• Sonuç bulunamadı

BİR SEMANTİK- SEMİOTİK SEMBOLÜN İKİNCİ YAPI TAŞI,

Belgede SEMBOLLER VE SIRLARI (sayfa 83-97)

2) Bir motivasyon içeriyor olması gerektiğidir.

Motivasyon kahraman olmak seçkin olmak takdir görmek zenginleşmek ama hepsini için-de toplayan tek şey ayrışmaktır, yani bir sem-bolün içinde o kişiyi sürüden ayrıştıracak bir motivasyon etkisi olması gerekiyor, kişi kendi-ni özel ve seçilmiş hissetmeli bu sembol ile bağ kurduğu zaman.

3) Arketipsel bir doğal süreç dahilinde olmalı, mesela ateş-güneş-tutku, mesela su-ferah-dinginlik, bir alt katmanı yani iç güdüsel, var-lıksal yapılardan birinin üzerine temellenmeli, mesela çoğalma-üreme-yayılma-beslenme-kontroletme-dölleme-döllenme-avlanma, bun-lardan birinin üzerinden şekillenmeli.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 84 Elbette en temel şeyi unutmamak lazım yani uni-seks diye bir şey yok, uydurmadır, bir in-san ya erkektir ya da kadındır, eril ya da dişi-dir, bir insan ikisi birden değildişi-dir, öyle davra-nanlar bozunuma uğramış tipolojilerdir, yani erkek gibi davranan kadın kadın gibi davranan erkek sembolizm içinde bir hedef sayılmazlar, ya ıskarta insan modelleridir çünkü cinsellik varoluşun temel prensibidir, cinselliği ret eden bir kişi zihinsel ya da ruhsal bir yapı bozumu içindedir, tamir edilmesi gereken bozuk bir makine gibidir, büyük sistem içinde sayılmaz-lar, hesaba katılmazlar.

Yine bir sembol yerine göre kültür arketipleri ile aynı modelle şekillendirilmelidir, en azından sembole dahil edilirler. Mitolojik tiplemeler, kültür klişeleri her zaman iş yaparlar, yani sembolün klişe bir yapısı olması adeta o sem-bol için bir dalgıcın oksijen tüpü gibidir, kitle piramidinin en aşağı tabakasına ulaşmak için ona hayat şansı tanır.

Yani sembol iplerinden birini en tutulan klişe-lerden birine bağlamalı, onu kendine çapa yapmalıdır. O zaman en geniş kitle ile bir bağ-lam oluşturabilir. Mesela arketipsel klişelere örnek verirsek, duvar-engel- koruma şeklinde

MUSTAFA KARNAS Sayfa 85 kaç bin yıllık bir arketiptir, mesela gül-güzellik-maneviyat ilişkisi, mesela dağ- zirve- başarı-manevi yükseliş, yumurta-çatlama-doğum en baba klişe bereket- yumurta-çatlama-doğum yenilen-me klişelerinden biridir, böyle sayısız klişe vardır, mesela ağaç- yaşam-yayılma- sabitlik-kalıcılık. Bir yazıda sembol niteliği taşıyan ke-limeler, kavramlar yazarı tarafından oraya iliş-tirilir ama gerekirse bu arketipsel yapılar yeni-den tamlanabilir.

Nehir arketipsel olarak ruhların dünyası, de-rinliklerin bilgisini yayan bir sistemdir, yani yer altını yerüstüne yer üstünü yeraltına taşır.

Mesela deniz kaosu temsil eder çünkü sürekli hercümerç içindedir, sürekli değişir, bir sabiti yoktur, hatta daha kadim bilgilere göre yara-tımdan önce deniz vardı, yani insan denizden gelmedir, bizi doğuran yaratan yapan meka-nizmadır, deniz döngüsel bir sistemdir bu da tanrıyı temsil eder, sağlam bir arketipsel klişe-dir.

Ayrıca metafizik semboller vardır, bunlar te-fekkürcüler tarafından üretilir ve insan mille-tinin kullanımına sunulur, bonus gibi bir şey-ler. Hermetik metafizik semboller genellikle elit bir kitle için üretilir, sağlam klişeler değildir.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 86 Aslında sembol ağacını yaşatmak için üretilir ve onun üzerinden yeni bir semantik üretilir.

Mesela baykuş bilgelik, şahin. Şahin, Hermetik sistemde canlılar ile ölülerin arasında mesaj taşıyan iletişimi kuran bir kuştur, Mısır kö-kenlidir. Bir sembol temel olarak iki yapıdan oluşur, görsel bir yapıdadır yani resimdir, tek başına bir resim görüntüdür figüratiftir, mese-la apple sembolü ısırıkmese-lanmış elma neyi temsil eder? Mesela New York için big apple derler, büyük elma, elma bilgiyi temsil eder, tanrısal bilgi, Adem Havva ısırdı, yani bilgi bizde. Big apple nedir? Büyük günah kenti..

