• Sonuç bulunamadı

3.3. Ġzciliğin Tarihi GeliĢim

3.3.1. Dünyada Ġzcilik

Dünyada izciliğin tarihi, Ġngiltere Kraliçesi tarafından “Sir 1. Baronet”,“Baron”, “Lord of Gilwell” ünvanları verilen Ġngiliz General Robert Stephenson Smyth Baden Powell‟in (B. P.) hayatı ile baĢlar. Ġzcilik düĢüncesini ortaya atan kiĢi Gillwell Lord‟u Baden Powell‟dir. Ġzciler onu kısaca BP olarak isimlendirmektedirler (40).

B.P 22 ġubat 1857 de Londra‟da doğmuĢtur. Babası Oxford Üniversitesi‟nde ilahiyat profesörüdür annesi ise buharlı makinenin mucidi olan Smyt‟in kızıdır. Çocukluk ve gençlik döneminde iyi bir sporcu ve doğa hayranı idi. Ġlk eğitimini annesinden almıĢ, sonra Rose Hill okuluna ve Charter House okuluna girme hakkını kazandığı Tunbridge Wells okuluna yazılmıĢtır. B.P. girdiğinde Londra‟da olan Charter House Okulu, daha sonra Surrey‟deki kırsal bir bölge olan Godolming‟e taĢınmıĢtır. B.P. doğaya yakın olma fırsatını ilk kez burada yakalamıĢ, bu durum hayatında geniĢ bir etki meydana getirmiĢtir.

Okulda pek parlak bir öğrenci olmayan B.P. ordu giriĢ sınavlarına girdiğinde, birkaç yüz kiĢi içinde ikinci olmuĢtur. 1876 yılında 19 yaĢında asteğmen rütbesiyle Hindistan‟a giden ve Gimean SavaĢları‟nda süvari subayı

olarak bulunan B.P. üstün baĢarılar kazanmıĢtır. Burada, haritacılık, izcilik ve kaĢif dallarında kendini eğitmiĢ, bu becerileri sayesinde diğer askerlerin eğitiminde oldukça faydalı olmuĢtur. Daha sonra Güney Afrika‟da Port Nata‟da, Kalta adasında ve Akdeniz ülkelerinde çeĢitli görevlerde bulunur.Bu görevlerindeki baĢarıları nedeni ile 1887 yılında albay rütbesi ile Güney Afrika‟da görevlendirilir.Hollanda asıllı Boer‟ler isyan çıkarmıĢlardı.B.P Makefing kasabasının savunması sırasında baĢarılı olur. Tuğgeneralliğe yükseltilir. Bu zor görevler sırasında edindiği izlenimler ve tecrübeleri onda bedenen, ruhen ve ahlaken üstün kabiliyette bir gençliğin ancak açık hava çalıĢmalarıyla ve doğa içerisinde eğitilmeleriyle mümkün olabileceği fikrini verdi. Özellikle Makefing savaĢı sırasında 12-16 yaĢlarındaki Boer gençlerinin zorlu doğa koĢullarında baĢarılı bir Ģekilde gizlenme, cesaret, atılganlık göstermesi haberleĢmede baĢarı sağlaması dikkatini çekti. Bu gözlemini “Doğa ile iç içe yaĢamak” diye vurgular (22,27,56,62,65).

1903‟te ülkesine döndüğünde, “gençlik” konusunun birçok problemin baĢında geldiğini fark etmiĢ, gençlik için yapabileceği yararlı bir faaliyet düĢünmüĢtür. Ġngiliz gençliğini ahlaki çöküntü içinden kurtarmanın “tabiat içinde eğitim” sistemi ile mümkün olabileceğini düĢünmüĢ ve bu amaca yönelik çalıĢmalarına baĢlamıĢtır. Ġlk olarak “Scouting For Boys (Erkek Çocuklar Ġçin Ġzcilik)” isimli kitabını yazmıĢtır. Kitap, 35 dile çevrilmiĢ, oldukça geniĢ bir okuyucu kitlesine ulaĢmıĢtır. Daha sonra askerler için yazdığı “Ġzciliğe Yardımlar” küçük el kitabı, bütün ülke çapında genç liderler ve öğretmenler tarafından kırsal araĢtırmalarda ve avcılık eğitiminde kullanılmıĢtır. B.P. bu çalıĢmalarla izciliğin temellerini atmıĢtır.

1993 yılında yayınlanan Yönetim El Kitabı Ġzciliğin doğuĢu ve Baden Powel hakkında farklı bir yaklaĢım sergilemektedir. Robert Baden Powel erkek çocukları için izcilik kitabını aslında kendi içlerinde gençlik grupları olan YMCA VE kiliseler gibi (örneğin Boys Brigade grubu )mevcut organizasyonlara kitaptaki metotların yardımcı olabileceği umudu ile yazmıĢtı. Bununla beraber kitap 1908 yılında basıldığında bütün kopyaları satıldı ve erkek çocukların kendi kendilerine kurduğu izci obaları tüm ülkeye yayıldı ve Powel birden bire gençlik hareketinin kurucusu olarak buldu, Baden Powel dini asla yaĢamın geri kalan bölümünden ayrı olarak ele almadı. Bir yazısında; izciliğin dinin yalnızca belli günlerde bazı dini prensipleri yerine getirmekle uygulamasın değil gençlerin günlük yaĢam ve davranıĢlarının da uygulanmasını amaçladığını belirtmiĢti. Bir baĢka yerde de izcilikteki bu dini anlayıĢı “Eğer din günlük bir yaĢamın gerekli bir parçası olarak ele alınsaydı seçkinliğinden bir Ģey yitirmez ve sağlam bir tutanağı olurdu”diyerek vurgulamıĢtı (110).

