• Sonuç bulunamadı

1.2. Kadın Girişimciliğ

1.2.3. Dünyada ve Türkiye’de Kadın Girişimciliğini Destekleyen Kurum ve Programlar

1.2.3.1. Dünyada Kadın Girişimciliğini Destekleyen Kurum ve Programlar 1 AB Ülkeleri Programları

AB ülkelerinde girişimcilik çalışmaları özellikle 3 temel ayak üzerine kurulmuştur (UNICE, 2003):

 Tutum değişikliği için toplumda girişimcilik ruhunun geliştirilmesi

 Girişimcilik ve eğitimin rolü

 Bilgi ağlarının geliştirilmesi

Aşağıda AB ülkelerinden İsveç, Danimarka ve Finlandiya örnekleri yer almaktadır.

i )İsveç

Kadın girişimcilere danışmanlık hizmeti ve finansman dışı konularda destek sağlayan “Kadın Projeleri İçin İş Danışmanları” (NUTEK) adlı bir proje başlatılmıştır. Kadın danışmanlar, kadın girişimcilere iş konularında ve aile yaşamı ile bir işyerini yönetmenin nasıl bağdaştırılacağı gibi genel konularda yol göstermektedirler. Proje, pek

çok kadının işletme yönetimi ile ilgili konularda kadınlara danışmayı tercih ettiği saptamasından hareketle, bu ihtiyacı karşılamak üzere geliştirilmiştir.

İsveç Hükümeti 1998 yılında, yeni yasal düzenlemelerin özellikle küçük işletmeler bakımından etkilerini değerlendirmek üzere bir program (SIMPLEX) uygulamaya koymuştur.

ii)Danimarka

Danimarka’da Ocak 2003’te hükümet, girişimciliği geliştirmek üzere yeni bir eylem planını yürürlüğe koymuştur. Planın amacı, Danimarka’yı girişimci sayısının en fazla olduğu üç Avrupa ülkesi arasına sokmaktır. Bunun için daha fazla insanın girişimcilikle meşgul olmasının sağlanması, ilk zor yıllardan sonra daha fazla sayıda işletmenin ayakta kalmasının garanti edilmesi ve işletmelerin hızla büyümesi için tedbirler alınması öngörülmüştür. Bu çerçevede eylem planında; girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, finansman ve vergi kolaylıkları sağlanması ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi üzerinde yoğunlaşılmıştır.

iii)Finlandiya

Finlandiya’daki okul sisteminde girişimcilik konusuna büyük önem verilmektedir ve girişimcilik eğitimi tüm eğitim düzeylerinde müfredata dahil edilmiştir. Ayrıca, okullarla işletmeler arasındaki bağların güçlendirilmesine yönelik programlar uygulanmaktadır.

Avrupa Kadın Girişimciliğini Geliştirme Ağının 2004 yılı faaliyet raporunda yer

alan bazı ülkelerin kadın girişimliğine yönelik çalışmalarından bazıları

(www.girişimciliknetwork.gen.tr) ise şöyledir:

iv) Avusturya’da kadın girişimciliğini destekleyen çalışmalar kamu ve özel

sektörde büyük önem taşımaktadır. 2004 İş Kadınları Toplantısı, İş Kadınları Danışmanlık Fuarı ve E-İş için Kadın Platformu bu çalışmalardandır. Ayrıca Avusturya Sosyal Araştırmalar Merkezi de Viyana’da kadın girişimciliği üzerine önemli çalışmalar yapmaktadır. Yine bu alanda Avrupa Birliği çalışmaları da danışmanlık üzerine odaklanmıştır.

v) Belçika’da kadın girişimciliğini teşvik çalışmaları DİANE olarak

adlandırılmaktadır. Bu çalışma çerçevesinde kadın girişimcilerin fikirleri analiz edilip durumları değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın iki amacı vardır: Hala iş dünyasında kadınların sayısının neden bu kadar az olduğunu anlamak, kadınların kendi işlerini kurup geliştirmeleri için gerekli olan figür ve strateji hakkında veri toplamak.

