• Sonuç bulunamadı

Dünyada Bağımsız İdari Otoritelerin Ortaya Çıkması ve Yaygınlaşması

1.5.1.1)Neoliberalizm ve Liberalleştirme Uygulamaları

POSTFORDİZM VE BAĞIMSIZ İDARİ OTORİTELER

2.3. Kamu Yönetimi ve Bağımsız İdari Otoriteler

2.3.4. Dünyada Bağımsız İdari Otoritelerin Ortaya Çıkması ve Yaygınlaşması

BİO’lar, ekonomik krizlerden sonra ortaya çıkan liberalizasyon uygulamalarının ve federal nitelikli siyasal yapıların federal parçalarının bütünlüğünü koruma isteğinin bir ürünü olarak ortaya çıkmış ve değişik hukuk

298 J. Morange, (Çev: Cevdet Atay) “Fransa’da Bağımsız İdari Otoriteler”, Bağımsız İdari

Otoriteler (der: İ. Kaboğlu), Alkım Yayınları, 18-23, s.20.

299Doğan Kestane, “Kamu Kesimindeki İdari Kuruluşların Genel Görünümü ve İdari Yapıda

Yeni Organizasyonlar Olarak Bağımsız İdari Otoriteler (Üst Kurullar)” Maliye Dergisi

anlayışları ve siyasal ve bürokratik kültürlere uygun olarak temel bir biçim etrafında farklı uygulamalarla yaygınlaşmıştır.

BİO’larla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa anlayışına dayalı iki temel örneği incelemek mümkündür.

2.3.4.1. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Bağımsız İdari Otoriteler

BİO’ların ilk oluşturulduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir. 19. Yüzyılın sonunda ABD’de artan sanayi üretimi ve buna bağlı olarak gelişen ticaret, taşımacılık sektörünün iş yoğunluğunu artırmış ve sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Genişleyen ekonominin ve büyüme sürecine giren sanayinin önündeki bu engelin ortadan kaldırılması için 1887 yılında çıkarılan özel bir kanunla Eyaletlerarası Ticaret Komisyonu (Interstate Commerce Commission – ICC) oluşturulmuş ve ABD Başkanı bu alandaki yetkisini bu komisyona devretmiştir300.

Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenleyici kurumların oluşturulmasında başkanın yürütme yetkisini aşmasını önlemek ve kural dışı olay bazında ortaya çıkan yargı denetimindense, sürekli ve düzenli denetim sağlanması amaçlanmıştır. Bu kurumların ABD’de ortaya çıkmasının ekonomik sistemin gereği dışında ABD siyasal sistemi ve kültürü ile ilişkilendirilebilecek bir yanı da bulunmaktadır. Bu kurumların ortaya çıkmasında yasamanın (kongre), yürütmeye (başkan), olan güvensizliği de belirleyici olmuştur. Kongre, bu kurumların üyelerini, ilgili sektörlerde deneyimi olanlardan ve siyasi bir formasyonla ilişkili olmayanlardan atanmıştır 301.Günümüzde de ABD’de çok sayıda ve federal ve eyalet düzeyinde örgütlenerek çalışmalarını sürdüren BİO bulunmaktadır.

BİO’lar, ABD sisteminde, anayasal bir dayanağa sahip olmadıklarından, güçler ayrılığı çerçevesinde, kamu kurumları arasındaki statüleri sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu nedenle bu kurumlar, devletin dördüncü organı olarak

300 Ayşe Günay, Ahmet Özen; “Bağımsız Düzenleyici Kurumlar ve Türkiye” Vergi Sorunları

Dergisi, Ocak 2004, Sayı:184 s.172.

nitelendirilmişlerdir. ABD’deki BİO’lar, New Deal gibi yoğun düzenleme dönemleri veya Reagan döneminde başlatılan hızlı liberalleşme hareketleri gibi farklı konjonktürel hareketlerin ürünleri olduklarından, idari sistem içinde de facto olarak kabul edilmiş, pratik ihtiyaçlara uygun olarak gelişmiştir302.