1907‟de korgeneralliğe yükselen B.P. aynı yıl, önerdiği izci hareketi için bir taslak hazırlamıĢ ve “Aids to Scouting” (Ġzciliğe Yardımlar) kitabını genç okuyucular için yeniden yazmıĢtır. Daha sonra Dorset‟a bağlı Poole açıklarındaki Brown Sea adasında fikirlerini uygulamaya geçirmek amacıyla kimi zengin okullardan, kimi de isçi sınıfı okullarından gelen 22 çocuğu kendi liderliği altında toplayıp, bu gençlerle bütün dünya çapında örnek alınan ve sonuçları izlenen bir kamp yapmıĢtır. B.P. giderek artan izci sayısı karsısında, emekli olmadan önce bir ofis açmıĢ,1910‟da emekli olduktan sonra bütün enerji ve heyecanını kız ve erkek izciliğin geliĢmesine yöneltmiĢtir.

 Ocak 1908,The Scout dergisinin ilk sayısının basımı,

 14 Nisan 1908 Erkek Çocuklar için izcilik kitabının Yayınlanması

 04 Eylül 1910‟da, on bir bin izci, Londra‟daki Kristal Salonunda bir araya gelerek, seyircilere izcilikte kullanılan çeĢitli teknikleri göstermiĢlerdir. Daha sonra bu çalıĢmaları kız kardeĢi Agnes (1848-1945) ile birlikte yapan B.P. aynı yıl (1910), Deniz Ġzcilik TeĢkilatını‟da kurmuĢtur. Gençlerin eğitimindeki bu baĢarısından dolayı Kral VII. Edvard tarafından en büyük Kraliyet niĢanı ile ödüllendirildi

 A.B.D.‟de 1912‟de Girl Scouts adlı izci teĢkilatını kuran ve aynı yıl Bayan Olave (1889-1977) ile evlenen B.P. daha sonra O‟nu kız izcilerin basına getirmiĢtir.

 1913 yılında çocuklar için küçük izcilik çalıĢmaları baĢlatılmıĢtır.

 1916‟da B. P. Ġngiltere‟de 11 yaĢın altındaki erkek çocuklar için “Wolf Cubs (Yavrukurtlar)” ve A.B.D.‟de “Cub Scout (Küçük Ġzci)” teĢkilatını kurmuĢtur.

 1917‟de büyükler için Ergin Ġzcilik çalıĢmaları baĢlatılmıĢtır.

 1919 yılında izci lideri yetiĢtirmek amacı ile Gilver Park‟ ı açtı.

 1920 yılında Londra Büyük Olympia Salonu‟ndaki 1. Uluslar Arası Ġzci Toplantısı‟nda BaĢbuğ/Dünya Bas Ġzcisi ilan edilmiĢ, aynı toplantıda her dört yılda bir genel kurul ve izci toplantılarının (JAMBOREE) yapılması kararlaĢtırılmıĢtır.

 1922 yılında BP “Ergin Ġzcilerin BaĢarısı” adlı eseri yayınladı.

 1931 yılında Hollanda‟daki jamboride, bütün ülkelerden gelen 26.000 genç izcinin önünde, dünyanın bütün izcilerine veda etmiĢtir.

 1941 yılında hava izciliği baĢlamıĢtır.

Son yıllarını Kenya‟da geçiren B.P.‟nin hayatı, 8 Ocak 1941 tarihinde bu çok sevdiği topraklarda sona ermiĢtir. Kendi isteği üzerine Afrika‟da Nyes Kasabası‟ndaki mezarlığa askeri bir törenle gömülmüĢtür. Tabutu, dört asker ve dört Afrikalı izci tarafından taĢınmıĢ olan B.P.‟nin cenaze törenine Avrupa, Asya ve Afrika‟dan gelen 50 izci de dünya izciliğini temsilen katılmıĢlardır. EĢi de 18 Haziran 1977 de öldü. O da vasiyeti gereği Nyes Kasabası‟ndaki mezarlığa gömüldü B.P. hayatı boyunca 32‟den fazla kitap yazmıĢtır. En az altı üniversiteden fahri unvanlar almıĢ, ayrıca 28 yabancı ödül ve 19 yabancı izci ödülü kazanmıĢtır.

 Bugün, Avrupa, Latin Amerika, Afrika, Arap, Asya Pasifik ve Avrasya Bölgelerine ayrılmıĢ durumda olan, tüm dünyada teĢkilatlanmasını tamamlamıĢ bir izcilik organizasyonu ve bu organizasyona bağlı 190 ülkede genç/yetiksin, kız/erkek 38milyondan fazla izcinin varlığı söz konusudur (13,29,37,75,105).