• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUMLAR

5.1. Sonuçlar

5.1.1. Birinci Alt Probleme Yönelik Sonuçlar

Bu araştırmanın birinci alt probleminde, sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişim kavramına ilişkin görüşlerinin neler olduğu sorgulanmıştır. Bu alt probleme yönelik bulgulardan çıkarılan sonuçlar şöyledir: Araştırma bulgularına göre katılımcıların mesleki gelişim kavramına ilişkin, değişime ayak uydurma, deneyim ve tükenmişlik olmak üzere üç alt kategoride görüşleri olmuştur.

Değişime ayak uydurma alt kategorisi altında: Neslin Değişmesi, yenilenme ihtiyacı, çağın değişmesi, teknolojik gelişmelere ayak uydurma, eğitim sisteminin değişmesi, profesyonellik, bilgili/becerili öğretmen olabilme, öğretim durumları ihtiyaçları, sorunları çözebilme, yeni yöntem ve teknik kullanma ihtiyacı, monotonluktan kurtulma ve öğretim programlarının değişmesi kavramlarına ulaşılmıştır. Kaçan (2004), yaptığı araştırmasında sınıf öğretmenlerinin tamamının yeniliklere açık olduğu sonucuna

ulaşmıştır. Sınıf öğretmenleri yenilik ve gelişimlere ayak uydurma zorunluluğunun farkındadır. 20 öğretmenden 17’si bu zorunluluğu beyan etmiştir. Sadece 3 öğretmen mesleki gelişim noktasında zaten gerekli vasıf ve donanımlara sahip olunduğunu, fazlasına gerek olmadığını beyan etmişlerdir. Bu durumu da sınıf öğretmenlerinin eğitim verdiği yaş grubunun ihtiyaçlarının eskiye nazaran çok da değişmeyeceği görüşü ile belirtmişlerdir.

Özkan (2010) yaptığı araştırma sonucunda öğretmenlerin eksiklerini gidermek ve kendilerini yenilemek için devam edecekleri bir mesleki gelişim etkinliğine kolay erişebilmesi gerektiğini; mesleki gelişim etkinliklerinde meslekteki yeni bilgilere ve bilimsel gelişmelere yeterince yer verilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır. Ülker (2009) de sınıf öğretmenlerine yönelik yaptığı çalışmasında benzer sonuçlara ulaşmıştır. Öğretmenler yeniliklerden haberdar olmak, müfredat değişikliklerine uyum sağlamak ve bilgilerin tazelenmesi ve birikimi için mesleki gelişimi gerekli görmektedirler (Eurydice, 2012).

OECD TALIS, (2009) 23 ülkede yapılan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçları: Bilişim teknolojileri eğitimi ihtiyacı, yeni öğretim yöntemleri ihtiyaçları, konu alanı bilgisi ihtiyacı, öğrenci rehberliği ihtiyacı ve sınıf yönetimi ihtiyacı en çok belirtilenler arasındadır. Bu sonuçların öğretmenlerin söylem ve görüşleri ile tutarlı olduğu söylenebilir. Çünkü öğretmenler yeni bilişim teknolojileri yani bilgisayar ve internet gibi çağın yeniliklerine uyma zorunluluğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca öğretmenler neslin değişmesi yani öğrencilerin değişmesi yüzünden yeni öğretim yöntem ve teknikleri kullanmaya yönelmekte; farklılaşan öğrenci ihtiyaçlarına ve eğitim durumlarına yönelik rehberlik edebilme kabiliyetleri yönünden, kendilerini geliştirmek istemektedirler.

Deneyim alt kategorisi altında: Bilgi/beceri edinme, deneme yanılma, iş başında gelişim ve yaşayarak öğrenme kavramları vardır. Nitekim Ülker (2009) yaptığı araştırmasında, yeni müfredat programları hakkında yeteri bilgi ve beceriye sahip olmayı isteyen, deneyim kazanmak isteyen öğretmenlerin mesleki gelişime karşı daha istekli

oldukları sonucuna ulaşmıştır. Katılımcılar edinecekleri deneyimler ölçüsünde mesleki gelişim faaliyetlerine ilgi göstermektedirler.

Tükenmişlik alt kategorisi adlında ise: İsteksizlik, motivasyon bozuklukları, mutsuz olma, yorgun olma, yıpranma, dikkatini toplayamama, atalet, alışkanlık, takdir edilmeme, saygı görmeme, geçim sıkıntıları, moral bozuklukları ve heyecanı kaybetme gibi kavramlara ulaşılmıştır.

Durmuş (2003) yaptığı araştırmasında, öğretmenlerin büyük bir kısmına mesleki gelişim adına yeterli maddi kaynak veya kaynak kişi sağlanmadığı sonucuna ulaşmıştır. Araştırmada ulaşılan, geçim sıkıntıları ve moral bozuklukları kavramlarının bu durumla ilişkili olması mümkün olabilir. Uğurlu (2012) da yaptığı çalışmasında, öğretmenlerin mesleki gelişim yapmayı istemelerinde ekonomik kaygıların önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşmıştır. Kaçan, (2004) yaptığı çalışmasında, mesleki gelişme yönündeki engellerden biri olan maddi sorunların çözümlendiğinde, ders yükleri ve sınıf mevcutları azaltıldığında öğretmenlerin daha istekli olarak mesleki gelişim faaliyetlerine katıldığı sonucuna ulaşmıştır. Bu sonuçlar, araştırma sonucu ulaşılan yorgun olma, geçim sıkıntıları ve yıpranma kavramlarını açıklar niteliktedir.

Duygusal anlamda tükenen bireyin çevresindeki insanlarla olan ilişkisini sınırlandırarak psikolojik olarak insanlardan uzaklaştığı görülmüştür. Öğretmenler, okul ve öğrenci ilişkileri konusunda bir yetersizlik duygusu içerisine girmekte, kısacası işini yapma ve okul paydaşlarına hizmet sunma konusunda, kendisini yetersiz görmeye başlamaktadır (Polatcı, 2008). Nitekim araştırmaya katılan öğretmenlerde de isteksizlik, motivasyon bozuklukları ve mutsuz olma durumları nedeniyle, mesleki gelişim edinmek istememeleri söz konusudur. Toplu (2012) da yaptığı çalışmasında öğretmenlerin önemli bir kısmının mesleki tükenmişlik içerisinde olduğu sonucuna ulaşmıştır. Kuramdan çok pratiğe yer verilen mesleki gelişim çalışmalarının bu durumun iyileştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Araştırma sonucunda çıkan verilere göre öğretmenler mesleki gelişimi, değişime ayak uydurma olarak tanımlamaktadırlar. Mesleki bilgi ve becerilerin zamanla değişime ve gelişime ihtiyaç duyduğunu düşünmektedirler. Katılımcıların tamamına yakını bu sebeple mesleki gelişimin gerekli olduğunu belirtmektedir. Mesleki gelişim kavramı katılımcılarda deneyim kazanma kavramını ön plana çıkarmaktadır. Onlara göre mesleki gelişim sonucunda bir takım deneyimler elde edilir. Bu deneyimler yaşayarak ve deneme yanılmalar sonucunda olabilir. Ancak öğretmenler mesleki gelişimin önünde engel olarak bir takım durumların varlığından söz etmişlerdir. Genel olarak maddi sıkıntılar içerisinde olduklarını, mutsuz olma, yorgunluk ve diğer olumsuz düşünceler yüzünden mesleki gelişime karşı olumsuz tutum takındıklarını belirtmişlerdir.