• Sonuç bulunamadı

Big Little Lies Dizisinde Erkeğin Kadına Fiziksel Şiddeti

5.3. Big Little Lies Çerçevesinde Erkeğin Kadına Şiddeti

5.3.5. Big Little Lies Dizisinde Erkeğin Kadına Fiziksel Şiddeti

Fiziksel şiddet, fiziksel zorlama ya da zor kullanma koşulu ile karşıdakine zarar verme ya da istediği dışında eylemlerde bulunmasını sağlamaktır (Sallan Gül:2013). Ele alınan dizide yer alan fiziksel şiddet unsurları genel olarak sosyo-ekonomik açıdan üst seviyede, dışarıdan mükemmel bir hayata sahip görünen Perry tarafından şiddete maruz kalan Celeste üzerinden ele alınmıştır.

İlk bölümden başlayan ve her bölümde yer alan kadına yönelik aile içi fiziksel şiddet unsurlarında dikkat çeken ayrıntı şiddetin yoğunluğunu giderek artırmasıdır. Sadece ev içinde yaşanan, kimsenin bilmediği, eşe yönelik fiziksel şiddetin sonuncusu, dizinin son bölümünde yer alan partide yaşanmaktadır. Tüm kadınların şahit olduğu şiddete, aynı zamanda başrolü paylaşan tüm kadınlar maruz kalmıştır.

Araştırma çerçevesinde incelenen dizinin ilk bölümünde ilk fiziksel şiddet göstergesi kadının kolunu sıkma şeklindedir. Celeste eşi ile, çocukların gitmekte olduğu okulun tanışma gününde yaşananlar hakkında konuşurken, aralarındaki fikir anlaşmazlığı nedeni ile Perry Celeste’nin kolunu sert biçimde tutup sıkmıştır.

İkinci fiziksel şiddet dizinin ikinci bölümünde gerçekleşmiştir. Bu aşamada fiziksel şiddet göstergesi olarak tokat atma ve sonrasında kadını duvara itme yer almaktadır. İkinci bölümde Celeste eşi ile, tanışma gününü kaçırması sebebiyle eşinin göstermiş olduğu tepkiyi konuştuğu sırada Perry Celeste’ ye tokat atmıştır. Celeste’ in de tokat ile karşılık vermesi üzerine, Perry Celeste’ yi duvara itmiştir.

Dizede yer alan üçüncü fiziksel şiddet sahnesi üçüncü bölümde yaşanmıştır. Bu bölümde yaşanan şiddet kadının omzunu sıkıca tutup, sarsma şeklindedir. Üçüncü bölümde Celeste ve Perry terasta sohbet ettikleri sırada konu hafta sonu planına gelmiştir. Perry yapılan plana dahil olmadığını öğrendiğinde eşi Celeste’ nin omuzundan sıkıca tutup, uzun süre bırakmayarak eşini sarsmıştır.

Dördüncü fiziksel şiddet sahnesi dizinin dördüncü bölümünde yer almaktadır. Bu aşamada yer alan fiziksel şiddet kadının boynunu sıkma şeklindedir. Dördüncü bölümde Celeste’ e çalışmasını istemediğini söyleyen ve sonrasında tepki ile karşılaşan Perry gitmekte olan eşini boynundan tutarak kendisine çekmiştir.

Dizinin her bölümünde yer alan fiziksel şiddet etkisini ve yoğunluğunu artırarak devam etmektedir. İlk bölümlerde yer alan fiziksel şiddet sahnelerinin aynen ekrana verilmesinin aksine şiddetin yoğunluğu arttıkça şiddet ekrana fazlaca yansıtılmamaktadır. Şiddeti etkileyen koşulların verildiği sahnelerin ardından geriye dönük flashback görüntüler ile yaşanmış olan şiddet kısmi olarak ve kesitler halinde aktarılmaktadır.

Dizinin beşinci bölümü beşinci fiziksel şiddet olayının da yaşandığı bölümdür. Bu bölümde yer alan şiddet kadının üzerine oyuncakları dökmenin yanı sıra, yumruk atma ve saçından tutup nefessiz bırakma şeklindedir. Beşinci bölümde şiddete sebep olan etkenlerin sahnesi gösterilmektedir. Devamında yaşanan şiddetin gerçek görüntülerinden kesitler ise, Celeste’ nin evlilik danışmanında hatırladığı flasbackler şeklindedir.

Altıncı fiziksel şiddet sahnesi altıncı bölümde yer almaktadır. Bu aşamada fiziksel şiddet unsurlarından kadının saçını çekme sahnesi yer almaktadır. Altıncı bölümde Perry yanından gitmek üzere olan eşini saçından tutarak kendisine çekmiştir.

Yedinci fiziksel şiddet yedinci bölümün ilk sahnesinde yaşanmaktadır. Yaşanan diğer fiziksel şiddetler ile kıyaslandığında en yoğun fiziksel şiddet olarak nitelendirilebilecek bu şiddet sahnesinde yine şiddet görüntüsüne yer verilmemiştir. Başlangıçta kadının çığlıklarına yer verilirken sonrasında ise kadının yerde kıvrandığı sahne gösterilmektedir. İlerleyen dakikalarında flashback ile Celeste’in hatıralarında verilen fiziksel şiddet gösterimleri kadını kaldırıp yere fırlatma, tekme atma, boynunu sıkma ve yumruk atma sahnelerini içermektedir.

Son olarak verilen sekizinci fiziksel şiddet olayı dizinin sonunda yer alan ve tüm bölümlerine etki eden cinayetin öncesinde gerçekleşen kadına yönelik fiziksel şiddettir. Bu şiddet yine Perry tarafından ancak bu kez Celeste ve beraberinde yer alan Madeline, Jane ve Renata’ yı da kapsamaktadır. Bu kısımda yer alan fiziksel şiddet unsurları kadının kolunu çekme, tokat atma, yumruk atma ve tekmeleme olarak gösterilmiştir.

Yaşanan bu son şiddet olayı da bir önceki şiddet olayına benzer biçimde yoğunluğu sebebiyle kadınların hatıralarında flashback olarak verilmektedir. Dizinin sonlarına doğru verilen şiddet sahnesinde kadınların yanında olan Celeste’ i sözleri ile ikna edemeyen Perry, eşinin kolundan tutup çekmiştir. Eşinin direnmesi üzerine, eşine tokat atmıştır. Diğer kadınların araya girmesi ile Perry’nin şiddeti diğer kadınlara da yönelmiştir. Ölümünden önceki son sahnede ise Perry’nin yerde olan eşini tekmelemesi ve engellemeye çalışan diğer kadınlara şiddeti görülmektedir.

Erdoğan, günümüz toplumlarında eğitim seviyesinin artmasına bağlı olarak evlilik içinde klasik kadın ve erkek rolllerinin değiştiğini ve bu durumun şiddet ile sonuçlandığını belirtmektedir (Erdoğan B. , 2019). Dizi incelemesinde de temel nokta değişen rollere rağmen yeniden üretim sürecinde kadını özel alana mahkum bırakarak kontrol sağlamak isteyen erkek şiddet uygulamaktadır. Bu doğrultuda 1.,2., 3. ve 5. şiddet evdeki kontrolü sağlamanın yanı sıra yaşanan şiddetin sorumluluğunu da kadına yüklemeye yöneliktir. 4. şiddet ekonomik şiddet ve 6. şiddet ise psikolojik şiddet unsurları içererek iyne kadın üzerinde tahakküm kurma ve kadını özel alanda konumlandırma esasını içermektedir. İlk 7 şiddet özel alanda iken sadece son şiddet kamusal alanda meydana gelmiştir.