• Sonuç bulunamadı

Yetki belgesine denkli÷i kabul edilen belge

GEÇøCø MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeli÷in yürürlü÷e girdi÷i tarihten itibaren altÕ ay içerisinde, Yönetmelikle amaçlanan bilirkiúi yetki belgesi denkli÷inde belgeye sahip olduklarÕnÕ iddia ederek, Birli÷e baúvuruda bulunanlarÕn, bu belgelerinin Birlik tarafÕndan da denkli÷inin kabul edilmesi halinde denkli÷i kabul edilen belge, bu Yönetmelik uyarÕnca verilmiú belge gibi iúlem görür.

Yetki belgesi zorunlulu÷u

GEÇøCø MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelikle getirilen bilirkiúi yetki belgesi zorunlulu÷u 1/1/2007 tarihine kadar uygulanmaz.

Yürürlük

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik, yayÕmÕ tarihinde yürürlü÷e girer.

Yürütme

MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye BakanÕ ile BayÕndÕrlÕk ve øskân BakanÕ birlikte yürütür.

KAMULAùTIRMA DAVALARINDA BøLøRKøùø OLARAK GÖREV YAPACAK MÜHENDøS, MøMAR VE ùEHøR PLANCILARININ NøTELøKLERø, BELGELENDøRøLMESø VE ÇALIùMA KOùULLARINA øLøùKøN USUL VE ESASLAR

Bu yönetmelik 10.02.2007 tarihli TMMOB Yönetim Kurulu ToplantÕsÕnda 239 No 'lu kararla yürürlü÷e girmiútir.

BøRøNCø BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve TanÕmlar Amaç

MADDE 1- (1) Bu düzenlemenin amacÕ, 2942 sayÕlÕ KamulaútÕrma Kanunun 15'maddesine dayanÕlarak 24/11/2006 tarihli ve 26356 sayÕlÕ Resmi Gazete'de yayÕmlanarak yürürlü÷e giren KamulaútÕrma DavalarÕnda Bilirkiúi Olarak Görev YapacaklarÕn Nitelikleri ve ÇalÕúma EsaslarÕna iliúkin Yönetmeli÷in 11'inci maddesi gere÷ince meslek içi e÷itim kurslarÕ, bilirkiúi yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi, iptali ve sicillerin tutulmasÕnda uyulacak usul ve esaslarÕ düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu düzenleme, Türk Mühendis ve Mimar OdalarÕ Birli÷ine ba÷lÕ Odalara kayÕtlÕ mühendis, mimar ve úehir plancÕlarÕnÕn kamulaútÕrma iúlemlerinde gerekli olan genel ve kendi meslek alanlarÕna yönelik almalarÕ gereken e÷itim, belgelendirme, belge yenilemesi, iptali ve sicillerin tutulmasÕ esaslarÕnÕ kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) 2942 sayÕlÕ KamulaútÕrma Kanunun 15 inci maddesi ve 6235 sayÕlÕ TMMOB YasasÕ'nÕn 39. maddesi ile 5/5/2005 tarihli ve 25806 sayÕlÕ Resmi Gazete'de yayÕmlanan TMMOB Bilirkiúi Yönetmeli÷i ve 24/11/2006 tarihli ve 26356 sayÕlÕ Resmi Gazete'de yayÕmlanarak yürürlü÷e giren KamulaútÕrma DavalarÕnda Bilirkiúi Olarak Görev YapacaklarÕn Nitelikleri ve ÇalÕúma EsaslarÕna øliúkin Yönetmelik hükümlerine dayanÕlarak hazÕrlanmÕútÕr.

TanÕmlar

MADDE 4- (1) Bu düzenlemede geçen; TMMOB: Türk Mühendis ve Mimar OdalarÕ Birli÷ini, Oda: Türk Mühendis ve Mimar OdalarÕ Birli÷ine ba÷lÕ meslek odasÕnÕ, KamulaútÕrma Bilirkiúisi:

24/11/2006 tarihli ve 26356 sayÕlÕ Resmi Gazete'de yayÕmlanarak yürürlü÷e giren KamulaútÕrma DavalarÕnda Bilirkiúi Olarak Görev YapacaklarÕn Nitelikleri ve ÇalÕúma EsaslarÕna øliúkin Yönetmeli÷in 5 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fÕkralarÕndaki niteliklere haiz, OdasÕnca verilen e÷itim sonucu KamulaútÕrma Bilirkiúi Yetki Belgesine sahip meslek mensubu üyeyi,

Yetki Belgesi: TMMOB ve OdasÕnca belirlenen ve OdasÕnca verilen e÷itimleri baúarÕyla geçmiú oda üyesine verilen ve süresi içinde yenilenen belgeyi, Meslek øçi E÷itim Merkezi: OdalarÕn bünyesinde kurulu olan meslek içi e÷itim ve belgelendirme iúlerini yürüten birimleri,

Liste: KamulaútÕrma Bilirkiúi Listelerini, ifade eder.