ABD ve Avrupa düzenleyici kurumlarının incelendiğinde bu kurumların genellikle federatif bir yapıda faaliyet gösterdikleri görülmektedir. ABD’de eyaletler, AB’de de üye devletler arasında ihtilaf çıkabilecek teknik konular/alanlar BİO’ların gözetimi ve denetimine bırakılmışlardır. Bu kurumlar, hem eyaletlerin ya da üye devletlerin, hem de merkezi idarenin dışına çıkartılarak kendilerine bağımsızlık tanınmıştır. Temel kaygı federal sistemdeki olası bir çıkar çatışmasının teknik kararları olumsuz etkilememesi olduğundan, BİO’ların düzenleme, gözetim ve denetiminden sorumlu oldukları konuların ya da alanların seçiminde de oldukça pragmatik yaklaşılmaktadır303.

2.3.4.2. Avrupa’daki Bağımsız İdari Otoriteler

Avrupa ülkelerinde ve Avrupa Birliği bünyesinde farklı yönetim anlayışlarını yansıtan çok sayıda BİO kamu hizmetlerinin liberal uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte yaygınlaşmaya başlamıştır.

Anglo-Sakson sisteminin Kara Avrupası’ndan farklı ve belirgin özelliği olan güçlü idare hukuku ve idarî yargı sistemi olmayışı nedeniyle BİO’ların ilk belirgin örnekleri Anglo-Sakson ülkelerinde ortaya çıkmıştır. BİO’ların, Kara Avrupası ülkelerinde ortaya çıkmaları 1970’li yıllarda gerçekleşmiştir. Kara Avrupası ülkelerinde BİO’ların, Anglo-Sakson ülkelerinden esinlenerek oluştuğu kabul edilmektedir. Otoritelerin oluşturulmasında “siyasal iktidar ve ekonomik güç odakları karşısında, güvenli otoriteler olarak, temel hak ve özgürlükler ile piyasa mekanizmasına daha düzenli işleyişini, bunların müdahale baskı ve etkileri olmadan sağlama ve güvence altına alma” amacı yatmaktaydı. Avrupa Birliği

302; Emek, a.g.e., s.101. 303 Emek, a.g.e. s.106.

kapsamında ise kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi, liberalizasyonu süreci gelişmeye başlamıştır304.

Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya örnekleri incelendiğinde; bu ülkeler, genellikle, piyasa aksaklıklarının yer aldığı, rekabet, telekomünikasyon, enerji, su, posta, çevre ve demiryolu gibi alanlarda piyasaların gözetimi ve denetiminden sorumlu BİO’lar kurmayı tercih etmektedirler. Bunların yanı sıra, son yıllarda giderek önem kazanan medya ile gıdaların ve kişisel bilgilerin korunması alanlarının da BİO’lara delege edildiği de gözlenmektedir305.

Değişik ülkelerde, hatta aynı ülkelerde farklı alanlarda oluşturulan BİO’ların yapısal farklılıkları bulunmakla beraber, BİO’lar, ortak biçimde formel kurumsal yapıyı ifade etmektedir. BİO’ların bulunduğu ülkelerde, benzer bir biçimde bu kurumların, kanuni düzenlemeler çerçevesinde yetki ve sorumlulukları bulunmakta, genellikle bakanlıklardan kurumsal olarak ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olmakta, seçilmiş siyasetçiler tarafından yönetilmemektedir. Hem siyasal yöneticilerden, hem de düzenledikleri sektörde faaliyet gösteren işletmecilerden bağımsızlıkları yasal olarak güvenceye alınmış çalışılmaktadır.