Semboller iki halden birinde olabilir, yani me-taforlar ya da doğrudan anlamlar yani soyut-lama, mesela zincirlerini kırmış bir işçi resmi, eski devrimci resimlerde görürsünüz, ne anla-ma gelir? İşçiler köleydi zincirlerini kırdı, doğ-rudan sağlanan metaforik bir anlam, mesela tırmık- orak köylüyü, dişli- fabrika ve fabrika işçisini ama temel olarak bütün bu semboller sosyalist, komünist ve devrimci işçi hareketleri tarafından kullanılmıştır.

Yani metaforik sembolizm mecaz anlatım man-tıksal bağ kurulmasını sağlar, ilk gördüğünde sembolü anlarsın çünkü daha önce bu

işaret-MUSTAFA KARNAS Sayfa 87 leri, sembolleri ya da aletin kendisini görmüş-sündür zaten, kırmızı ve sarı renkler de bu işa-retleri tamamlar. Kırmızı her zaman savaşçılar tarafından kullanılan, ateşleyici bir renktir.

Şöyle söyleyeyim kırmızı rengi tek başına bütün renkleri dövecek kuvvettedir, kırmızı -ormanda on kaplan gücüne sahiptir- (Kızıl maske) sarı ya da mavi maske olmazdı, ola-mazdı.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 88 SİNESTEZİ

Sinestezi yani bileşik bir kavram oluşturmak, örneğin gül bahçesi aşkı temsil eder, bu şekil-de, hatta yazar bu metaforik modelleri kendin-ce zenginleştirebilir, her zaman üretilir. Mesela aynı sayfada olmak bizde pek tutulmayan de-yim, yani anlaşmaya yakın olmak, mesela bir yazar doğanın temel dinamiklerine bakarak oradan metaforik sembol içerikli cümleler üre-tebilir. Mesela vadi nedir? Pasif hareketsiz durgun, vadide bir habitat vardır, sabitleri çoktur. Dağlar tepeler bir çeşit görsel değiş-mezlik içindedir. Dağlar kaçış yeridir, uzak-laşma, erişim zorluğu gibi şeyler.

Mesela yazar şöyle bir cümle kurabilir.

“Bir vadiye isyan etmiş bir eğrelti otu gibiydi, vadinin erişilmez yüce dağları, sonsuz bir akış içinde yuvarlanan akarsuları karşısında, suya düşmüş bir eğrelti otunun sudan çıkıp, dalına geri dönmek istemesi gibi imkansızı istiyordu.”

Bu paragrafta hem bir kaç sembolü metaforik anlamda kullandım ve alt metinde sembolleri okuyucu için tanımladım, semantik bir bağ oluşturdum ve imkansız konsepitini bir insa-nın ruh hali ve durumuna indirgedim, yani

MUSTAFA KARNAS Sayfa 89 soyutladım. İmkansız olan dalına geri dönme arzusu, sanırım anladınız.

Yani bir sembolü cümle içinde kullanırken alt metinde okuyucu için tanımlayabilirsiniz, böy-lece okuyucu ile semantik bir bağ kurarsınız, dahası bu sembol dili tetikleyici olur ve okuyu-cuyu hayal dünyasına iter, yani doğa içinde yaşadığı deneyimlere, çoğu zaman bu çocuk-luktan kalan bir anıdır ve sağlam bir duygusal bağ kurmuş olursun.

Sembol etkisini yaratabilmek için sembol ile alıcı arasında tropes denilen bir estetik etki kurulması gerekmektedir. Estetik etki denilen şey ise alıcı ile sembol arasında bir tık ileri mesafe olmasıdır, yani bir gözlemci olarak alıcı bir tık ötesinin farkındadır ama onu deneyimlememiştir çünkü bir tık ötededir, az bir zahmet ile oraya ulaşabilir, yani ulaşılabi-lir.

Belli bir bedel karşılığı gözlemlediği bir şeyi deneyimleme fırsatı sağlamak. Buna örnek ola-rak simülasyon şeyleri gösterebiliriz. Mesela panayırlarda tüfekle hedeflere atış yapmak böyle bir modeldir. Gerçek bir şeyin simülas-yonu mesela beyaz at buna uygun bir model-dir, estetik bir değeri vardır.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 90 Mesela göstergebilim denilen şey de semboller-le ilgilidir ama bunun diğersemboller-lerinden farkı anlık etkinin ölçülmesi ile ilgilidir. Şöyle diyelim, za-ten var olan alanda bulunan sembollerin etki-sini ölçer.. Yani dağınıklıktan bir anlam çıka-rır, olanı teorileştirir.

