• Sonuç bulunamadı

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

4.1. BULGULAR VE YORUM

ÇalıĢmada tarih sırası takip edilmiĢ önce kurulan hükümetler hakkında bilgi verilmiĢ daha sonra hükümetteki Milli Eğitim Bakanı‟nın eğitim faaliyetleri analiz edilmiĢtir.

4.2. 56. HÜKÜMET (IV. Ecevit Hükümeti)

Partiler: DSP-ANAP–Demokrat Türkiye Partisi (Azınlık Hükümeti)

BaĢbakan: Bülent Ecevit Görev Süresi: 11.01.1999 - 28.05.1999 CumhurbaĢkanı: Süleyman Demirel Görev Süresi: 16.05.1993 - 16.05.2000 Milli Eğitim Bakanı: Metin Bostancıoğlu Görev Süresi: 11.01.1999 - 10.07.2002 ANAP Genel BaĢkanı Mesut Yılmaz, ANAP- DSP ve Demokrat Türkiye Partisi‟nin koalisyonu [ANASOL- D] ile kurulan CHP‟nin desteğini alarak BaĢbakan olmuĢ ve 55. Hükümeti kurmuĢtur. 30 Haziran 1997 - 11 Ocak 1999 tarihleri arasında görev yapan ANASOL–D hükümeti Türkbank ihalesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine CHP‟nin hükümete verdiği desteğini geri çekmesi ve hükümet aleyhinde gensoru önergesi vermesi nedeniyle zor durumda kalmıĢtır. Verilen önerge Türkiye Büyük Millet Meclisi [TBMM] tarafından kabul edilince güvenoyu alamayan ANASOL-D hükümeti düĢmüĢtür. CumhurbaĢkanı Süleyman Demirel, 18 Nisan 1999‟da yapılacak seçimler nedeniyle hükümet kurma iĢini DSP Genel BaĢkanı Bülent Ecevit‟e vermiĢtir. 23 Aralık 1998‟de CumhurbaĢkanı Demirel tarafından görevlendirilen DSP Genel BaĢkanı Ecevit, hükümeti kuramayarak görevi iade etmek zorunda kalmıĢtır. 7 Ocak 1999 tarihinde Ecevit, hükümeti kurma görevini tekrar üstlenmiĢ Doğru Yol Partisi‟nin [DYP] dıĢarıdan destek sözü vermesi üzerine ANAP ile DSP, Azınlık hükümetini kurmuĢtur. Kurulan azınlık hükümeti, 11 Ocak 1999 tarihinde CumhurbaĢkanı tarafından onaylanarak, 17 Ocak 1999 tarihinde de TBMM‟den güvenoyu almıĢtır.

Bülent Ecevit, TBMM‟de 56. Hükümet Programı [56.HP] konuĢmasında

“Hükümetin ömrü kısa olacağı için, Hükümet Programını da kısa tuttuk” demiĢtir (Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi [TBMM TD], 1999).

25

Farklı siyasi görüĢlere sahip koalisyon ortağı partiler kendi aralarında yaptıkları protokolde eğitim ile ilgili Ģu konularda anlaĢmıĢlardır:

“Hükümetimiz, eğitime ve gençliğe yatırımı, ülkemizin geleceğine yapılan en önemli yatırım olarak kabul etmektedir.

İlk, orta ve yükseköğretimde, çağdaş iletişim ve bilgi teknolojileri en geniş ölçüde değerlendirilerek ve öğrenci yurtları hızla yaygınlaştırılarak, eğitimde olanak ve fırsat eşitliği sağlanacaktır.

Sekiz yıllık kesintisiz ve zorunlu ilköğretim uygulamasına devam edilecektir.

Türkiye‟yi bilgi çağına hazırlamaya yönelik olarak zorunlu eğitim süresinin arttırılması imkânları araştırılacaktır.

Eğitim kurumlarında ideolojik kutuplaşma ve çatışmalara fırsat verilmeyecektir.

Meslekî ve teknik eğitim özendirilecektir.

Yetişkinlerin her alanda öğrenimlerini geliştirebilmeleri için gerekli olanaklar sağlanacaktır.

Engellilerin öğrenimlerine ve meslek veya sanat edinebilmelerine özel önem verilecektir.

İlköğretimde beşinci sınıfı tamamlayan öğrencilerin, kanunî temsilcilerinin talep etmesi halinde, Diyanet İşleri Başkanlığınca yaz tatilinde açılan ve Millî Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimine tabi olan Kur‟an kurslarına devam edebilmelerine imkân verecek bir düzenleme yapılacaktır.” diyerek hedefler belirlenmiş ve koalisyon protokolünde ifade etmiştir”(Neziroğlu, 2015).

56. Hükümet Programında eğitim konusunda Ģu hedefleri belirlemiĢtir:

“Sekiz yıllık kesintisiz ve zorunlu ilköğretim uygulamaları alanında bir-buçuk yılda büyük mesafe alınmıştır. Bu süre içinde, yalnız ilköğretimde değil, eğitimle ilgili birikmiş birçok sorunun çözümü yolunda da çok önemli gelişmeler sağlanmıştır. Hükümetimiz bu gelişmeleri kesin kararlılıkla sürdürecektir. Okul yapımı yatırımları, o arada, özellikle, başlamış bulunan yatılı ilköğretim bölge okulları ile pansiyonlu ilköğretim okullarının tamamlanması çalışmaları hızlandırılacaktır. Özürlü yurttaşlarımızın ve yetişkinlerin eğitimine büyük önem verilecektir. Dar gelirli aile çocuklarının eğitim giderlerine devlet katkısını artırma yolundaki uygulamalar da yaygınlaştırılacaktır” (TBMM TD, 25.12.1999).