Fransız geleneğinde, siyasal iktidara tabi güçlü bir idarî merkeziyetçilik benimsenmiştir. Fransız idari sisteminde yer almalarına karşın, BİO’lar henüz bulanık bir kategori olarak görünmektedir. Bugün genellikle bu kurumların sayısının 20’den fazla olduğu kabul edilmekte ve bunlardan 10 tanesi piyasa ekonomisinin düzenlenmesine dönük olarak oluşturulmuştur. Geri kalanların çoğu ise hak ve özgürlükler alanını düzenlemeye ilişkin olarak oluşturulmuştur. Yetkileri birbirinden farklı ve kapsamları da değişmektedir. Fransa’da BİO’lar yargı yeri değildir. Kamu hukuku tüzel kişiliği niteliği de taşımamaktadır. Başbakana veya bir bakanlığa bağlı olarak çalışmaktadır. Yönetim içinde yer alırlar fakat hiyerarşik güce bağlı değildirler ve idari nitelikli organ niteliği de taşımazlar. Fransa’da BİO’ların müdahale alanları çok çeşitlidir. Bu alanlar, mali ve ekonomik, iletişim, yönetim-yönetilen ilişkileri alanları gibi duyarlı alanlardır306.

304 Doğan Kestane, “Kamu Kesiminde İdari Kuruluşların Genel Görünümü ve İdari Yapıda

Yeni Organizasyonlar Olarak Bağımsız İdari Otoriteler (Üst Kurullar) Maliye Dergisi, Sayı:139, Ocak-Nisan 2002, s.35.

305 Emek, a.g.e., s.106. 306 Kestane, a.g.m. s.35.

2.3.4.2.1. İngiltere

İngiltere’de son 25 yılda, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında birbiri ile ilgili üç önemli baskı alanı oluşmuştur. Bunlardan ilki kurul tipi örgütlenme akımının, özel sektör anlayışının kamu örgütlerinde yaygınlaşması ve fordist bürokrasi ve hiyerarşik örgütlenmelerden uzaklaşılması ve piyasaya daha fazla duyarlı ve esnek örgütlerin yaygınlaşmasıdır. İkincisi, kamu yönetimi örgütlerinin piyasalaştırılmış ilişkilerin ve ülke içindeki yarı-piyasaların (quasi- market307) özel sektör ile oluşturduğu ağ ilişkisi kamu yönetimi yapısını değiştirmiştir. Yeni özel sektör yönetim teknikleri YKYY yaklaşımı içerisinde kamu yönetiminde uygulanmaya başlanmıştır. Üçüncü olarak, bu yaklaşım ile birlikte kamu yönetimi örgütleri, önemli istisnalar bulunmasına rağmen maliyet kısma ve etkililiğin sürdürülmesi baskısı altına alınmıştır308.

Kamu yönetimi üzerindeki baskıların bütününün sonucunda örnekleri postfordist öncesi döneme dayanan BİO’lar yeni döneme uygun olarak geliştirilerek yaygınlaştırılmıştır. BİO’lar İngiltere kamu yönetimi üzerindeki bütün baskı alanlarının gereklerini yerine getirecek niteliktedirler.

İngiltere’de BİO’ları özerk örgütlerin bir türü olarak değerlendirmek gerekmektedir. Kamu yönetimi yazarları, İngiliz kamu yönetiminde bakanlık dışı bütün kamu örgütlerini “bakanlık statüsünde olmayan kamu kurumları” ya da “bakanlık dışı kamu örgütleri” biçiminde bir şemsiye kavram altında toplamaktadırlar ve çeşitli niteliklere sahip bu örgütleri birbirinden ayırmak da çok güçtür. Ulusal ve bölgesel düzeyde, bakanlıklardan bağımsız olarak faaliyet gösteren ancak bakanların işlem ve eylemlerinden nihai olarak sorumlu olduğu örgütler 2000 yılı itibariyle 1035 olarak hesaplanmıştır309. İngiltere kamu örgütlenmesinde tek hedefli özerk örgütlerin 1880’lerden sonra ortaya çıkmış ve 1980’lerden sonra kamu örgütlerinin esnekleştirilmesine yönelik değişikliklerden

307 Quasi-market, piyasa benzeri ya da taklidi bir mekanizma ile hizmetin son kullanıcıya sunulduğu,

kamu yönetimi içerisinde özel sektör gibi örgütlenen fakat özel sektöre ait olmayan, bazı faydalı etkileri olan kalite, etkililik, tercih, isteklilik ve eşitlik gibi kriterlere göre çalışan örgütlerdir. (Ewan Ferlie, Lynn Ashburner, Louise Fitzgerald, Andrew Pettigrew, The New Public Management in

Action, Oxford University Press Inc. USA, New York, 1996, s.57.)