Mesela bir sembol çok etkili olmuşsa bunun nasıl gerçekleştiğini inceler. Buna örnek olarak zamanında Tansu Çiller seçimlerinde her eve iki anahtar sembolizmini gösterebiliriz. İzah etmeye bile gerek yoktur, herkes hemen anın-da anlar, bir ev bir araba, ahalinin hayal gücü bu kadarla sınırlıdır.

Son zamanlarda bir de seyahat tatil eklenmiş-tir. İşte göstergebilim burada devreye girer. Bir ev sahibi olmak neden önemlidir? Aslında tek nedeni coğrafyanın, kültürün etkisidir, ev sa-hibinin ağız kokusundan bıkmış kiracıların kurtuluş açısıdır. Mesela Avrupa’daki gibi olsa evleri ofisler kiralasa, mal sahibi değil, o za-man kimse pek öyle ev sahibi olmaya çalış-mazdı.

Avrupa’da öyledir, kimse meraklı değildir, ölümlü dünyada ev sahibi olmak için uğraş-mazlar. Semboller temel olarak birincil işlev olarak maddi dünyayı soyutlamaktır, yani iki

MUSTAFA KARNAS Sayfa 91 anahtar her eve iki anahtar, mesela her eve bir anahtar deseydi sembol anlamını bulmazdı, iki anahtar tam olarak soyutlamadır, soyutlama bu şekilde yapılır.

En etkileyici semboller yapısında irrasyonel bir mantık bulunan sembollerdir, etkisi olduğun-dan çok kuvvetli olur çünkü irrasyonel sembol bir yapı kendi bağlamını oluşturur, hedefin onu kendi hayal dünyasında istediği gibi şekil-lendirmesine izin verir. Nişan ve nikah törenle-ri, yüzük takma olayı buna işaret eder, hareke-tin tamamı irrasyoneldir, yani taraflar birbiri-nin parmağına birer yüzük takar kurdele kesi-lir, buna yüklenen anlam sonsuz sadakat ama yüzde 90 oranında bu gerçek değildir ama ha-yal gücü tetiklenir.

Aynı kişiler iki saat sonra düğünde zırva bir mevzudan birbirine bile girebilir, yani iki yü-zük sanki sihirli bir güce sahipmiş gibi takınca iki insanı birbirine sadık hale getirecek. Sada-kat törenleri, kan kardeşliği törenleri, sünnet bunlar hep irrasyonel şeylerdir ama en etkili efektlere sahiptir, yani irrasyonel ritüeller altın değerinde semboller taşır, eğer bir de bunlar özgünse gücü ormanda 100 kaplan gücünde-dir, bunlardan biri kutsal suç içmek gibi.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 92 SUBLİMİNAL SEMBOLİZİM

Biraz hafızanızı açalım, dünyayı şöyle bir bü-tün olarak düşünün, bir kürenin üzerinde ku-zeyden güneye, doğudan batıya en ucundan başlayalım. Kuzey kutbu, kimler yaşıyor ora-da? Eskimolar, daha aşağıya inelim Kanada yerlileri, Sibirya yerlileri, daha aşağı inelim Amerika yerlileri, Avrupa’da Nordlar, Asya’da Çinliler, daha aşağısı Meksika, hat üzerinde orta Avrupa var, Rusya ve Çin Hindistan hattı, daha aşağısı orta Amerika, hat üzerinde kuzey Afrika Ortadoğu Asya Malezya gibi ülkeler, da-ha aşağısı güney Amerika, da-hat üzerinde orta ve güney Afrika Avustralya Okyanusya, ne görü-yoruz?

Bazı yerlerde batı tipi medeniyetler gelişirken bazı yerlerde hiç gelişme yok, yani gelişmenin başladığı yer Ortadoğu, bütün kültür oradan dünyaya yayılıyor. Bütün dünya batı tipi sis-temde Ortadoğu sembolizmini kullanır. Mezo-potamya kültürünün Sümer-Babil-Mısır hepsi buradan çıkar, batıya ve kuzeye doğru ilerler ama Asya tipi kültürde farklı bir sembolizm görülür ama o kültür de Ortadoğu'ya taşınmış-tır.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 93 Bunun en tipik örneklerinden biri Asya kökenli bir sembol olan Swastika (Gamalı Haç)sembolünün Ortadoğu İran ve Anadolu halı ve kilimlerinde görülmüş olmasındadır.

Sembolizm bir nokta ile başlar, noktalar çizgi haline gelir, çizgiler şekil, şekiller 3 boyutlu hale gelir, küp gibi küre gibi..

Temelde iki hatta bir tane sembol vardır, İbra-ni harfleri ile yapılan GEMATRİA çalışmaları bunun üzerinden yürür, detaylarına girmeye-ceğim.

