• Sonuç bulunamadı

Bursa Hayvanat Bahçesi

Belgede MURADİYE’DE GÜL DEVRİ (sayfa 104-108)

Çok yakın zamana kadar Bursa’daki hay-vanat bahçesi olarak nitelendirilen Kültür Park’taki hayvanat bahçesinin de, 19. yüzyıl eski kafes tipi hayvanat bahçelerinden farkı yoktu. Dönemin Belediye Başkanı olan Erdem Saker’in Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne olan başvurusu sonucunda EAZA’ya yeni ve modern bir hayvanat bahçesi inşa etmek istediğini beyan etmiş ve olumlu karşılık bulması sonucu bugünkü modern Bursa Hayvanat Bahçesi inşaası başlamıştır. Budapeste ve Alborg Hayvanat Bahçeleri’nin yetkilileri ve EAZA’nın direktörü Bursa’yı ziyaret etmiş ve

şehir dışındaki 20 hektarlık bir alanda Bursa Hayvanat Bahçesi’nin kurulması için bir in-şaat ekibi ve konusunda uzaman kişilerden oluşan bir çalışma gurubu oluşturulmuştur. Aynı zamanda hayvanat bahçesinin hemen yanında bir de botanik park yapılması da gündeme alınmış ve Bursa Hayvanat Bah-çesi’nin inşaatına 1997 yılında başlanmış, 10 kasım 1998’de ziyarete de açılmıştır. Kültür parktaki demir parmaklıklı kafeslerde yaşayan zavallı hayvanlar artık doğal, geniş hareket imkanlarına sahip barınaklarda yaşamak üzere Bursa Hayvanat Bahçesi’ne taşındılar. Diğer hayvan türleri ise Türki-ye’deki hayavant bahçelerinden ya da Avru-pa hayvanat bahçelerinden getirildiler. Bursa Hayvanat Bahçesi Avrupa’nın hay-vanat bahçeleri içinde en büyük savana(az bitkili geniş düzlükler) barınağına sahiptir. haber / Bursa Hayvanat Bahçesi

Diğer açıdan, kuşların içinde özgürce uçabi-leceği ve flamingoların, ördeklerin rahatça yüzebildiği kuş kafesi(uzay kafesi) gibi barınaklardan oluşmaktadır. Sosyal yapıları-na uygun olarak kalabalık bir gurup halinde yaşayan aslan grubunun barınaklarının doğal bitki örtüsü ve büyüklüğü sayesinde de kendilerini neredeyse Afrika doğal or-tamlarında yaşıyorlarmış gibi hissettirmek-tedir. Barınak zemininin toprak ve çimden oluşması sayesinde pençelerinde soğuk ve betondan uzak, kendilerini doğal habitat ortamlarında hissetmektedirler.

Kentleşme ile betonlaşmanın arttığı ve ge-leneksel yapıların da artık giderek azaldığı bu dönemde Bursa Hayvanat Bahçesi’nde Cumalıkızık Köyü’nden esinlenerek yapı-lan, Türk köy kültürünü anlatan, evyapımı gıdaların da tadılabildiği ‘Türk Köyü’ yapısı yeralmaktadır.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde ziyaretçiler bir taraftan mutlu hayvanları kendi do-ğal ortamlarına yakın barınaklarda izler-ken diğer taraftan da şehrin kalabalık ve gürültüsünden de uzaklaşma fırsatı bul-maktadırlar. Çocuklar doğadan tamamen uzak, hayvanlarla hiç temas etmeden, şehir hayatı içinde betondan oluşan ortamlarda büyümektedirler. Çocukların Bursa Hayva-nat Bahçesi’ni ziyaret etmeleri sayesinde hayatları boyunca hiç görmedikleri hay-vanaları ve onların habitatlarını tanıma fırsatı bulmaktadırlar. Doğayı ve hayvanları tanımaları sayesinde ancak bir ilgi ve sevgi oluşacak ki onların doğadaki yaşam ortam-larının da korunmasına sahip çıkabilsinler. Artık Türkiye’nin yaban hayatında bir boz ayıyı görmek mümkün olmadığı gibi Bursa Hayvanat Bahçesi, bu hayvanlara kendi doğal ortamlarına yakın yaşama fırsatı vermektedir. Oldukça büyük ve yeşil olan barınakta yaşayan boz ayıyı tanıyan ziya-retçiler aynı zamanda bu hayvanın nasıl bir yaşam ortamına ihtiyacı olduğu da öğrenip doğal ortamlarının korunması konusunda da hassasiyet göstereceklerdir.

