sonucunda, doküman dağıtımının elektronik olarak yapılmasının zaman, kağıt ve maliyet tasarrufu sağladığı gözlenmiştir. Enformasyon teknolojilerinin kullanımının proje sürecini hızlandırdığı görülmüş; fakat yeni bilgisayar destekli tasarım programlarına yatırım ve adaptasyonda sorunlar olduğu belirlenmiştir.

Đnşaat sektöründe enformasyon teknolojileri bağlamında gerçekleştirilen

çalışmalardan bir diğeri ise Mahdavi ve diğ. (2004) tarafından Avusturya’da yürütülen anket çalışmasıdır. Bu anket çalışması ile mimarların ve mal sahiplerinin yapı malzemesi enformasyonuna ulaşma ve elde ettikleri enformasyonu kullanma konuları araştırılmıştır. Anket çalışmaları sonucunda yapı malzemesi enformasyonu elde etmede ve elde edilen enformasyonu kullanmada mimarlar ve mal sahiplerinin bir hayli farklı davranışlar gösterdikleri; yapı malzemesi enformasyonu elde etmek için kullandıkları yöntemlerin elektronik kaynaklardan çok yazılı ve basılı kaynaklar olduğu ve bu konunun enformasyon teknolojilerinden faydalanılarak geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.