En tuhaf soruyu soralım, herkese saçma gelen bir durum var, mesela Hindistan Çin Japonya ve o bölgedeki Hint- Asya dinlerinde hala çok tanrılı inanç vardır, maymunların tanrısına tapanlar bile vardır, Krishna gibi çok sayıda tanrı vardır. Taoculukta yani Japon dinleri de aynı şekildedir, Anadolu’da pagan, yani eskile-rin bildiği modern insanın unuttuğu öze dö-nüş, her bir tanrının aslında bir bağın takım yıldızlarla ilgili olduğudur.

Yani göksel semboller takımyıldızlardan gelen-lerin dili, sembolüdür ve ayrıca kültür for-munda semboller üretilmiştir modern insan için, yani dünyaya baktığımızda dünyanın çe-şitli yerleri farklı gelenler tarafından

zamanın-MUSTAFA KARNAS Sayfa 94 da kolonileştirilmiştir. Sembolizme bu pence-reden bakmamız gerekir. Sadece tek bir nok-tanın çoğaltılması ile semboller oluşturulur.

MUSTAFA KARNAS Sayfa 95 SUBLİMİNAL SEMBOLİZM VE YÖNLENDİR-ME

Subliminal bilinçaltı yönlendirmesi demektir?

İki türlü sistemi vardır; mevcudu yönetmek ya da aşılanan tohumu yönetmek şeklindedir.

Hepsi de bilinçaltını hedefler. Mesela belli an-lamsız kelimeleri harf ya da sayı bileşiklerini olumlu ya da olumsuz kavramlarla ya da du-rumlarla enerjisi ile beslerseniz o sembol o kişi üzerinde o yönde etkili olur.

Bunun için irrasyonel bileşikler oluşturmanız gerekir çünkü rasyonel bileşikler daha önce-den motor korteks ya da kısa hafıza bandında işleneceği için orada savunma sistemine ulaşır ve savunmadan geçemez, bilinçaltına inemez.

Bilinçaltının bir sembolü algılayabilmesi için bilincin savunma sisteminde yani tasnifleme, değerlendirme, muhakeme gibi savunma sis-temlerinden geçmiş olması gerekiyor. Bunu da ancak o model olarak kayıtlı olmaması gerekir.

Buna örnek olarak her zaman başarılı olan

‘manda yuva yapmış söğüt dalına’ örneğimiz var, herkes bilir bunu artık, buna Anadolu’da abuklama denir, gerçeğin görsel yapısını boz-mak demektir. Bilincin savunma mekaniği na-sıl kırılır? Sayılar, şekiller ve renklerin

oluş-MUSTAFA KARNAS Sayfa 96 turduğu irrasyonel tanımlanmamış bileşikler, mesela 11 sayısı tek başına rasyoneldir ama bunun yanına kırmızı bir nokta koyarsak be-yin bunu bir yere yerleştiremez ya da buna benzer bir şekil ya da renk yerleştiremediği için onu değerlendirmeye alır ve yeni bir bağ kurar.

Diyelim ki bir insanı hedeflediniz olumlu ya da olumsuz bir neden için, bir kahve kupası dü-şünün üzerinde bir kırmızı üçgen içinde 11 sayısı var. Bu kişi gün boyunca bir ortamda bu kupa ile çay kahve su vesair içiyor ve gün bo-yunca lezzet aldığı şeyleri yiyip içiyor, sevdiği müziği dinliyor, onaylanıyor, seviliyor, kutsa-nıyor, takdir ediliyor, en sevdiği kokular oda-nın içinde işte bu üçgen içindeki 11 sembolü bu olumlu şeylerle bilgi örüntüsü kuruyor, bağlam oluşturuyor.

Aradan uzun bir zaman geçse de diyelim ki bu kişi bir kapıda nöbetçi siz bir şapka giyin, şap-kada bu sembol olsun, bu kişi size karşı bağlı-lık hisseder ve bir şey sormadan sizi kapıdan içeri alır.

Tersine işlem de aynı şekilde olur, aynı sembo-lü kullanın bu sefer ortamda ona kötü davra-nın, kahveden tuz çıksın, su bulanık olsun, müzik gürültülü olsun, hakaretler edin vesair,

MUSTAFA KARNAS Sayfa 97 aşağılayın, bir zaman sonra o sembolü gördü-ğünde kişi aynı kötü hisleri yaşamaya başlar.

Bu tohumlama sistemidir, yani tohumu siz bilerek bilinçli olarak yerleştirirsiniz, yapmanız gereken herhangi bir şekilde rasyonalize ede-meyeceği bir şeyi ona göstermek, örneğin bir yılan gösterseniz olmaz çünkü bunun onda karşılığı vardır.

SUBLİMİNAL - YANİ BİLİNÇ ALTI

Belgede SEMBOLLER VE SIRLARI (sayfa 83-97)