Bursa Hayvanat Bahçesi’ndeki hayvanların barınakları, Avrupa Hayvanat Bahçeleri Bir-liği standartlarında inşaa edilmeye başlamış

ve bu standartlarda da gelişimini sürdür-meye devam etmektedir. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği standarta-larında yoluna devam eden Bursa Hayvanat Bahçesi 2012 yılında Avrupa Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumlar Birliği’ne tam üye olarak kabul edilmiştir. Bu birliğe Avrupa’da 40 şehirden sadece 300 hayvanat bahçesi tam üye olarak kabul edilmiştir. EAZA içinde nesli tehlike altında ya da tükenmeye yüz tutmuş akbaba, amur kaplanı, baringo zurafası gibi 400 civarında hayvan türünü koruma altına almış ve özel koruma prog-ramları çalışmaları yapan EEP denilen bir çalışma gurubu yeralmaktadır. Bursa Hay-vanat Bahçesi EEP programının çalışmaları içinde yer almış ve koruma altında olan 1 dişi 1 erkek amur kaplanını Almanya’daki hayvanat bahçesinden getirmiştir. EAZA hayvanat bahçelerinde asla hayvanlar para karşılı satılmaz, sadece hayvanların uygun standartlara sahip, üye bahçelerde yaşam-larına devam etmelerini destekler.

Türkiye’deki yaban hayatının korunmasına dikkat çekmek ve desteklemek Bursa Hay-vanat Bahçesi’nin ana görevleri arasında yeralmaktadır.

Bursa Hayvanat Bahçesi doğanın korunma-sına yönelik dikkat çekmek amacıyla eğitim açısından da önemli çalışmalar yapmak-ta, bu amaçla da milli eğitim bakanlığı ile yapılan ortak çalışma ile okul öğrenclerine eğitim vermektedir. Diğer tarafttan nesli tükenmekte olan Türk dikenli faresini üret-meye çalışarak da, nesli tükenen hayvanla-rın üretilmesi programı kapsamında koruma programlarına destek vermektedir.

Bursa Hayvanat Bahçesi, şu anki beledi-ye başkanı sayın Recep Altepe desteği ile gelişmeye devam etmektedir. 2010 yılı içinde 5 yıllık bir masterplan oluşturumuş ve tamamlanmıştır. Bu master plan kap-samında wallaby, kırmızı kanguru, saman boyunlu ibis ve gülen kuşun yer aldığı yeni bir Avusturya barınağı oluşturulmuştur. Bu alanda yeralan 2 kuş türü Türkiye’deki hayvanat bahçeleri içinde sadece Bursa Hayvanat Bahçesi’nde mevcuttur.

Diğer yeni barınaklar ise 6 bölümden oluşan sülün barınağı, mongoz ve merkatların ya-şadığı Afrika köyü barınakları, yoğun bitkili ortamdan oluşan halka kuyruklu lemur-ların yaşadığı madagaskar adası ve amur kaplanın yaşadığı kaplan barınağdır. Amur

kaplanı sadece büyük bir barınağa değil aynı zamanda yüzerken ziyaretçinin de su içindeki hareketini izleyebileceği bir gölete de sahip bir yapıdadır. Halen inşaatı devam eden Afrika deniz aslanı(fog) ve pengui-nen barınağı çalışmalarının yakın zamanda tamamlanması hedeflenmektedir.

Yeni hayvan türlerinin getirilmesi ile birlikte Bursa Hayvanat Bahçesi’ne olan ilgi ile birlikte ziyaretçi sayısıda artarak devam etmektedir. 2014 yılında ziyaretçi sayısı 600.000’e ulaşan Bursa Hayvanat Bahçesi, önümüzdeki yıllarda daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacaktır. Büyükşehir Belediyesi’nin, geçtiğimiz Şubat tatilinde öğrencilere karne hediyesi olarak hayvanat bahçesi ziyareti imkanı sunması, hava koşullarının elverişsiz geçmesine ragmen iki haftalık bir sürede 5 binden fazla öğrencinin burayı ziyaret etmesine neden oldu.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde yapılması planlanan yeni 5 yıllık masterplan ile burası, daha da önem kazanarak, insanların huzur-lu ve muthuzur-lu zaman geçirebilecekleri bir yer olma özelliğini devam edecektir.

w w w . b u r s a . b e l . t r

ACEMLER / BURSA T. (0224) 444 16 00 F. (0224) 225 02 02

Belgede MURADİYE’DE GÜL DEVRİ (sayfa 104-108)