Sinop Milletvekili Metin Bostancıoğlu, 56. Hükümetin Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirilmiĢtir. Metin Bostancıoğlu, MEB kurumsal internet sayfasındaki bakanlar listesinde Türkiye Cumhuriyeti‟nin Milli Eğitim 57. Bakanı olarak gösterilmiĢtir.

26 4.3. 57. HÜKÜMET (V. Ecevit Hükümeti) Parti: DSP-MHP- ANAP (Koalisyon Hükümeti)

BaĢbakan: Bülent Ecevit Görev Süresi: 28.05.1999 - 18.11.2002 CumhurbaĢkanı: Süleyman Demirel Görev Süresi: 16.05.1993 - 16.05.2000

Milli Eğitim Bakanları: Metin Bostancıoğlu Görev Süresi: 11.01.1999 - 10.07.2002 Necdet Tekin Görev Süresi: 10.07.2002 - 18.11.2002 18 Kasım 1999 yılında Milletvekili seçimleri sonucunda 21. Dönem TBMM ve buna bağlı olarak DSP, MHP ve ANAP koalisyonundan oluĢan 57. Hükümet kurulmuĢtur.

BaĢbakan Bülent Ecevit, 57. Hükümet Parti Programı konuĢmasında yeni hükümetle ilgili olarak:

“Milletimiz, seçimlerde ortaya çıkardığı bu Meclis yapısı ile ülkemizi 21.

yüzyıla taşıma görev ve sorumluluğunu hiçbir siyasî partiye tek başına vermemiş, partilerin uzlaşarak ülkeyi yönetmelerini istemiştir. Milletimiz, bu tercihi ile siyasî hayatımızda, istikrarsızlık, çatışma ve kutuplaşma yerine, hoşgörü, uzlaşma ve iş birliği ortamının hâkim olmasını, ülke sorunlarına istikrar içinde çözüm üretilmesini arzuladığını göstermiştir. Bu anlayıştan yola çıkan Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi, 57.

Cumhuriyet hükümetini oluşturmak suretiyle ülke sorunlarına çözüm üretme görev ve sorumluluğunu birlikte üstlenerek, bir uzlaşma ve atılım hükümeti olarak çalışmaya karar vermişlerdir. Bu koalisyon, ülkemizin uzun ömürlü, verimli ve istikrarlı bir yönetime kavuşması için, hükümeti oluşturan partilerin karşılıklı güven, saygı ve iş birliği anlayışı çerçevesinde hareket etmelerini ve ulusal yararları ön planda tutmalarını siyasî ve ahlaki bir görev olarak kabul etmiştir” sözleriyle 3 farklı siyasi görüĢe sahip partinin uyum içerinde çalıĢacağını belirtmiĢtir (TBMM TD, 1999).

Üçlü koalisyonu oluĢturan partilerden DSP 2013‟te yayınladığı tüzüğün üyelik Ģartında bölümünde kendi çizgisini “Demokratik Sol doğrultuyu, Atatürk Devrimini ve bu Devrimin içerdiği milliyetçilik ve laiklik anlayıĢına dayalı ulus kavramını içtenlikle benimseyen” bir parti; MHP, 2009 yılında yayınladığı tüzükte “… gücünü mukaddesattan, inançlarından, ilkelerinden ve Türk milletinden alır. Türk milletinin milli ve manevi değerler manzumesinin tamamını benimseyerek siyaset yapan Milliyetçi Hareket Partisi toplumsal merkezin siyasi temsilcisidir” Ģeklinde tanımlamakta; ANAP ise 1992 yılında yayınlanan tüzüğünde kendisini “iktisadı

27

geliĢmede fertlerin teĢebbüs gücünü esas kabul eden, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin modern ve ileri Türkiye idealine bağlı, milli ve ahlâkı değerlerimizi benimsemiĢ, ilmi düĢünceye sahip, herkese karĢı sevgi, saygı, müsamaha besleyen medeni birer insan olarak yetiĢmelerini milli eğitimin esası sayan” bir parti olarak tanımlamaktadır.

BaĢbakan Bülent Ecevit‟in de belirttiği üzere kısa süre için kurulan 56. Hükümet ülkeyi seçimlere kadar yönetmiĢtir. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan Genel seçimler sonucunda DSP %22,19 ile 136 milletvekili; MHP %17,98 ile 129 milletvekili ; Fazilet Partisi %15,41 ile 111 milletvekili; ANAP : %13,22 ile 86 milletvekili;

Doğru Yol Partisi %12,01 ile 85 milletvekili çıkartmıĢ ve Cumhuriyet Halk Partisi [CHP] %8,71 oy oranlarına ulaĢmıĢtır. Bu seçimler sonucunda CHP ilk defa TBMM dıĢında kalmıĢtır. CumhurbaĢkanı Süleyman Demirel hükümet kurma görevini DSP Genel BaĢkanı Bülent Ecevit'e verdi. Bülent Ecevit DSP, MHP ve ANAP ile 28 Mayıs 1999 tarihinde üçlü koalisyon hükümetini kurdu.

Koalisyon hükümeti döneminde DSP Millî Eğitim Bakanlığını kendi bünyesinden bir milletvekiline vermiĢtir.