vi) Almanya’da da İş Kadınları Federal Ajansı kadın girişimcilere daha iyi bir

yatırım ortamı sağlamaya çalışmakta ve kadın girişimciliğini desteklemektedir. Ajansın başlıca çalışmaları arasında şunlar vardır: Ulusal kadın girişimciliği veri tabanı, işe yeni başlayacak kadınları ve kadın girişimcileri yönlendirecek bir danışmanlık merkezi, iş kurma ve çalışma süreci ile ilgili her türlü veri ve araştırma gibi zengin doküman kaynağını içeren bir internet portalı, basın ve halkla ilişkiler çalışmaları.

1.2.3.1.2. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

Uluslararası Çalışma Örgütü kadın girişimciliği konusunu, işgücü piyasası politikalarında kadınlara erkeklerle eşit fırsatlar sağlanması bağlamında ele almaktadır (Ecevit, 2007). Örgüt, Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (WEDGE)’nin bir bileşeni olan Küçük Girişimciliği Geliştirme Programı (SEED) kapsamındaki çalışmaları ile girişimcilik bağlamında kadınlara destek sağlamaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ‘Kendi İşini Kur’ adıyla bilinen, ticari beceri geliştirmeyle ilgili bir uluslararası eğitim programı (eğiticilerin eğitimi) bulunmaktadır. Bu programın amacı küçük işletmeleri desteklemektir.

1.2.3.1.3. Dünyadaki Diğer Destekleyici Kuruluşlar

Türkiye’deki Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) örneğine benzer dünyanın

hemen her ülkesinden birçok örnek verilebilir (www.milliyet.com.tr). Rusya’da Starya Russa, Nepal’da WEAN Kadın Girişimciler Kuruluşu, Kanada’da Kadın Girişimciliği Güçlendirme Birimi, Avrupa Komisyonu’nun Almanya'da kadınlara özel kredi programı,

İsveç'te İş Geliştirme Ajansı, Finlandiya'da destek proje, Belçika'da Uçan Girişimci

Programı, İngiltere'de Kadın İş Ağları gibi.

Dünyadaki tüm kıtalarda kadın girişimciliğini destekleyen birbirinden farklı değişik kuruluşlar vardır (bkz. EK-7, s.160).

Girişimciliğin yaygınlaşmasının bir diğer nedeni de girişimciliğin işsizlik sorununa getirilebilecek çözümlerden biri olmasıdır. Kadın toplumsal statüsü gereği çoğu zaman gerek istihdam konusunda gerekse toplumsal rollerde bir ayrıma tabi tutulmaktadır. Bu nedenle de kendi girişimini kurarak kendi koşullarını oluşturduğu işe yönelmektedir. Dünya Kadın Girişimciler Forumunda aile ve kadından sorumlu devlet eski bakanı Güldal Akşit bu durumu şu şekilde ifade etmiştir (www.kagider.org.tr): “Bir çok ülkede girişimcilik işsizliğe çare olarak ortaya çıkmıştır. Kadınlarımız özellikle teminatları olmamaları sebebiyle kredi bulmakta zorlanmakta, girişimlerini yakın çevre desteği veya kendi birikimleriyle gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Çocuk ve aile sorumlulukları yüzünden genelde kadınlar daha geç girişimciliğe soyunmaktadır. Kadınların kalkınma fırsatlarından erkeklerle eşit yararlanması için bazı önlemlerin alınması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Banka kredilerinin yaygınlaştırılması bu noktada Türkiye’de kadın girişimciliğinin önündeki engelleri kaldırmak için yapılabilecek en önemli çalışmalardan biri olmalıdır.”

1.2.3.2. Türkiye’deKadın Girişimciliğini Destekleyen Kurum ve Programlar