• Sonuç bulunamadı

3.2. Ġzcilik Ġle Ġlgili Temel Bilgiler

3.2.5. Ġzci Selamı TokalaĢma Ve Armalar

3.2.5.1. Ġzci Selamı

Dünyanın birçok resmi kuruluĢu ve askeri personeli birbirlerini farklı Ģekillerde selamlarlar. Tüm dünya izcileri ise tek bir selam Ģekli kullanırlar. Bu izciliğin uluslararası boyutunun güzel bir göstergesidir. Selam verirken dik durulur ve sol el yana düzgünce sarkıtılarak etek veya pantolon yan dikiĢine değdirilir. Ġzciler liderlerinin yanına geldiklerinde selam verirler, isimlerini ve ünitelerini söylerler, ondan sonra gelme nedenlerini liderlerine aktarırlar.

Ġzciler baĢta CumhurbaĢkanı olmak üzere tüm devlet görevlisi büyüklerine, Yabancı ülke Devlet BaĢkanlarına, Bayrak ve Sancağa, Cenazeye, Üniformalı izci liderlerine ve kendisinden yaĢça ve kıdemce büyük izcilere öncelikle selam vererek saygılarını gösterirler. Ġzci liderleri ve büyük izciler de verilen selama karĢılık olarak selam vererek izcilerine sevgilerini gösterirler.

Millî MarĢlar dinlenirken, ünitece bir arada iken sadece obabaĢı, oymakbaĢı gibi ünitenin baĢında bulunan lider selam verir, diğer izciler esas duruĢta beklerler.

Ġzci selamı iki Ģekilde verilir. BaĢ açıkken veya baĢta kep/bere varken selamlama.

 BaĢ Açıkken Selamlama Ġzci selamını vermek için iĢaret parmağını, orta parmağını ve yüzük parmağını birleĢtir, baĢparmağını kıvırdığın küçük parmağının üzerine koy.

 ġapka/Kep/Bereyle Selamlama BaĢında Ģapka, bere veya kep varken selam veriyorsan, elinin parmakları aynı Ģekilde birleĢtir. Sonra iĢaret parmağını alnın sağ üst hizasında, kepin kenarına değdirerek selam ver.

ġekil 7. Ġzci Selamı Örnekleri ve anlamı  Ġzci Selamının Anlamı

Orta parmak; Tanrıya, vatanıma karĢı görevlerimi yerine getireceğim, Yüzük parmağı; Ġzcilik türesine uyacağım,

ĠĢaret parmağı; baĢkalarına her zaman yardımda bulunacağım sözlerini temsil eder.

Küçük parmağın altında olması küçüklerin büyüklerini saydığını, büyük parmağın küçük parmağın üstünde olması ise büyüklerin küçükleri koruduğunu anlatır.

Büyük parmakla küçük parmağın birleĢmesi ile oluĢan halka dünya izcilerinin kardeĢliğini simgeler.

 Ġzci selamında birbirine bitiĢtirilen üç parmak aynı Ġzci Selamı zamanda Ġzcilik Hareketinin Temel Prensipleri olan Tanrıya KarĢı Görev, BaĢkalarına KarĢı Görev ve Kendine KarĢı Görev'in simgesidir (22,41,85).

3.2.5.2. TokalaĢma

Ġki izci veya lider karĢılaĢtıkları zaman birbiri ile izci tokası ile tokalaĢırlar. KarĢılıklı olarak sağ elleriyle izci selamı, sol elleriyle tokalaĢırlar (86).

 Ġzci TokalaĢması: Sağ elle selam verilir, sol elle tokalaĢılır.

 ġapka ile selam verilirken sağ el selamlaĢma durumunda Ģapka kenarına doğru tutulur.

 Törende selam bayrak cepheye alınarak verilir.

TokalaĢma iki kiĢinin birbirleriyle tanıĢmaktan duydukları mutluluğu gösterir. Bütün dünyada tokalaĢma sağ elle yapılır. Ancak izciler diğer izci kardeĢleriyle tokalaĢtığında sol eliyle tokalaĢır. Dünyadaki tüm izciler sol elleri ile tokalaĢırlar.

 Bunun nedenleri vardır. Ġzciler tokalaĢırken selam verme zorundadır. Bu nedenle sağ elleriyle selam verirken sol elleriyle tokalaĢabilirler. Ayrıca sol el kalbe daha yakın olduğundan bir içtenlik ve dostluk göstergesidir (39).