øKøNCø BÖLÜM

Bilirkiúilerin nitelikleri, meslek içi e÷itimler ve belgelendirme koúullarÕ Bilirkiúilerin nitelikleri

MADDE 5- (1) Bilirkiúilerin 24/11/2006 tarihli ve 26356 sayÕlÕ Resmi Gazete'de yayÕmlanarak yürürlü÷e giren KamulaútÕrma DavalarÕnda Bilirkiúi Olarak Görev YapacaklarÕn Nitelikleri ve ÇalÕúma EsaslarÕna øliúkin Yönetmeli÷in 5 inci maddesinin 1 inci ve 2 nci fÕkralarÕndaki niteliklere sahip olmasÕ gerekir.

(2) Bilirkiúiler, bu özellikleri taúÕyan mühendis, mimar ve úehir plâncÕlarÕ arasÕndan seçilir.

Bilirkiúilik yapamayacak olanlar

MADDE 6- (1) Dava konusu yer veya kaynak için, kamulaútÕrmayÕ yapan idarede görevli olanlar, kamulaútÕrÕlan malÕn sahipleri ile bunlarÕn usul ve füru'u, eúi, üçüncü derece dahil kan ve sÕhrî hÕsÕmlarÕ ve mal sahipleri ile menfaat ortaklÕ÷Õ olanlar, kendisinin veya usul ve füru'unun, eúinin, üçüncü derece dahil kan ve sÕhrî hÕsÕmlarÕnÕn aynÕ kamulaútÕrma plânÕ içerisinde gayrimenkulü bulunanlar, gayrimenkulün sahibi gerçek veya tüzel kiúi ile herhangi bir ücret iliúkisi ve her türlü danÕúmanlÕk, müúavirlik, teknik sorumluluk, kontrollük ve benzeri iliúkiler içinde bulunanlar

bilirkiúilik görevi üstlenemezler.

(2) Bilirkiúilik yapamayacak durumda olanlar, herhangi bir úekilde bilirkiúi kuruluna seçildiklerini veya bu durumlarÕnÕ ö÷rendikleri tarihten itibaren en geç bir hafta içinde durumu seçimi yapan mahkemeye bildirmek ve bilirkiúilikten çekilmek zorundadÕr.

Meslek içi e÷itimler

MADDE 7- (1) Meslek içi e÷itimler, TMMOB Meslek øçi E÷itim ve Belgelendirme Yönetmeli÷i gere÷ince OdalarÕn Meslek øçi E÷itim Merkezleri tarafÕndan verilir.

(2) Bilirkiúilik görevini üstlenecek meslek mensuplarÕnÕn almasÕ gereken temel e÷itim baúlÕklarÕ ve içerikleri Ek-1 de belirtilen programa uygun olarak verilir. UzmanlÕk alanÕnÕ oluúturan bölümleri ise Odalarca belirlenir.

(3) Odalar, úubelerinde ya da uygun gördükleri baúka bir yerde yÕlda en az bir kere olmak üzere e÷itim düzenler.

(4) Bilirkiúi meslek içi e÷itimlerine baúvurularda, meslekî deneyimin belgelendirilmesi zorunludur. Baúvurularda; belgelendirilmesi zorunlu mesleki deneyim belgeleri ile 5 inci maddede belirtilen belgeler yanÕnda ilgilinin beyanÕ esas alÕnÕr

E÷itimlerin süresi

MADDE 8- (1) KamulaútÕrma bilirkiúilik e÷itimi süresi 16 saatten az olamaz.

BaúarÕ ölçme

MADDE 9- (1) KamulaútÕrma Bilirkiúilik e÷itiminin teorik ve uygulama derslerine eksiksiz katÕlanlara e÷itim sonunda uygulama a÷ÕrlÕklÕ yazÕlÕ sÕnav uygulanÕr.

(2) Üyenin sÕnavda baúarÕlÕ sayÕlmasÕ için 100 üzerinden en az 70 puan almalÕdÕr.

(3) SÕnavda baúarÕsÕz sayÕlan üyenin, OdasÕnca açÕlacak sÕnavlara en fazla 2 kez katÕlma hakkÕ vardÕr.

SÕnav de÷erlendirme kurulu

MADDE 10- (1) UzmanlÕk konularÕ ile ilgili verilecek meslek içi e÷itimler ve sÕnavlar Odaca oluúturulacak Meslek øçi E÷itim Merkezi tarafÕndan gerçekleútirilir.

Belgelendirme

MADDE 11- (1) KamulaútÕrma Bilirkiúilik e÷itimini baúarÕyla geçenlere yetki belgesi verilir. Belgenin süresi beú yÕl olup her yÕl kasÕm ayÕnda belge sahibi belgesini OdasÕna vize ettirir.

(2) Süresi içinde vizelendirilmiú belge sahipleri, beú yÕlÕn sonunda kamulaútÕrma bilirkiúisi olarak görev almak istedikleri takdirde yeniden meslek içi e÷itime tabi tutulup, yeni belge almak zorundadÕrlar.