308 Jonathan Morris, Catherine Farrel “The ‘Post-Bureaucratic’ Public Sector Organization. New

Organizational Forms and HRM in ten UK Public Sector Organizations” International Journal

of Human Resource Management 18:9, September, 2007, 1575-1588.

309 Selahattin Ateş, “İngiltere Yönetim Yapısının Özellikleri”, Türk İdare Dergisi, Mart 2008,

sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. İngiltere’de özerk örgütler, kamu hizmetlerinin yürütülmesi, danışmanlık, lisans verme, denetleme, düzenleme ve hatta kolluk olmak üzere çok çeşitli işlevleri yerine getirmektedir. İngiltere’de tek tip özerk örgütten söz edilemez. Farklı adlar altında, farklı niteliklere sahip özerk örgütlerin varlığı görülmektedir. Örneğin yarı resmi ya da yarı özerk, bakanlık dışı ya da hükümet dışı gibi örgütlerin niteliklerine vurgu yapılarak ayrım yapılmaktadır. Veya yarı özerk hükümet dışı örgütler şeklinde özelliklerin birkaçı vurgulanmaktadır. Açıkçası özerk örgütlerin türlerine yönelik sınıflandırmalarda tek tip halinde sınıflandırma yapılamamaktadır310.

Geçmişte quango terimi, yasal olarak özel sektör statüsünde bulunan ancak hükümetten yarı bağımsız olarak kamusal hizmet gören kuruluşları ifade etmek için kullanılmaktaydı. Kullanım, devletin bir kısım işlevlerini yerine getiren ancak siyasi irade tarafından bakanlıkların uç birimleri (fringe bodies) olarak oluşturulan kurumların tümü quango kavramı içerisine sokuldu. Günümüzde quango terimi genel olarak kamu sektörü ile özel sektör arasında yer alan bütün kurumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Quangolar “ değişik yetki ve sorumluluklara sahip olup, merkezi yönetim ile ilişkileri kuruma göre değişmekte ve kamusal politikaların yürütülmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Bunların yönetim kurullarına yapılan atamaların İngiliz siyasal üzerinde de önemli sonuçları olmaktadır311. Quangolar, merkezi hükümet birimlerinin veya yerel otoritelerinin uzantıları olarak işlev görürler. Kamu sektöründeki bir kısım alanları, siyasal iktidarın doğrudan etkisinden uzaklaştırma isteğinin, quangoların sayısının artmasında ve quango örgütlenmesinin yaygınlaşmasında ana faktör olarak kabul edilmektedir. Özellikle Muhafazakâr Partinin iktidarda bulunduğu 1980’li yıllarda bu örgütlerin sayısının arttığı görülmektedir. Bunun önemli bir nedeni de bu örgütlerin gittikçe artan sayıdaki muhalif yerel yönetimleri by-pass ederek yetkilerini almak için iyi bir araç olmasıdır312.

Günümüzde quangoların sayısının ne olduğu ve bu tanımın tam olarak hangi kuruluşları kapsadığı, hangi alanlarda faaliyet gösterdikleri konusunda siyasetçiler, akademisyenler ve basın arasında ortak bir farklı görüşler

310 Ateş, a.g.e., s.102.

311Şentürk Uzun, “Büyük Britanya Yönetim Sistemi”

http://www.arem.gov.tr/proje/yonetim/Dunyada_Kamu_yon/ingiltere.pdf 15.03.2008, s.618.

bulunmaktadır. Paliatzky Raporu’nda quangolar “merkezi hükümet etme sürecinde rol alan, ancak merkezi bir hükümet birimi veya uzantısı olmayan ama az veya çok bakanların bir uzantısı olarak görev yapan birimler” olarak tanımlanmaktadır. Daha basit bir ifade ile ulusal veya bölgesel düzeyde, bakanlardan bağımsız olarak faaliyet gösteren ancak bakanların eylem ve işlemlerinden nihai olarak sorumlu olduğu örgütler olarak tanımlanmaktadırlar313.