ġekil 8. ġapkalı ve ġapkasız Ġzci Selamı Uygulamaları 3.2.5.3. Ġzcilikte Armalar

Dünyada ve ülkemizde izci armaları benzerlik göstermekte ve erkek ve kadın için ayrı ayrı dizayn edilmiĢtir.

3.2.5.3.1. Ġzci Armalarının Anlamları

Ġzcilikte armalar erkek ve bayan olmak üzere ayrıca ülkelerin kendi kuruluĢlarına göre aslına bağlı kalarak farklılık gösterebilmektedir.

Dünya Ġzcilik Hareketi arması Dünya Kız Ġzcilik TeĢkilatı Arması Türkiye Ġzcilik Federasyonu Arması Milli Eğitim Bakanlığı Ġzcilik Arması

WOSM WAGGGS TĠF MEB OBESĠD

Zambak binlerce yıldan beri temizliğin saflığın sembolü olarak bilinmektedir. Tüm dinlerin mabetlerinde zambak süslemeler kullanılmıĢtır. Avrupa'da Ģövalyeler de cesaret, iyilik, doğruluk ve dürüstlük sembolü olarak zambağı kullanmıĢlardır. Bazı pusulalar zambağın ucu kuzeyi gösterir Ģekilde yapılmıĢtır (41). Çakmak (2005) bu konuda Ģöyle demiĢtir. M.Ö. 2000 yılından beri saflığın ve temizliğin sembolü olmasının yanında 19.Yüzyılda kullanılmaya baĢlanan pusulaların üzerinde ĢaĢmaz yön gösterici anlamına gelen zambak çiçeği Baden Powel tarafından izciliğin sembolü ve arması olarak seçilmiĢtir. Ġyiyi ve doğruyu ifade eden zambağın üç ucu izciye verdiği sözü hatırlatır. Orijinal arma her ülkede farklı değiĢikliklere uğramıĢsa da zambak çiçeği figürü hepsinde görünür (22).

 Kız izci armasında kullanılan yonca Ortaçağ Avrupa‟sında saflığın, dürüstlüğün sembolü olarak kullanılmıĢtır. Yonca ayrıca doğayı tanımlamaktadır. Kız izcilerin sembolü olan yoncanın üç yapraklı olması ise izci sözü ile ilgilidir. Yonca yaprağı da orta çağlarda derebeylerinin sancaklarında bulunup derebeylerinin çevrelerindeki insanları sevdiğini ve onları koruduğunu sembolize eder. Dünya Kız Ġzci armasının mavi zemin üzerine altın renginde olması dünya çocukları üzerinde parlayan güneĢi, yoncanın aleve benzeyen sapı ise insanlar için hissedilen sevgi ateĢinin yayılan alevlerini sembolize eder (49).

 Erkek Ġzci armasındaki üç yapraklı zambağın ve Kız Ġzci Armasındaki Üç Yapraklı Yoncanın yapraklarından her biri Ġzciliğin temel prensipleri olan Tanrıya KarĢı Görevi, BaĢkalarına KarĢı Görevi ve Kendine KarĢı Görevi simgeler. Her iki armada da bulunan pusula iğnesi doğruluğu ve yol

göstericiliği anlatır. Kız ve erkek izci armalarındaki yıldızlar And ve Türeyi temsil eder. Bugün kullanılan uluslararası erkek izci arması mor zemin üzerine beyaz, kız izci arması ise mavi zemin üzerine altın sarısı rengindedir (22).

 Türkiye Ġzcilik Federasyonu (TĠF) arması erkek ve kız izci armalarının birleĢiminden oluĢmuĢtur. TĠF armasının etrafındaki daire Türk izcilerinin kardeĢliği ve dostluğunu simgeler. TeĢkilat arması: Türkiye Ġzcilik Federasyonu Ġzcilerinin kullandığı, zambak çiçeği ve yonca yaprağından oluĢan armadır. Zambak çiçeği erkek izcileri, yonca yaprağı kız izcileri ifade eder. Bu arma dıĢında, Kamp hatıra arması, sınıf çalıĢmaları, uzmanlıklar, kulüp, grup, ünite armaları gibi birçok arma kullanırlar (91).

 TĠF arması, erkek ve kız izci armalarının birleĢiminden oluĢmuĢtur. TĠF armasının etrafındaki daire Türk Ġzcilerinin kardeĢliğini ve dostluğunu simgeler (84).