Ücret

MADDE 12- (1) KamulaútÕrma Bilirkiúili÷i meslek içi e÷itim semineri, yetki belgesi, yenileme, vizeleme, sicil belgesi gibi iúlemler ücret karúÕlÕ÷Õ yerine getirilir.

(2) Ücrete iliúkin esaslar her yÕlÕn baúÕnda TMMOB Yönetim Kurulunca belirlenir ve Odalara duyurulur.

Listelerin hazÕrlanmasÕ

MADDE 13- (1) Odalar tarafÕndan üyelerinin oturduklarÕ yer göz önüne alÕnarak her il için seçilecek on beú ilâ yirmi beú kiúiden oluúacak listeleri, her yÕlÕn AralÕk ayÕnÕn ikinci haftasÕnda hazÕrlanarak TMMOB'ye gönderilir. TMMOB, gelen listeleri Ocak ayÕnÕn ilk haftasÕnda Valiliklere sunar. (2) Listelerde; meslek mensuplarÕnÕn adÕ soyadÕ, vatandaúlÕk kimlik numarasÕ, ikametgâhÕ, Oda sicil numarasÕ, unvanÕ, ö÷renimleri, mesleki faaliyette bulunduklarÕ alan ve mesleki tecrübeleri, yetki belgesi tarihi ve numarasÕ bilgileri açÕkça yazÕlmalÕdÕr.

Belge iptali ve Listeden ÇÕkarÕlma MADDE 14- (1) Bilirkiúiler,

a) 2942 sayÕlÕ KamulaútÕrma Kanunu, ilgili yönetmelikler ve bu düzenleme gere÷ince bilirkiúilerde aranan niteliklerin bulunmadÕ÷ÕnÕn veya sonradan kaybedildi÷inin tespiti hâlinde,

b) ølgili Yönetmelik hükümlerine ve bu uygulama esaslarÕna aykÕrÕ davranÕúlarda bulunuldu÷unun tespiti hâlinde,

OdasÕnca listeden çÕkarÕlÕrlar. Listeden çÕkarÕlanlarÕn yetki belgeleri iptal edilir ve durum

mahkemeye bildirilir. Belgesi iptal edilenler almÕú oldu÷u belgeyi Oda'ya iade etmekle yükümlüdürler.

(2) Bilirkiúiler, kendilerinin listeden çÕkarÕlmalarÕnÕ talep etmeleri hâlinde listeden çÕkarÕlÕrlar. Bu durumda yetki belgesi iptal edilmez. (3) Belgesi iptal edilen ve yÕlÕ içinde vizelenmeyen kamulaútÕrma bilirkiúilerinin, Bilirkiúilik listesinden çÕkarÕlmalarÕ için ilgili Valiliklere bildirilir.

Bu kiúiler, bilirkiúi kurullarÕnda görev alamazlar.

Sicillerin tutulmasÕ

MADDE 15- (1) KamulaútÕrma konusunda belge sahiplerinin sicilleri OdasÕnca tutulur.

(2) KamulaútÕrma bilirkiúisinin bilirkiúilikle ilgili aldÕ÷Õ e÷itimler, düzenledi÷i raporlar ve gelen úikayetler sicil dosyasÕna iúlenir. Belge yenileme ve vize uygulamasÕnda bu sicil notlarÕ dikkate alÕnÕr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yetki Belgesi AlmÕú Meslek MensuplarÕnÕn SorumluluklarÕ ÇalÕúma ilkeleri

MADDE 16- (1) KamulaútÕrma bilirkiúi, bilim ve tekni÷in gereklerine, yürürlükteki mevzuata, meslektaú ve halkla olan iliúkilerinde dürüstlük ve güveni hâkim kÕlmak için mesleki davranÕú kurallarÕna ve meslek eti÷ine uymakla yükümlüdür.

TarafsÕzlÕk

MADDE 17- (1) KamulaútÕrma bilirkiúi, görevini ifa ederken tarafsÕzlÕ÷ÕnÕ tartÕútÕracak tüm etken ve etkilerden kendini uzak tutmaya özen göstermelidir.

(2) KamulaútÕrma bilirkiúi, Kanunun yasakladÕ÷Õ akrabalÕk, menfaat ortaklÕ÷Õ gibi durumlar dÕúÕnda tarafsÕz olamayaca÷Õ bir durumun ortaya çÕkmasÕ halinde bilirkiúilik görevinden kendili÷inden çekilir.

Bilgi verme

MADDE 18- (1) KamulaútÕrma Bilirkiúi görev üstlendi÷inde, üyesi olduklarÕ Odaya bilgi vermekle yükümlüdürler. Bilirkiúiler, istenildi÷inde hazÕrladÕklarÕ raporun bir kopyasÕnÕ üyesi olduklarÕ Odaya verir. Raporunu maddi ve hukuki gerekçeye dayanmaksÕzÕn Odaya vermeyen üyenin yetki belgesi iptal edilir. (2) Odalar bilirkiúilerden aldÕklarÕ raporlar hakkÕnda üçüncü kiúilere bilgi aktaramazlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Outline

Benzer Belgeler